Imali smo, nismo znali

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Re: Imali smo, nismo znali ...

Post od jaksa »

Ma sve je ok - i ja u kući imam dvoje koji su 90+ i znam kako je teško shvatiti da nije uvek ovako bilo.
Ova tema i jeste malo "nezgodna" jer svako iznosi svoje subjektivno vidjenje, pa ko koga u šta ubedi...
Ali - voda se na crno kupovala nije - to mi verujte :)
ben roj
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2014, 09:24

Post od ben roj »

Po mom misljenju karakteristika 70 i 80 tih godina jeste da je skoro svima svakog dana bilo pomalo bolje. A sada je naglo i za kratko vreme nekome a tih je manje mnogo bolje a vecini mnogo gore. I to je sustina, da bi ovima bilo mnogo bolje onima mora da bude mnogo gore. A ranije nije bilo tako.
Mi smo se igrali i ceo komsiluk je gledao decu i to su bila sve " nasa deca" svejedno cija mama gleda kroz prozor. I jeste ucili su me da starijem uvek ustanem jer sam mlad bio i mogao sam da stojim u vozu ili atobusu. Ja i sada ako ima starijih ustanem, i uvek pomislim, valjda ce ako treba mom ocu i majci ustati neko ili pomoci ako zatreba. U tome je vetovatno razlika starije generacije i mladjih.
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Imam jedno pitanje, inspirisala me ova prica o vaterpolu, da li su se u vreme SFRJ karte za utakmice delile partijskim kadrovima ili su isle u slobodnu prodaju? Ko je zapravio cinio publiku na sletovima, nastadionu, stranacki kadrovi?
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Mom dedi nudili da bude šef alatnice u Ei Niš al da se učlani. Nije hteo. Takođe ga je udba vrbovala da tu prati po fabrici i referiše ali naravno ni to nije hteo.

P8 Lite TT
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Risto napisao:Imam jedno pitanje, inspirisala me ova prica o vaterpolu, da li su se u vreme SFRJ karte za utakmice delile partijskim kadrovima ili su isle u slobodnu prodaju? Ko je zapravio cinio publiku na sletovima, nastadionu, stranacki kadrovi?
Za slet se skoro sve delilo po raznim osnovama, a za utakmice se prodavalo i delilo. Mislim da se tada manje delilo besplatnih karata nego sada za utakmice i nije bilo uobičajeno da se dele besplatne karte.

Bilo je ok dok je bilo stajanjena stadionima...sad mi bezveze kad vidim pun Partizanov stadion s 25000 ljudi ili na Zvezdin s 50000, a nekada je dolazilo duplo više.
ben roj
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2014, 09:24

Post od ben roj »

Uroš S. napisao:Mom dedi nudili da bude šef alatnice u Ei Niš al da se učlani. Nije hteo. Takođe ga je udba vrbovala da tu prati po fabrici i referiše ali naravno ni to nije hteo.
Ovo objasnjava jos jednu bitnu razliku u odnosu na danas. Onda je partija htela strucne ljude i onda je uclanjavala strucnjake iz svake branse. A danas se uclanis i hoces da postanes strucnjak, a to obicno teze ide. Zato je ranije mogla da bude pozitivna selekcija, naravno uvek je bilo veza ali ne toliko znacajno kao sada, za razliku od sadasnjeg vremena kada je mnogo zastupljenija negativna selekcija.
miroslavm
Reactions:
Pridružio se: 23 Avg 2014, 23:18

Post od miroslavm »

Nijedna od stvari koje ste opisali nije bila unifornna. Jeste, bilo je ponegde prinuda za ulazak u partiju za neko mesto. Ali ponegde je bilo direktora koji nisu bili clanovi nit ih je neko terao. Negde to jeste bila karikatura u manjim sredinama. Gde su ljudi ponesto bukvalno shvatali. Mada i ta partija, tada vec Savez nije bila stranka u danasnjem smislu reci. Nije mogla ni biti sa ogromnim clanstvom te nije ni mogla postojati jedinstvena ideologija. Partijski sastanci su se sastojali od fraza i parola i objektivno nit su bili korisni nit su stetili vec su predstavljali dosadnu obavezu, kao neplacenu radnu subotu. Sto se tice onog omladinca gore pretpostavljam da se nekad provezao auto putem, Gazelom ili Mostarskom petljom (posto je ovaj forum). Danas niko ne bi umeo da izvuce crtu na kolovozu a da ne omasi. Srecom, vecina potomaka vredne generacije je ookupila id roditelja njihove najbolje osobine. Nazalost ne svi
Korisnikov avatar
Jumbo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:34
Garaža: Kia ceed 1,4; Renault Clio 1,2 TCe; Dacia Logan 1,4

Post od Jumbo »

Nekad si za neko bolje radno ili rukovodeće mesto morao biti stručan i da budeš član partije, a danas je dovoljno da budeš član vladajuće stranke, pošto si samim tim stručan za sve.

I sve je to počelo početkom 90-tih t.j. od vremena Slobe.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

https://www.youtube.com/watch?v=dWzKVxUVZWM
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Ovo je deo koji sam pominjao, kod Slavonskog Broda. Tu su se leti stvarale kolone.

Taman kad su završili ceo put sa razdvojenim trakama, zemlja se raspala. :uplakan:
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Nisu, deo od Broda do granice završen je puno kasnije, deo kroz spačvansku šumu tek posle 2007-08. Pre rata smo letovali u Istri i svake godine prolazili tuda. Raj deo puta od granice do iza Sl. Broda je bio katastrofa. Turci su ginuli kao muve.
Širim haos!
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

Nemoj zezati da auto-put "Bratstva i jedinstva" nikada nije kompletiran? :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: Ja sam živeo u ubeđenju da jeste, 1991. malo pre raspada države.

Inače sam poslednji put bio u HR 1989, a u BiH 1990. godine. Ne želim ni da idem, sve dok postoje "granice" između...
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Bio je običan put posle granice nekih dvadesetak kilometara pa onda opet auto put. to su Hrvati završili tek pre desetak godina.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Tek? :D

Pa oni su izgradili skoro celokupnu mrezu autoputeva, gde je trebalo i moglo. Ne znam sta im je ostalo.

A ja evo i dalje nisam nacisto, da li je autoput bg-su zaista gotov?! :kezo:
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Jeste, odavno....4-5godina.
Bilo je oko mosta kod Beske malo stiskavca, ali to je to.

Послато са GT-I8260 уз помоћ Тапатока
Odgovori