Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od dragan »

Na koje druge aspekte mislis da sam se fokusirao, kad sve vreme iznosim samo tacne cifre... Nijednom nisam usao u pricu da li treba pomoci nekome ili ne, i ostalo, nego sam samo za pocetak izneo tacne cifre kamata.
Ti me malo iznenadjujes sa tim uzimanjem zdravo za gotovo, da, zena jeste stručnjak ali ovde u startu krece sa pogresnim inputom u racunicu i zato joj je ona pogresna.
Ako se pak ti slazes sa njom, hajde ne budi lenj pa mi pokazi kako je to njena racunica ispravna, sto kazes često, da malo ostrimo vijuge... :)
Spominjem progresiju jer ju je i ona spomenula, samo na slikovit nacin, grafikonom, i progresija odnosa eur/chf nikako ne moze da se izostavi iz racunice sta koliko kosta tokom nekog perioda vremena ako se odnosi izmedju dve konkretne stvari/valute menjaju...
Ajde za pocetak da vidimo tu njenu racunicu, pa da onde predjemo na ova dva kupca stana da vidimo kako je ko prosao ;)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Hmmmm...

Probacu da budem jasniji...

Ne uzimam njene brojke zdravo za gotovo - kazem da nemam nameru da dokazujem njene kalkulacije, niti smatram da ti trebas da dokazujes tvoje. I ti si krenuo sa racunicama "sto mu dodje otprilike ili mozda cak", slozices se. Ni ti ni ona ne mozes izneti tacne cifre kamata, jer nije postojala jedna kamata, jedan rok otplate, jedan kurs....upravo ono sto ja pricam od starta, a sa cime ces se sigurno sloziti - ne moze se primeniti jednak tretman na sve korisnike kredita u francima, svaki je slucaj za sebe.

Ja se sa njom slazem u osnovnoj premisi, koju zastupam od pocetka ove price, a to je da su krediti u francima bili povoljniji dugo vremena U POREDJENJU SA kreditima u evrima, i da svaka konverzija tih kredita sada mora uzeti u obzir tu cinjenicu. Ja bih joj zamerio pre sto se fokusira na kamate, a ne pominje glavnicu (koja doduse nije toliko uticajan faktor u rati u prvim godinama otplate, ali jeste nakon ovoliko vremena) koja je sada bitno razlicita kad se preracuna. Ovu njenu racunicu ne shvatam kao pravilo koje vazi za sve, boze sacuvaj debilizma takvoga, ovo je samo primer koji je bilo ko mogao da izvede ako uporedi neke pocetne podatke.

Ne sporim los polozaj CHF kredita, to niko normalan ne spori. Za mene je (posto nisam u kreditu nijednom pa nemam licni interes) sve ovo eticko, logicko, zakonsko i ekonomsko pitanje, i svaka diskusija je dobrodosla. Samo ne podrzavam nejasne zahteve koje cujem od Efektive i drugih zagovornika intervencije, sve je to u domenu drzava duradi nesto, ali ne znamo sta. Nece konverziju u evre, ali nece ni da nastave ovako.

Ako ima drzavne krivice i ako se ista nedvosmisleno utvrdi u slucaju CHF kredita, ja sam za to da se napravi intervencija koja ce da stetu nadoknadi i da to padne na teret budzeta - jebiga, kad placamo odstete za sve pizdarije koje su ministri pravili, treba i za ovo ako je pizdarija. Ali ako nema takve krivice, ne moze argument za poseban tretman biti "pa nama je tesko". Ne mozes da odvojis taj deo price od cele strukture problema nikako.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

I meni je teško, iako su mi krediti u evrima :(

:)
Korisnikov avatar
Woodoo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:12

Post od Woodoo »

