Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Re: Ratna tehnika

Post od Incognito »

Ja ne mogu uopste da se slozim da je kupovina ovih aviona bespotrebna.Ljudi,Srbija ima katastrofalno,ponavljam katastrofalno losu tj. zastarelu ratnu tehniku,tako da smo od nekada respektabilne vojne sile bar u evropskim okvirima (pricam o bivsoj Jugoslaviji,odnosno Srbiji kao najacoj zemlji u okviru iste) danas jedna od vojno najzapustenijih zemalja.Iza nas su samo upravo ovim redom - Slovenija,Makedonija,Albanija i Crna Gora.Pritom,rec je o cetiri,pet puta manjim zemljama,a i da nisu,ja ne zelim da bilo ko poredi moju zemlju sa ovim zemljama,jer me od toga hvata jeza.
Meni je krajnje smesno sto se i o ovim Migovima galami na sva zvona kao da je rec o ne znam kakvoj kupovini i dusa me boli kad cujem kako se drzava prenemaze da izdvoji pola milijarde ili milijardu dolara jednom u tri decenije za neku iole ozbiljniju vojnu opremu.Ceska i Madjarska kao relativno siromasne i daleko sigurnije zemlje od Srbije imaju po 14 Gripena,a nas ministar odbrane i dalje nije sasvim siguran da li da se uzimaju novi avioni ili ne. :kuku: Smesna drzava do besvesti sa jos smesnijim ljudima koji je vode.

Ti Migovi su nam potrebni kao hleb i oko toga se ne treba dvoumiti,a da smo bar malo normalna i finansijski stabilna zemlja kao sto nismo,mi bismo sad pored tih Migova 29 M2,planirali o nabavci bar toliko francuskih Rafala,dok bi smo u perspektivi imali u vidu pedesetak F35 Lightning ili nesto tome slicno.Zatim bismo imali u planu bar tridesetak Mi 17 V5 helikoptera,par desetina S300 ili jos bolje S400 sistema.Istovremeno,aktivno bismo se bacili na ono sto mozemo da uradimo u okviru sopstvene vojne proizvodnje – proizvodnju sto veceg broja raketa i slicno.Drzava velicine Srbije,morala bi da obezbedi sebi bar 6-7 milijardi dolara godisnje za vojni budzet.

Ja licno uvek volim da se svima nasmejem cak i kad me pogledaju mrko,da kazem lepu rec i kad me pocaste sa uvredama.Ali ipak za svaki slucaj trudim se da pri sebi imam bejzbol palicu,zlu ne trebalo.Tako treba da se ponasa i drzava jer ako budemo kalkulisali o tome sta nam treba a sta ne,sasvim sigurno ce neko drugi zeleti da naplati od nas ono sto smo mi zeleli da ustedimo.Na odbrani zemlje se nikad ne sme stedeti,a da ne govorim o tome sto moraju da se zadovolje bar minimumi zastite.Ovi novi Migovi nisu nikakav luksuz vec nasusna potreba.
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

:srbin:
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

Incognito napisao:Ja ne mogu uopste da se slozim da je kupovina ovih aviona bespotrebna.Ljudi,Srbija ima katastrofalno,ponavljam katastrofalno losu tj. zastarelu ratnu tehniku,tako da smo od nekada respektabilne vojne sile bar u evropskim okvirima (pricam o bivsoj Jugoslaviji,odnosno Srbiji kao najacoj zemlji u okviru iste) danas jedna od vojno najzapustenijih zemalja.Iza nas su samo upravo ovim redom - Slovenija,Makedonija,Albanija i Crna Gora.Pritom,rec je o cetiri,pet puta manjim zemljama,a i da nisu,ja ne zelim da bilo ko poredi moju zemlju sa ovim zemljama,jer me od toga hvata jeza.
Meni je krajnje smesno sto se i o ovim Migovima galami na sva zvona kao da je rec o ne znam kakvoj kupovini i dusa me boli kad cujem kako se drzava prenemaze da izdvoji pola milijarde ili milijardu dolara jednom u tri decenije za neku iole ozbiljniju vojnu opremu.Ceska i Madjarska kao relativno siromasne i daleko sigurnije zemlje od Srbije imaju po 14 Gripena,a nas ministar odbrane i dalje nije sasvim siguran da li da se uzimaju novi avioni ili ne. :kuku: Smesna drzava do besvesti sa jos smesnijim ljudima koji je vode.

