Za mene, jedina ( ali, bitna ) praktična prednost starog rešenja ( kao na "odlazećem" X3 ) je što se "following distance" podešava sa MF tasterima sa leve strane.
Sve ostalo je apsolutno na strani novog operativnog sistema, novog infotejnmenta i ekrana instrumenata koje BMW odavno primenjuje u ostalim aktuelnim modelima ( pa i kod trojke od fejslifta ).
Znam da je bilo reči da će taj novi operativni sistem od jula ove godine da dobije ažuriranje, jer mu se povremeno dešava da baguje. Ili da povremeno ne može da se poveže mobilni.
pedalaš napisao:Za mene, jedina ( ali, bitna ) praktična prednost starog rešenja ( kao na "odlazećem" X3 ) je što se "following distance" podešava sa MF tasterima sa leve strane.
Sve ostalo je apsolutno na strani novog operativnog sistema, novog infotejnmenta i ekrana instrumenata koje BMW odavno primenjuje u ostalim aktuelnim modelima ( pa i kod trojke od fejslifta ).
Znam da je bilo reči da će taj novi operativni sistem od jula ove godine da dobije ažuriranje, jer mu se povremeno dešava da baguje. Ili da povremeno ne može da se poveže mobilni.
Sve je tako, dok ne pocnes da koristis taj auto svakodnevno, a onda vise nije tako.
Može i tako da se kaže, verujem. Ti to sigurno bolje znaš iz prve ruke i vlasničke eksploatacije.
Ali, ni prethodna ergonomska rešenja BMW-a nisu baš idealna po svim pitanjima, Recimo, kod tih rešenja koje je BMW "napustio", ti ipak ne možeš izmenu modova vožnje baš da odradiš potpuno "na slepo", jer moraš da pogledaš dole pored džojstika AT-a da izabereš i ubodeš pravi taster ( ili da tastere taktilno "tražiš", a što ipak traži neko vreme i pažnju, uz moguću grešku ).
I gde je onda ergonomski u odnosu na izbor modova neka bitna razlika ili prednost u odnosu na taktilni izbor kod primene aktuelnih ekrana ? Gledao ja dok vozim "na dole" ( u tastere ) ili "u ekran" ( u odgovarajuće taktilno polje ), nema tu aktivno bezbednosne razlike. Jer, "na slepo" ne može.
A ima dosta aktuelnih vozila kod kojih modove vožnje možeš bez moguće greške izabrati "na slepo". Eto, recimo, aktuelni MINI to može, a to ne može aktuelni X1 koji mu je tehnološki posmatrano klon.
Ima i drugih aktuelnh brendova i modela koji to mogu "na slepo" (a ne samo MINI ).
Ili, ti tasteri ispod centralnog ekrana (kod odlazećeg X3 i sličnih) za podešavanje klime. Dosta su ti tasteri sitni i dosta ih je "naslonjenih" jedan na drugi i ne mislim da je išta lošije rešenje sa taktilnim podešavanjima klime kod aktuelnog operativnog sistema. Taktilna polja su čak i krupnija od tih tastera, lakše ih je "pogoditi" ( ne trebaju ti tu bilo kakvi "žiroskopski" prsti), a i uvek su vidljiva ta polja.
Ja to tako vidim. Naravno, svako na pitanje ergonomije gleda nekim svojim očima. I to je skroz OK da svi ne gledamo na isti način. I ja sam u početku bio jako skeptičan kada sam prvi put seo u BMW sa novim operativnim sistemom. Ali, danas mi je sve to tako normalno kao i kada kuckam po mobilnom telefonu ( a da nije NOKIA 3210 ).
Odavno je ergonomija ustupila mesto marketingu, šarenim lampicama-ekranima i prodajnim "ubedjivanjima" da je baš tako potrebno.
I to je kod manje više svih isto ili slično vidjenje trenda kao u VAG-u, opčinjenost ekranima gde se ergonomija komandi i upravljanja vozilom gotovo izgubila.
Ne mogu sada da se setim koji je model i koji brend, uglavnom pedale kvačila kočnice i gasa toliko minijaturne i zbudžene da je ono skoro pa opasno. Novi auto, još u garanciji.
Ne daj bože da sedneš da voziš u čizmama ili nekoj sličnoj zimskoj obući, ili da koristiš ekranske komande u rukavicama.
Eno primer VW Golf8 sa derivatima i njegova ergonomija sve na ekran. I šta su zaključili sami- težak promašaj i unajmili ekipu van firme da im rešava problem.
Igrom slučaja znam za jednog softveraša iz Beograda koji je deo te ekipe, koji radi na rešavanju (naravno ogromna je ekipa ljudi, zapravo cela firma koju ju VW polutajno angažovao da im sredi stvari koje su izmakle kontroli.)
Ali VW su vodili marketing mind ljudi, a sada VW vodi čovek iz tehničkog orkuženja koji treba da pohvata konce i dovede VAG u nekakvu perspektivnu budućnost.
A šta je uopšte falilo Golf 7 dugmićima pa su ukinuti...
Nemački komentari medija bruje o tome, postavljajući pitanje kako je uopšte moglo doći od tolikog sunovrata VAGa a da se nije do sada reagovalo.
Nekih 92 milijarde evra se pominju u igri kao podsticaj za spasavanje VAG (da ne zaboravimo državni projekat).
Koliko sam ispratio pradat je (ili je u toku, nije završeno) deo M.A.N.-a koji se bavi turbinama a sam MAN je deo VWa tj VAG grupe.
Malo je bzv u ergonomiju stavljati modove voznje i automatsku kllimu.
Modove voznje cackas kad kupis auto i to je to. Ponekad prebacis u sport mod, ali ne u sred preticanja za to ako je potrebno prebacis menjac.
Klimu na auto i opet to je to, nije mamuelna klima pa da se cesto podesava temperatura, ventilator i ostalo.
Ono sto mi treba u voznji da je pri ruci je da utisam/pojacam miziku, promenim radio stanicu, pozovem/javim se na telefon, lako pristupim navigacjji.
C-HR 2 1.8
Na granici nesto ispod pola sata, po par minuta na rampama i standardno guzva oko Zg
Sve vreme na ogranicenju i do 10-20 preko gde su radovi
Kadjar do hrvatskog primorja i nazad preko Bosne 5.5l/100km.
Tamo smo krenuli u pola 4 ujutru iz NS i do Sarajeva je bio lep tempo, mislim da je u tom trenutku bio nešto preko 6 prosek, posle toga i u povratku dosta veća gužva, pa je pao i prosek.
Od silnih dilema oko rute , ja na kraju odabrao onu dobro poznatu preko Romanije i ne mogu reći da sam pogrešio. Dosta novog asfalta ima , pred svaki fixni radar ima znak, tako da ne mogu reći da mi je nešto previše usporio tempo. Očekivao sam da su "skriveniji" ti radari.