Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:
Pridružio se: 12 Dec 2014, 00:52
Garaža: VW Passat B5.5 Variant

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od TDI »

Treba.

Ne znam druze, ti ili mene za..bavas ili ne zivimo u istoj drzavi, a mislimo da zivimo. ili ti ne spadas u ovih 85%, pa ne gledamo stvari istim ocima. Cetvrtog nema. Ako je ovo trece, to mogu da shvatim.

I ne zaboravi da mi odgovoris na ovo...
TDI napisao:A sta bi jos trebalo da bude privatno? Vodovod i kanalizacija? Klinicki centar? Neka druga bolnica koja je sada drzavna? Mozda Posta? Zeleznica?

Pusti ti knjige i definicije druze...teoretski moze da se kaze da je ovo demokratija (sto se i govori). Ali u praksi ja tu Demokratiju nesto ne mogu da se pohvalim da osecam.

I reci mi, prosvetli me, kako vi strucnjaci nazivate uredjenje u zemlji gde 5% ljudi ima extremno mnogo, 10% normalno zivi, 85% jedva sastavlja ili ne moze da sastavi kraj sa krajem, u kojoj su sve firme (sem ovih koje sam naveo u prvoj recenici da nisu) privatne i gde aspolutna vecina ljudi nema koliko-toliko siguran posao?

Rakhil napisao:Nema pusti knige i definicije, mora se nesto i znati o ekonomiji ako hoces ekonomsku diskusiju
Sve sto moze da bude privatno - privatno je.
85% ljudi ne moze da sastavi kraj sa krajem.
Isto toliko moze da dobije otkaz svakog momenta uz obrazlozenje da je visak radne snage.
Ako nemas debelu zaledjinu, nema drugog nacina da stvoris nesto, sem da se zarobis u dugorocan kredit.

Za moj pojam druze, 4 dovoljna parametra da je ovo Kapitalizam. A za pojam nekog drugog moze da bude i blagostanje, ne branim.
Jesi ovo rekao? Jesi. Prva tri su potpuno netacna, a cetvrto nema veze sa temom. Jel treba da obrazlazem?
Jesam, rekao sam to. I ne znam nikoga ko je nesto stvorio( stan, kucu ili tako neku vecu stavku), a da nije zaledjinu u smislu da je imao neko nasledstvo,pomoc od nekoga ili digao kredit koji dugo otplacuje. Ne znam nikoga ko je to uradio od plate. Znam ih koji imaju, ali su u kreditima da dalje ne moze. A to je DUZNICKO ROPSTVO. Ali u ovom vremenu mora tako.
Poslednja izmena od TDI u 07 Mar 2015, 21:39, izmenjeno 1 put ukupno.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Vrlo rado :D
Sve sto moze da bude privatno - privatno je.
Nije. Drzavna su sva javna preduzeca, skolstvo, zdravstvo, infrastuktura. Drzavno je i preko 500 preduzeca u restruktuiranju i jos dva puta toliko koja nisu. Drzavne su ustanove kulture, sportska drustva, enorman broj nekretnina i zemljista. Drzavna su skijalista, odmaralista, drzavni je i jebeni hipodrom po cemu smo verovatno jedinstveni u svetu. Pri tome, veci deo tog drzavnog dela ima monopol, pa nema ni konkurencije.
85% ljudi ne moze da sastavi kraj sa krajem.
Nije. Broj ljudi ispod granice siromastva je 9.1 posto. Da 85% ljudi ne moze da sastavi kraj sa krajem, ovo bi bila podsaharska Afrika. Tvoja arbitrarna metodologija se nazalost ne moze uzeti kao argument, jebiga.
Isto toliko moze da dobije otkaz svakog momenta uz obrazlozenje da je visak radne snage.
Nije. U javnom sektoru zaposleno je oko 700.000 ljudi, od ukupno 1.7 miliona, dakle oko 40%. Tim ljudima ne da ne mozes dati otkaz tek tako, nego nikako, a posebno je nemoguce to uraditi uz obrazlozenje da su visak radne snage. Savetujem ti da procitas zakon o radu i bilo koji kolektivni ugovor javnog sektora.
Ako nemas debelu zaledjinu, nema drugog nacina da stvoris nesto, sem da se zarobis u dugorocan kredit.
Ovo nema veze sa kapitalizmom, vec je endemska pojava za visoko korumpirana drustva u socijalizmu, fasizmu, tranziciji i slicno. Pri tom, svugde u svetu je sasvim normalno da se zarobis u dugorocni kredit da bi stvorio nesto, tako funkcionise privreda.

