2015 Volvo XC90

Noviteti i razne vesti iz auto-industrije
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Одг: 2015 Volvo XC90

Post od Sloba »

AcaKayak napisao:moj post se ne odnosi na ljubiteljov, nego na to da niko na forumu nema džip od 90k evra i kasnije nadovezivanje na to, da se ne sme ni pričati o skupim autima i da si po defaultu mafijaš ako imaš nešto.
A, sto se uzbudjujete? Ni blizu nemam para za takav auto, ali me pocinju smarati postovi gde se proziva i brani i gde se vrse analize odakle nekom pare za kola, ko ih je sam zaradio, a kome ih je tata kupio, pa onda kakvim parama i.t.d. Mozemo biti najbolji drugari, ali jbt to je bas zabadanje nosa gde mu mesto nije. Na kraju krajeva, ovo je javno mesto i ovo cita visestruko veci broj ljudi od nas koji pisemo. Ono...

Sent from my HTC One V
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Re: 2015 Volvo XC90

Post od AcaKayak »

Ne uzbuđujem se, ali znam da neko ko to napiše je ograničen za razmišljanje jer da nije ne bi to pisao. A samim tim što je takav, moje pokušavanje da ga ubedim u nešto je gubljenje mog vremena.
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Slobo, da li mislis da ce nemacki proizvodjaci, u potpunosti, kroz celu gamu, bataliti 3.0, a i vece motore? Ili si misljenja da ce zadrzati postojece motore a smanjiti cenu svojih vozila, ili nijedno od oba?
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

carov2 napisao:Ni ja nisam zeleo da komentarisem, ali me je spominjanje motora od 650 konja i vrhunska poslovna politika u kojoj Volvo predvidja razlicite stvari i ide ispred svog vremena, dok u istom predvidjanju vidi i poslovnu politiku BMW-a i daje im savet kako ne bi propali, me je definitivno ubedilo.
:kezo:
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

@carov2

Nisam neki analiticar, ali sam svedok trenda. Nece ukinuti 3.0 ali ce se odnosi u zastupljenosti kategorija sigurno vremenom menjati u korist ekonomicnosti. Downsizing ce pre ili kasnije doci u sve klase i kod svakog proizvodjaca. Da ne pocinjemo o hibridima. I nepotrebno je deliti auto-industriju na nemacku i ostale jer su trendovi globalni. Na kraju krajeva, top modeli tesko da ce imati losije performanse nego sad ili pre, samo ce se do istih stizati sa drugacijim motorima i sa manje spaljenog goriva. Nece kupac trpeti u tom smislu.

Sent from my HTC One V
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

2015 Volvo XC90

Post od Floyd »

:plusone:

Trziste pokazuje da visokolitrazni motori, nazalost, postaju proslost. Kontam da ce biti rezervisani samo za sportske modele...
Ne tako davno je BMW imao u ponudi 3 visokolitrazna benzinca (ne racunajuci M) a sada samo jedan, kod Merca C ista prica... kod "ne-premijuma" ih skoro ni nema.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Risto napisao:A svako ko kupi skuplji auto automatski da se proglasi lopovom :)
Ako je nekome zasmetao moj post, tj. ako se nisam lepo izrazio, zelim da obrazlozim post. Post sam napisao u saljivom maniru, bar mi je to bila namera, i nisam imao nameru da nekoga prozivam ili etiketiram. I sam sam, zbog nekih stvari, cesto etiketiran u svom mestu i sigurno da ne bi hteo da to radim drugima.

Radeci u velikoj kompaniji gde visokopozicionirani menadzeri mukotrpno radeci, ali zaista mnogi od njih rade jako mnogo (doduse za dobru kintu), mogu sebi da priuste mnogo toga u zivotu pa i skupe automobile. Vidim i na direktnom primeru da su to normalni ljudi koji su postenim radom stekli mogucnost da voze skup auto, neko ce te ljude u skupom autu etiketirati ovako ili onako, a iza volana tog auta se nalazi covek koji se skolovao na zapadu, ima sjajnu karijeru iza sebe i radi kao konj.

Takvi ljudi su meni primer, a ima i ovde dosta vrednih i uspesnih ljudi od kojih se moze mnogo nauciti, i zeleo bih i ja da sutra posteno radim i da zaradim dovoljno da ispunim svoje snove na svim poljima (pa tako i u garazi).