Ti Migovi su nam potrebni kao hleb i oko toga se ne treba dvoumiti,a da smo bar malo normalna i finansijski stabilna zemlja kao sto nismo,mi bismo sad pored tih Migova 29 M2,planirali o nabavci bar toliko francuskih Rafala,dok bi smo u perspektivi imali u vidu pedesetak F35 Lightning ili nesto tome slicno.Zatim bismo imali u planu bar tridesetak Mi 17 V5 helikoptera,par desetina S300 ili jos bolje S400 sistema.Istovremeno,aktivno bismo se bacili na ono sto mozemo da uradimo u okviru sopstvene vojne proizvodnje – proizvodnju sto veceg broja raketa i slicno.Drzava velicine Srbije,morala bi da obezbedi sebi bar 6-7 milijardi dolara godisnje za vojni budzet.

Ja licno uvek volim da se svima nasmejem cak i kad me pogledaju mrko,da kazem lepu rec i kad me pocaste sa uvredama.Ali ipak za svaki slucaj trudim se da pri sebi imam bejzbol palicu,zlu ne trebalo.Tako treba da se ponasa i drzava jer ako budemo kalkulisali o tome sta nam treba a sta ne,sasvim sigurno ce neko drugi zeleti da naplati od nas ono sto smo mi zeleli da ustedimo.Na odbrani zemlje se nikad ne sme stedeti,a da ne govorim o tome sto moraju da se zadovolje bar minimumi zastite.Ovi novi Migovi nisu nikakav luksuz vec nasusna potreba.
:plusone:

Slovenija nikako nije iza nas sto se tice vojske, cak sta vise oni su najvise modernizovali svoju vojsku od svih ex Yu republika.....mozda jeste mala ali velike pare ulazu u svoju vojsku!
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zato što mora. Isto je i sa nama ako želimo biti deo modernog sveta, vojska se mora imati (svoja ili tuđa).

Tapatalk HD
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Incognito napisao:
Ti Migovi su nam potrebni kao hleb i oko toga se ne treba dvoumiti,a da smo bar malo normalna i finansijski stabilna zemlja kao sto nismo,mi bismo sad pored tih Migova 29 M2,planirali o nabavci bar toliko francuskih Rafala,dok bi smo u perspektivi imali u vidu pedesetak F35 Lightning ili nesto tome slicno.Zatim bismo imali u planu bar tridesetak Mi 17 V5 helikoptera,par desetina S300 ili jos bolje S400 sistema.