Ovo ti je analiza na brzaka, da ne bude da te nisam ispostovao - jebiga, maniri :kezo:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Možeš da smanjiš javni sektor tako što ćeš ih primorati da daju otkaz. Recimo smanjiš plate za 50 %. :)
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Rakhil napisao:
TDI napisao: Sve sto moze da bude privatno - privatno je.
Nije. Drzavna su sva javna preduzeca, skolstvo, zdravstvo, infrastuktura. Drzavno je i preko 500 preduzeca u restruktuiranju i jos dva puta toliko koja nisu. Drzavne su ustanove kulture, sportska drustva, enorman broj nekretnina i zemljista. Drzavna su skijalista, odmaralista, drzavni je i jebeni hipodrom po cemu smo verovatno jedinstveni u svetu. Pri tome, veci deo tog drzavnog dela ima monopol, pa nema ni konkurencije.
Pa ako sve to jos bude privatno, a nije ni za vreme kralja bilo, kakav li ce onda to kapitalizam da bude? Za to verovatno jos nije izmisljeno ime. Tako da to sto nisu privatne skole, bolnice i sportska drustva, sto drzava ima svoje zemljiste i nekretnine...Nije dokaz da ovo nije Kapitalizam u praksi. A u knjizi moze da bude sta hoce, ja od toga nemam nista. A od prakse imam mnogo.

Rakhil napisao:
TDI napisao: 85% ljudi ne moze da sastavi kraj sa krajem.
Nije. Broj ljudi ispod granice siromastva je 9.1 posto. Da 85% ljudi ne moze da sastavi kraj sa krajem, ovo bi bila podsaharska Afrika. Tvoja arbitrarna metodologija se nazalost ne moze uzeti kao argument, jebiga.
85% ljudi dolazi u situaciji da od plate do plate lako moze da ostane bez novca za prodavnicu, ako ih pogodi neki vandredni trosak. A da jedes je osnovno. A tih 85% kraj sa krajem moze da sastavi jedino ako im se ne desi neki vanredni trosak i uz mnogo dobro ekonomisanje. A to u demokratiji i socijalizmu ne bi trebao da se plasis da ces ostati bez para za hranu, hemiju i komunalije, sem ako nisi veliki trosadzija ili tako nesto. I mora previse dobro da se ekonomise i da se odrice mnogih, pa i osnovnih stvari da bi po malo stedeo da imas kad ti se desi vanredni trosak. 85% ljudi ne moze 50 evra da ustedi od plate, a da normalno zivi. I to nije Kapitalizam?

Rakhil napisao:
TDI napisao: Isto toliko moze da dobije otkaz svakog momenta uz obrazlozenje da je visak radne snage.
Nije. U javnom sektoru zaposleno je oko 700.000 ljudi, od ukupno 1.7 miliona, dakle oko 40%. Tim ljudima ne da ne mozes dati otkaz tek tako, nego nikako, a posebno je nemoguce to uraditi uz obrazlozenje da su visak radne snage. Savetujem ti da procitas zakon o radu i bilo koji kolektivni ugovor javnog sektora .
Za..bi me javnog sektora. Oni koji rade u privatnom sektoru, brojcano mogu da progutaju te koji rade u drzavnom. Oni su velika manjina i ne spadaju u ovih 85%. A ja ti pricam za tu vecinu i ta vecina radi u privatnom sektoru gde stvari stoje mnogo drugacije. I meni i aspolutnoj vecini ljudi koje poznajem, sutra nadredjeni moze da kaze dovidjenja. A uz obrazlozenje da vise nismo potrebni i da nam se zahvaljuje na saradnji. I posle toga sto se tice ove drzave, ja mogu da umrem kao ker. Jel ni to nije Kapitalizam???