Jos jednom se izvinjavam ako sam nekog uvredio ovim citiranim postom, nije mi bila namera, hteo sam da se sprdam sa tim stereotipom.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

Post od milosg »

AcaKayak napisao:Ne uzbuđujem se, ali znam da neko ko to napiše je ograničen za razmišljanje jer da nije ne bi to pisao. A samim tim što je takav, moje pokušavanje da ga ubedim u nešto je gubljenje mog vremena.
To je, izgleda, česta pojava na ovom forumu (da se postavi pitanje zašto i kako neko vozi skuplji auto), samo bih rekao da je pre zavist uzrok nego ograničeno razmišljanje.
Ipak, ova tema nije išla u tom smeru, možda ti se učinilo zbog NeXt-ovog ironičnog komentara da se teme o skupim automobilima zabrane. :D

Inače, zanimljiva mi je info sa sajta za First Edition: "sold exclusively online for a limited time only", a online prodavnica se otvara za 2 dana.
Očigledno imaju veliku bazu potencijalnih kupaca koji ih prate online, pre svega na društvenim mrežama (na FB-u imaju odličan marketing) i poverenje da će kupovati na taj način.
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

Pa brate, mogu da bace kljuceve od fabrike odmah, ako nemaju 2000 zainteresovanih kupaca za njihov prvi premium SUV, posle 11 godina :) Ne kupuje sirotinja Vomvo, vec obicno alternativni bogatasi :)

Tapatok za Vindovz
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Mladen7
Reactions:
Pridružio se: 10 Jul 2014, 17:11
Garaža: Alfa Romeo 159 1.9 JTDm 16v Sportwagon

Post od Mladen7 »

2000 kupaca imaju u roku od odma samo u predgrađu Dalasa, Texas , kod ozbiljnih domaćica :)
Odlično će se tamo prodavati, a u Evropi :think: , sta znam, ipak će BMW, Audi, Merc... imati primat
Korisnikov avatar
HKS
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2013, 17:31

Post od HKS »

Prodavace se ovaj Volvo, videcete.
Korisnikov avatar
milosg
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2014, 01:20
Garaža: XC90 D5

2015 Volvo XC90

Post od milosg »

Xepoj87 napisao:Pa brate, mogu da bace kljuceve od fabrike odmah, ako nemaju 2000 zainteresovanih kupaca za njihov prvi premium SUV, posle 11 godina :) Ne kupuje sirotinja Vomvo, vec obicno alternativni bogatasi :)

Tapatok za Vindovz
Jasno. Rekoh to najviše zbog veoma visoke cene i zbog toga što je specifična verzija u pitanju. Od svih potencijalnih kupaca XC90, samo mali broj njih je spreman da kupi baš ovo, a opet ih targetiraju online.

Naravno, nisam rekao da je nemoguće da prodaju, već samo da mi je zanimljiv potez, koji dosta govori o budućnosti online kupovine i moći društvenih mreža.
Korisnikov avatar
aleksa
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 13:33

Post od aleksa »

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Ivan
Reactions:
Pridružio se: 03 Jan 2013, 09:22
Garaža: bmw 3 f31, bmw 5 f10,

Post od Ivan »

Izgleda da je isti blok i cilindri za dizela i benzinca, takodje izgleda da je isti menjac (mada mislim da je to i bmw radio na nekim novijim motorima), tako da benzinac i dizel rade na istim obrtajima pri istoj brzini, samo sto benzinac moze vise da se vrti.

Vidim da se ne spominje biturbo kod dizela, ako je to 225ks sa jednom turbinom onda je to najjaci 2.0 single turbo dizel.
nidza napisao: 12 Apr 2021, 10:56 nemam problem uvek sam najsporiji
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Benzinac, 250Nm prakticno od lera. Bice odlicna vozljivost i lagan za voznju.
Dupla A viljuska napred za vesanje, stvarno me iznenadjuje da je odabrano to izvanredno resenje za voznu dinamiku koje je i dosta skupo za izradu. Dobro je da se vracaju na dokazana vrhunska resenja iz 60tih godina, Alfe su bile poznate a i Mercedes je koristio npr W124.

Pozadi, provereno resenje sa klasika karavana V90 iz 90tih, poprecni lisnati gibanj od stakloplastike.

Na osnovu ovih resenja pretpostavljam da ce biti primerno udobna voznja.
Klirens 26cm, sasvim dovoljno. 12metara krug okretanja, problem za voznju po gradu na vidiku.

Bilo je primedbi nekih na perfomanse, ne vidim sta fali 7 sekundi za benzinca i 8sekundi za dizelasa do 100km/h.

Lici iz opisa da su dalje razvili sistem doplate za zeljeni nivo efekta motora, vise snaga izmenom softvera i hardvera oko motora dok je baza ista za sve.

D5 je neki srednji nivo kategorije motora. Volvo motore oznacava po efektu/snazi od 2-8.
Treba ocekivati i ponudu jacih motora, mozda D6 ili D7 u narednom periodu (iz istog baznog motora).

Izgleda da su kineski vlasnici bas dopustili masti da se razigra, da se biraju provereno dobra resenja umesto eksperimenta i stednje.
Ako i kvalitet/ trajnost i pouzdanost bude na nivou, bice to pun pogodak.

Menjac jeste isti ali prenos u diferencijalu nije isti, tako da nisu isti obrtaji za istu brzinu dizela i benzinca. Benzinac ima slican prenosni odnos kao klasik modeli pre Ford ere, mogli su i duzi prenos da stave s obzirom na kapacitet motora.

Koeficijent aerodinamike je 0.30, sasvim dobro s obziom na tip karoserije, benzinac postize 230km/h iz 2.000 turbo kubika. Mislim da je to vise nego dovoljno za danasnje uslove saobracaja pogotovu tamo gde se ocekuje najveca potraznja.
Odgovori