Rakhil napisao:Danica je profesor na ekonomskom fakultetu, i jedan od vrsnih strucnjaka.
Htedoh i ja to da napišem. Dragane, ako imaš vremena daj neki link, molim te, za cifre koje navodiš, nemam vremena da pretražujem sada, a pošto se stambenim kreditima nisam nikada bavio ne držim u glavi informacije.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Koliko ima istine u glasinama da je kredit u Francima bilo lakše dobiti od kredita u Evrima i da je taj kredit bio na veću sumu?
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Kredit u francima je imao nizu kamatu, samim time je percipiran kao kredit sa nizim rizikom i veci krug ljudi je ispunjavao uslove. Ne vidim tu glasine, niti neku teoriju zavere, normalna racunica

Evo, naisao sam na clanak Slavise Tasica kao reagovanje na Danicin tekst, vidim da i on primecuje iste omaske u tekstu:
http://trzisnoresenje.blogspot.com/2015 ... -evro.html
Procitao sam opet detaljno Danicin clanak i koliko shvatam, ona se ogranicila na primer kredita iznet od strane Efektive koji ne mogu da nadjem, pa ne mogu ni da kazem da li su brojke iste. Meni njena racunica, podvlacim jos jednom, sluzi samo i jedino kao primer: tek ubacivanjem konkretnih uslova pojedinog kredita covek moze doci do svoje sopstvene racunice, i koliko je u plusu ili minusu u odnosu na ekvivalentni evro kredit.
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

posto je za istu sumu rata u francima bila manja, onda je i za istu ratu suma dobijena kreditom u francima veca...
Woodoo napisao:
Rakhil napisao:Danica je profesor na ekonomskom fakultetu, i jedan od vrsnih strucnjaka.
Htedoh i ja to da napišem. Dragane, ako imaš vremena daj neki link, molim te, za cifre koje navodiš, nemam vremena da pretražujem sada, a pošto se stambenim kreditima nisam nikada bavio ne držim u glavi informacije.
hajde molim te proguglaj ti ako ti nije problem, ja sam sad kraci sa vremenom, ako ne onda cu slikati lepo papire od mog kredita da vidis konkretne cifre. ja sam dobio kredit sa 4,1 posto kamatom, kasnije je kamata bila i ispod 4, negde oko 3,9posto u onoj belgijskoj kbc banci, valjda se tako zvala i valjda je iz belgije, ako se dobro secam negde 2009-2010...
Rakhil napisao: Ne uzimam njene brojke zdravo za gotovo - kazem da nemam nameru da dokazujem njene kalkulacije, niti smatram da ti trebas da dokazujes tvoje. I ti si krenuo sa racunicama "sto mu dodje otprilike ili mozda cak", slozices se. Ni ti ni ona ne mozes izneti tacne cifre kamata, jer nije postojala jedna kamata, jedan rok otplate, jedan kurs....upravo ono sto ja pricam od starta, a sa cime ces se sigurno sloziti - ne moze se primeniti jednak tretman na sve korisnike kredita u francima, svaki je slucaj za sebe.
za momenat mi je zazvucalo kako potpuno razumes i slazes se sa njenom racunicom i zato sam te pitao da je objasnis. ja smatram da treba da dokazem svoje kalkulacije, jer cemu onda cela prica.
ovo otprilike sam jedino napisao i to u recenici gde spominjem momenat kad su chf krediti zabranjeni. u principu od manjeg znacaja za celu pricu, vise moja primedba o zanimljivoj podudarnosti...
slazem se, i bas to i pricam, da prica ima razlike od slucaja do slucaja, zato sam i nabacao gomilu faktora, i zato mi i smeta sto je ona izasla sa jednom zabetoniranom cifrom 0,89, koja je usput netacna...
Rakhil napisao: Ja se sa njom slazem u osnovnoj premisi, koju zastupam od pocetka ove price, a to je da su krediti u francima bili povoljniji dugo vremena U POREDJENJU SA kreditima u evrima, i da svaka konverzija tih kredita sada mora uzeti u obzir tu cinjenicu. Ja bih joj zamerio pre sto se fokusira na kamate, a ne pominje glavnicu (koja doduse nije toliko uticajan faktor u rati u prvim godinama otplate, ali jeste nakon ovoliko vremena) koja je sada bitno razlicita kad se preracuna. Ovu njenu racunicu ne shvatam kao pravilo koje vazi za sve, boze sacuvaj debilizma takvoga, ovo je samo primer koji je bilo ko mogao da izvede ako uporedi neke pocetne podatke.
sa ovim se slazem, samo bih dodao da je "dugo vremena" opet relativan i rastegljiv pojam, i ne bas toliko dug...

