Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od ljubitelj »

nikaragva napisao: Ali ti ne razumes. Bilo je kod nas casopisa nisi morao da narucujes nista.
Evo starac kaze da nije imao problema sa narucivanjem casopisa iz inostranstva.
Mozda nisu hteli da salju u Srbiju, kao i sada sto neke zemlje, odnosno proizvode-mnogo bolji primer za danasnjost, zemlje vise ne postoje, nece da salju u Srbiju.

Ocigledno si narucivao nesto protiv tita i partije, cim nisi mogao da dobijes to.
Mogao si covece zavrsiti na golom otoku.
Nije kod nas bilo mnogo casopisa, samo je bilo onoga sto je drzava odobrila i uvezla, vrlo selektivno.
Mozda je bilo 10% casopisa, a 90% nije bilo.
Svasta se moze procitati, nisu hteli da salju u SFRJ za novac. Dobar ti vic.
Ja ti kazem da je bilo problema sa primanjem casopisa, Kakav TIto i partija u stranim casopisima koji se inace prodaju na kioscima. Ajde da se ne secas ili nije ti poznato ali da toliko masti pustis na volju, ccc.

Prosto ti casopis ne stigne ili ti postar diskretno prosapta da "nije proslo".

Pa SFRJ je bila zemlja socijalizma, to je u socijalizmu defaulte stanje, u svim zemljama je tako bilo.
Imali smo stanje vrlo slicno sa problemima samo je bilo manje izrazeno.

Isto tako se jako dobeo secam , 1985. bile su u Beogradu nestasice vode, problem je sto se to nije resavalo nego su uvedene restrikcije. Kada necega nema a treba ti uvek ima neko ko ima, pa krece trgovina naravno na crno.

I jos sijaset stvari koje se inace smatraju normalnim bile su u to vreme diskutabilno dostupne. Prosto takav je sistem gde su nestasice normalna pojava jer je drzava stalno u trgovisnkom deficitu i stalno je bez para da pokrije uvoz robe. I to je trajalo godinama, celu deceniju zapravo.

Nema para, nema uvozne robe, a SFRJ je bila 90% uvozno zavisna i orijentisana.

Pa margarin je bio deficitarna roba, kupovalo se na crno kao i kafa ili dovlacilo iz Italije i Austrije. Dobro se secam Rama margarina i ogranicenja da smes samo 2 komada da uvezes kao gradjanin.

I VHS video kasete su isto bilo na rezimu zabrane, dozvoljeno je bllo samo 20 komada praznih da uvezes/ posedujes kada ulazis u zemlju. AKo imas vise otimala je carina i jos si placao kaznu za prekrsaj.
jaksa napisao: Vode je uvek bilo.
Beogradjanka je bila najbolja RK van Zapadne Evrope, a i sasvim solidna inače. Kluz pored - bilo je i doze elegancije u radnji. Nije argument, ali trebalo je videti RK po istoku Evrope. 1979 sam bio u Rumuniji sa mamom, nisam verovao da se može biti tako jadan
Voda je problem Beograda godinama, i u ovom veku je bilo nestasica ali kracih do dan-dva.

U odnosu na Rumuniju, ili Albaniju je bila najbolja. U odnosu na ostatak sveta nista posebno, velika zgrada sa skromnim izborom robe.
Puni rafovi, jedan red 30 komada isti proizvod poslagan.

U svetu po RK je bilo obrnuto, u jednom redu 30 razlicitih modela raznih proizvodjaca za istu vrstu robe.
Ne samo na zapadu vec i na jugu, u zemljama bivsim kolonijama koje su tek po 10-20 godina imale nezavisnost je trgovina bila razvijenija i ponuda bolja.

Sve u SFRJ je bilo "odlicno" dok se poredi sa istocnim blokom, cim se poredi sa svetom gde je trzisna ekonomija bila dominantna ocigledan je bio domet i nivo.

Primer su automobili, Zastava je prodavala neki model auta. Jugo 55 na primer. Uplati se, ceka mesecima isporuka a bilo je perioda i godinu dana da se cekalo a onda se isporuci neka boja. Nema biranja. Ako neces tu boju, nema auta i ides na kraj spiska za cekanje. Jedne godine se pravi bordo boja, druge godine golubije plava.
Po boji Zastavinog auta si mogao da priblizno odredis godiste :)
Kupujes auto i biras boju po zelji, to je bio nezamislivi luksuz i bahatost kupca.
Platis jedan model Juga a isporuci se za 10 meseci drugi model. Fabrika je prepravila model, da bi zaobisla administrativnu blokadu cene na nacin da moze sa novim modelom da ima i novu cenu.
Inflacija je harala, Zastava je imala mozda i 10tak naziva i modela za jedan te isti auto Z101. Kao promenili lajsnu na gepeku i sada je to novi model i nova cena.