Ja licno uvek volim da se svima nasmejem cak i kad me pogledaju mrko,da kazem lepu rec i kad me pocaste sa uvredama.Ali ipak za svaki slucaj trudim se da pri sebi imam bejzbol palicu,zlu ne trebalo.
Malo ti radi bujna masta, tvoje zelje i realne potrebe i realne mogucnosti su u teskoj suprotnosti. Jedino sto sigurno moze ova drzava da obezbedi u ogromnom broju jesu bezbol palice po glavi stanovnika. Rafal jeste odlican avion ali preskup za nas, F35 Lightning prvo Ameri to nama nikad ne bi prodali drugo to nama ne treba jer je preskup a o tome da odrzavanje istoga kosta debelo. Osim toga pogledaj blisko okruzenje, npr. Rumunija koja je brojcano u pogledu stanovnistva 3x veca od Srbije i teritorijalno 2,5x pa je njeno vazduhoplovstvo bazirano na modernizovanim Mig-21Lancer. Migove 29 su povukli iz naoruzanja a dobili su ih 2 godine posle nas.
Slika
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Avioni nam sigurno trebaju, bolje je imati svoje i ne plaćati drugome air policing (ili čak možda i naplaćivati to drugima), a ne treba zaboraviti ni letačke i tehničke kadrove koje imamo. Treba i to sačuvati jer jednom kada ispadneš iz tokova, ćao, nema više.. jako se teško vraća na raniji nivo. Svaka država koja iole drži do sebe ima i vojsku i vazduhoplovstvo (ne kažu džabe - ako nećeš plaćati svoju vojsku - plaćaćeš tuđu). Samo je pitanje trenutka kupovine, ima li se para za tako nešto ili nema (a sigurno nema), odnosno da li će uspeti da se napravi kakav koliko-toliko povoljan "deal" po nas...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Geza napisao:Mi ne možemo neke mnogo jednostavnije stvari da kopiramo ili unapredimo...
Mene je u vojsci najviše oduševio sistem montiranja raketa (Neva) sa kamiona na platformu. 30 godina niko nije ni pomislio da pojednostavi proces i ugradi klizeće nosače, već se sve radi uz sinhronizovan rad 6 vojnika.
Slažem se sa Gezom. Mi smo mogli da prekopiramo i unapredimo oružje kao što je Kalašnjikov ili TT, mogli smo da pravimo i podmornice, ali su zavisile od ugrađene američke, britanske i sovjetske opreme, a najveći domet domaće vojne industrije je bio M84 tenk. Za njegovu izradu je zaista osvojena proizvodnja mnogih novih materijala i sklopova, uključujući i elektroniku, preciznu mehaniku i optiku. To je bio kolektivni poduhvat više Yu republika, a danas ni jedna od njih samostalno ne bi mogla da ga izvede. Ipak, koliko znam, vazduh-vazduh rakete i vojne radare nikada nismo pravili, pa je pitanje koliko bi bilo izvodljivo danas pokrenuti tako nešto. Ono što je dobro je da je danas elektronika toliko napredovala, da se sa COTS (commercial of the shelf) komponentama (koje svako od nas može slobodno da kupi) mogu napraviti vrlo moćni uređaji.
Ђенерал Јанковић
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Aleksandar Radić: “Kupovina aviona od MiG-a predstavljala bi neprihvatljivu tehnološku neizvestnost

Slika
”Aleksandar Radić, vojni analitičar i urednik biltena “Defence and security”, smatra da kupovina MiG-ova ne bi bila najsrećnije rešenje, pogotovo što Srbija trenutno ni za njih nema novca.

“Sve analize i poredjenja mogućnosti različitih aviona padaju u vodu pred vrlo jednostavnom činjenicom da u ovom trenutku srpski budžet jedva može da finansira nabavke goriva potrebnog za održavanje obuke pilota na tehnici koju imamo. Da ne pričamo o tome koliki je godišnji trošak za eksploataciju jednog višenamenskog borbenog aviona… Održavanje i eksploatacija jedne eskadrile na godišnjem nivou gutala bi najmanje trećinu čitavog budžeta srpske vojske, odnosno oko 250 miliona dolara. Zato mislim da bi najbolja opcija bila ako bi mogli da udjemo u program modernizacije kroz produžetak resursa MiG-ova 21. To bi nam za male pare kupilo vreme za promišljenu odluku o tome koje nove avione nabaviti.”

Srbiji je iz Rusije stigla i nezvanična ponuda za remont MiG-ova 21, koji bi koštao oko četiri miliona dolara po avionu i produžio bi im upotrebu za još 15 godina. Na vojnom Aerodromu Batajnica dežura par aviona MiG-21 koji su zaduženi za zaštitu vazdušnog prostora Srbije, a stučnjaci kažu da bi uz remont i u budućnosti bili idealni za kontrolu neba, takozvani “air-policing”.

