Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Re: Arhitektura & Gradjevina & Renoviranja

Post od Ji 4Tze »

Loše ti ventilira, možda nema rešetkica na vratima ili nekako zapušen "izduv"
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Treba zabraniti izvođenje zgrada gde kupatila nemaju prozore.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

+1

Imam u spavaćoj, kuhinji, maloj sobici gde su mašine za pranje/sušenje veša i u kupatilu otvor u plafonu koji uvlači vazduh, cirkuliše kroz filtere (dva različita menjam na svaka dva meseca) i izbacuje čist vazduh kroz dva otvora u dnevnoj sobi. Zato je stepen/dva hladnije u dnevnoj sobi.
Ali nedovoljno. Voleo bih da imam prozor umesto otvora u kupatilu.

Za ovo ostalo mi je lako: dnevna soba ima dvoje dvokrilnih vrata koja se otvaraju, tako da se cela dnevna soba može otvoriti, a kod trpezarije je ulaz na balkon, jedna dvokrilna vrata koja se otvaraju. Mislim da sve ukupno ima oko 25 kvadrata stakla, tj. cela jedna strana stana je u staklu. To je 50 kvadrata za čišćenje :glavomuzid:
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

shandu90 napisao:Valjda ti prozorcici mogu na kant da se otvore?

Sent from my LG-H440n using Tapatalk
Kad su tako mali ne mogu. Samo normalno. Ovaj trouglasti ne moze sigurno.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Heinz napisao:Treba zabraniti izvođenje zgrada gde kupatila nemaju prozore.
Zbog čega?

Dobar ventilator može promaju da napravi u kupatilu da ti bude neprijatno da stojiš pored vrata.

Tapatalk
Korisnikov avatar
shandu90
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo

Post od shandu90 »

Pa otprilike trecina zgrada ne bi trebala da bude izgradjena po toj logici. Znaci kad se crta raspored prostorija polazi se od wc-a. Meni je u svim stanovima wc pozicioniran duboko u unutrasnjost zgrade, da se 'naslanja' na sledecu u nizu. Ventilacija radi odlican posao a sta bi ti radio da zivis u zgradi (konkretno moj slucaj) gde su 90ih za stotine maraka po stanu teskom mukom izglasali na sednici stanara da se prostorija u potkrovlju gde su bili centralni sistemi za ventilaciju srusi i da se na poludivlje covek useli i napravi stan? Moje drage komsije su ukupno dobile 31000dem da se naprave ludi i da sruse to. Mi kad smo kupili stan posle 2 dana smo odlepili i pitali predsednika o cemu je rec. Kad smo culi sta je, kupatilo smo renovirali, izbili napolje (busili su nemilosrdno) ventilaciju i nek se ostale komsije driblaju sa smradom a la svargla. Zgrada jeste matora, izmenjali smo i cevi i instalacije i brdo stvari a ponovo su poceli o toj famoznoj ventilaciji da pricaju iako je komsa sa potkrovlja zatrpao te cevi necim. Mi problema nemamo sa tim sto nema prozora, imali smo prozor kad smo ziveli u CG. Zime sam mrzeo kad udjem u ledeno kupatilo vise nego ista, grejalica dok ugreje zaboravim zbog cega sam dosao. No, moj slucaj oko ventilacije je jedinstven, u garsonjeri vuce kao pop..dela i za 5-10 minuta zavrsi posao.

Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

superboss napisao:
shandu90 napisao:Valjda ti prozorcici mogu na kant da se otvore?

Kad su tako mali ne mogu. Samo normalno. Ovaj trouglasti ne moze sigurno.
Na slici se vidi mehanizam za kipu, što daje smisao ovoj egzebiciji. Problem je smešno mala staklena površina u odnosu na plastiku, što je bitno samo po pitanju osvetljenja...
Ko je izmislio prozore na kipu, trebao je da dobije Nobelovu nagradu :)
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

nidza napisao:
Zbog čega?

Dobar ventilator može promaju da napravi u kupatilu da ti bude neprijatno da stojiš pored vrata.

Tapatalk
Da bi izbacio topli vlazan vazduh mora da se ubaci ventilatorom svezi (hladan) suv vazduh u istoj zapremini. I to kroz sve prostorije mora da se transportuje hladan spoljni vazduh na putu do kupatila.
Cisto bacanje energije a pri tome je vrlo slabasan rezultat.

