posto je za istu sumu rata u francima bila manja, onda je i za istu ratu suma dobijena kreditom u francima veca...
Woodoo napisao:Rakhil napisao:Danica je profesor na ekonomskom fakultetu, i jedan od vrsnih strucnjaka.
Htedoh i ja to da napišem. Dragane, ako imaš vremena daj neki link, molim te, za cifre koje navodiš, nemam vremena da pretražujem sada, a pošto se stambenim kreditima nisam nikada bavio ne držim u glavi informacije.
hajde molim te proguglaj ti ako ti nije problem, ja sam sad kraci sa vremenom, ako ne onda cu slikati lepo papire od mog kredita da vidis konkretne cifre. ja sam dobio kredit sa 4,1 posto kamatom, kasnije je kamata bila i ispod 4, negde oko 3,9posto u onoj belgijskoj kbc banci, valjda se tako zvala i valjda je iz belgije, ako se dobro secam negde 2009-2010...
Rakhil napisao:
Ne uzimam njene brojke zdravo za gotovo - kazem da nemam nameru da dokazujem njene kalkulacije, niti smatram da ti trebas da dokazujes tvoje. I ti si krenuo sa racunicama "sto mu dodje otprilike ili mozda cak", slozices se. Ni ti ni ona ne mozes izneti tacne cifre kamata, jer nije postojala jedna kamata, jedan rok otplate, jedan kurs....upravo ono sto ja pricam od starta, a sa cime ces se sigurno sloziti - ne moze se primeniti jednak tretman na sve korisnike kredita u francima, svaki je slucaj za sebe.
za momenat mi je zazvucalo kako potpuno razumes i slazes se sa njenom racunicom i zato sam te pitao da je objasnis. ja smatram da treba da dokazem svoje kalkulacije, jer cemu onda cela prica.
ovo otprilike sam jedino napisao i to u recenici gde spominjem momenat kad su chf krediti zabranjeni. u principu od manjeg znacaja za celu pricu, vise moja primedba o zanimljivoj podudarnosti...
slazem se, i bas to i pricam, da prica ima razlike od slucaja do slucaja, zato sam i nabacao gomilu faktora, i zato mi i smeta sto je ona izasla sa jednom zabetoniranom cifrom 0,89, koja je usput netacna...
Rakhil napisao:
Ja se sa njom slazem u osnovnoj premisi, koju zastupam od pocetka ove price, a to je da su krediti u francima bili povoljniji dugo vremena U POREDJENJU SA kreditima u evrima, i da svaka konverzija tih kredita sada mora uzeti u obzir tu cinjenicu. Ja bih joj zamerio pre sto se fokusira na kamate, a ne pominje glavnicu (koja doduse nije toliko uticajan faktor u rati u prvim godinama otplate, ali jeste nakon ovoliko vremena) koja je sada bitno razlicita kad se preracuna. Ovu njenu racunicu ne shvatam kao pravilo koje vazi za sve, boze sacuvaj debilizma takvoga, ovo je samo primer koji je bilo ko mogao da izvede ako uporedi neke pocetne podatke.
sa ovim se slazem, samo bih dodao da je "dugo vremena" opet relativan i rastegljiv pojam, i ne bas toliko dug...
ovi zahtevi Efektive i ostalo su lov u mutnom i takav ce efekat i imati.
udeo drzave u krivici takodje ne mogu da komentarisem, nisam strucan. niti sam pravnik, filozof, farmaceut, ali matematika je moj dobar drugar a ovde racun smrducka

moram sad ovako skraceno da zavrsim, kratak sam sa vremenom, ali mi se jako svidja kuda idemo i kojim recima, pisemo se jos...
sto kazes sa tacnim ciframa iz zivog primera...