Pa, koliko sam shvatio, prica ide ovako:blaugrana napisao:Ako moze neko objasnjenje u vezi tog praska
Bioloski praskovi sadrze enzime koji sluze da razbiju strukturu prirodnih/bioloskih fleka/prljavstina (znoj, hrana, trava...). Zbog njih, deterdzenti su sposobni da "ubijaju" fleke i na niskim temperaturama, cak i u hladnoj vodi, kao i da operu dosta vise vesa/sudova, uz manju upotrebu deterdzenta (visoka koncentracija, koja ne podrazumeva da su sabili vise praska na manje mesta, vec da su natrpali tih enzima). Po logici stvari, kako razbijaju nepozeljne fleke, tako razbijaju i strukturu prirodne odece (vuna, pamuk). Ujedno, odeca brze izbledi. A i sami alergeni su po strukturi enzimi.
Non-bio su bez dodatka enzima. Iako pokazuju nesto losije karakteristike pranja, trebali bi biti manje agresivni po kozu. Pogotovo ako nemaju dodataka u vidu parfema... Nije to samo kod praskova, i krema za suncanje bez mirisa/emulgatora/konzervansa (zbog cega je rok trajanja relativno kratak) mi mnogo vise prija od onih regularnih. Dobro, i kosta vise, ali jeb**a.
Ispitivanja su razna, pa jedni tvrde da ovi prvi izazivaju alergije, drugi tvrde da ne, ali u potrosackom drustvu nista nije slucajno, niti 100% verodostojno. ISuvise su velike pare tu u igri. Dok ne proba covek, ne moze ni da zna.
Licno, imam problem sa pojedinim deterdzentima. Ne sa markom, vec sa sastavom, tako da od istog proizvodjaca, isti deterdzent, sa razlicitim mirisom (drugi enzim/parfem) drugacije utice na kozu. Kako promenim prasak za ves, tako pocinju da me svrbe ruke... Cak mi masina obavezno radi i jos jedno ekstra ispiranje, kada zavrsi sa pranjem - i pokazalo se da razlika u iritaciji koze postoji...
E sad, posto za decu preporucuju te non-bio, bar tamo gde mogu da se nabave, odlucih da probam, da vidim razliku. Naravno, velika je verovatnoca da je i to prica u svrhu zarade, ali dobro...