ovi zahtevi Efektive i ostalo su lov u mutnom i takav ce efekat i imati.
udeo drzave u krivici takodje ne mogu da komentarisem, nisam strucan. niti sam pravnik, filozof, farmaceut, ali matematika je moj dobar drugar a ovde racun smrducka :)
moram sad ovako skraceno da zavrsim, kratak sam sa vremenom, ali mi se jako svidja kuda idemo i kojim recima, pisemo se jos... :)

sto kazes sa tacnim ciframa iz zivog primera...
Korisnikov avatar
Day Walker
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2012, 01:58
Garaža: BMW X3

Post od Day Walker »

Pozdravicu Danicu sutra, hebala vas Danica :)
Brzine idu u H-a !!!

Slika

Slika
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

@dragan - Nemam ti sta prigovoriti na post, serdare, vojvodo :kezo:

Preferiram ovo tretirati kao eticko i zakonsko pitanje kad razmatram opravdanost zahteva za intervencijom sa strane, a kao ekonomsko pitanje kad cenim individualnu stetu. Znam par primera koji su profitirali sjajno na CHF kreditima, a znam i (za) par koji su u takvim govnima da to nije humano, ali bi bili u slicnim govnima i da su uzeli u evrima, sto mi sve na gomili samo ucrscuje uverenje da ih ne posmatram kako 22k - nemaju bitan zajednicki sadrzalac za takav tretman.

Svejedno bih voleo da NBS odradi tu svoju medijatornu ulogu i da makar izda preporuku bankama da daju ponudu koja bi ljudima olaksala zivot. Mere tipa jednostrano zamrzavanje franka, teranje banaka na konverziju po uslovima u trenutku uzimanja kredita i slicno po meni ne dolaze u obzir. Nakon sve povike u medijima kako je Madjarska resila pitanje, tek sad stidljivo izlaze podaci koje je The Economist prvi objavio ako se dobro secam, da je u to spucano 9 milijardi evra - to mi onda nije resenje za pohvalu.
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

pa nek spucaju svoje pare što da ne, i ovi naši bi kad bi imali.
NBS je trebalo da odradi svoju ulogu kad su dopuštali bankama da muljaju sa CHF kreditima - daš kredit u CHF a zapravo je u EUR i tvoja razlika u džep (banke, jel).
Čemu centralna banka ako ne kontroliše kada privatne banke rade samo u svoju korist a na štetu korisnika?
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

I to mi je pitanje za istragu, ko je odgovoran za masovno plasiranje takvog kreditnog proizvoda. Ja bih mogao nasiroko da pisem o tome, jer em mi je struka donekle, em sam poslovno upucen u zakulisne detalje, ali to je bas dugacka i kompleksna prica.
Ukratko, banke ii treba da rade u svom interesu, a pitanje je sta je steta korisnika. NBS je odgovorna ne za nedostatak kontrole, jer ne bi ste verovali koji nivo kontrole postoji, nego za pogresno postavljanje startnih parametara. Banke su probale da zloupotrebe svoju poziciju, i opekle su se lepo, i ko ih jebe (nisu sve banke da se razumemo, 4-5 njih je u pitanju)
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Rakhil napisao:Kredit u francima je imao nizu kamatu, samim time je percipiran kao kredit sa nizim rizikom i veci krug ljudi je ispunjavao uslove. Ne vidim tu glasine, niti neku teoriju zavere, normalna racunica
Nisam ni mislio da je neka teorija zavere. :)
Nemam iskustva sa kreditima ali sam čuo da drugi pričaju o tome.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:

