Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!
Gledao na pinku Vucica.Ladno Jovana ga iscimala sa pitanjima.
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Teško da Jovana nekog može da iscima pitanjima. A i da može, teško da bi smela.
Širim haos!
Jesi li gledao?
Bilo mi malo cudno bas zbog toga sto ti kazes.
Bilo je pitanja gde nece da govori,pa okolisa, itd.
- starac vujadin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58
Vučić ne ide nigde na intervjue u domaćim medijima, a da ne zna pitanja unapred. Čak i na kzš u Vladi se daje reč onima s kojima je dogovoreno šta će da pitaju. Sve je to jedno glumatanje.
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Nisam, ali i ja imam info da funkcioniše približno kako je Starac opisao, mada je i prilično vidljivo za ove 2,5 godine. Naravno uvek se tu dogovore i (ne preterano) nezgona pitanja, da se mi vlasi ne setimo.rade74 napisao:Jesi li gledao?
Takođe mi je zanimljiva zamena uloga Pinka i RTS-a koja već neko vreme traje.
Širim haos!
Slucajno naleteh bas na trenutak kad je dobio napad, tesko da je ono bilo izrezirano.
da, racunam 2008-2009 iz par razloga, prvi je jer su se i u clanku vezali za tu 2008. ne bez razloga... nakratko sam proguglao i nasao da je najveci deo chf kredita, 90 posto, odobren 2007 i prvih meseci 2008.Rakhil napisao:Dragane, racunas 2008-2009 i cifre su ti (na prvi pogled) ok, a sta ces sa kreditima izdatim pre toga? 2009 je krenula ozbiljan pad izdavanja kredita koji je pecatiran ozvanicenjem SEKE, tako da ti je racunica nekompletna. Imas li podatak kad je najveca masa kredita u svajcarcima uzeta, jer ja bih rekao da je to doba subvencionisanja naveliko, a to nije nikako nakon 2008-e...
Ovo je vise tehnicka zamerka, dok ne nadjemo validan podatak o plasmanu kredita (brojcano i ukupna masa) po godinama, ne vredi da diskutujemo o plusu ili minusu jednih u odnosu na druge.
Naravno, nista od ovoga ne utice na cinjenice, ali svakako moze da ilustruje razlike izmedju pojedinih duznika.
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ek ... vajcarcima
e sad, ja smem da se kladim da je ipak 2008. bila udarna, jer je u januaru 2007. libor bio 5,4 i u opadanju do 4,9 u decembru, sto bi uz marzu banke znacilo neku kamatu od min 6,5-7 posto a ja se ne secam da je ikad ponudjena tolika. vec u januaru 2008. je libor pao na 3,8, februaru na 3% itd, sto je omogucilo kredite u chf sa ukupnom kamatom do 5 posto...
http://www.fedprimerate.com/libor/libor ... istory.htm
dakle, smeo bih se opkladiti da je 2008. bila udarna godina chf kredita...
e sad, kazes, neki su ekstra prosli sa chf kreditom... hajde da uzmemo ovaj nesrecni efektivin primer -
godina je 2008., dizes kredit od 50k eur u chf sa kamatom 5 posto na 25g. odnos eur/chf je 1,60+...
ukupna kamata ce ti biti ( upotrebicu prirucni racun koji sam licno patentirao, objasnicu ga kasnije

isti taj kredit dizes u eurima sa kamatom od 7 posto. ukupno vracas 98k eur, rata ti je 325eur/mesecno tj 3900e godisnje. od toga ti je kamata za prvu godinu 3500e, tj glavnica posle prve godine kredita je 49.600eur...
e sad se desava sledece, u 2009 se odnos eur/chf pomera na dole za 0,1... to znaci da tvojih 49.100e u chf protivvrednosti vise nije toliko vec recimo nekih 52.400e, u chf naravno... dakle, vec posle godinu dana bi korisnik cak i potpunom otplatom kredita bolje prosao u eur. dalje kroz godine, u 2010. je pomeranje eur/chf sve rapidnije ka dole, sa 1,5 u jan do 1,3 u dec, da bi 2011 u avg palo ispod 1,1 i onda u sep bilo fiksirano na 1,2minimum od strane snb... sve to znaci jos vecu nemogucnost ni u kom slucaju da je neko profitirao od chf kredita ( naravno pod uslovom da ga je zatvorio jer samo tako moze da se zatvori i konacna racunica... ).
e sad, ima tu jos momenata - u ovoj racunici je kamata na eur kredit racunata kao 7 posto fiksno. cinjenica je da su ogroman broj eur kredita dati vezanih za euribor i da su vec 2009 kamate u eur pale za par poena, to sam vec objasnio.
sa druge strane chf krediti su mnogo vecim delom deljeni sa fiksnom kamatnom stopom. oni koji nisu, su imali manji pad stope nego eur jer je libor u startu bio manji i tih godina o kojima pricam imao je jos i manji pad, i to sam dao u ciframa kroz tih par godina...
dakle, tas na eur-chf vagi se time jos pomera ka eur.
e sad, ja bih jako voleo da mogu da pitam profesorku za pocetak odakle njoj onaj 0,89, odnosno 1,12 koeficijent isplativosti, kad je cinjenica da su obracunate u eur rate chf kredita bile manje u 2008. a vec posle nepune dve godine otplate vece od rata istih kredita uzetih u eur

eto, racunica, u sto je moguce kracem obliku, ako ima gresku otvoren sam za sve primedbe

