Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Re: Zakon o bezbednosti saobraćaja (ZOBS)
Upravo suporotno, brojna istraživanja su pokazala da ima loših efekata, i zato su mnoge zemlje napustile tu odredbu apsolutističku kao što je kod nas već je malo izmenile.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Dnevna svetla su jedna stvar, a oborena skroz druga. Dnevna svetla su koliko znam od neke godine propisana kao obavezan deo vozila i pale se sa autom, ovo vazi za EU. Ukljucivanje oborenih je na zalost klanje svinje zbog jedne snicle, gori 20 sijalica da bi se videle 2.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- H4wkeye
- Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
- Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI
Ne znam zasto bi nekom smetala dnevna/oborena svetla. Okrenes prekidac i vozis.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Ako mene pitas, potpuno nepotrebno gore sve sijalice sem u farovima, dakle osvetljenje table, zadnja svetla, signalne lampice, trosi vise goriva, smanjuje se vek sijalica i reflektujucih povrsina.

- Grujic
- Moderator
I igrom velikog umnoška malih brojeva se povećava globalna potrošnja i zagađivanje.
Zato nova kola i imaju LED is lično samo napred, a mnoge zemlje su odredbu izmenile ili na zimski period ili na van naselja u kojem je problem jer se motociklisti više stapaju
Zato nova kola i imaju LED is lično samo napred, a mnoge zemlje su odredbu izmenile ili na zimski period ili na van naselja u kojem je problem jer se motociklisti više stapaju
Ne bih voleo da se pogase svetla. Navikao sam na njih i ubeđen sam da su vozila upadljivija.
Ne ulazi alkohol u krv u tako maloj kolicini kao sto je bombona i nesto slicno... Ima odredjena kolicina koja se apsorbuje bez dolaska u krv, a u svim slatkisima je manje od toga.
- Grujic
- Moderator
Otkud to? Ja bih rekao da se sve metaboliše, samo je pitanje senzitivnosti testa.
Pajo, neće ugasiti sigurno, ali se oko toga dosta lome koplja.
Pajo, neće ugasiti sigurno, ali se oko toga dosta lome koplja.
Znam sve prednosti i mane svetala, samo iznosim ličnu impresiju.
- H4wkeye
paja napisao:Ne bih voleo da se pogase svetla. Navikao sam na njih i ubeđen sam da su vozila upadljivija.

- Grujic
- Moderator
To znači da se celokupna prosečna potrošnja svih poveća za decilitar, uopšte nije malo ako gledaš globalno, o tome oni i govore.
- Day Walker
- Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
- Garaža: BMW X3
Kod mene kada radi dnevno svetlo ne svetli nista vise. Mozda eventualno cajgeri i to je to.dragvorl napisao:Ako mene pitas, potpuno nepotrebno gore sve sijalice sem u farovima, dakle osvetljenje table, zadnja svetla, signalne lampice, trosi vise goriva, smanjuje se vek sijalica i reflektujucih povrsina.
Brzine idu u H-a !!!

- H4wkeye
To jeste, ali to nije ni deseti deo koliko zagadjuju pojedine fabrike i elektrane, pogotovo po Kini i takvim zemljamaGrujic napisao:To znači da se celokupna prosečna potrošnja svih poveća za decilitar, uopšte nije malo ako gledaš globalno, o tome oni i govore.

- Grujic
- Moderator
Pa tom logikom onda treba da palimo gume na ulici jer smo opet smešni za njih 

- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Na novijim kolima da, ali na ovim sto nemaju dnevna gori za bezveze totalno x sijalica.Day Walker napisao:Kod mene kada radi dnevno svetlo ne svetli nista vise. Mozda eventualno cajgeri i to je to.dragvorl napisao:Ako mene pitas, potpuno nepotrebno gore sve sijalice sem u farovima, dakle osvetljenje table, zadnja svetla, signalne lampice, trosi vise goriva, smanjuje se vek sijalica i reflektujucih povrsina.
Inace ima dobar razlog zasto trebaju da gore dnevna i danju, za neke boje je bas ocigledno kako se stapa auto sa okolinom, recimo srebrna je tu mozda i najgora. Tako je poginuo Dzejms Din, mali niski srebrni Porsche, Y raskrsnica, izleteo mu jedan i ode glava.

Ja ipak ne volim sto mi gore i pozadi i na tabli sijalice, narocito na autu koji ce se zadrzavati duze vreme. Zato cu da namestim fino da maglenke mogu da se pale bez paljenja pozicija. Na nekim kolima sam video i istopljene zadnje svetlosne grupe, ne sumnjam da je razlog ovo izivljavanje sa svetlima.H4wkeye napisao:
Sto se tice potrosnje zbog upaljenih svetala danju, kazu da se na 1000km potrosi oko ~1L goriva preko, a to nije nista. Radni vek sijalica je verovatno nesto kraci, ali opet se ne menjaju svaki dan.