Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od superboss »

Delija napisao:Leptejebo :glavomuzid:

Pola skolovanja sam zavrsio uz polovne knjige od starije sestre (uglavnom srednja skola i visi razredi osnovne) i fotokopije (na faxu).
Ja sam klincu morao da kupim knjige za prvi, pošto su neke nove: oko 8000.

Srednjoj kćerki za šesti razred većinu polovnih za 3000. Dve ili tri knjige koje smo morali da kupimo nove su izašle isto toliko.

Najstarijoj za srednju još ništa nismo uzeli.

Inače u komentarima jedna žena je dala primer: dva kompleta knjiga za osmi razred i jedan komplet knjiga za prvi srednje je polovne uzela za 12000. Nove bi je koštale 58000.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Delija napisao:Leptejebo :glavomuzid:

Pola skolovanja sam zavrsio uz polovne knjige od starije sestre (uglavnom srednja skola i visi razredi osnovne) i fotokopije (na faxu - uglavnom jer knjiga nije ni bilo, vec kojekakvih skripti). A ubedljivo najbitnije na faxu su dobre beleske od vrednih kolega :)
Drugo je vreme tad bilo. Nisu se menjale knjige kao danas.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Koleginica ima troje dece, 2 i 4 godine je razlika. 80% knjiga mora da kupuje opet jer se u međuvremenu promene. Postoji nekoliko miliona eura razloga za to... :glavomuzid:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Fizika, hemija, matematika, sve se menja vremenom... Biologija takođe...

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Da, to su vrlo dinamične nauke gde se teorije i saznanja gotovo svakodnevno menjaju. Ali zato informatika isti udžbenik godinama, uče deca kakvi flopi diskovi postoje i u čemu je razlika između portova a onda Word celo polugodište :)
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ne zezaj da još uvek to uče iz informatike :o
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

havijer napisao:Fizika, hemija, matematika, sve se menja vremenom... Biologija takođe...

Vremenom da. Predpostavljam da je u periodu od 5-10g potrebno dopuniti udžbenike.

Kod nas je problem što sad postoji, recimo, deset izdavača, koji izdaju knjige za jedan isti program. Školama je data mogućnost da biraju knjige sami, što je lepo i demokratski.

Nije lepo što oni to rade svake godine, i što ako imaš dva deteta sa godinu dana razlike, vrlo verovatno da će sledeće godine knjige biti od skroz drugog izdavača.

Majke im ga pohlepne.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:

Post od Vladapetr »

Floyd napisao:Ne zezaj da još uvek to uče iz informatike :o
Da, mada mi koleginica kaže da je od ove godine malo promenjen program pa su u prvu godinu srednje škole ubacili i osnove algoritama a malo smanjili Word.
Do sada je bilo skoro celo prvo polugodište hardver, operativni sistem (na najnižem mogućem nivou, tipa folder i kopiranje fajlova itd...) A drugo polugodište Word i Power point.
Što je najgore, ovakav program ima i realno opravdanje jer gomila dece u osnovnoj ili ne ide na informatiku ili su išli reda radi, pa stvarno ne znaju ni najosnovnije stvari.
Floyd
Reactions:

Post od Floyd »

Ma ok je Word i PP ali koga realno zabole za flopi ili serijske i paralelne portove.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:

Post od havijer »

superboss napisao:
havijer napisao:Fizika, hemija, matematika, sve se menja vremenom... Biologija takođe...

Vremenom da. Predpostavljam da je u periodu od 5-10g potrebno dopuniti udžbenike.

Kod nas je problem što sad postoji, recimo, deset izdavača, koji izdaju knjige za jedan isti program. Školama je data mogućnost da biraju knjige sami, što je lepo i demokratski.

Nije lepo što oni to rade svake godine, i što ako imaš dva deteta sa godinu dana razlike, vrlo verovatno da će sledeće godine knjige biti od skroz drugog izdavača.

Majke im ga pohlepne.
Koji god da je izdavač fizika je fizika, a ne znam šta se to promenilo u poslednjih pet godina u fizici da deca u osnovnoj školi to moraju da znaju.
Hoću da kažem koji god izdavač da je u pitanju drugi njutnov zakon je drugi njutnov zakon...

Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Mogu mirno da spavam još 5 godina. Dotle možda se i okrene nešto na bolje. Mada sumnjam.

Tapatalk @ Desire 626
Posetite www.garaza.rs !
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

havijer napisao:Obrazovanje je veoma važna stvar u životu svakog čoveka i voleo bih da postoje privatne škole koje nisu kao ove što goblin priča već normalna varijanta ali da je program rada takav insistiraju na upotrebi mozga i razmišljanju, da podstiču kreativnost itd

A odakle znas kakav je program rada u skoli o kojoj sam pisao?
Mogu i o tome da pisem al sam na pocetku vec napomenuo da je tema dosta kompleksna.

Evo upravo u nekoliko komentara se pominje zaatarelo gradivo koje se obradjuje iz informatike (flopi disk...) sto u ovoj skoli sigurno nece biti obradjivano... a rad sa decom u manjim grupama do 10 ucenika i svakodnevni personalni rad nakon redovne nastave, uz kvalitetne uslove rada (profesiri, kabineti, oprema... sve sto utice na rad) ipak bi trebao da daje dobre rezultate.