to bi bila cista matematika, a sto se tice ponudjenih resenja, i tu se moze naci onako bas bas muzickih zelja, od kojih je meni licno najbolja ona o konverziji u eur po odnosu eur/chf na dan isplate... oh, come on...
koje bi resenje bilo, ne znam, da me sad neko pita sta mislim ne bih znao da mu kazem. realno, ono sam pao sam se udario stoji...
u principu je lose-lose situacija. za sad, posto je ovo vecini tek cetvrtina ili petina perioda otplate, a kad se pogledaju ciklusi u ekonomiji izvesno je da ce do vecih pomeranja u odnosima valuta svakako doci, a to ce opet promeniti ovu racunicu...
mene samo nervira, pored toga sto sam indirektno nazvan glupim par puta

a za samo par godina se stvar moze potpuno okrenuti, malo verovatno za eur kreditase od pre nekoliko godina, ali vrlo verovatno za ljude koji uzimaju eur kredite sa velikim marzama ovih tekucih godina. a posto ih ima relativno malo, oni mogu jako lako da zapadnu u problem u kom je sad dobar deo chf kreditasa - uslovi se ekstremno pogorsali, a sam broj ljudi nije dovoljan kao u nekim drugim zemljama, da bi nesto znacili i da bi im se pomoglo, makar i u borbi za rejting i glasove...
edit - najbrzi nacin racunanja ukupne kamate, napamet za par sekundi - pomnozis kamatnu stopu sa brojem godina na koliko se uzima kredit, povecas za deset posto, i podelis na dva. recimo 25g x 5% je 125 povecano za 10% je 138, podeljeno sa 2 je 69. znaci, na glavnicu ces dati jos 68-69% kamate... lakse ne moze biti...

eto rakhile, to bi mu bilo ono sto sam imao reci, u skracenoj verziji, da ne davim, ionako ce ovoliki post procitati mozda 2-3 coveka

Jasno da je lose/lose situacija, ali kakve veze ima empatija 
Ovog sa Winterama bih napusavao sto vozi iznad mogucnosti, a onda bih otisao kod ovog sa Dunlopom, i napusavao ga sto je izazivao ovog sa Winterama
Odgovornost je cija, u slucaju dizanja kredita?
Da li je neko probao da pregovara sa bankarom?

Ovog sa Winterama bih napusavao sto vozi iznad mogucnosti, a onda bih otisao kod ovog sa Dunlopom, i napusavao ga sto je izazivao ovog sa Winterama
Odgovornost je cija, u slucaju dizanja kredita?
Da li je neko probao da pregovara sa bankarom?
Računica mora da se pravi isključivo u dinarskim ratama za isti stan za isto godina.
Ako je Danica u pravu, a pre nje i Blic, više dinara su dali oni koji su uzeli kredit u eurima.
TT
Ako je Danica u pravu, a pre nje i Blic, više dinara su dali oni koji su uzeli kredit u eurima.
TT
pa nisu, pogledaj racunicu gore. rata iz primera je 2008 za chf bila recimo 22-23k dinara a za eur 26k din. ( dinar je u 2008 oscilovao izmedju 75 i 85din vecim delom godine ).vec 2010 je rata u dinarima za ovaj primer bila veca za chf korisnike...
pa ti onda racunaj ko je vise dao...
pa ti onda racunaj ko je vise dao...
Ako je tačno da su do sad dali manje dinara oni sa kreditom u CHF, nema ovde više nikakvog argumenta za diskusiju. Razumem se u matematiku, ali sam lenj da računam, tako da ću da vam verujem.
Kao i svaki kredit u stranoj valuti, ako primas platu u domaćoj, je realan rizik.
Jedini realan način da rizik smanjiš, je da kupiš jeftiniji i manji stan, kao što sam ja uradio. Ljudi uzimaju kredite na 30 godina, a vratite se unazad toliko i stavite na papir šta se sve dešavalo? Dva puta toliko unazad je bio svetski rat. Što se mene tice, računica apsolutno ide u prilog sranja pre nego neke stabilnosti.
Tapatalk
Kao i svaki kredit u stranoj valuti, ako primas platu u domaćoj, je realan rizik.
Jedini realan način da rizik smanjiš, je da kupiš jeftiniji i manji stan, kao što sam ja uradio. Ljudi uzimaju kredite na 30 godina, a vratite se unazad toliko i stavite na papir šta se sve dešavalo? Dva puta toliko unazad je bio svetski rat. Što se mene tice, računica apsolutno ide u prilog sranja pre nego neke stabilnosti.
Tapatalk
Tip na B92 komentarima koji je otplatio kredit u CHF isto tvrdi. Preračunavao je dinarske rate u eure i bolje je prošao.
Kapiram da naš narod jako voli da kuka kad mu nešto nije po volji, a kad je OK onda ćuti uglavnom.
TT
Kapiram da naš narod jako voli da kuka kad mu nešto nije po volji, a kad je OK onda ćuti uglavnom.
TT
- Rakhil
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
- Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross
Dragane, sad sam ustao I video post, ali ne mogu nista pre kafe reci 
Svaka cast na trudu za racunicu

Svaka cast na trudu za racunicu
Samo polako, take your time 
Heinz i nidzo, ljudi, imate sve sračunato par postova iznad. E sad ako vise verujete nekom botu sa komentara sa nekog sajta, ili mozda ne botu nego nekom ko je omasio racunicu, ok.
Ako mislite da je moja racunica pogresna, nadjite gresku

Heinz i nidzo, ljudi, imate sve sračunato par postova iznad. E sad ako vise verujete nekom botu sa komentara sa nekog sajta, ili mozda ne botu nego nekom ko je omasio racunicu, ok.

Ako mislite da je moja racunica pogresna, nadjite gresku