U prethodnih godinu i po:
— »Boš Tvin Spojler« (klasični sa spojlerom), obična guma, brzo su počeli slabo da brišu (u svakom smislu), nikada nisu baš mnogo bučni, teško im je odrediti trajnost jer je degradacija slabije primetna a od starta nisu savršeni (koristio sam ih oko 8 meseci);
— »Nakamoto« aero, silikonska guma, loše brišu od početka (ostavljaju linije, mnoštvo), titraju i prevrću se zbog loših plastičnih nosača, povremeno nesnosna lupa, trajnost nula ili uz prepravke do dva meseca žestokog trpljenja;
— »Alka Special« klasični, grafitna guma, kupio dva kompleta jedan za drugim jer nisam mogao da verujem koliko slabo brišu od početka i koliko brzo dodatno propadnu (posle mesec dana samo razmrljave, ne isplati se uključivati brisače), relativno tihi, trajnost ništa ili do mesec-dva pokušaja;
— »Autopraktik« klasični, grafitna guma, u početku po slabijoj kiši ostavljaju magličasti film koji nestane nakon par sekundi a onda nekoliko meseci rade besprekorno pa se problem sa filmom vrati, povremeno bučni, na autu su 3 meseca i još su bolji od ostalih novih.
Od navedenih jedino »Autopraktik« brišu besprekorno, i to kada se malo natope i po nijansu jačoj kiši. Ostali ni pod kojim uslovima ne brišu dobro. Drugo mesto za »Boš« koji je okej dok je nov, treći izbor »Alka«, četvrti »Nakamoto« koji je bez dorada 100% neupotrebljiv.
Da naglasim kako su mi brisači ispravni (mehanizam, poluge, opruge) i da sam štelovao metlice blagim uvijanjem. Volim perfektno obrisano staklo, buka mi ne smeta dok ne pređe u preterano škripanje ili lupanje, trajnost: nisam zadovoljan ukoliko je puno kraća od godinu dana.
»Autopraktikove« grafitne sam koristio i pre 15-20 godina, i najmanje su ih isfušarili: tada su brisali bez tragova (i bez te izmaglice) i savršeno tiho (i sada su tihi, ali samo u odnosu na druge — slično kao »Alka«). Trajali su do godinu dana ili malo više (i to je tada smatrano kratkim vekom). Nisam probao hvaljene klasične »Dunlopove«/»Danlopove« i ne-eko »Boš Aerotvin«, no, uz klasični »Šampion«, ti stari grafitni klasični »Autopraktikovi« su mi #1. Barem su ostali jeftini:
https://ikm-trade.rs/product/auto-pract ... 0mm-komad/
Naravno, samo moje lično iskustvo...