Banke - odabir, utisci...

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Re: Banke - odabir, utisci...

Post od ljuba »

U NLu je granica od koje počinje gomila kesa 4500 eur. Od te sume banke prijavljuju te sume državi..

Verstuurd vanaf mijn WAS-LX1A met Tapatalk

Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Smanjuju se troškovi prihvatanja platnih kartica
https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1402288

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je Zakon o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica.

Cilj je smanjenje troškova prihvatanja platnih kartica i povećanje broja prodajnih mesta na kojima je moguće platiti robu i usluge platnom karticom.

U Narodnoj banci Srbije (NBS) očekuju da se pozitivan efekat tog zakona kojim definišu niže međubankarske naknade u kartičnim plaćanjima prenese do krajnjeg potrošača.

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je obrazlažući taj zakon, rekla da je veoma značajan, posebno za male trgovce, koji plaćaju visoku cenu za trgovinu karticama, a da je cilj da se podstakne korišćenje platnih kartica i time smanji siva ekonomija. Ona je tada rekla da građani Srbije i dalje plaćaju više cene za međubankarsko poslovanje nego u Evropskoj uniji, u kojoj su naknade ograničene na 0,2 odsto na debitne i 0,3 odsto na kreditne kartice.

Poslanici su tokom rasprave o ovom zakonu najviše govorili i tražili pojašnjenja o članu koji predviđa obavezu banke da uz tekući račun izdaje klijentima platnu Dina karticu, čije se transakcije obrađuju u Srbiji i to bez naknade. Prošle godine 57 odsto plaćanja u Srbiji realizovano je platnim karticama.

Skupština Srbije usvojila je i izmene i dopune Zakona o platnim uslugama,koje bi trebalo da donesu bezbedno, stabilno i efikasno funkcionisanje platnog sistema, ubrzavanje tokova privredne aktivnosti i smanjenje troškova transfera sredstava.

Izmenama ; dopunama ; se utvrđuju pravila kojima će se dodatno unaprediti informisanje i transparentnost u vezi sa naknadama koje pružaoci platnih usluga naplaćuju građanima i privredi.

Svi pružaoci platnih usluga biće u obavezi da prilikom ponude i ugovaranja platnih usluga koje su povezane sa platnim računom koriste standardizovanu terminologiju koju će utvrditi NBS i da informacije o naknadama u predugovornoj fazi dostavljaju na utvrđenom standardizovanom obrascu, što će omogućiti lakše poređenje tih naknada.

Predviđena je i obaveza pružalaca platnih usluga da svojim korisnicima najmanje jednom godišnje, bez naknade, dostave izveštaj o svim naplaćenim naknadama za usluge povezane sa platnim računom.

Novina je i to što će, u slučaju da je nekome ukradena platna kartica i da je potom zloupotrebljena, korisnik odgovarati samo do iznosa od 3.000 dinara, a preko tog iznosa svu odgovornost snosiće banka i moraće mu nadoknaditi gubitak.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:52
Garaža: SX4 1,6/120 TNG + Scenic IV 1,5 dCi

Post od pedja »

U firmi smo uradili AMSS super člansku karticu za 6 vozila.
Više se ne dobijaju klasične članske kartice, već DINA Poštanske štedionice. Sada imamo 6 DINA kartica :D

Klasična prepaid kartica, koja donosi neke popuste, u dilu sa AMSS. Nisam pogledao, jer me trenutno ne zanima. Nema nadoknade, važi samo u SRB, za plaćanje ili na šalteru banke PŠ. Ne radi na bankomatima, kao ni u inostranstvu.
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Societe Generale je obavestila klijente da od 1. 8. stupa na snagu novi cenovnik usluga za fizička lica. Između ostalog, osnovni paket (Klasik) će sada koštati 295 umesto 245 din mesečno. A prošle godine su povećali cenu sa 195 na 245. :besan: :twisted:

Razmišljam da se vratim Intesi, :) jer se za istu cenu (tj. 300 din) kod njih dobija Hit račun. Koju debitnu karticu sada obuhvata Hit? Visa ili MasterCard, ili može da se bira? Koji se način autorizacije plaćanja koristi za elektronsko bankarstvo? Ranije su imali onaj MiniCD, to mi se nije sviđalo. Ako šalju SMS, to isto prilično smara. SoGe ne traži ništa ako je plaćanje na neki iz liste preautorizovanih računa (EDB, komunalije, Telekom, internet provajderi, itd), a za ostale se koristi token.

