Obrazovanje i školstvo

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Re: Obrazovanje i školstvo

Post od McGruja »

Problem je nepostojanje elite
Naši građani koji bi to trebalo da budu su seljačine neopevane
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ja to pričam od 1989 :starac:
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Floyd napisao:Jesi li ti služio?
Ukinuli kad je na mene bio red. I jako mi je žao zbog toga. Sad mi je jako teško da odvojim makar tri meseca za osnovnu obuku.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Osnovna obuka je zanimljivo iskustvo, a ta tri mjeseca nikom ne bi poremetila život. A posle da još 6 ili 9 meseci čistiš lišće po kasarni... Veliko traćenje vremena za sve.
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

passenger napisao: Jedna stvar mi je pala na pamet u vezi takve škole i tog luksuza koji deca imaju u toj školi koju pominje Goblin. Deca se od malih nogu navikavaju na luksuz i ako im otac u nekom trenutku ostane bez priliva novca i detetu ne može više da priušti luksuz, a dete je već poraslo i ima dvadesetak godina, hoće li se to dete lako privići na prosečan život u Srbiji?
Hoće li neki jeftiniji telefon? Hoće li trotinet, a ne ono čudo od 800 eura? Hoće li poniku, a ne Cube bicikl? Hoće li gradskim prevozom? Hoće li da se druži sa siromašnijom decom i ići sa njima na more u bungalo ili motel, a ne u ***** hotel?

Odlicno pitanje.
Ja se prvi ne bi usudio da upisem dete u takvu skolu ako nisam spreman i relativno siguran (mada sta je danas sigurno) da svom detetu mogu da omogucim takav zivotni standard sve dok se ne osamostali.

Zamke gde roditelji prave greske jesu da misle kako mogu svom detetu da priuste takvu skolu ali ne razmisljaju o tome da li mogu i za ostalu decu da plate iste troskove kada stasaju, pa ne razmisljaju da li mogu da podnesu dodatne aktivnosti koje se dodatno placaju, pa da li mogu da isprate takav tempo njegovih vrsnjaka (npr. na rodjendan mu dodje 10 drugara iz odeljenja i niko mu ne donese poklon koji vredi ispod 100e, a to posle znaci da i on mora da nosi takve poklone na 10 mesta i jos citav niz slicnih troskova ne koje roditelji ne racunaju u startu kada samo vide cenu skolarine).
Takodje moraju biti svesni da ce dete u takvom okruzenju i drustvu kada dodje u pubertet i ozbiljnije godine, imati daleko vece prohteve/ocekivanja od proseka i da to uopste nece dozivljavati kao luksuz vec kao normalnu stvar (npr. da za 18 rodjendan dobije novi auto i ne bilo kakav, da sa drustvom redovno ide na skupa putovanja, malo skuplji iznasci nego sto to praktikuju vrsnjaci u vecini slucajeva, skuplja garderoba, tehnika....).

Ako roditelj nije siguran da moze sve to da isprati za svu svoju decu, onda ne treba ni da ih gura u takvo okruzenje.
Takvo okruzenje ima svojih prednosti kasnije u zivotu ali ovo je surova cinjenice koje roditelji moraju biti svesni.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Na to sam mislio kada sam napisao da će postati snobovi...
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Sto se tice privatnih fakulteta (posto vidim da se i to mesa sa temom privatne skole a mislim da nije isto).

Evo ja sam zavrsio privatni fakultet i mislim da sam jedan od retkih koji otvoreno i iskreno govori o tome.
Dosao sam na upis i dobio prijemna pitanja i knjigu koju sam slobodno mogao da koristim (prepisujem), a pitanja su bila u samom sadrzaju.
Ispiti se polazu tako sto na 70% nikada nisam ni izasao, vec samo donesem indeks kada sam u prolazu i upisuju mi ocene.
Ovih 30% gde se "ucilo", ides na konsultacije sa profesorom koji ti daje 3 pitanja koja moras da spremis za mesec dana, ali i ako ne spremis nije vazno, prolazis sigurno.
Diplomski te ceka spreman, tvoje je samo da se pojavis i procitas prezentaciju sa projektora, podpitanja nema.

Logicno pitanje, a zasto sam ga zavrsio?
Zato sto su se spremali zakoni (sada je vec i usvojen) po kojima nisam mogao biti direktor u svojoj firmi bez odredjenog stepena obrazovanja.
Drugi razlog sto mi je stric profesor na fakultetu.

Eto ja sam jedan od retkih koji otvoreno kaze i kako je zavrsio i cemu mi sluzi ta diploma (iako sam mogao i bez nje da funkcionisem bez problema).

Ali sad drugo pitanje.
Da li bi bio uspesniji u svom poslu da sam zavrsio drzavnu ekonomiju?
Da li bi uopste bio strucniji u svom poslu da sam zavrsio drzavnu ekonomiju?
Znajuci citav niz diplomiranih ekonomista, i diskutujuci sa njima, mislim da mi taj fakultet ne bi doneo apsolutno nikakav napredak. Smatram da sam to vreme "studija" iskoristio daleko prakticnije i bolje, i cak pokupio daleko vise znanja od prijatelja koji su to vreme proveli na fakultetu.