To je danas smesno a onda je bilo nacin poskupljivanja. Ako se ne odobri novi model i nova cena onda nema ni u prodaji, nestasica.

Ceo sistem trovine u SFRJ se bazirao na dirigovanim kako se tada zvalo dogovorenim cenama udruzenog rada.
Na papiru cena postoji ali robe u stvarnosti nema po toj ceni.
Ali ima na crno, za devize.
Poslednja izmena od ljubitelj u 31 Jan 2016, 00:20, izmenjeno 1 put ukupno.
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

starac vujadin napisao:
ljubitelj napisao:Secam se i sleta na stadionu JNA za Titov rodjendan, pa spavanja u autu negde u nepoznatom da te niko ne dira, da ti svako hoce da pomogne na putu ako ti se nesto desi sa autom tipa pukne guma, da se islo vozom uzduz i popreko bez prepreka, da se za sve sto je trebalo od robe siroke potrosnje trajnijeg karaktera prvo gledalo na oglasima i komisionima sta ima od svercovane robe, da je RK Beogradjanka bila cudo nevdijeno od bogatstva dok se ne ode u Kastner u malom seocetu U Austriji odmah iza granice Slovenije ka Gracu pa se spozna iluzija.

Najvise se secam slobode i sigurnosti kretanja, mogao si da odspavas u parku.
Secam se uvodjenja novih pa jos novijih dinara, pa najnovijih dinara. Pa redova danima i moljakanja da podignes kes iz banke. Pa onda kada se pojavio Sony walkman koji je kostao kao jedna plata, pa kada se pojavio projekat samogradnje licnog racunara Galaksija pa jurenje mesecima za komponentama, pa zabrana upotrebe Spectrum-a u skoli, pa zabrane primanja postom iz inostranstva casopisa, pa otvaranje privatnih pisama, pa crne berze na Zelenom Vencu i tezgi u prolazu gde se nije moglo normalno proci, pa milicije u Ficama, pa pokusaja drzavnog GSB taksija sa stotinama zutih Z101 da ugusi privatni taksi, pa TV programa u kome je sve "ruzicasto" i idilicno dobro.
Pa pesacenja po soliterima jer su liftovi iskljucivani da ne trose tako puno struje, treba stedeti, kako su objasnjavali u centralnom TV Dnevniku.

Secam se i odlaska na gadjanje bojevom municijom iz M48 puske u srednjoj skoli pa dobijanja ocene u dnevnik.
Pa predmeta Marksizam i socijalisticko samoupravljanje. Pa uvodjenje usmerenog obrazovanja po sistemu Stipe Suvara (barem se tako pricalo), svasta nesto sto je danas nezamislivo i pomisliti da je bilo obavezno i strogo kaznjivo ako se ne ispuni.

Secam se i politickih natezanja svake jeseni oko raspodele nepostojecih para u saveznom budzetu, koja republika preliva novac u koju, pa famoznog republickog kljuca rotacije cinovnika ne po zasluzi nego po geografskom poreklu,
pa se prisetim visemesecne nestasice vode 85. iz gradskog vodovoda, pa kupovanja vode na crnoj berzi iz cisterni, pa par-nepar dozvole koriscenja vozila, jos imam sacuvane i bonove stampane visejezicno,....

Imali smo svasta nesto sto nije poznato ni uobicajeno u normalnom svetu a da nismo znali koliko veliki eksperiment se uzivo odvija.
Deco, ovo za nestašicu vode, Galaksiju, Spectrum, zabranu primanja stranih časopisa, Walkman i platu, bojevu municiju čika ljubitelj priča "onako"..nemojte sve uzimati zdravo za gotovo. :)
Jok ti ces da pricas, kao i uvek napamet i "ovako" samo da je kontra :D
starac vujadin napisao:.sećam se da je ljubitej rekao da je imao problem da kupi časopis Sam svoj majstor koji se normalno prodavao svuda bez ikakve frke, itd...
Slabo, neprecizno, povrsno se secas konteksta.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Sećam se da je ljubitej rekao da je imao problem da kupi časopis Sam svoj majstor koji se normalno prodavao svuda bez ikakve frke, itd...
Slabo, neprecizno, povrsno se secas konteksta.
Zašto ne izbrojiš do 10 pre nego što napišeš tako nešto jer postoji search koji te odmah demantuje, te tako ljubitelj kaže:
Casopis Uradi Sam se po kisocima morao rezervisati, jurio se svaki broj, cuvao, puno toga se krpilo, pravilo samostalno, popravljalo.

