Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od Dzoni_m »

Paja napisao:Grešiš Džoni. Problem je što smo jezivo bedni u totalu. Penzije su mizerne, lekovi skupi, izdržavaju se deca i unuci....
Zamisli šta bi tek bilo da ti koji nemaju za dažbine nemaju stan. Umirali bi po ulicama jer ne bi mogli da plate ni sobu.
Ja samo kazujem "kako je bilo" i zasto imamo tu cudnu situaciju. To sto ti kazes, je sasvim tacno, nazalost. Mene jedino zanima da li bi bilo tako da se te nekretnine nisu sticale na taj nacin. Jeste SBBKBB ali cisto razmisljanje. Da li bi bili odgovorniji i pametniji i da li bi stvorili bolje drustvo\drzavu. I mozda jos bitnije, da li smo svesni da cemo morati da promenimo to razmisljanje?
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Geza napisao:Posedovanje nekretnine nije baš besplatno kod nas. Mnogima su podigli porez ovih godina.
Nisam u toku ali znam da je porez u odnosu na tržišnu vrednost nekretnine, bio simboličan kao i održavanje.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Porez na nekretnine je prilicno nizak, ima dosta olaksica, a i dalje se ne naplacuje pravnim licima i eto ti nonsensa vec tu.

Aj da sumiramo par, po meni nepobitnih cinjenica:

Posle prvog rata, Srbija je bila pretezno zemlja seljaka. Gradskog stanovnistva u odnosu na seosko je bilo neuporedivo manje nego danas, kao i svuda u svetu. Nekretnina je u danasnjem smislu te reci bilo malo, ali je gotov svako mogao imati neki kucerak i okucnicu.
Drugi rat se zavrsava, MASA ljudi dolazi u gradove. Dolazi do redistribucije postojeceg - kuce i stanovi se oduzimaju ili dele na delove, dodeljuju po proizvoljnim kljucevima itd. Menja se cela struktura stanovnistva, struktura vlasnistva, drustveni poredak, potpuno i preko noci.
Do devedesetih je fakticki jedini investitor drzava. Od plata se odbija deo za stambeni fond, i to ne izborno vec obavezno. Fondova ima mali milion, uvode se liste, krecu ocekivane zloupotrebe, nastaje bizarna sintagma "nereseno stambeno pitanje". Stanovi se dodeljuju na koriscenje, uvodi se stanarsko pravo. Struktura se ponovo nepovratno menja, sa njom i drustveni odnosi.
Dolaze ona vremena, inflacija, stanovi koji su gradjeni drustvenim kapitalom prelaze u ruke pojedinaca za 1000, 500, 50, 10 maraka. Ne pricamo o tajkunima, vec o VELIKOJ VECINI stanovnika gradova. Ko je izvisio, najebao je duplo kad smo usli u tranziciju.
Nasledjeni obrasci ponasanja se ispoljavaju i tokom narednih godina, imperativ biva imati stan i ljudi se prema tome tako odnose. Zida se svakako i svuda da se potkrepi nenormalna traznja, cene idu u kurac. Drzava jebe majku svima dugorocno sa subvencionisanjem kredita sa jedne i subvencionisanjem stanogradnje sa druge strane. Dolazi do pucanja mjehura u svetu, prenosi se kod nas, brdo ljudi efektivno bankrotira preko noci a da nije ni svesno toga.
Sadasnja situacija je da postoje silne distorzije kao sto su penzioneri u saloncima, 3-4 generacije pod jednim krovom, ljudi sa praznim stanovima koje ne izdaju, ljudi bez stana i sanse da ga kupe, firme koje drze cele zgrade i ne placaju porez na to, zgrade koje propadaju jer se ne odrzavaju posto se kod nas odgovornost zavrsava negde kod otiraca a fasadu i instalacije ko jebe...

Sve ovo sto sam napisao su lako proverive stvari, a brojke ne lazu - Srbija ima skoro najveci procenat vlasnika stambenog prostora u privatnom vlasnistvu u Evropi, a nema leba da jede. E, to velika vecina tumaci kao poziv da se izbace starci iz stanova, deca bace u rosptvo i macici pobiju, a to je samo stating the obvious bez ulazenja u potencijalna resenja. Tome podlezete i vi razumni ljudi, jer je takav drustveni obrazac nastao tokom 100 godina i sad ga je nemoguce iskoreniti preko noci, a ubija nas. Ocekujem da ce i na ovo sto sam napisao da se neko uhvati i da me optuzi za, jebem li ga, fasizam minimum, jer to je prosto urezano ljudima u svest :)
Korisnikov avatar
stefanan
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 17:46
Garaža: Fiat Stilo 1.9 mjet

