Novi Sad
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Re: Novi Sad
Crowne Plaza umesto Holiday Inna:
http://www.mojnovisad.com/vesti/ipak-ni ... d6101.html
Kako god, samo da hotel pocne da radi i da se tu neko zaposli...
http://www.mojnovisad.com/vesti/ipak-ni ... d6101.html
Kako god, samo da hotel pocne da radi i da se tu neko zaposli...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Ajme...biće u srcu poslovnog centra Novog Sada, i tek na nekoliko minuta hoda od istorijskog centra grada, za goste koji će želeti da istraže njegovu karakterističnu arhitekturu iz 18. veka,

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
jedino ako Futosku ne racunaju kao istorijski centar grada 

- Darko
- Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet
haha, da istraze arhitekturu, NS, ni veci grad ni manji centar grada... Neki tamo segedin ima istorijsko jezgro grada nekoliko puta vece od NS. Da nemamo katolicku crkvu i jos par zgrada, bilo bi stvarno smesno 

Poslednja izmena od Darko u 30 Nov 2015, 23:30, izmenjeno 1 put ukupno.
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Vala bas. Tvrdjava jos malo dok se ne urusi...

Pa realno, BP i NS se ne razliku mnogo sustinski, sem po velicni i broju stanovnika. I dalje jedini pravi grad, po svetskim razmerama, koliko toliko, fali jos mnogo toga, je Beograd kod nas. I to je to.
I mi smo imali katedralu koja se srusila misteriozno:

Plus taj stari centar, koji je pocetkom 90ih delom unisten
Ali manje vise to je to, isto.
Plus Ilok preko puta
, koji mi deluje ozbiljnije utvrdjenje nego u Petrovaradinu, pre svega jer ima par miliona litara vina u svojoj utrobi 
Jedna zanimljivost:
(Zeleznicka mapa)

Edit: Da, imali smo i sinagogu, ali su i nju skrkali, sad ne secam se tacno ko, svabe ili mi. Ima sad na tom mestu spomen ploca. U samom centru BP.
Edit2:
Ipak se nije srusila katedrala misteriozno, sudeci po ovom tekstu:
https://palanka3u1.wordpress.com/catego ... %86%D0%B8/
"Црква је претрпела велика разарања 1944. године, јер су у цркви боравили совјетски војници па је гранатирана из Илока. Последњи новопаланачки свештеник, Штефан Месарок-Милер силом је одведен из Паланке и највероватније је убијен на путу ка неком од концентрационих логора за Немце[9]. Црква након рата наставља да пропада убрзано, а цигле из цркве су вађене и продаване, а затим коришћене за изградњу кућа колониста који су се доселили у Нову Паланку након Немаца[10]. С обзиром да воље за обновом није било, а тада нису постојали адекватни закони о заштити споменика културе, црква је уз дозволу црквених власти из Бача порушена 1965. године, а изграђена је данашња зграда у којој су смештени дом здравља и пошта. Остао је само крст са натписом „Na ovom mjestu stajala je katolička crkva sv. Elizabete 1910-1965. Ovaj križ obnoviše prigodom 1950. godišnjice smrti i uskrsnuća Krista Gospodina 1983. katolički vjernici grada Bačke Palanke.“"

Plus Ilok preko puta

Jedna zanimljivost:
(Zeleznicka mapa)

