Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama
Pa ja samo hocu da se jasno razgranici sta jeste a sta nije. Ne poricem da znaju ljude sa 200e, ali nije u redu onda pricati da je to prosek (dok za druge zemlje be vazi ista logika).
Pa ne mogu se te statistike tako lazirati kao sto se ovde predstavlja.
Iskreno, ne znam ni gde nalazite sve te ljude sa 200e platom u NS, osim po supermarketima, trafikama i sl ne znam ko ima toliko. Ko ovde cita pomislice da 80% NS ima 20 000...
Iskreno, ne znam ni gde nalazite sve te ljude sa 200e platom u NS, osim po supermarketima, trafikama i sl ne znam ko ima toliko. Ko ovde cita pomislice da 80% NS ima 20 000...
U brojke neču zalaziti iz očitog razloga, a dobro razumem šta hočeš reči, ali razumem i druge, znači pun sam razumevanja 

Sta mislis koliko u gradu imas zaposlenih na radnim mestima prodavaca (mega marketi, mali marketi, butici, razne prodavnice od tehnike do prehrane, radnici u proizvodnim delovima fabrika ili nizerazredna zaposljenja poptu strazara, vozaci koji razvoze robu za razne firme, fizikalci, konobari......)?Laki021 napisao:Pa ja samo hocu da se jasno razgranici sta jeste a sta nije. Ne poricem da znaju ljude sa 200e, ali nije u redu onda pricati da je to prosek (dok za druge zemlje be vazi ista logika).
Vrlo lako ces doci do zakljucka da se rado o ogromnom broju/procentu stanovnistva.
E sada, sta mislis koja je njihova realna prosecna plata? Na to dodaj koliko je visoko obrazovanih koji su primorani da rade takve poslove za 20-30.000din. i koliko je onih koji ne mogu ni takav posao da nadju... I sve ti se samo kaze kakva je situacija...
Ubaci matematiku slobodno u pricu pa ces videti da sam u pravu.
Zapravo zvanicna matematika postoji i kaze ovo sto vam pricam, sad sto neko vise voli teorije zavere to je druga stvar.
Da krenemo od toga kako svi kukaju kako u drzavnim sluzbama i javnim preduzecima ima previse ljudi i imaju prevelike plate. A onda kad krenete da spustate prosek ti ljudi naprasno vise ne postoje...
Ja cu opet ponoviti da jedan sa 1000e izvlaci prosek na 400e za skoro 4-oricu sa 200e... jedan sa 2000e (nema ih mnogo ali ima), pegla 10-oro itd...
Prosto je besmisleno da tvrdite da prosecna plata u NS nije preko 400e kad postoje podaci crno na belo da jeste...
Koliko ljudi u IT sektoru u NS ima preko 1000e, ja bih rekao bar 3000 ljudi (kad bi tek sve bilo na belo, sta bu tek bilo), samo oni vam ispeglaju 15 000 minimalaca...
Zapravo zvanicna matematika postoji i kaze ovo sto vam pricam, sad sto neko vise voli teorije zavere to je druga stvar.
Da krenemo od toga kako svi kukaju kako u drzavnim sluzbama i javnim preduzecima ima previse ljudi i imaju prevelike plate. A onda kad krenete da spustate prosek ti ljudi naprasno vise ne postoje...
Ja cu opet ponoviti da jedan sa 1000e izvlaci prosek na 400e za skoro 4-oricu sa 200e... jedan sa 2000e (nema ih mnogo ali ima), pegla 10-oro itd...
Prosto je besmisleno da tvrdite da prosecna plata u NS nije preko 400e kad postoje podaci crno na belo da jeste...
Koliko ljudi u IT sektoru u NS ima preko 1000e, ja bih rekao bar 3000 ljudi (kad bi tek sve bilo na belo, sta bu tek bilo), samo oni vam ispeglaju 15 000 minimalaca...
Poslednja izmena od Laki021 u 06 Mar 2016, 01:30, izmenjeno 1 put ukupno.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Uvatio si se formalnosti i drviš ono što nije poenta... Poenta je da ogroman % radi za jako mala primanja, a ne to da matematički prosek koji poraste na račun manjine iznosi xxx evra.
Za nezaposlenost ti je objašnjeno u čemu je štos, ne izleći se sa pominjanjem teorija zavere, smešno je.
Za nezaposlenost ti je objašnjeno u čemu je štos, ne izleći se sa pominjanjem teorija zavere, smešno je.
Pa samo nemojte da pricate neistine da je prosek 200e vec naucite znacenje pojmova, mislim da ne trazim previse...
Isto i za nezaposlenost, postoji i druga strana medalje, koliko ljudi radu na crno i zvanicno su nezaposleni a zaprvo rade?
Isto i za nezaposlenost, postoji i druga strana medalje, koliko ljudi radu na crno i zvanicno su nezaposleni a zaprvo rade?
Naravno da ima ljudi koji primaju i +1.000e plate, pogotovo u IT sektoru a NS je poznat kao centrala bas u tom sektoru tako ima cak i znacajan broj zaposlenih koji primaju lepe plate.
I matematicki je mozda moguce i doci do proseka o kojem prises (ali samo u vecim graovima).
Medjutim, sta nam govori takva matematika kada imam 1000 radnika koji rade za 200e i koji cine veliku vecinu stanovnistva, i onda na tih 1.000 koji jedva krpe kraj sa krajem dolazi 20 dobro pozicioniranih radnika ili IT sektor koji podignu prosek. I ajde ti onda ovoj velikoj vecini sto prima 200-300e objasni kako je to prosek preko 400e.
I matematicki je mozda moguce i doci do proseka o kojem prises (ali samo u vecim graovima).
Medjutim, sta nam govori takva matematika kada imam 1000 radnika koji rade za 200e i koji cine veliku vecinu stanovnistva, i onda na tih 1.000 koji jedva krpe kraj sa krajem dolazi 20 dobro pozicioniranih radnika ili IT sektor koji podignu prosek. I ajde ti onda ovoj velikoj vecini sto prima 200-300e objasni kako je to prosek preko 400e.
Nemas sta da im objasnjavas, jasno je ko dan da oni imaju ispodprosecna primanja.
Besmisleno je da oni ubedjuju druge da je to sto oni primaju prosek...
Besmisleno je da oni ubedjuju druge da je to sto oni primaju prosek...
Veći je problem ogromna razlika u zaradama. U Srbiji programer ima 5x veću platu od radnika u marketu a u CH 2x.
Jasno je da zarade u IT sektoru u Srbiji ne zavise od srpske ekonomije ali to je već neka druga priča...
Jasno je da zarade u IT sektoru u Srbiji ne zavise od srpske ekonomije ali to je već neka druga priča...
Zapravo ja tu veci problem vidim u Ch 

