Ratna tehnika

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Re: Ratna tehnika

Post od snork »

maxer napisao:U mom prethodnom postu sam postavio link na snimak letenja Sukhoi Su-30MKM (Modernizirovannyi Kommercheskiy Malaysia – Modernized Export Malaysia) Royal Malaysian Air Force (RMAF)... usput da kažem: vozi ga
Čudi me da Malezija kupuje ruske avione. Ja njih po mnogo čemu doživljavam kao slične Saudijskoj Arabiji...
Incognito napisao: radimo ako sutradan amerikanci daju zeleno svetlo muslimanima ili siptarima bilo sa Kosova ili Albanije da izvrse neku vrstu probnog balona,kao sto su nahuskali Sakasvilija da napadne Rusiju da bi videli kako ce se ovi ponasati ili kao sto su isto tako
Zato je, kao što napisah pre nekog vremena, izuzetno važno da imamo spremnu veliku količinu oružja za Orlove i Galebove. Posebno nam nedostaju vođene vazduh-zemlja rakete. To bismo mogli i sami da razvijamo, a u svakom slučaju će nam (pre ili kasnije) trebati.
Incognito napisao: Prodali bi nama amerikanci sve sto zelimo itekako (mozda nam ne bi dali kredit za kupovinu kao sto nikome ne daju,osim izraelcima koji opet nista ne dobijaju dzabe vec to prebijaju preko drzavnih rezervi),naravno pod uslovom da kupujemo striktno
Ako Mađarskoj (članici NATO) neće da prodaju rakete, mislim da nama ne bi prodali bilo šta ozbiljnije.
Ђенерал Јанковић
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

:plusone:

Od amera mozemo da kupimo samo polovne kante kao i sve zemlje u okruzenju sto kupuju i to skupo placaju...
Korisnikov avatar
maxer
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:36
Garaža: Ford Focus II Mk2 1.6 16V

Post od maxer »

snork napisao:Čudi me da Malezija kupuje ruske avione. Ja njih po mnogo čemu doživljavam kao slične Saudijskoj Arabiji...
S obzirom na finansijsku moć, mogli su da kupe šta su hteli ... ali odabrali su verovatno najbolji avion (u smislu letnih karakteristika) koji je bio na prodaju, i opremili ih (18 komada, malo li je) čime su hteli (u tekstu već pomenuta Francuska i Južno Afrička vojna oprema).
Nisu oni glupi ... uz to su još dobili i prvog Maležanina u svemiru tj. dvojicu njih (znači oni sad s pravom mogu da kažu da su "nebeski narod" :kezo:).
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:34
Garaža: Suzuki SX4 1.5 MTB Cannondale bike

Post od BAJKER »

Комисија: Узрок пада авиона заглављивање команди

Slika
БЕОГРАД - Авион Ласта (В-54) Војске Србије, у чијем је удесу пре више од седам месеци погинуо мајор Горан Савић, срушио се због заглављивања команди које су летелицу учиниле неуправљивом, због чега су наложене контрукционе измене на свим до сада произведеним авионима, као и на онима чија је израда у току, сазнаје агенција Бета.

Према изводима из закључака комисије за истрагу узрока несреће која се догодила 26. септембра 2012. године, у које је агенција Бета имала увид, авион је пре полетања био технички исправан, припремљен у складу са прописима док су пилоти мајор Горан Савић и потпуковник Томислав Бећаговић били здрави и способни за извршавање техничке пробе.

У току лета на којем је испитиван авион након замене пумпе за гориво, осовина леве педале заглавила се за централни пулт између две кабине па је дошло до ротације авиона.

"Посада је донела одлуку о напуштању авиона... Оба пилота су успела да напусте авион, међутим због мале висине није било довољно времена да се формира купола падобрана који је био правилно активиран од пилота, потпуно извучен и функционално исправан", наводи се у извештају.