Ono sto sam do sada mogao licno da zakljucim jeste da jezik bas forsiraju (od 4 razreda 30% nastave na engleskom ili 100% po zahtevu roditelja) i da je npr. moj klinac vec nakon zabavista (ista ustanova) iako nikada nije isao na privatne casove, stekao jako lepu podlogu za engleski a to je neko morao raditi sa njim.

Ali vreme ce pokazati da li sam u zabludi posto sada zaista mislim da nisam pogresio.

I jos nesto. Obisli smo mi vise privatnih skola (cak i neke srednje posto mi se sestric sad upisivao u srednju, mada je ostao u drzavnoj), tako da se moji stavovi odnose iskljucivo na jednu ustanovu a ne na privatne skole u globalu kod nas, posto tu ima zaista svacega...
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:

Post od havijer »

Nisi me razumeo. Ja sam napisao da bih voleo da postoje privatne škole koje su normalne u smislu da se ne ide na ekskurziju u hotel sa pet zvezdica i da nema spa centar i teretana ali sa druge strane imaju isti ili sličan program rada.
Nisam ja rekao da u toj školi ne rade po principu razvijanja razmišljanja i upotrebe mozga nego sam mislio na neke jeftinije i na taj način normalnije varijante koje bih i ja ako bih sutra imao platu npr 140000 mogao da platim za svoje dete.

miroslavm
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2014, 23:18

Post od miroslavm »

ne znam, što reče Goblin, pitanje školovanja je kompleksno da bi se posmatralo crno belo. Ja sam mator, u bivšoj SFRJ sam 5 puta menjao osnovne škole u tri grada u različitim republikama i mislim da me je ti na neki način očvrslo. U gimnaziju sam išao u XI tada na losem glasu jer nije fabrikovala vukovce i bila puna vozdovackog klana (zacetnika), ali profesori su bili stara garda koji su nas terali da razmisljamo svojom glavom za dvojku. Iz muzickog za ocenu vise morali smo dvaput u mesec dana operu, belet ili koncert da vidimo a iz likovnog izlozbu ili u muzej. Vazio se i rok koncert. Tako se, cistim entuzijazmom stvarala opsta kultura kod nas. Posle, iz mog razreda 90% nas je na vreme zavrsilo fax, jer nismo bubali. Ali to je bilo ono vreme. Posle, moja cerka je posle iste te gimnazije upisala privatni fax koji je zivo sranje a ja nisam hteo da joj se mesam. Medjutim, izborila se za stipendiju u inostranstvu i zavrsila neku magistraturu iz bankarstva (zamislite te pojmove na 2 strana jezika) i sad tamo ima triput vecu platu od moje. Dakle skola je bitna ako ti pruza kombinaciju obrazovanja vaspitanja i socijalnih vestina sa kadrom sposobnim da izvuce iz deteta ino najbolje. Ne sme sluziti za projekciju vlastitih nedosanjanih zelja ili upisivati dete iz maligradjanskog pracenja drugih po liniji ako njegovo dete ide ici ce i moje uz misao da je odabir stil zivota
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Kod nas (NL) se online upise kod ucenika i sve knjige dodju u paketu kuci besplatne (koliko su im lenji klinci, i sta ti je to biznis, jedino sto se placa su puskice :) nekada smo mi to pravili sami, a sada je to dovedeno na nivo industrije :)) - vazi za srednju skolu, mada moraju da se kupuje sveske i olovke, a za osnovnu skolu se ne kupuje nista nego ih sve ceka i ostaje u skoli (knjige, sveske, olovke...), sto je dosta veliki problem jel nemas apsolutno nikakav uvid sta se desava i uci u skoli. Plus skole cesto vode na svoj racun decu na izlete, mada mora da se nesto i plati...

A sto se tice skolovanja bez entuziazma nema napredovanja ni u jednoj zemlji, smo je negde malo lakse, a negde teze... Ja gledam moju cerku koja sa 8 godina bolje (i pravilnije) prica, cita i pise Holandski (necu joj nikada prici a cak ni na tom nivou :)).. A srecom Srpski joj je na isto tako visokom nivou :) inace vrlo je tuzno da 90% nase dece u Holandiji natucaju Srpski, kod moje cerke koja je rodjena i odrasla u Amsterdamu ne moze da se provali da nije iz Beograda - bar ne lako :)

Inace ovde je prokletsvo i prednost sto moze da se bira tip osnovne skole, a ima ih bas mnogo, svaka sa svojim programima. Obicna, Katolicka, Dalton, Montisori, Slobodan izbor (ucis i radis sta zelis) IPad (sve rade samo sa kompjuterima) :) itd... I skoro su sve besplatne. Mada u mnogima se ocekuje da roditelj podosta ucestvuje u organizaciji i pomaze... A da ne pricam da cesto deca ciste skolu i rade poslove po istoj (a posle su protiv iskoriscavanje dece :)) i to od osnovne...
Odgovori