Ekonomska logika važnija od političkog konteksta

Major Milomir Miljković, pilot MiG-a 29 i pripadnik 101. lovačke eskadrile Vojske Srbije, nedavno je za RSE rekao da da su vazduhoplovi koje koristi vojska bezbedni ali da je jedan od problema njihova starost.

„Izvršavamo redovne zadatke i na ovim avionima koje imamo ali po pitanju rezervnih delova ima malo problema. Pošto su dosta stari znaju često i da se kvare, što znači da imamo problem sa održavanjem. Sada se u varijantama eventualne nabavke pominje MiG-29M2, koji je nastao usavršavanjem MiG-a 29, i kada bih ja kao pilot mogao da biram izabrao bih taj avion. To, po meni, ne bi bio loš izbor.“

Kada su počele priče da bi Srbija mogla da kupi nove lovce saznalo se da su iz sveta stigle ponude najvećih proizvođača za američki F-16 i F-18, francuski Rafal, švedski Gripen, Eurofighter, kao i kineski borbeni avion JF-17. Rusija Srbiji na prodaju nudi i MiG 35 i Sukhoi Su-30.

Aleksandar Radić kaže da, ukoliko se Srbija ipak opredeli za kupovinu od Rusije, to ne bi trebalo da bude MiG.

“Već pri grubom poredjenju Suhoja i MiG-a bilo bi jasno da je Suhoj u ovom trenutku firma koja može da garantuje redovno snabdevanje rezervnim delovima i dugoročno održavanje. A MiG to nije u mogućnosti. Ta firma već je imala ozbiljnih problema sa kompromitacijom na tržištu. Kupiti avion od proizvodjača koji je u takvom stanju predstavlja neprihvatljivu tehnološku neizvesnost jer bi Srbija onda snosila rizik i trošak ispitivanja aviona i problema integracije savremenih sistema.”

Neke evropske zemlje poverile su zaštitu svog vazdušnog prostora drugim državama koje imaju moderne borbene vazduhoplove, pa pojedini stručnjaci postavljaju pitanje da li je kupovina novih aviona neophodna Srbiji.

Petar Vojinović kaže da pomenuta opcija za vojno neutralnu Srbiju još nije u razmatranju.

“Taj sistem rezervisan je samo za članice NATO alijanse, koja ima svoj poseban sistem razmene podataka o situaciji u vazdušnom prostoru. Zemlja van NATO saveza ne bi to mogla da realizuje, a čak i kada bi bila u stanju pridruživanje tom sistemu bilo bi prilično komplikovano.”

Kupovina vojnih aviona često se vezuje i za političi kontekst jer se odabir odredjenog proizvodjača tumači i kao naklonost istoku ili zapadu.

Aleksandar Radić zaključuje da je u savremenom svetu ekonomska logika važnija od političkog konteksta i da je moguće izabrati bilo koji tip aviona koji se nalazi na tržištu uz jasan princip “koliko para-toliko muzike”.

“Pri kupovini borbenih aviona ne postoje politički uslovi već isključivo ekonomski. Na primer, Amerikanci imaju vrlo precizan zakonski model o isporukama vojne tehnike. Ako želite da kupite novi F-16 pojave se predstavnici kompanije-proizvodjača i jasno vam kažu koliko to košta. I tek kada kupac uplati novac onda se ide u dalju proceduru. Za nas je najveći problem da li mi to možemo da platimo.”

Procene stručnjaka su da bi za eskadrilu od 12 do 16 aviona Srbiji bilo potrebno najmanje milijardu evra jer se na svetskom tržištu cena savremenog višenamenskog borbenog aviona, u zavisnosti od aranžmana i isporuke rezervnih delova, kreće izmedju 50 i 100 miliona evra.

http://tangosix.rs/2013/03/05/aleksanda ... zvestnost/
Slika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

:kuku:
Ko sve sebe naziva ekspertom...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

NAJAVA: Otvoreni dan na Lađevcima planiran za 11. maj

BEOGRAD – Prvi otvoreni dan ove godine planira se za dva vikenda na aerodromu Lađevci. Zvanične potvrde o letačkom delu programa još nema, po za sada još nezvaničnim informacijama moguć je prelet aviona MiG-21.

