Opel Astra J 1.6 116hp - check enigne lampica

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Odgovori
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Re: Opel Astra J 1.6 116hp - check enigne lampica

Post od milekmilek »

Pisao sam već, dok sam vozio auto sa tim motorom, kupio sam komplet hladnjak sa kućištem filtera ulja original. Sam obavio zamenu i nikakvih problema nisam imao, dugo vozio dok nisam prodao auto.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

NEgde sam procitao da se to nesto struni prilikom zamene, i onda je problem oko zaptivanja. mogu i da potrazim text....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2019, 15:59
Garaža: Opel Astra J 2010 1.6b 116hp, Hyundai Tucson 2023 1.6 t-gdi 150hp

Post od pegazbre »

Znam, procitao sam tvoj savet da se stavi original al tad je bilo kasno kad je sve vec bilo zamenjeno.

Ne znam koliko je original ovde, zamensko je bilo nesto manje od 15.000 a da mi je receno da ce nesto na njemu otkazati verovatno bi isao odmah na originalni deo da sam to znao...
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Bax napisao: 30 Jul 2024, 10:07 NEgde sam procitao da se to nesto struni prilikom zamene, i onda je problem oko zaptivanja. mogu i da potrazim text....
Zato i kazu da sacekamo da se sve skine da se pogleda tacno zasto curi. Mozda se od toplote celo kuciste hladnjaka iskrivilo pa vise gumica ne dihtuje i sta god da stavis curece ponovo a mozda je samo gumica otisla (da li zbog montaze ili loseg kvaliteta). Inace pokusavam naci da li se mogu samo gumice naci a koliko nalazim u originalu ide kompletan hladnjak sa kucistem filtera ulja dok od zamenskih se moze naci isto komplet ili samo hladnjak bez kucista...
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Zameni o bocu i čep , crni je za izbegavanje. Hladnjak dobro operi i jednu komoru onu kroz koji prolazi antifriz naponi vodom a onu kroz koju prolazi ulje optereti vazduhom pod pritisko . Ako u komori gde je voda ne bude mehurića možeš ga vratiti nazad stim da bi proverio koliko je ravna površina hladnjaka gde naležu gumice
ovo je jedan tekst ali imao sam i neki bolji, gde pise da je to porozno, i da se raspadne kad se rasklapa....
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Moguće je i da je hladnjak nepropisno stegnut uz blok, treba isppštovati sile zatezanja po uputstvu.

Sent from my iPhone using Tapatalk
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Upravo to, najčešći razlog nastanka problema kod raznih dihtovanja.

A sudeći po slici koju je bax postavio, ja bih stavio Hylomar pastu i završio trajno posao (uz proveru koliko se izvitoperila dodirna površina) ako nije oštećen/ pokrivljen previše da mora zamena novim hladnjakom.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Kako su ga stavljali i zatezali srafove, nemam pojma ocekujem da znaju sta rade i da ne moram ja da ih zapitkujem da li su uradili ovo ili ono.

Secam se kad su mi skidali glavu motora da su uzeli komplet dihtunga i semeringa i menjali sve bez obzira da li curi ili ne i set novih srafova, nisu vracali stare srafove, ocekujem da su i ovo dobro odradili.

Videcemo kad skinu hladnjak gde je tacno problem ali ocekujem da je 'mala privreda' problem u pitanju.
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Da javim da je problem za sad resen. Jedna dihtung gumica na hladnjaku ulja je skroz pojedena i ona je bila zelene boje dok je druga bila crne boje i ona je kao nova. Te gumice su dosle uz hladnjak i majstori su ih stavili ali problematicna gumica deluje kao da nije namenjena za dihtovanje necega kroz sta protice vreo antifriz jer mi majstor kaze da je bila skroz izgrizena.

Kupljene su nove odgovarajuce gumice i zamenjene i nakon 150km nema curenja. Pritom majstor ovu intervenciju nista nije naplatio.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Idemo dalje

Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

pegazbre napisao:Da javim da je problem za sad resen. Jedna dihtung gumica na hladnjaku ulja je skroz pojedena i ona je bila zelene boje dok je druga bila crne boje i ona je kao nova. Te gumice su dosle uz hladnjak i majstori su ih stavili ali problematicna gumica deluje kao da nije namenjena za dihtovanje necega kroz sta protice vreo antifriz jer mi majstor kaze da je bila skroz izgrizena.

Kupljene su nove odgovarajuce gumice i zamenjene i nakon 150km nema curenja. Pritom majstor ovu intervenciju nista nije naplatio.
Tako je i meni na fabiji gubio antifriz. Isao ćale u ovlašćeni oni odradili test pritiskom, kažu mali hladnjak da se menja. 10ak hiljada deo i ruke 5-6.
Ja kupio elring-ove dihtung gumice, oko 300 dinara, na spoju cevi sa hladnjakom na sa motorne strane požarnog zida i nema više cimanja. Nije bilo potrebno rastavljati bilo šta.

Sent from my SM-S928B using Tapatalk

Slika
Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

E mislim da mi je majstor rekao da je bas uzeo gumice tog proizvodjaca tj citav set za sve i svasta za ovaj auto a uzeo je iz njega samo gumice za hladnjak ulja. Kazu da su jako dobre pa se nadam da je prica sa ovim problemom gotova.
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Kod kog majstora si bio?

Korisnikov avatar
pegazbre
Reactions:

Post od pegazbre »

Opel Aleksandar iz Veternika, on mi je radio sve na motoru pa sam kod njega i odneo da vidim sta je otislo nakon 3000km.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Elring se podrazumeva uvek kao prvi pik, ako postoji za dati auto.
Tek ako nema onda druge opcije (VR, Ajusa npr).

Pogotovu ako je poznato neko mesto dihtovanja kao opterećeno ili problematično.
Odgovori