Naravno da to nikako ne moze biti univerzalno pravilo, a pogotovo ne moze da se odnosi na sve struke.
Ali postoje odredjena zivotna okruzenja kod pojedinaca, gde ce "brucos" daleko vise napredovati ako se odmah dohvati posla i "baci u vatru" a fakultet ili uopste ne zavrsi ili zavrsi neki privatni menadzment cisto forme radi.

Evo ja imam diplomu tog privatnog menadzmenta, mozemo slobodno da uzmemo za primer da nemam nikakvu.
Da li sam zbog toga unazadjen ili imam problem u bavljeju svojim poslom? Ne, a to je sustina.
Dzabe je fakultet i drzavni i tezak.... kada iz njega izlaze totalno nespremni kadrovi, a to je najveci problem, mnogo veci od toga sto neko ko vec ima obezbedjen posao kupi diplomu privatnog fakultata. Tako da se ni ti drzavni ne mogu pohvaliti da izbacuju strucan kadar...
goblin
Banned
Reactions:

Post od goblin »

Mr.Rotor napisao:Na to sam mislio kada sam napisao da će postati snobovi...
Zasto mislis da dete mora postati snob ako raste u bolje situiranoj porodici koja ce mu omoguciti ugodan zivot (ne mislim na nikakve bahanalije) i ako se krece u drustvu slicnog ekonomskog staleza?
Mislis da nije moguce u takvim okolnostima nauciti dete da bude vredno, da ceni sta ima, da se bori... samo zato sto zivi u "luksuznijem ambijentu" (samo za Srbiju, napolju bi to bio neki srednji stalez, nista vise).

Ne bi se slozio, itekako postoje nacini da se deca stimulisu i da se bore za svoje ciljeve.
A to sto im je omoguceno da ne razmisljaju o nekim najosnovnijim stvarima u zivotu i sto zive malo ugodnije, ako se povede racuna to moze biti samo jos jedan plus.
Korisnikov avatar
havijer
Reactions:
Pridružio se: 28 Mar 2015, 07:55
Garaža: I30 mk1 1,4

Post od havijer »

Srednji stalež ide u hotel sa pet zvezdica?

Sent from my LG-H815 using Tapatalk
Korisnikov avatar
Delija
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:48
Garaža: BMW M340i | Honda CR-V
Kontakt:

Post od Delija »

@goblin
Da li bi za sebe mogao da kazes da nisi snob?
Budi 100% iskren prvo prema sebi.
Life is not measured by the number of breaths you take but by the moments that take your breath away...
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Dete će postati snob ako prezrivo prokomentariše kad mu neko donese poklon jeftiniji od 100e, ako se podsmeva detetu koje nema iphone ili ako bude mislio da bez hotela sa 5 zvezdica nema provoda na moru i da neće da ide sa drugarima koji idu u privatni apartman. Ako ga naučiš da može ok da funkcioniše i u siromašnijem okruženju, da ne glumi tamo nadmoćnost koja potiče samo od debljeg novčanika, onda je sve u redu.

A što se tiče korisnosti državnih fakulteta, tu si dosta u pravu. Jesu teški, ali su prečesto teški na pogrešnim mestima. Skoro svaki fakultet ima par zaguljenih profesora gde se gube godine, a uopšte ne mora da znači da su ti ispiti stvarno bitni u kasnijoj karijeri.
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

Nije mi dobro.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Nije nužno da će postati snob ako ide u privatnu školu ali je vrlo verovatno jer je okružen uglavnom takvom decom. Opet sve najviše zavisi od porodičnog vaspitanja.

Burazer i ja smo svakog leta radili u diskontu, magacinu ili u razvozi robe i znamo kako se zarađuje jedna srpska plata. Naučiš da ceniš tuđih 100€. I iskreno, da sutra nemam novca vrlo lako bih mogao i bez auta i bez ostalih skupih gluposti.
Korisnikov avatar
sebekkg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:18

Post od sebekkg »

Baš mi je danas pričao buraz za dečka u Nemačkoj. Njegov ćale ima 80ak supermarketa ali mali je radio uvek kao i svaki radnik. Radio letos i zaradio da kupi lupa. Nista ne dobija od caleta. Ima 18-19 godina.

Sent from my SM-N9005
Slika
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Pa to je malo glup komentar. Bas sama cinjenica da ima ozbiljnih prepreka (neki put i nerezonskih - tipicnih zivotnih :)) daje tezinu drzavnom fakultetu. Sve moje kolege (pa i ja) su "nepolazne" predmete prolazili bez vecih problema ako su imali dovoljno potrebnog (trazenog) znanja. Najveci problemi su kao i uvek bili neadekvatni i nezainteresovani profesori, mada je takvih srecom bilo u manjini, barem u mom okruzenju... A u Srbiji privatne obrazovne institucije (na svim nivoima) imaju isti problem kao i Srpska demokratija - nedostatak tradicije i iskustva - a samim tim i pozitivne selekcije. Takve stvari se ne stvaraju preko noci, ma koliko to ljudi zeleli...
Odgovori