Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od TDI »

Kud ces veci kapitalizam od ovoga? Jedino da bude feudalizam...

Salu na stranu, ja se plasim samo da ne bude gore, posto gore od goreg uvek moze. I u to smo se uverili. I pre 8 godina smo kukali kako nam je lose i pitali se da li moze od toga gore. I evo gore je i gore, svake godine. I Daj Boze da mi nikad u EU ne udjemo, jer smo ga tada na..bali. I to je svima jasno. Sta cemo mi ovakvi EU? Da nam da da bolje zivimo jer nas voli? Tu tesko da ima logike. Mozda zvucim pesimisticno sada, ali bicu zadovoljan ako ne bude gore od ovoga sto nam je sada.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
sasha015
Reactions:
Pridružio se: 04 Maj 2012, 10:59
Garaža: kia ceed 1.4, pezo 206 1.4 hdi

Post od sasha015 »

Nazalost prodjose mi najbolje godine.Nit sta video od sveta nit cu videti.

Gledam neke izvestaje suprugine plate.Bolnica.Radi se ko crnac na tom odeljenju hirurgije.2011 godine-34500 dinara ili preko 345 evra.
2015 godine 32500-270 evra.J... ti posao za 270 evra.Al ajde,kao neka sigurica.Drzavni je ,stalan.Ali opet 270 evra :uf:
Kazu bit ce bolje 2017. :rofl:
I opet,najebasmo skroz :kuku:
Moj savet mladjima,onima bez porodice i dece-samo begaj preko i "ne okreci se sine"...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

:kuku:

Slika

Idem ja sad da prilegnem na tetkin kauč...
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ja ne verujem. Sav mulj je isplivao u poslednjih godinu dana.

Ovo je sad definitivno kraj svega.

Tapatalk
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Post od TDI »

Najveca je zalost sto se ljudi ne zene i ne udaju. Vecina ljudi moje generacije se jos nije udala ili ozenila. A moje godine (27) uopste nisu rane za to. Nisu ni preterano kasne, ali da kazemo da su to godine za pocetak stvaranja porodice. Nego ,,cekaju bolje vreme,,. I zivot prolazi, ti ostajes sam cekajuci da nesto stvoris, pa ces onda i drugi isto tako, natalitet opada, a mi kao narod nestajemo.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Opušteno, 30+ je sad normalno. Možda za žene je malo previše, ali nije ni strasno. Za nas muške je ok. Već 40 može biti problem.

Tapatalk
Korisnikov avatar
Ji 4Tze
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 23:10
Garaža: Mercedes E Class 220d All-Terrain

Post od Ji 4Tze »

Ma de normalno.
Gde ćeš mlâdu sa borama oko očiju? I mladoženja s malo sede u glavi (žene ih bar ofarbaju).
Nije prirodno pre svega.
Aj što se nisu venčali nego što nemaju nikoga i ne trude se da to promene.
Boringly average, but also perfect for school run mums
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Koga realno boli dupe za natalitet, deca se prave sebi a ne drzavi.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

sasha015 napisao:Nazalost prodjose mi najbolje godine.Nit sta video od sveta nit cu videti.

Gledam neke izvestaje suprugine plate.Bolnica.Radi se ko crnac na tom odeljenju hirurgije.2011 godine-34500 dinara ili preko 345 evra.
2015 godine 32500-270 evra.J... ti posao za 270 evra.Al ajde,kao neka sigurica.Drzavni je ,stalan.Ali opet 270 evra :uf:
I opet,najebasmo skroz :kuku:
Moj savet mladjima,onima bez porodice i dece-samo begaj preko i "ne okreci se sine"...
Pa bas je nekako lakse otici sa porodicom u paketu, naravno ako se ima uslova, otici sam u tudjinu je teze nego kad imas podrsku porodice...
Gledao sam tudja iskustva da se razumemo, mali broj kojih znam je otisao sam...