I pri tome obicno taj dobar centralni ventilator koji pravi promaju kroz vertikalu kod nas potpada pod "kucni savet" odrzavanje a to znaci u praksi da ne radi, filteri se ne menjaju, ukratko sistem ne funkcionise ispravno.
Rezultat je losa mikroklima u stanu, pojava plesni i budji i nekomforna sredina za boravak.

I ja sam da se zabrani izgradnja mokrog cvora i/ili kuhinje bez direktnog kontakta sa spoljnim vazduhom direktno iz te prostorije. Nacina ima.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

B92: Velike izmene u zgradama: Nema blokade stanara http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php ... id=1201327
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

I ja sam za to. Ali, realno, ne sećam se kada sam video stan manji od 100 m^2 da ima prozor u kupatilu. Oni manji od 50 kvadrata često nemaju ni u kuhinji, već je ona polu-otvorenog tipa (šank prema trpezariji ili slično rešenje). Meni je bio šok kada sam se posle 30 godina života u kući preselio u stan. Ništa ne može da zameni sušenje kupatila kratkim otvaranjem prozora.

Da ne pominjem druge aspekte života u stanu... koliko je samo nakaradan taj sistem, da ljudi budu napakovani bukvalno jedni drugima na glavama. To može da funkcioniše u Švajcarskoj ili Nemačkoj, gde postoji visok stepen discipline i obzira prema komšijama. Pa i tamo onaj ko ima novca zida kuću. U Velikoj Britaniji svi (i siromašni) žive u kućama. Višespratne zgrade sa stanovima postoje samo na najdaljoj periferiji. To su tzv. opštinski-socijalni stanovi koji se daju na korišćenje najsiromašnijima (kao u "Mućkama" :D ). Englezi ispravno tvrde i da su kuće jeftinije za izgradnju i stanovanje (ako se izuzme cena zemljišta). Pođimo samo od temelja, podzemnih garaža, protiv-požarnih sistema, liftova, agregata za slučaj nestanka struje, evakuacionih puteva, požarnih stepeništa, zajedničkih prostorija i njihovog održavanja, zajedničkog prostora oko zgrade i takođe njegovog održavanja, zajedničke struje, očitavanja i raspodele toplotne energije, očitavanja i raspodele utrošene vode (retko koji stan ima sopstveni vodomer!), odlaganja i odnošenja smeća, itd, itd... Sve je mnogo komplikovanije i skuplje nego u slučaju kuće. I u izgradnji i kroz stalne mesečne troškove.

Međutim, komunisti su zamislili da je budućnost u kolektivnom stanovanju... Kod nas kuću u Beogradu ima samo onaj ko je uspeo da je sačuva/nasledi iz perioda od pre II svetskog rata, ili da kasnije kupi takvu kuću (pa je eventualno sruši i napravi novu). I to što postoji je u ulicama sa neprohodnim trotoarima i ogromnim problemom sa parkiranjem, kao i u raznim divljim ili polu-divljim naseljima. Ima par svetlih primera, kao što su delovi Bežanijske kose ili Banovog brda/Žarkova, ali to je zanemarljivo za ovako veliki grad. Sve ostalo je daleka periferija, uglavnom takođe neuređena. U Beogradu i ostalim većim gradovima skoro da nema krajeva sa lepim, dovoljno širokim ulicama i trotoarima kojima se može hodati, a da se u njima nalaze porodične kuće.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

Nisam stigao da ispratim temu, nije me bilo par dana.

Raki super izgleda ovo, nesvakidasnje, mora da su te majstori spominjali dok su salovali i zidali sve one lukove :)

Stvarno sve izgleda jako uredno, nema sta, pohvale izvođačima radova.

Otkud si se odlucio za giter blok? Zid je sad oko 19-20cm pre malterisanja? Sta planiras da stavis kao izolaciju?

