Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od maniaxxx »

s3 sa + oznakom za male avte nisu loše ( iako jih ne mogu da svarim osobno ), one bez + izbegavaj.

to ti treba u 175 65 14 jer?
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:
Pridružio se: 12 Feb 2013, 02:48
Garaža: Citroen C5 X7 Exclusive 2.0 HDI

Post od H4wkeye »

175/65/14 da :D
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

nidza napisao:Zaboravih da napišem, jutros (iz garaže) pritisak u prednjoj desnoj gumi mrvicu iznad 2.3. Autoputem sam išao do Pazove, stao sam na NIS pumpi da proverim pritiske i dopumpam gume. Prednja desna je bila okruglo 2.6.

Naduvao sam sve 4 na 2.9, i tako idu sa kola za vikend na prezimljavanje.

Prema tome, ko se vozi težim kolima neka slobodno računa +0.3 razliku između tople i hladne gume. Napolju nije danas nešto naročito toplo, 12-13 stepeni je bilo u tom trenutku mislim.
meni je fabricka preporuka 2.0, i alpin na tom pritisku je kao da nemas kontakt sa tockovima. Na 2.4 je ok situacija.
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Post od nuk »

Ja zimske drzim na 2.4/2.6 i tako mi je najbolje
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Kad smo kod pritiska u gumama, na letnjim mi je 2.3 na sve cetiri, tako i pise sa strane kada se otvore vrata preporuka od Forda. Mada ja pojma nemam da li je to stvarno optimalno ili dovoljno. Jel pritisak zavisi od toga koja je guma ili sta? (npr da li je letnja ili zimska ili da li je Michellin ili Hankook)
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Одг: Zimske gume - da ili ne?

Post od Saša »

Zavisi od opterećenja i preporuke proizvođača, no toga se ne treba držati baš kao svetog pisma. To je orijentaciona vrednost (menja se po potrebi zavisno od opterećenja i puta po kome voziš, da li je zimska ili letnja itd) i ja recimo posle prvog duvanja (nepoznat auto) posmatram kako se auto ponaša, da li je pretvrdo ili mekano, a uvek pogledam po starinski (kako se nekad radilo kada nisi imao barometar) i siluetu gume iz profila da vidim kako leži odnosno kako je naduvana, kasnije vremenom pratim i kako se troši, pa korigujem još ako treba. Recimo, preporuka za mog Punta je 2.0 napred, 1.9 pozadi za fabričku dimenziju letnje gume, no ispalo je na kraju da je ipak bolji malo veći pritisak (+0.1 - 0.2). Za zimsku ide verovatno i još malo veći. Kada se voziš autoputem proizvođač preporučuje recimo i da se doda još 0.2-0.3 bara na redovnu vrednost, +0.3 kada su pneumatici topli, itd.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

A to za gledanje siluete iz profila, kako to funkcionise? Sta da gledam tu? :D
I jos jedno pitanje, kako da znam da li je gume premekana ili pretvrda? Sta se u voznji desava da bih primetio to?
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Dobra slika govori bolje od... :D

Slika

Ako je guma prepumpana, to je ova situacija desno, auto skača kao jarac, svaku rupicu i izbočinu osetiš, kao da se voziš na gvozdenim gumama... i guma se troši više po sredini. Ako je slabo naduvana - super upija, meko, fino... ali onda izgleda kao ova levo, skraćuje joj se vek ("žvače" se i pregreva), troši po rubovima - što ćeš videti tek kasnije, itd... A sve se to da (ugrubo) uvežbanim okom videti iz profila. Dakle, pratiš više faktora koje sam naveo u prethodnom postu (samo jedan nije dovoljan) i praviš najbolji mogući kompromis pritiska po svim pitanjima, i uz malo iskustva sasvim dovoljno za udobnu vožnju i dug vek gume... :)
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Ja sam pre neki dan zamenio letnje (Michelin Primacy 3) sa zimskim (GY UG8). Istih su dimenzija(205/55/16).