У несрећи која се догодила код Нове Пазове погинуо је мајор Техничко-опитног центра Горан Савић док је потпуковник Томислав Бећаговић повређен. Председник Србије двојицу пилота Војске Србије одликовао је златном медаљом за храброст "Милош Обилић" због тога што су ризиковали своје животе да би спасили људе на земљи.

"Захваљујући одлуци Савића да, тражећи најбезбедније место за слетање, до последњег момента остане у авиону и прекасно се катапултира, није повређен нико од мештана Нове Пазове, те ни деца из оближње школе и вртића", наводено је тада у саопштењу председника.

Према налазу комисије, узрок заглављивања команде правца је техничке природе и вероватно лежи у еластичности командног кола правца, мањим зазорима између покретних делова на конкретном авиону и дејства сила у току маневарског лета.

Комисију коју је формирао командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране (В и ПВО) у свом саставу имала је представнике Војнотехничког института, фабрике Утва из Панчева, Техничко опитног центра, пилоте, лекаре, опитне падобранаце, пилоте експерте за безбедност летања В и ПВО и стручњаке Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије.

"Комсија је предложила предузимање мера на отклањању узрока настанка удеса и мере су већ почеле да се реализују. Приступило се доради конструкционе документације, техничким изменама, ојачањем појединих делова команде правца које ће онемогућити да дође до контакта покретних делова команди лета са било којим делом конструкције авиона у свим условима експлоатације", наводи се у извештају.

Те измене биће обављене прво на прототипу авиона Ласта, након чега ће уследити додатно испитивање. Такође ће бити обављена анализа могућности уградње лаког избацивог седишта и уређаја за снимање параметара лета који ће бити коришћен у обуци али и у случајевима евентуалних угрожавања безбедности лета.

"Овај трагичан догађај је сигурно успорио процес увођења авиона у јединице В и ПВО, али га није прекинуо. Након извршених техничких корекција наставиће се летење у техничком опитном центру, а испоруку преосталих авиона извршиће фабрика Утва Панчево у току 2013. године", наводи се.

Школски авион Ласта (В-54) из панчевачке Утве први је домаћи авион произведен након распада СФРЈ и први нови авион уведен у наоружање од 1992. године.

Војска Србије наручила је 15 авиона, а поседује и два прототипа који су коришћени за испитивање. За армију Ирака произведено је и испоручено 20 авиона Ласта.

Ласта је једномоторни нискокрилац металне конструкције, са два седишта за пилоте постављена једно иза другог. Увлачећи стајни трап омогућава полетање и слетање с бетонских и уређених травнатих полетно-слетних стаза. Авион је развијен за основно школовање пилота.

Ласта је опремљена са два спољна поткрилна носача наоружања носивости по 120 килограма који могу да носе контејнере са митраљезима, вишецевне лансере невођених ракетних зрна калибра 57 милиметара или две бомбе тежине по 100 килограма.

Максимална брзина лета је 340 километара на сат, долет износи 1.060 километара, тактички радијус оптерећеног авиона је 400 километара, док је плафон лета 5.200 метара.

Бета
Slika
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Vučić: Dobre vesti – stižu avioni
IZVOR: B92, TANJUG

Zuce -- Srbija će posle 20 i više godina dobiti nove vazduhoplove najmodernijeg tipa, najavio je ministar odbrane Aleksandar Vučić.
Slika
Prvi potpredsednik Vlade i ministar odbrane Aleksandar Vučić uskršnje jutro proveo je sa pripadnicima 250. raketne brigade Vojske Srbije. On je najavio modernizaciju lovačke avijacije, posle punih 20 godina.

Nakon što je kucao uskršnja jaja sa vojnicima, ministar odbrane zadovoljno je gledao kako za svega 40 sekundi pripadnici 250. raketne brigade u kasarni Zuce pored Beograda pripremaju rakete za lansiranje.

Uz komentar da je potrebno modernizovati vojsku, Vučić je najavio novintete prvo kod lovačke avijacije, a zatim i nabavku novih sistema za protivvazduhoplovnu odbranu.