Ako sam u moru tvojih gluposti koje si napisao, a koje sam sporadično video baš tu zapamtio, onda je verovatnoća da sam dobro zapamtio verovatno velika što se na osnovu citata i potvrđuje. Mogao si sam da proveriš da li sam u pravu ili nisam.
Jok ti ces da pricas, kao i uvek napamet i "ovako" samo da je kontra :D
Nema potrebe da stavljaš smajli kad ti kontekst rečenice nije duhovit, niti si se šalio. Ok, iznervirao si se i to je ljudski. Toliko da nisi ni video da sam kasnije po svakoj tački opisao kako je stvarno bilo.

Ti kao što sada živiš u nekoj svojoj stvarnosti, tako si i tada očigledno živeo i ja ne sporim da ti upravo tako doživljavaš tu stvarnost i da je za tebe ona realna. To što ona stvarno nije bila takva, to je druga stvar. U ovoj temi si se posebno raspištoljio sa svojim fantazmagorijama jer niko nije na vreme rekao da to što pišeš nije tačno da se primiriš i vratiš u normalan kolosek kao što činiš uvek kada te neko demantuje. Mada, nije loše ni kada se zalaufaš - može da bude zabavno. Kao i ovi tvoji naknadni pokušaji da odbraniš te svoje fantazmagorije.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Koliko se sećam, Rama margarin nije bila neka egzotika.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Margarin i egzotika u istoj rečenici?

Tapatalk
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

'93. je bio.
ben roj
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2014, 09:24

Post od ben roj »

Sad se setih da su Carnex i mislim 29 Novembar izvozili za Ameriku sunke u konzervama, onako srcastog oblika i tezina je bila u funtama izrazena. Odlicne su bile i nikada nisam od tada bolje jeo. A sada 29 Novembar ne postoji Carnex postoji ali se ne zna ko je pravi vlasnik iz Kanade.Sada ako se sa zapada uveze neko meso ono je ili sa isteklim rokom ili pred samo isticanje.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Carnex je Kostić.
Širim haos!
ben roj
Reactions:

Post od ben roj »

Setih se da su vozovi na pruzi Beograd Bar isli uglavnom po redu vuznje i nekim normalnim brzinama. Mislim da su bila dva dobra poslovna voza i povratna Prijepolje Beograd i voz Backa ekspres Novi Sad Beograd. A sada em sto mile vozovi em cesto na Beograd Bar na pojedinim deonicama po mesec dana se pruga popravlja i voz ne saobraca. Bogte sada ne moze da se odrzava ono sto je napravljeno 70 ih i 80 ih.
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Voda se kupovala na crnom tržištu? :D
Jedne godine jedna boja juga, druge godine druga boja?
Deco, da parafraziram, svašta se ovde može pročitati...
ben roj
Reactions:

Post od ben roj »

jaksa napisao:. . . .
Deco, da parafraziram, svašta se ovde može pročitati...
Pa zavisi ko pise.

Evo setih se da su akumulatori Black horse iz Sombora 80 tih godina ladno izdrzavali 4 zime a poneki i 6 zima. Posle je fabrika privatizovana i kvalitet je drasticno pao a sada ne znam i da li fabrika postoji. Mislim da su otisli u stecaj. Sto bi se reklo imali smo a sada nemamo.
zuzazu
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 15:13

Post od zuzazu »

Tema je fenomenalna! Sit se ismejem u kakvim tripovima neki ljudi zive i jos zaludjuju druge.
Korisnikov avatar
aviator
Banned
Reactions:
Pridružio se: 24 Nov 2014, 10:41
Garaža: Peugeot 308 1.6 HDI

Post od aviator »

Slika
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
ben roj
Reactions:

Post od ben roj »

Secam se mnogo lepih tv emisija kao sto su karavan, vremeplov, zatim serija kao sto su Muzikanti i Kamiondzije.
Sada nas kulturno i duhovno unistavaju sa rijalitijem i kojekakvim dranjem umesto pevanja kako bi nas oblikovali po meri potrošačkog društva.
Odgovori