Taktičko-tehnički zbor 241. eskadrile
Slika

Manifestacije Otvorenog dana dve vazduhoplovne brigade Vojske Srbije tradicionalno se održavaju u aprilu ili maju. Ove godine održavanje prve se planira za 11. maj u subotu, u organizaciji 98. vazduhoplovne brigade na vojno-civilnom aerodromu Lađevci/Morava. Zvanične potvrde o sadržaju letačkog programa još nema ali kako saznajemo moguće je da će u preletu učestovati avioni MiG-21.

Bar nesto da leti :mrgreen: Kolega Kvacil ocekujemo foto reportazu sa aerodroma Morava :)
Slika
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

U mom prethodnom postu sam postavio link na snimak letenja Sukhoi Su-30MKM (Modernizirovannyi Kommercheskiy Malaysia – Modernized Export Malaysia) Royal Malaysian Air Force (RMAF)... usput da kažem: vozi ga onaj Maležanski pilot - za sve pare ... i na Wikipediji nađoh ove interesantne podatke iz kojih se vidi kako je to složen i komplikovan poslovni ugovor i da tu nije ništa jednostavno tj. tipa: došli Maležani i kupili 18 aviona od Rusa ... daleko od toga.

In August 2003, Malaysia signed a US$900 million contract with Irkut Corporation 18 Sukhoi Su-30MKMs (900/18= 50 miliona $ po avionu).
The Su-30MKM is an advanced variant, whose performance involves considerable improvements over Su-30MK/MKK fighters. Irkut has also subcontracted the task of manufacturing the canards, stabilizers and fins to HAL Nasik.
Su-30MKM is a substantial advance upon the original Su-30K export version, maintaining much of basic airframe but incorporating a number of advances from the Sukhoi Su-35 and Sukhoi Su-37 project.

In August 2003, during the course of President Vladimir Putin’s official visit to Malaysia, the contract for the Su-30MKM aircraft was signed.
As part of the contract, Russia sent the first Malaysian cosmonaut to the International Space Station. It was a project under the government-to-government offset agreement through the purchase of Su-30MKM fighter jets for the Royal Malaysian Air Force. Under this agreement the Russian Federation bore the cost of training two Malaysians for space travel and for sending one to the International Space Station (ISS) in October 2007 under the Angkasawan program.

The Su-30MKM was developed by the Sukhoi Design Bureau and is based on the Su-30MKI. The aircraft has the same airframe, engines with the thrust vector control (TVC), and an advanced digital fly-by-wire system. The MKM version differs from the MKI by virtue of the composition of the on board avionics. Thales supplies the Head-up display (HUD), navigational forward-looking IR system NAVFLIR and laser designation pod (LDP Damocles). Aircraft carries missile approach warning sensor (MAWS) and laser warning sensor (LWS) manufactured by the AVITRONICS company (South Africa).

2007 su isporučena prva dva primerka:
http://www.irkut.com/en/news/press_rele ... p?id48=252

Koga interesuje ovde može da pročita dosta interesantnih stvari u vezi Su-30 i licencnoj proizvodnji Rusija - Indija:
http://vayu-sena.tripod.com/info-su30mki.html
Poslednja izmena od maxer u 04 Maj 2013, 13:49, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Incognito
Reactions:
Pridružio se: 01 Apr 2012, 22:06

Post od Incognito »

Heineken napisao:Slovenija nikako nije iza nas sto se tice vojske, cak sta vise oni su najvise modernizovali svoju vojsku od svih ex Yu republika.....mozda jeste mala ali velike pare ulazu u svoju vojsku!
Moguce,nisam u toku sa detaljima,ali Slovenija je i sa geostrateskog i sa politickog aspekta jedna od najsigurnijih zemalja u evropi,a da ne govorim o tome koliko su ispred Srbije,tako da njima odbrambena sposobnost zemlje nije toliko potrebna koliko je nama neophodna.