"Biće dobrih vesti uskoro i mislim da ćemo posle 20 i više godina dobiti nove vazduhoplove najmodernijeg tipa", rekao je ministar odbrane i naglasio da je za Srbiju veoma važno da u najskorije vreme obezbedi sigurno nebo.
On je napomenuo da je, što se kopnene vojske tiče, u regionu teško naći onoga ko može da se meri sa Vojskom Srbije.
Na pitanje novinara kako će se nabaviti sredstva za modernizaciju oružanih snaga, Vučić je odgovorio da je i inače prioritet Srbije u budućem periodu, pored rešavanja političkih problema, pre svega ekonomski razvoj i da će se pronaći najbolji mogući aranžman i modus za nabavku novih oružja i oruđa.

Ministar je ponovio da je Srbija posvećena miru, da želi da sarađuje sa svima u svetu, a da vojska treba da bude odvraćajuću faktor za svakog ko bi eventualno hteo da ugrozi našu zemlju.

Vučić je u kasarni "Major Dragutin Gavrilović" u Zucama prisustvovao i pokaznoj vežbi dežurne raketne baterije, a od pripadnika jedinice kao poklon dobio je maketu rakete "dvina", koja je bila prvi raketni sistem kojim je Jugoslavija bila naoružana.

"Zahvalan sam što svaki dan čuvate zemlju i što ste hrabrost bezbroj puta dokazali. Ponosan sam što je 250. brigada herojska brigada i što nas čuvate, a želim vam čisto nebo i više i bolje oružje i oruđe", rekao je Vučić na uskršnjem doručku.

Pokaznoj vežbi prisustvovli su načelnik Generalštaba general Ljubiša Diković i komandant 250.raketne brigade, brigadni general Duško Zzarković, koji je ministru odbrane predao raport i upoznao ga sa istorijatom jedinice.
Slika
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

znaci lozanski prosle godine nije lagao, prvo avioni pa pvo, pa tako redom....
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

:bravo: :bravo:

Ko bi rekao da je Lazanski bio u pravu.. :kezo:
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Re: Odlično objašnjenje šta je snaga, a šta obrtni moment :)

Post od Laki021 »

Ne znam, vidim da se mnogi u ovoj temi nece sloziti, ali ja mislim dam nije bas neophodno da trosimo tolike pare na oruzje...
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Samo Vas posmatram.
Slika
Slika
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Laki021 napisao:Ne znam, vidim da se mnogi u ovoj temi nece sloziti, ali ja mislim dam nije bas neophodno da trosimo tolike pare na oruzje...
+1

Da treba, treba. Da ima mnogo precih stvari, ima.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Laki021 napisao:Ne znam, vidim da se mnogi u ovoj temi nece sloziti, ali ja mislim dam nije bas neophodno da trosimo tolike pare na oruzje...
Naravno, bolje da smo taj novac potrošili na lobiranje, za cenu 6 aviona smo mogli da kupimo celu američku administraciju. :D Korist za celu zemlju bi bila mnogo konkretnija. Ali, šta da se radi kada su naši političari (ovi i prethodni i pogotovo oni raniji) izabrali teži put. Onda moramo ovako...
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Svakako, i to javno i legalno :)
A sad je vec kasno, nadam se da nam vise i ne treba...
Heineken
Reactions:

Post od Heineken »

BAJKER napisao:Samo Vas posmatram.
Slika
:rofl: :rofl: :rofl:
Korisnikov avatar
kvcali
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:02
Garaža: Omega B2 2.0
Kontakt:

Post od kvcali »

snork napisao:Naravno, bolje da smo taj novac potrošili na lobiranje
A koji to novac ?
Slika

GS, GS/E, GSE, GTE, GSI, OPC # Irmscher, Mantzel, Steinmetz, Zender, Lexmaul, Mattig, Rieger, Kissling

http://www.opelteamserbia.com/forum
Korisnikov avatar
BAJKER
Reactions:

Post od BAJKER »

Nego Kvacil, neodgovori ti na pitanje moje na predhodnoj strani, ides li na otvoreni dan vojske u Ladjevcima 11.05?
Slika
Odgovori