Koje su ti dimenzije garaze, ako se dobro secam plana uteruje se auto iza auta? Pitam jer je to jedna od stvari koje su kod mene ispale malo drugacije nego sto sam zamisljao, sad kad sam uterao oba auta da vidim kako koji stoji. Na papiru je delovala i vise nego sto treba za jedan auto, sa svojih 4,2×5,6m medjutim kad se uveze auto odjednom izgleda sve kao na knap :)

380kvm,bruto,neto,sa terasama,bez terasa. Nadam se da nije 380kvm grejane povrsine :)

Kad smo kod grejanja, ja pre neki dan pustio isto

Slika

Slika

Prvo zapažanje je odlicna raspodela temperature po vertikali, bukvalno od poda u prizemlju do plafona na galeriji gotovo da nema razlike u temperaturi, jako velika prednost niskotemperaturnog grejanja kod objekata sa visokim unutrasnjim zapreminama. Bas se primeti razlika u odnosu na kamin koji kad upalim zagreje gornju galeriju za 10 minuta a dole se jedva oseti neka promena...

Ono sto mi ide na zivce je to sto se sve nešto jako usporilo sad, ovi radovi unutra zahtevaju mnogo vise vremena i paznje da bi ispalo kako treba, nisam ocekivao tako nešto.

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Velja napisao:
Na slici se vidi mehanizam za kipu, što daje smisao ovoj egzebiciji. Problem je smešno mala staklena površina u odnosu na plastiku, što je bitno samo po pitanju osvetljenja...
Ko je izmislio prozore na kipu, trebao je da dobije Nobelovu nagradu :)
Sarke koje se vide na slici se stavljaju na obe vrste prozora. Bolje su od klasicnih jer se mogu stelovati..

Ovde je 99% tzv lazna makaza, koliko znam ne postoji mehanizam za ovakve prozore na kip.

Mooozda, ali moozda moze na kip pomocu klasicnog mehanizma na polugu-ali tada ne moze da se otvori.

Inace na jako malim prozorima otvaranje na kip jako malo znaci, jer se krilo izbaci tek par cm. Mnogo je bolje klasicno otvaranje, ili ventilacija u tim slucajevima.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

snork napisao: I ja sam za to. Ali, realno, ne sećam se kada sam video stan manji od 100 m^2 da ima prozor u kupatilu. Oni manji od 50 kvadrata često nemaju ni u kuhinji, već je ona polu-otvorenog tipa (šank prema trpezariji ili slično rešenje).
Ako je dobar projekat sve može da se izvede, a ako je alav investitor onda ne može ništa.
U zgradi gde živimo osnovna jedinica su stanovi od 37 kvm, i svaki ima prozor u kupatilu. Već treća zgrada u nizu se pravi na sličan način.
snork napisao: I to što postoji je u ulicama sa neprohodnim trotoarima i ogromnim problemom sa parkiranjem, kao i u raznim divljim ili polu-divljim naseljima. Ima par svetlih primera, kao što su delovi Bežanijske kose ili Banovog brda/Žarkova, ali to je zanemarljivo za ovako veliki grad. Sve ostalo je daleka periferija, uglavnom takođe neuređena. U Beogradu i ostalim većim gradovima skoro da nema krajeva sa lepim, dovoljno širokim ulicama i trotoarima kojima se može hodati, a da se u njima nalaze porodične kuće.
Zaboravio si delove Voždovca i Senjaka, mada parking zna da bude problem.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Te dve lokacije sam samo naveo kao primer, naravno da ima još pristojnih delova grada sa kućama, ali ni približno koliko bi trebalo. Čak i na Dedinju, npr. Užička ulica je kako treba, dok već sa njom paralelna Tolstojeva (beše u broju 33 ili 35 živeo S. Milošević? :) ) nije. Obe izlaze i normalne su na Teodora Drajzera, kroz koju prolazi intenzivan saobraćaj, uključujući i gradske autobuse. Što se tiče Voždovca, na njemu možda ima i najviše kuća, ima i lepih ulica, ali opet sa automobilima po trotoarima. Plus se intenzivno gradi, uglavnom u visinu i na celoj površini parcele. Često na lokacijama koje bi trebalo da se ruše, a ne da se dodatno zagušuju novim objektima. Tu je i Vračar, koji je mnogo manja opština, ali još gore upropašćena ovakvom novom gradnjom.
Ђенерал Јанковић
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

Ja ne znam da u Beogradu na ovoj strani reke ima ijedna normalna ulica sem uzeg centra. Novi Beograd je mnogo bolji po tom pitanju mada i tamo postaje tesno.
Odgovori