Rakhil napisao:
TDI napisao: Ako nemas debelu zaledjinu, nema drugog nacina da stvoris nesto, sem da se zarobis u dugorocan kredit.
Ovo nema veze sa kapitalizmom, vec je endemska pojava za visoko korumpirana drustva u socijalizmu, fasizmu, tranziciji i slicno. Pri tom, svugde u svetu je sasvim normalno da se zarobis u dugorocni kredit da bi stvorio nesto, tako funkcionise privreda.
Jeste normalno, ali nisu ovolike kamate, vece su plate, jeftiniji zivot. A u Kapitalizmu je skup zivot, velike kamate i male plate.

Tako da druze, za jednog coveka koji je studirao to, a pokusava da me ubedi da nisam u pravu, a ja sam amater koji to nije studirao, nego je gradjanin koji vidi i oseca stanje stvari, argumeti ti imaju onako, da kazemo, povise lufta. I nemoj da gubimo vreme. Bolje da pricamo o necem drugom... :sesir: :pivo:
Poslednja izmena od TDI u 07 Mar 2015, 22:15, izmenjeno 2 puta ukupno.
Slika
„ Све срећне породице личе једна на другу; свака несрећна породица несрећна је на свој начин. ” - Лав Николајевич Толстој
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Pa ti si kralj :D
Korisnikov avatar
TDI
Banned
Reactions:

Post od TDI »

Na kraju, sve je to nebitno. Bitno je kako je, a lose je. Steta sto to ne mozemo da promenimo...
Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Geza napisao:Možeš da smanjiš javni sektor tako što ćeš ih primorati da daju otkaz. Recimo smanjiš plate za 50 %. :)
Otićiće ono malo njih koji su experti u svojim oblastima, koji će se lako prodati privatnicima za veće plate nego što su imali od države pre smanjenja, a ostaće samo oni koji ne znaju, koji su neradnici, lenji...
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Opšta zabluda je da je kod nas javni sektor sa viškom zaposlenih. To nije tačno već je odnos zaposlenih u javnom sektoru i onih drugi nepovoljan. Čak, kod nas postoji ozbiljan manjak zaposlenih u javnim službama. Ovo je vrlo lako proverivo pa koga zanima nek istražuje, meni ne pada na pamet da dalje edukujem one koji ne veruju pa mogu ovo prihvatiti i kao aksiom :)
Jedino smisleno rešenje je povećati opštu zaposlenost. Ima primera po Evropi koliko hoćeš.
Priča kako treba smanjiti broj zaposlenih u javnom sektoru je najobičnije zamajavanje, treba biti baja pa omogućiti da se stvore uslovi da ljudi počnu da rade, namerno ne kažem da se zaposle.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Nije tako crno bela slika. Negde je manjak i to ozbiljan kao npr u zdravstvu. To je verovatno svima najupadljivije jer svi čekaju do besvesti po državnim zdravstvenim ustanovama, a negde je višak primetan. Započetak postoji ko zna koliko besmislenih i nepotrebnih agencija i sličnih tela.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Situacija je sledeća: ima puno nepotrebnih (onih koji ne rade ništa pametno - segamegadens i sl.) i ima malo onih potrebnih (koji trebaju da rade - razni stručnjaci, doktori, inženjeri i sl.)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Nekima u javnom sektoru treba dati mnogo vecu platu, nekima je treba smanjiti, negde fali kadra, a negde ne da ima kadra viska nego celih institucija viska. Ovo je vrlo lako proverivo pa koga zanima nek istražuje, meni ne pada na pamet da dalje edukujem one koji ne veruju pa mogu ovo prihvatiti i kao aksiom :kezo: :)

Pajo, ako je negde visak izrazen (narocito kao nesrazmernost razlicitih tipova kadra) a efektivnost rada (usled procedura i nekih eksternih faktora) niska, to je zdravstvo.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Kolege,da li ste izabrali SVOJU "Vladu u senci"?
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Izuzetno mi smeta taj fokus na javni sektor (u kojem ne radim) a pri tom se ne otvaraju nove fabrike i sl. Naravno, nisam naivan da ne shvatam da je lakše tako...
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Ja svojevremeno razdelih resore i funkcije, ali se kadar pokazao krajnje neozbiljan. :kezo:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Te procedure nemaju veze sa samim zdravstvom. Njih diktira RFZO i ministarstvo.

Pitanje plata u javnom sektoru je poseban problem. Jbt zdravstvo, prosveta, policija i slični imaju debelo manje plate od uprave. Govorim o ljudima sa istom spremom.
Odgovori