Tdi, individualno je to, postoji raspon kada je ok, ne treba biti ekstrem ni na jednu stranu.
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Mislim da je najlakse u paru, ali bez dece. Po mogucstvu da barem jedno ima obezbedjen posao, prilicno sam povezan sa ovom temom jer mi sestra trenutno zivi u Nemackoj,pre toga je bila u Svajcarskoj na studijama, i npr sad je imala neke probleme sa radnom dozvolom (firma nije sve papire obezbedila,mislili da ne treb :glavomuzid: ), cenim da joj mnogo znaci sto joj decko zivi u susednom gradu pa joj se nasao kao podrska jer je u jednom trenutku malo falilo da bude deportovana,iako nije nista skrivila. Takve stvari nije lako podneti kad si sam u tudjiini
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

sasha015 napisao:Nazalost prodjose mi najbolje godine.Nit sta video od sveta nit cu videti.

..
Da na papiru, ali to nije slucajnost niti bez uzroka...
Moze da se posmatra samo iz tog ugla, podele kolaca iz budzeta ali postoji i druga strana kako se pravi kolac, a to je mnogo realniji uzrok trenda promene.
Zarade su pale kod veoma mnogo ljudi koje znam u realnoj privredi koja se bori na trzistu, 40-60% u evrima, nekima i do 80% u tom periodu. Nekih 350.000 ljudi ima pad od 100%, tj ostalo je bez ikakve plate/ posla.

50% je neka srednja vrednost pada zarade, od 345 evra to bi bilo danas oko 170evra, koliko je realno pad ekonomije realnog sektora a ako se prima cak 270 evra sto je dosta vise (procentualno) od mogucnosti koju taj realni sektor ostvari ispada da je to mnogo manji pad od onoga sto je vecina radnika morala da otrpi na realnom trzistu rada. I pri tome veoma sigurna isplata, cak svakog meseca sto na trzistu gde je privatni sektor je pusta zelja.

Enorman deficif budzeta, trosi se previse ne samo na plate i dodatke na penziju (otprilike 50% penzije je realna vrednost, ostatak se dotira iz budzeta onih drugih 50% novca koji se isplati) vec i na fiktivne nepostojece zaposlene u nepostojecim drustvenim OOUR-ima i RO, na razne dotacije i subvencije od kojih nema nikakve koristi u perspektivi (Zeljezara Smederevo je tipican primer bukvalno spaljivanja novca u nista, za potpuno neodrziv model nepostojece fabrike nepostojeceg trzista sa nepostojecim zaposlenim koja nema niti sirovine u krugu od 1.500km za svoj rad).
Nepostojeca fabrika= fiktivno se odrzava u zivotu na subvencijama bez ikakve perpspektive da ikada postane fabrika koja radom stvara novac.
Sve sto se tako beskorisno potrosi umesto da se ulozi u realnu ekonomiju koja na trzistu ostvaruje zaradu/profit samo odlaze vreme oporavka.
Jedini koji mogu oporaviti drzavne plate je privatni sektor privrede i samostalni preduzetnici, koji i pokrecu privredu svake zemlje i ostvaruju gro prihoda iz koga se puni budzet i time nastanu te plate koje treba podeliti. A privatni sektor je kod nas vrlo nerazvijen, i vrlo opterecen porezima svih mogucih vrsta, znatno vise nego u drugim zemljama pa je jasno da je oporavak celokupne ekonomije zemlje time znatno produzen.

Za oporavak realnog sektora privrede potrebno je od 7 do 25 godina uobicajeno, kako koji sektor, tako da ce biti stabilno bolje stanje vec od 2030/2040. godine sa realnim rastom plata na osnovu realno zaradjene nove vrednosti.

Nemackoj je trebalo oko 30 godina posle II svetskog rata, bivsoj DDR je trebalo oko 16godina da se povrati ekonomski.
Mi smo tek u pocetnoj fazi tranzicije, koja uzgred jos nije ni zavrsena a i dalje postoji socijalisticki samoupravni sistem u velikom delu drzavnog sektora kao osnov funkcionisanja.