Jbm li ga, ni inače nisam od hipersenzualnih koji osete svaki zvk, huk ili šuš - ali ja zaista ne osetim nikakvu razliku između ovih guma. Danas sam terao na preko 140kmh, zvuk nije ništa glasniji nego sa Mišelinkama. Možda sam osetio malo više vibracija ali za to na našem autoputu nikada ne možeš biti siguran da li je od puta ili auta :mrgreen:
Znam da sam letos, kada sam skinuo gume koje sam zatekao na autu(Viking zimske) i stavio Mišelinke, osetio baš ogromnu razliku u buci(tačnije, tišini). Sada prelaz gotovo da nisam ni osetio.
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
H4wkeye
Reactions:

Post od H4wkeye »

Saša napisao:Dobra slika govori bolje od... :D

Slika

Ako je guma prepumpana, to je ova situacija desno, auto skača kao jarac, svaku rupicu i izbočinu osetiš, kao da se voziš na gvozdenim gumama... i guma se troši više po sredini. Ako je slabo naduvana - super upija, meko, fino... ali onda izgleda kao ova levo, skraćuje joj se vek ("žvače" se i pregreva), troši po rubovima - što ćeš videti tek kasnije, itd... A sve se to da (ugrubo) uvežbanim okom videti iz profila. Dakle, pratiš više faktora koje sam naveo u prethodnom postu (samo jedan nije dovoljan) i praviš najbolji mogući kompromis pritiska po svim pitanjima, i uz malo iskustva sasvim dovoljno za udobnu vožnju i dug vek gume... :)
Hvala druze :doubleup: Zagledajuci moje gume po danu, najvise lici na ovo u sredini cini mi se. Mislim da su za sada napumpane kako treba. Rubove sam proverio, i idalje mogu da vidim onu Michelin maskotu, mislim da im to sluzi kao wear indikator. Inace, ima na par km od moje kuce jedna auto prionica imaju ispred kompresor, i mozes kad hoces besplatno da dodjes i proveris pritisak i dopumpas ako treba, tako da ja tu sa vremena na vreme svratim da proverim. :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Zimske gume - da ili ne?

Post od Floyd »

4D danas prvi put probane po snegu. Za sad sam zadovoljan :)
Auto mi je bio paralelno parkiran na uzbrdici. Kada sam video koliko snega ima, mislio sam da cu tesko izaci odatle medjutim izasao bez ikakvih problema.

Gesendet von meinem GT-I9505
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

H4wkeye napisao:
Saša napisao:Dobra slika govori bolje od... :D

Slika

Hvala druze :doubleup: Zagledajuci moje gume po danu, najvise lici na ovo u sredini cini mi se. Mislim da su za sada napumpane kako treba. Rubove sam proverio, i idalje mogu da vidim onu Michelin maskotu, mislim da im to sluzi kao wear indikator. Inace, ima na par km od moje kuce jedna auto prionica imaju ispred kompresor, i mozes kad hoces besplatno da dodjes i proveris pritisak i dopumpas ako treba, tako da ja tu sa vremena na vreme svratim da proverim. :)
Ako kupis Savu, napumpaj jih malo više nego letnje, jer je stvarno mekana guma i brzo se troši.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Treba da stavim zimske gume i felne i razmišljam se da li da ispravljam felne. U suštini ne trese ni u kom slučaju ali svejedno je prilikom balansiranja stavljeno baš dosta tegića što će reći da su krive, ali kako znam kad ih treba ispravljati?
Korisnikov avatar
perfiko
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 07:53
Garaža: Fiat Croma

Post od perfiko »

ftj napisao:Treba da stavim zimske gume i felne i razmišljam se da li da ispravljam felne. U suštini ne trese ni u kom slučaju ali svejedno je prilikom balansiranja stavljeno baš dosta tegića što će reći da su krive, ali kako znam kad ih treba ispravljati?
Ne mora da znači da su felne krive. Veća je verovatnoća da je do gume.
Biti zaljubljen, to je isto kao kad se usereš u gaće...Svi vide, ali samo ti imaš onaj poseban osećaj topline.
Iskustvo je predivna stvar. Omogućava vam da prepoznate grešku kada je ponovite.
Mogu ja to tebi objasniti, ali ti to ne možeš shvatiti!
Korisnikov avatar
somi-car
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
Garaža: Skoda Superb, Opel Combo

Post od somi-car »

Bas tako. Npr meni su zimske stajale bez felni i ove godine je stavljeno malo vise olova u odnosu na proslu godinu. Predpostavljam da su malo promenile oblik ili sta vec..

Mada je jedna felna malko kriva ali se u voznji ne primecuje.
Odgovori