Matematicki mozda jesi upravu, ali prevelika je razlika izmedju ogromne vecine radnika naspram manjine koja prima daleko bolja primanja i time podize prosek.
Pa imali smo bas u NS coveka koji je pre par godina uredno prijavio prihod kao fizicko lice od preko 100.000eur mesecno, sta mislis koliko je on podigao prosek zarada? Jel to onda realno?
Evo moj drugar je vlasnik firme koja zaposljava nesto preko 600 radnika (industrija mesa, poljoprivredno dobro, hotel, farma...).
Ako izuzmemo rukovodece pozicije koje cine manje od 30 zaposlenih, u celoj kompaniji prosek zarada se krece oko 200-250eur.
Pa evo ako pogledam i svoju firmu, zaposljavamo oko 70 radnika, a prosek plata nije nista bolji. I tako izreda....
Pa imali smo bas u NS coveka koji je pre par godina uredno prijavio prihod kao fizicko lice od preko 100.000eur mesecno, sta mislis koliko je on podigao prosek zarada? Jel to onda realno?
Evo moj drugar je vlasnik firme koja zaposljava nesto preko 600 radnika (industrija mesa, poljoprivredno dobro, hotel, farma...).
Ako izuzmemo rukovodece pozicije koje cine manje od 30 zaposlenih, u celoj kompaniji prosek zarada se krece oko 200-250eur.
Pa evo ako pogledam i svoju firmu, zaposljavamo oko 70 radnika, a prosek plata nije nista bolji. I tako izreda....
Znam, ali dao sam ti i primer firmenod 1000 ljudi sa prosekom od 1000+, ima jos par slicnih firmi u NS, ko od sale ispegla sve sto pominjes.
Pa uzmi druge firme, koliio ljudi radi u NIS i koliki je prosek? Koliko ljudi radi u Elektrovojvodini (posto sam pomenuo javna preduzeca) i koliki je prosek, koliko radi u zdravstvu i koji je prosek, koliko u prosveti (ovi nece dici, ali ga nece ni spustiti, a mnogo ih je), koliko u Carlsbergu i koji je prosek... to sto mozes sa nabrojis par hiljada ljudi sa 200-250e je sitnica kada pricamo o proseku.
Pa uzmi druge firme, koliio ljudi radi u NIS i koliki je prosek? Koliko ljudi radi u Elektrovojvodini (posto sam pomenuo javna preduzeca) i koliki je prosek, koliko radi u zdravstvu i koji je prosek, koliko u prosveti (ovi nece dici, ali ga nece ni spustiti, a mnogo ih je), koliko u Carlsbergu i koji je prosek... to sto mozes sa nabrojis par hiljada ljudi sa 200-250e je sitnica kada pricamo o proseku.
Poslednja izmena od Laki021 u 06 Mar 2016, 01:50, izmenjeno 1 put ukupno.
Problem u razumevanju priče o prosečnoj plati iz ugla većine ljudi koji žive u SRBLaki021 napisao:Zapravo ja tu veci problem vidim u Ch

Subjektivno gledano si u pravu. Zato ovde većinu zabole za školovanje. Dobar zanat i rešio si problem

Ne mogu da shvatim stvarno sta je problem razuneti pojam prisecne plate, ista je prica u svakoj zemlji, i u DE ima gomila ljudi koji su debelo ispod proseka, pa ne vidim da neko pokusava da nas ubedi da je u DE prosecna plata 800e iako verovatno neko zna nekoga ko zaradjuje 800e...
Ispasce da u DE i prodavci na kasi imaju prosek...
Ispasce da u DE i prodavci na kasi imaju prosek...
Problem je sto u DE imas ogroman broj ljudi koji radi za plate ispod proseka (sasvim normalno, mora ih biti). Dok u Srbiji imas preveliki jaz izmedju OGROMNE VECINE koji rade za ispod 300eur i odredjene baze zaposlenih koji rade za mnogo vece plate pa drasticno podizu prosek.
Mi smo ovde diskutovali o NS, ali treba pogledati malo i oko BG i NS za kolike plate ljudi rade. Ajde mi nadji IT bazu i firme poput NIS-a u manje razvijenim sredinama?
A da ne pominjemo tek nezaposlenost i koliko je prica o standardu mnogo losija kada bi se ukljucili svi faktori.
Mi smo ovde diskutovali o NS, ali treba pogledati malo i oko BG i NS za kolike plate ljudi rade. Ajde mi nadji IT bazu i firme poput NIS-a u manje razvijenim sredinama?
A da ne pominjemo tek nezaposlenost i koliko je prica o standardu mnogo losija kada bi se ukljucili svi faktori.