Da li Hit račun ima neke dodatne pogodnosti, osim besplatnog elektronskog plaćanja?
Ђенерал Јанковић
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Dobijes vizu inspire kao platnu(mislim da ne moze preko neta) i master kreditnu, obe imaju paypass sto je super stvar. Za onlajn bankarstvo registrujes uredjaj prvi put sa kodovima koje dobijes iz banke i posle se autorizujes pinom. Dodatna pogodnost je npr. menjacnica po kursu iz menjacnice tj. nema dranja kao pre.

Isto mozes uzeti i amerikan ekspres za dodatnih 200 din mesecno i dobiti medjunarodno osiguranje za tebe i clanove porodice sto se bas isplati nekom ko je 10+ dana godisnje u inostranstvu.
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Dosta stvari završavam putem Intesa Mobi aplikacije. Uz Hit račun se može dobiti i AMEX Blue, besplatno. To sam preskočio

Kako ftj reče, uz AMEX Green ide i putno osiguranje. Nekada je išlo i uz standardne Visa i MC kreditne, a sada samo uz Gold. Takođe, HIT kurs je OK.

Intesa Hit ima i zdravstveno osiguranje (nekada Generali, sada Sava), daleko bilo, koje pokriva i članove porodice. Zanimljivo da dosta ljudi to ne zna ili zaboravi. Nisu to neke pare, ali se isplaćuje uredno.

Odnos cene i kvaliteta Hit računa je dobar. Online/Mobi je OK. Imaju dobre uslove za kredite. Osoblje me prilično nervira, kao i neke druge stvari. Pisao sam već, za neke od tih stvari me je i NBS savetovala da ih prijavim, pa da oni dalje preuzmu. Kao i sve u Srbiji, što ti da, negde će da ti uzme.

Kada nađem nešto što mi odgovara više menjaću. Ima li neka banka da nudi putno (a može i zdravstveno) osiguranje, slične druge usluge kao Intesa Hit, za do 500dinara mesečno?

Edit: Koliko je AMEX rasprostranjen po inostranstvu, recimo u okruženju sa GR. Kod nas se ne prihvata svuda, preko je verovatno bolja stvar, ali...
TT

Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Telenor banka ima sve što i Intesa, samo bez obaveze da se majem sa neukim personalom i čekam satima u poslovnici.

Online se završavam prijava i odobrenje za MC karticu, kreditnu MC karticu, pa čak i kredit. Imaju putno osiguranje uz taj najviši paket (300din mesečno), a online aplikacija im je svetlosnu godinu iznad Intesine.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
ftj
Reactions:

Post od ftj »

Ne znam sta je tacno putno, al medjunarodno putno osiguranje sumnjam da mogu za 300 din ukupno da pruze.

Da, mane kod inteze su sto moras da ides u poslovnicu da bi produzio/izvadio karticu i sto na bankomatima nema mogucnost podizanja evra. Aplikacija skroz ok radi al nema te neke funkcije poput online menjanja pina, kreiranje trajnih naloga uz potvrdu placanja dozvolu/zabranu placanja online i slicno. Mana je sto telenor ima jako mali broj bankomata a ne znam kolko puta mesecno imas besplatno dizanje na tudjim bankomatima.
Kabal
Reactions:
Pridružio se: 05 Avg 2015, 10:01
Garaža: Volvo XC60 D5 AWD

Post od Kabal »

@ftj, moze online menjanja pina bez odlaska u banku, to bas znaci kad menjas fon i sl...