Bajkeru,meni ne radi bujna masta vec bas govorim o nasim realnim potrebama.Itekako da nam je sve ovo sto sam nabrojao potrebno.Nikako mi nisu jasni ljudi koji i pored toga sto vide realnost u kojoj se zemlja nalazi (a crna je da crnja ne moze biti) zele da prave kompromis oko osnovnih elemenata koji se ticu odbrane zemlje.Da je Srbija na mestu Slovenije,Svajcarske,Ceske ili Belgije snazno naoruzana zemlja uopste nam ne bi bila prioritet,ali zemlja koja u ovom trenutku nema bas sjajne politicke veze sa mnogim svojim susedima (kao ni sa onim silama koji vode glavnu rec u ovom delu sveta gde se i mi nalazimo),dok se politicke struje ne promene, moze da se brani jedino ako se osloni na sebe i sopstvene kapacitete kao sistem odvracanja.Sta cemo da radimo ako sutradan amerikanci daju zeleno svetlo muslimanima ili siptarima bilo sa Kosova ili Albanije da izvrse neku vrstu probnog balona,kao sto su nahuskali Sakasvilija da napadne Rusiju da bi videli kako ce se ovi ponasati ili kao sto su isto tako gurnuli teroriste sa juga Srbije da izvrse napad.
To sto je nesto za nas skupo ili ne mozemo da platimo,ne znaci da nam to i ne treba.Ni onaj prosjak mozda nema za hleb,ali zato bi sad trebao da pase travu jer nema za hranu ? Tu nema opravdanja,duzan si da napravis ozbiljnu i razvijenu drzavu ukoliko zelis da egizstiras i budes zasticen.Zasto su se Holandjani,Danci i Norvezani aktivno ukljucili u projekat razvoja F35,iako su daleko manje ugrozene od Srbije ? Znaci da im je to potrebno.Prodali bi nama amerikanci sve sto zelimo itekako (mozda nam ne bi dali kredit za kupovinu kao sto nikome ne daju,osim izraelcima koji opet nista ne dobijaju dzabe vec to prebijaju preko drzavnih rezervi),naravno pod uslovom da kupujemo striktno zapadnu avijaciju i da imamo novac.Rumuniju,Hrvatsku,Bugarsku i ostale zemlje u okruzenju ne zelim da poredim jer su nerazvijene,neozbiljne,jednom recju nikakve drzave bas kao sto je i Srbija.To sto su neke druge zemlje nebezbedne ne znaci automatski da je Srbija bezbedna zemlja.Pricam o Srbiji kakva bi trebala da bude i kakvu zelim da je vidim.A najmanje sto bih zeleo je da vidim Srbiju bez vojne zastite na jednom od najtrusnijih podrucja na svetu.
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

@BAJKER ako budem taj vikend kuci, neizostavno

Nije bas nasa vojska toliko tehnicki osakacena, jos mi imamo potencijla itekako, mislim da smo trenutno jaci od hrvata i muslimana zajedno, naravno ako se ne umesa nato pakt, jer jelte onda nema smisla pricat na ovu temu.
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

F-35 je za sada zesci promasaj, Kanada je valjda odustala od tog programa, a polako se i ostale zemlje izvlace bar one koje mogu to da urade....

Geza napisao::kuku:
Ko sve sebe naziva ekspertom...
Logicno, zanimljivi tekstovi se pojavljuju u poslednje vreme....lobiranje je cudo... :glavomuzid:
Taj blog sam prestao da citam jos od onog prvog teksta koji je okacen ovde, covek se zesce izlupao. Nije u stanju da okaci slike aviona o kome prica...sve sami eksperti..
Odgovori