Post od dragan »

Rakhil napisao:Kredit u francima je imao nizu kamatu, samim time je percipiran kao kredit sa nizim rizikom i veci krug ljudi je ispunjavao uslove. Ne vidim tu glasine, niti neku teoriju zavere, normalna racunica

Evo, naisao sam na clanak Slavise Tasica kao reagovanje na Danicin tekst, vidim da i on primecuje iste omaske u tekstu:
http://trzisnoresenje.blogspot.com/2015 ... -evro.html
Procitao sam opet detaljno Danicin clanak i koliko shvatam, ona se ogranicila na primer kredita iznet od strane Efektive koji ne mogu da nadjem, pa ne mogu ni da kazem da li su brojke iste. Meni njena racunica, podvlacim jos jednom, sluzi samo i jedino kao primer: tek ubacivanjem konkretnih uslova pojedinog kredita covek moze doci do svoje sopstvene racunice, i koliko je u plusu ili minusu u odnosu na ekvivalentni evro kredit.
Procitao sam taj tekst sadl da iste su neke zamerke, tipa ta kamata... e sad, sta tu skripi, hajde da se vratimo na 2008 i 2009g.
2008. su eur kamate bile kao sto se slavisa i ja slazemo oko 2 posto vece. Zasto?
Zato sto je euribor najveci deo godine bio izmedju 4 i 4,5%, a libor izmedju 2.7 i 3,5%, a s obzirom da je eur smatran rizicnijom valutom marze banaka su bile 2-2,5%, a kod chf pola do jedan procenat manje od toga.
Sledece, 2009.g libor krece da sa 2% u januaru pada na 1% u decembru, a euribor sa 2,3 pada na cak 0,4% do kraja godine.
Drugim recima, na kraju 2009.g je kamata na eur kredite bila gotovo ista kao i na chf kredite, za one koji su ih uzeli ranije. I u pogledu rate prednost chf se kod vec uzetih kredita istopila vec posle 2g manje vise, u zavisnosti od konkretnih uslova... pored toga, za to vreme se odnos eur chf sa 1.6 spustio na 1.5, ali to je drugi smer price vezan za glavnicu, mada je uticao i na ratu u smislu da je gledano u eur rata chf kredita vec u 2010. Preskocila ratu eur kredita uzetog par godina ranije...
Toliko o onome da su korisnici chf kredita bili dugo u prednosti... racunica je jos malo komplikovanija, ovo je samo osnovni racun...
Nastavicu dalje kasnije... radi price bilo bi odlicno da nikaragva kaze kad je uzeo kredit pod kojim uslovima i koliko mu je rata padala uprocentima tih godina :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa dobro bili su u prednosti u odnosu na pocetno stanje (ipak su svi kalkulisali na pocetku da ce to stanje manje vise vaziti i nadalje), ne treba to sto se situacija za korisnike Eur kredita neocekivano popravila uzimati kao otezavajucu okolnost za korisnike chf kredita.

Symnjam da je iko uzeo kredit i ocekivao da ce mu se rata smanjiti. To sto se smanjilo je samo poklon korisnicima eur krdita i oni u chf to ne treba ni da pominju.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Dragane, racunas 2008-2009 i cifre su ti (na prvi pogled) ok, a sta ces sa kreditima izdatim pre toga? 2009 je krenula ozbiljan pad izdavanja kredita koji je pecatiran ozvanicenjem SEKE, tako da ti je racunica nekompletna. Imas li podatak kad je najveca masa kredita u svajcarcima uzeta, jer ja bih rekao da je to doba subvencionisanja naveliko, a to nije nikako nakon 2008-e...
Ovo je vise tehnicka zamerka, dok ne nadjemo validan podatak o plasmanu kredita (brojcano i ukupna masa) po godinama, ne vredi da diskutujemo o plusu ili minusu jednih u odnosu na druge.
Naravno, nista od ovoga ne utice na cinjenice, ali svakako moze da ilustruje razlike izmedju pojedinih duznika.
Odgovori