Postoje tri jacine turbulencije koje meteorologija prepoznaje. Slaba, srednja i jaka. Uglavnom su jacine definisane opisno, pojavama koje se javljaju u avionu.
Za 25 godina letenja, ja sam samo jednom doziveo jaku turbulenciju.
Takodje, turbulencija se moze javiti u razlicitim fazama leta, sletanju, poletanju, krstarenju.
Uzroci su meteoroloski ili uletanje u vazdusnu struju drugog aviona.
Ni jednom avionu, koliko ja znam, nije nista otpalo takvim prilikama, ali je bilo povredjenih i to tesko, u slucaju CAT (clear air turbulence) a to su bili svi oni koji nisu bili vezani i ako je ugasen signal "fasten seat belt". Ono sto bi, eventualno moglo da se desi je gasenje motora, engine flame out.
CAT je opasna jer se ne vidi, i ne postoji nikakav uredjaj u avionu koji bi ukazao na turbulenciju vedrog vremena.
Dok sam se skolovao u Vrscu, mamlaz i konj - pilot vojnog helikoptera se nacrtao u finalnom prilazu vrsacke piste na kojoj su se obucavali mladjani pitonci. Po nekim, njemu poznatim vojnim procedurama, lebdeci na maloj visini prakticno ispred tornja a ispred praga piste, pokusao je da dozove kontrolora na nekoj, opet njemu poznatoj frekvenciji. Jedva su idiota oterali rucnim signalima sa linije prilaza, kada je u nisponu struju nastalu od rotora helikoptera, uleteo instruktor sa ucenikom. Na maloj visini, prakticno nekih 30tak metara, rotor ih je samo obrnuo. Rucica gasa je nadjena u polozaju punog gasa, ali to nije bilo dovoljno. Bog dragi ih je pogledao, i obojca su prezivela sa teskim povredama. Mislim da je pitomac odustao od daljeg skolovanja, a instruktor je kasnije poginuo u C310 u Pristini.
Sto ce reci, da je turbulencija na manjoj visini opasnija, jer se iz nje teze vadi.
Koliko sam razumeo, najopasnija turbulencija je pri poletanju i sletanju, koja je opet prakticno nemoguca ako su ispunjeni propisani bezbednosni uslovi ?
Slabu turbulenciju sam osetio vise puta i nije nista strasno, srednju (bar ja mislim da je srednja) samo jednom i veoma je neprijatna.
Kad vec pomenu gasenje motora u letu imam jos jedno laicko pitanje.
Da li je u tom slucaju moguci restart odnosno ponovno paljenje?
Najbolja mi je ona kad je ostao boeing 767 air kanade bez goriva, a pilot je ipak spustio makinu, i drugi slucaj, kad je isto nestalo goriva, pa sleteli na ostvo u antlanticu
inace za gledaoce, koji ne znaju procenat u saobracaju tih slucajeva, emisija samo moze da uplasi potencijalne putnike, mozda emisiju finansiraju zeleznice
Pitanje za Zuzazua. Čitam neki članak da su napravili varijantu da sve moguće fascikle navigacijiskim kartama, koje mora svaki avion da ima, strpaju u iPad. Da li je to zaživelo?
methane.master napisao:Pitanje za Zuzazua. Čitam neki članak da su napravili varijantu da sve moguće fascikle navigacijiskim kartama, koje mora svaki avion da ima, strpaju u iPad. Da li je to zaživelo?
Mislim da jeste. Mi nosimo 13'' laptop sa svim avionskim knjigama i navigacionim kartama u njemu, a kompanija ima u planu i to da nabavi. Ne sumnjam da je na A380 i B787 to normalno, a cini mi se da par kompanija to ima i na ostalim avionima.