Edit: Da, imali smo i sinagogu, ali su i nju skrkali, sad ne secam se tacno ko, svabe ili mi. Ima sad na tom mestu spomen ploca. U samom centru BP.
Edit2:
"Црква је претрпела велика разарања 1944. године, јер су у цркви боравили совјетски војници па је гранатирана из Илока. Последњи новопаланачки свештеник, Штефан Месарок-Милер силом је одведен из Паланке и највероватније је убијен на путу ка неком од концентрационих логора за Немце[9]. Црква након рата наставља да пропада убрзано, а цигле из цркве су вађене и продаване, а затим коришћене за изградњу кућа колониста који су се доселили у Нову Паланку након Немаца[10]. С обзиром да воље за обновом није било, а тада нису постојали адекватни закони о заштити споменика културе, црква је уз дозволу црквених власти из Бача порушена 1965. године, а изграђена је данашња зграда у којој су смештени дом здравља и пошта. Остао је само крст са натписом „Na ovom mjestu stajala je katolička crkva sv. Elizabete 1910-1965. Ovaj križ obnoviše prigodom 1950. godišnjice smrti i uskrsnuća Krista Gospodina 1983. katolički vjernici grada Bačke Palanke.“"
- methane.master
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
- Garaža: Clio III ph2 1,2 16V
Šta misliš šta je prvo "oslobođeno" u Iloku '91?nikaragva napisao: Plus Ilok preko puta, koji mi deluje ozbiljnije utvrdjenje nego u Petrovaradinu, pre svega jer ima par miliona litara vina u svojoj utrobi
![]()

Širim haos!
- dragvorl
- Site Admin
- Kontakt:
Na mapi se vidi dokle je bila K und K monarhija.

- methane.master
Nije zbog toga. Kada su srbi zauzeli Ilok, prvo što su uradili je prepek vina u rakiju 

- methane.master
- srdjanyo
- Pridružio se: 12 Okt 2014, 11:44
- Garaža: Škoda Fabia Combi 1.9 TDI
- Kontakt:
Ilok je divan gradić.Šteta što se mora skoro do semafora,prema Obrovcu,da bi se videla njegova panorama sa Bačke strane.nikaragva napisao:Pa realno, BP i NS se ne razliku mnogo sustinski, sem po velicni i broju stanovnika. I dalje jedini pravi grad, po svetskim razmerama, koliko toliko, fali jos mnogo toga, je Beograd kod nas. I to je to.
Plus Ilok preko puta, koji mi deluje ozbiljnije utvrdjenje nego u Petrovaradinu, pre svega jer ima par miliona litara vina u svojoj utrobi
Jedna zanimljivost:
(Zeleznicka mapa)
Edit2:
A propo srušenih bogomolja,to ti je standard kod nas.Uvek su se rušile i uvek su ih "miszeriozno" prenamenjivali.Primer je Aja Sofija.Dobro,sad sam preterao.

Npr.imaš u Požarevcu sinagogu,prekoputa Miloševićeve kuće,tamo gde je sahranjen pod lipom.Mnogi ni ne znaju da je to sinagoga.U toj "kući" sad obitava jedna porodica,mislim da su neki hajduci,buržuji.Mada je 90-ih mali Marko hteo da je prigrabi i od nje napravi "Non-Stop" perionicu.
- TheWickerMan
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
- Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT
Novosađani, gde se pije najbolja kafa u NSu? Dajte neke koordinate 
sent from Lumia 640LTE using Tapatalk Classic

sent from Lumia 640LTE using Tapatalk Classic
- half man
- Pridružio se: 22 Jan 2012, 14:17
- Garaža: Passat b8 ,Infiniti Fx30d S
Najbolja kafa ti je u Flying Dutchman(Bulevar Oslobodjenja),Kafeterija (pored Pariskog magazina,trg) i Loft(ugao Strazilovske i Cara Lazara ) . Za njih tvrdim da prave cist espresso. 

- Gaginh0
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:16
- Garaža: Nemam garažu :(
A ostali ga mesaju sa turskom kafom
Napisao dva puta pa obrisao, sta da ti pisem kad ne volim te lokale sto je Nemanja nabrojao pa ne mogu da tvrdim, a znao sam da ce ih neko nabrojati
Pre 3 dana sam pio u Kafeteriji prvi i verovatno poslednji put, nista posebno, lepsa mi Lavazza u Max Bet-u. Ovo ko caj, slabo...

Napisao dva puta pa obrisao, sta da ti pisem kad ne volim te lokale sto je Nemanja nabrojao pa ne mogu da tvrdim, a znao sam da ce ih neko nabrojati

Pre 3 dana sam pio u Kafeteriji prvi i verovatno poslednji put, nista posebno, lepsa mi Lavazza u Max Bet-u. Ovo ko caj, slabo...