noob napisao: 29 Jun 2022, 19:12
. Pogotovo što vodenu pumpu ne zamene na velikom servisu, prošao sam svašta da ne ulazim u to.
Ne bih to uzimao za grešku ili prevaru majsotra ili nešto slično tome s obzirom na to da se vodena pumpa ne menja na velikom servisu kod mnogih auta tako da bez navodjenja motora o kome se radi (ili auta, makar marke) ja ne bih paušalno za sve masjtore i sve servise (velike) donosio zaključak da nešto jeste ili nešto nije u redu.
Opet, ima motora tj auta gde se vodena pumpa mora zameniti i izmedju velikih servisa (ili ako uopšte nije ni predvdijen veliki servis)..šareno je što se tiče toga kada uraditi zamenu.
Radni vek vodene pumpe je oko 250-300,000km po mom iskustvu što se poklapa i sa očekivanjim proizovdjača. Tako kada je redovni veliki servis na svakih 240,000km onda se i zameni vodena uz veliki (preventivno) a opet ako je veliki servis na svakih 80,000 ili 120,000km onda se vodena menja na svakom parnom veliko servisu (drugom četvrtom itd) ana neparnim velikim se samo proveri.
Uglavnom, piše u uputstvima od strane proizvodjača kako je predvidjeno. Takodje i sami kompleti delova za veliki servis postoje sa vodenom pumpom u paketu a i bez vodene pumpe tako da je i to dobar indikator da li se vodena pumpa menja ili ne menja svaki put kada se radi veliki servis.
Meni se čini da je plivajući zamajac jasniji kaniddat da se uvrsti u zamenu na svakom velikom servisu, pogotovu ako je interval za veliki 180,000+km, mislim da se to više pohaba nego vodena pumpa iako ne znam da ijedan proizvodjač vozila stavlja zamajac na listu delova koji se troše i menjaju periodično po nekom planu održavanja.