Nažalost tako je.trojanac napisao: 06 Avg 2024, 22:15
Mesto u kabini za PP aparat nije predviđeno u većini putničkih automobila.
Moj Pug 307 koji je kao moderniji (po godištu konstrukcije) recimo je takav da nema neko mesto koje je prilagodjeno za PP aparat, neki nosač i slično.
Ja ga držim neposredno iza zadnjeg sedišta, privezan kao nekako sa onim elastičnim trakama što se rastežu.
Moj Volvo 940 koji je prastare konstrukcije (konstrukcija iz 70tih godina) ima posebno ojačanje na koje se vezuje PP aparat, na desnom boku konzole levo od noge suvozača ali uvučeno dublje ka napred tako da ne smeta nogama.
Sam Volvo je pod svojim brendom nudio PP aparat kao dodatnu opremu kada se poručuje nov auto, fabrička ugradnja.
Brzo i lako je dostupno iz kabine i vozaću i suvozaču, taj nosač je podeblji čelik sa zatvorenom kukom, ako i bude sudar taj deo kabine je pojačan i ne bi trebao da se deformiše.
Ali tu je mesto za mali PP aparat od 1kg, a ja u gepeku (pričvršćen gurtnama) uvek nosim onaj veći aparat.
Sa druge strane Volvo pravi interijer od materijala koji je negoriv, samogasiv - tabla, sedišta, tapaciri, pod (barem u reklamnim brošurama to navode kao karakteristiku, nisam nikada video u praksi da li je tako ili je samo marketing prevara).
Pa to daje nešto više vremena za traženje PP aparata, za evakuaciju i verovatno manje dima u kabini (ako je tačno).
Pug je ekonomik pravljen da ima to što treba da ima u skladu sa direktnom konkurencijom i ništa više, Volvo je potpuno druga filozofija gde sve što misle da je korisno bude ugradjeno skoro pa bez obzira na cenu (naravno ne uvek i ne bezuslovno, ali nije princip štednje osnova vozila).
Ova sitnica oko PP aparata je upravo na tu temu, sigurnost je kod Volvoa i u detaljima koje se ne vide prostim gledanjem.