Bice nam bolje tek kada se potpuno odstrani i nestaje taj socijalisticki balast, trenutno je opet po N-ti put aktuelno gasenje o bankrot nekih 502 "drustvenih" kolektiva OOUR-a koji su samo fiktivna papirna kategorija a nista ne rade niti stvaraju korisno.
Radnika nemaju, opet samo fiktivno izmisljene zaposlene na nepostojecim radnim mestima.

I to se placa papreno skupo, svakog meseca.

Sadasnje plate, kao i zarade su zapravo u eurima precenjene jer je dinar fiktivno precenjen.
Kada bi se dozvolilo dejstov trzista, jasno je kao dan da bi se evrom trgovalo po blizu 200 dinara, a to znaci realne plate idu nanize (u evrima izrazeno) jos 60tak %.
I vratice se plate na ravnotezni nivo realnosti, kao sto je i bilo tu negde u rasponu 70-110 evra za pocetni nivo, neke tipicne ceste poslove na trzistu kao sto je bilo pocetkom veka.

Ili kontrolisano, ovo je pocetni korak blagog smanjivanja drzavnih plata, ili haoticno ifnlacijom i devalvacijom monete u kojoj se primaju te prekomerne plate.
Pre ili kasnije plate moraju da se nivelisu prema realnoj trzisnoj vrednosti ostvarenog efekta.

Devalvacija je nezgodna sto smanjuje plate kao i profite i onima koji inace na trzistu normalno i uspesno posluju, pa time unistava zdravu privredu zajedno sa bolesnim delom.

Nama je i sada novostvorena vrednost koju ostvari privreda na nivou pocetka veka, pa je logicno i toliko onaj nivo novca za raspodelu.

Ovaj scenario povecavanja drzavnih plata u DEM, pa zatim devalvacija dinara i time smanjenje efektivno u DEM pa zatim stampanje novca bez pokrica za opet povecanje, pa jos veca inflacija i ostrija devalvacija, pa jos veca plata u dinarima, pa jos veci deficit pa uvecana dalje inflacija pa opet stampanje novca i povecanje plata u dinarima..... se vec ponavlja kod nas kao kada los djak ponavlja isti razred po nekoliko puta.
I svaki put se zapravo svako povecanje plata bez pokrica zavrsi sa smanjenom kupovnom moci u realnom okruzenju (nekada DEM sada, EURO) poredjenja.

Podaci kazu da jos nismo dostigli stanje privredne aktivnosti iz 1989. godine, tada je plata u drzavnom sektoru bila tipicno reda200- 400DEM ondasnjih. (a sto je nesto vise od 100-200 danasnjih eura kada se uracuna devalvacija tog novca tokom tog perioda).

Kupovna moc dobre plate u privredi u SFRJ krajem 80tih na vrhuncu privredne aktivnosti je bila u nivou danasnje plate od 300-400 eura.

Sve preko 250evra u Srbiji danas treba smatrati izuzetnim darom iz budzeta, mi smo kao zemlja u rangu siromasnijih zemalja Afrike i Azije sa kojima se treba porediti i moguca visina plata.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Cica :klanjamse: :klanjamse: :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: :uf: :uf: :loool: :loool: :loool: :loool: :rofl: :rofl: :rofl: :srbin: :pop:

http://www.youtube.com/watch?v=JJu8G1XZuTs
Slika
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Jbt....zvuči kao Đorđe Čvarkov kada priča o svojim jbnim cverglanima i sinu kojeg možda ima u Pečuju..... :rofl:
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

Cica....ma nabijem "vas" (mislim na vlast) sve na onu stvar....unazadili nas i unazađuju svaki dan sve više. :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid: :glavomuzid:

Otac me pita pre neki dan - sine, šta čekate? (ne znam da li je mislio što se nismo pokupili iz Srbije ili zašto Vojska još uvek nije izašla na ulice i skurcala vlast).
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

TDI napisao:Kud ces veci kapitalizam od ovoga? Jedino da bude feudalizam...
Veze ovo nema sa kapitalizmom.
Odgovori