Tapatalk

ftj
Reactions:

Post od ftj »

Mislio sam pin na karticama, to kod inteze ne moze da ja znam?

A kad treba ponovo da instaliras aplikaciju moras ponovo u banku po kodove, to je isto smor al kao bezbednost ovo ono.
Korisnikov avatar
meidling
Reactions:
Pridružio se: 02 Feb 2017, 19:16
Garaža: Volvo XC90 II D4

Post od meidling »

Kod Intesa Hit racuna se besplatno dobija Visa Electron kartica.
Nisam znao da se kod Intese mora na 2 godine produziti vazenje trajnog naloga?Kako je u drugim bankama?
@ftj
Ne mora se ici u filijalu.Od oktobra meseca je dostupna opcija tako da sam mozes aktivirati Intesa mobi
Volvo XC90 II D4
Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Sve su to razbojnici, svako ima neka sitna slova.

Kod Telenora me odbijaju vremenski ograničene stvari - tipa u Progresiv plus paketu imaš neograničeno ili besplatno nešto (podizanje novca sa bankomata ili održavanje kartice, koje je inače 200 din mesečno), ali do 31.12.2018. Posle toga se naplaćuje, ali će svakako to produžiti (kako kažu u poverenju) i na sledeću godinu, ili šest meseci. I tako, nikada ne znaš. Imaš tu SUPER podelu na rate, kako ti dune, preko aplikacije, ali u tarfiniku piše i da se plaća nadoknada 150 dinara po rati. Ružno mi je sve to. Jednostavno ostavljaju sebi mesta da rade šta hoće, ali ne znaš kada, ili sakriju nešto. Plus, mislim da su im kamate na kartice više nego u Intesi npr, Imaju i putno osiguranje, ograničeno na 30 dana i iznos od 10k€. U Intesi nisam viddeo ograničenje i bilo je 25000. Mada, i Intesa tu ima neke napomene, ne verujem da su u korist klijenata.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Kod Telenora je medjunarodno putno osiguranje, važi dal 30 ili 90 dana u godini, nisam siguran. Dakle, toliko dana u godini možeš biti van zemlje a da si osiguran.
Telenor ima najviše bankomata, jer ih imaju kod svake svoje poslovnice. Plus ti je neograničen broj besplatnih podizanja sa drugih bankomata u zemlji.
Na njihovim bankomatima možeš da kupiš, prodaš ili podigneš i eure.

Drugom korisniku Telenor banke pare prebacuješ bukvalno instant.

U aplikaciji na klik mogu da otključam ili zaključam karticu za podizanje para sa bankomata, plaćanje na terminalu ili internet plaćanje.

I sve to me košta 300din mesečno :D

There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

meidling napisao:Kod Intesa Hit racuna se besplatno dobija Visa Electron kartica.
Nisam znao da se kod Intese mora na 2 godine produziti vazenje trajnog naloga?Kako je u drugim bankama?
@ftj
Ne mora se ici u filijalu.Od oktobra meseca je dostupna opcija tako da sam mozes aktivirati Intesa mobi
E to mi odgovara, mora uradim factory reset :)

Послато са HTC U Play уз помоћ Тапатока

Korisnikov avatar
pedja
član 001
Reactions:

Post od pedja »

Vladapetr napisao: 10 Jun 2018, 11:33 Telenor ima najviše bankomata, jer ih imaju kod svake svoje poslovnice.
Da neko pročita, mogao bi shvatiti kao istinu. Istina je da ih imaju uz poslovnicu, plus neki pride, ali koliko njih ima? Plus, zanemarimo BG (a i tu Intesa ima preko duplo više bankomata, uz ekspoziture i deo Maxija). Verovano i Kombank ima više bankomata itd.

30 dana osiguranja, sa 10000€
Odgovori