Post od stefanan »

Srbiji treba na vlasti samoubica sa mudima koji je spreman da uradi stvari zbog kojih će ga par godina mrzeti velika većina stanovništva
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Kako se porez na imovinu ne naplacuje pravnim licima?
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Pardoniram, poceo je da se naplacuje od pre godinu dana, efektivno od sredine prosle godine zbog problema sa uvodjenjem.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Placao se i ranije samo se placalo i gradsko gradjevinsko zemljiste pa je porez bio manji. Zatim je ukinuto gradsko gradjevinsko a porez povecan za tu cifru. U medjuvremenu je i ta cifra u bgu povecana znatno i prosirene su ekstra zone tako da je poslovni prostor solidno oporezovan kod nas.
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Samo vi obeshrabrujte jedan mladi bračni par iz Novog Sada ( :D ) da podigne stambeni kredit,ako uskoro dođe do para za učešće,advokata,troškove banke i ostale propratne secikese.Pa neka rata bude i 250€ .
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Firme su valjda plaćale na neku knjigovodstvenu vrednost porez sve do ove godine, a od ove godine će po tržišnoj, kao i privatna lica. Pa je nekima taj porez višestruko veći.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Rakhil, šta ti predlažeš kako da se reši ta situacija? :)

Iskreno tu zapravo i nema problema, niti treba nešto rešavati. Jel tebe neko tukao po glavi da kupiš stan, kojeg sad ne možeš da održavaš?
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Verovatno i postoji neki zakon, koji se, naravno, ne primenjuje. Činjenica je da jedan jedini loš stanar može da teroriše sve ostale u zgradi na bilo koji način, makar neplaćanjem dažbina, a ti tu ne možeš ništa.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Mislim da ljudi u nestabilnom okruzenju imaju ocajnicku potrebu da se uhvate za nesto sto je naizgled sigurno. Mislim da oni koji nasledjuju nisu u toj meri predmet ove price, Rakhil govori o sadasnjoj potrebi ljudi da imaju svoj krov nad glavom.

Podstanarski zivot u Srbiji nosi dozu nesigurnosti, da li ce gazda sutra reci renoviram, prodajem ili nesto trece. Tamo gde ugovor nije mrtvo slovo na papiru, ljudi ne osecaju toliku potrebu da se zastite privatnom imovinom.
Korisnikov avatar
branja
Reactions:
Pridružio se: 25 Feb 2015, 10:44
Garaža: jtd,bajo moj; cannondale bad boy

Post od branja »

Kuckam se sa nekom ribom iz Norveske, preko neke igrice i riba me pita: Da li jos traje rat kod nas i da li smo i dalje deo Yugoslavie, za koji oni misli da je poseban kontinent?
Ne znam da li da se smejem ili da joj obrazlozim. Leptejebo nejebani, kako svi ispadosmo teroristi.

Poslato sa Lumia 925
Slika
Korisnikov avatar
srdjanyo
Reactions:
Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
Kontakt:

Post od srdjanyo »

Tako je i mene u Kanadi nekoliko njih pitalo da li smo mi deo Bosne ili pored Bosne.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Malo se taj Zec bukvalno tumači. Svakako je bolje imati stan, a nemati za struju, nego obrnuto. I tri stana je bolje imati i biti praznih džepova, nego raditi za prosečnu ili čak solidnu platu, a nemati rešeno stambeno pitanje, istovremeno trošeći pola ili trećinu plate na rentiranje. Na pravi način rešeno, ne samo u smislu vlasništva, već kvadrature, lokacije, komfora i sl. Taj što ima takav kakav stan sutra ga može prodati i izjednačiti se sa onim koji nemaju, ali sa više desetina hiljada evra u džepu. Ovi drugi sto imaju za struju, a nemaju stan, sutra bi se menjali, na keca. Kao drugo, kada je struja već neka simbolika u priči, svi znamo ko ne plaća struju, informatiku, porez... Oni što imaju, a ne oni što nemaju. Ti što nemaju su u proseku i najposteniji, to je zakonitost ovih prostora. Oni što imaju jer su dobili, kapa dole, imali su sreću. Nisu oni krivi ovim što im roditelji nisu ostavili ništa, što zato što nisu mogli, što zato što su drugačije preraspodelili porodičnu imovinu. Svako ima svoj stav, ili ono što zbog lažne samoutehe podmece kao stav, ali moj je da ću svojoj deci obezbediti normalan početak, nikakvi avioni i kamioni, ali po jedan stan svakako. Uz školu i lepo vaspitanje, to je sasvim na mestu.

Sent from my Sony XPERIA M2 Aqua
Odgovori