Vožnja na gas - vaša iskustva

Iskustva u vezi autogasa, preporuke za ugradnju
Odgovori
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Vožnja na gas - vaša iskustva

Post od Sloba »

Nije mi jasno zašto majstori ne ofarbaju deo koji je sklon koroziji, zašto ne ugrade zaštitni lim, ako je isti propisan zakonom, zašto ne iznivelišu pod gepeka kada je ugrađen rezervoar koji je viši od rezervnog točka i.t.d. Čiji je to posao, ako nije njihov?

Što se tiče zaštitnog lima, pominje se ovde:

viewtopic.php?f=47&t=1210&start=15#p78483
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

To sam i ja primetio najcesce na Nivama, seva odozdo "golisava" boca.
Retko gde vidjam zastitni lim.
A sto se tice nivelacije gepeka u principu bi trebalo to da srede al nisam jos video/cuo da je neko od majstora to i uradio.
Jel kod tebe bilo sredjeno na zukiju/pug-u?
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Pug ima cilindričnu bocu u gepeku tako da ništa od toga nije bilo potrebno, a na Suzukiju je iznivelisan pod. Ugradnju sam odradio u Donjem Tavankutu, drugar isti auto kod Stanišića u Futogu. I njemu je odrađeno.

Za Puga sam se interesovao kod mog majstora za to da mi cilindričnu bocu zameni torusnom na mestu rezervnog točka ispod kola i znam da je priča bila da treba da se zameni boca, multiventil i da MORA da se stavi zaštitni lim. Uz zadržavanje mojih delova, doplata bi bila 80€, no odustao sam od svega toga pošto mi se dopada kada imam autonomiju 500km, ne računajući benzin, a svakako imam drugi auto sa slobodnim gepekom.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:

Post od dunx81 »

Pohvalno,sta reci. Nama su u sluzbenu Floridu stavili kod Narancica bez nivelacije a i znam par njih (al ne znam gde su stavljali) kojima je takodje ostalo neiznivelisano.

Kod zamene boce o kojoj si razmisljao,morao bi ponovo da radis atest ako se ne varam...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Da, naravno. Čim je nova boca, mora novi atest pa sve drugo da ostane isto. Njen serijski broj je upisan u knjižici.

Neko će reći da ne mora, isto kao što će reći da ne mora ni taj zaštitni lim da se stavlja ili isto kao što će reći da ne mora ni atest da se radi. Govorim kako je po ps-u, a svako radi kako hoće i kod koga hoće.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:

Post od dunx81 »

Da li to onda po automatizmu zahteva i promenu saobracajne ako je gas vec upisan u istu.
Menja se tezina auta, trte-mrte.
Logicno bi mi bilo da ne mora obzirom da u saobracajnoj nema tih podataka.
Ima novu knjizicu sa brojem boce i isparivaca i to je to.
Jedino ako se uhvate za tu promenu tezine sto mi je nebuloza ali me ne bi zacudilo.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Na saobraćajnoj pod stavkom P.3 stoji da je pogon benzin-gas i to je sve što mi vidimo, e sad čip... Što se tiče težine, već smo zaključili da se težina na tehničkom određuje prepisivačko-šacometrijskom metodom tako da ne verujem da tu treba nešto raditi. Jedino, ako čip krije podatak o broju atesta koji se ne poklapa sa novoizdatim atestom, to može biti problem, mada nešto ne verujem u to.
Korisnikov avatar
Grujic
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe

Post od Grujic »

Ispada da je cip glupost, jer promenljivi podaci su stampani, tako da ko sa starom saobracajnom samo skuplje...
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Šta sve piše na čipu kod mene.

Slika
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:

Post od dunx81 »

Po ovome kanda nema nekog detaljisanja.
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Dobio sam takav papir na tehničkom pregledu i na temu pogona piše isto što i na samoj saobraćajnoj - benzin-gas.
Prikačeni fajlovi
IMAG0241.jpg
Stjepa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:36
Kontakt:

Post od Stjepa »

Sloba napisao:Nije mi jasno zašto majstori ne ofarbaju deo koji je sklon koroziji, zašto ne ugrade zaštitni lim, ako je isti propisan zakonom, zašto ne iznivelišu pod gepeka kada je ugrađen rezervoar koji je viši od rezervnog točka i.t.d. Čiji je to posao, ako nije njihov?

Što se tiče zaštitnog lima, pominje se ovde:

viewtopic.php?f=47&t=1210&start=15#p78483
Sloba napisao:Neko će reći da ne mora, isto kao što će reći da ne mora ni taj zaštitni lim da se stavlja ili isto kao što će reći da ne mora ni atest da se radi. Govorim kako je po ps-u, a svako radi kako hoće i kod koga hoće.

Slobo slazem se sa tobom 100%.
Za prvi post... Sta da ti kazem? I po meni je to posao za jednu istu radionicu gde se ugradjuje gasna instalacija. Zato sam se i poveo tvojom drugom recenicom u drugom postu. Nije da sad prozivam errora, ali njegov odgovor je bio (citiram, mozda omasim neku rec ali to je to u principu) "To je 5 min posla i taj sprej kosta ~300din, ali zasr*o bih celu radionicu da to ja radim ovde". :zbunjen:
Sad meni nije to 5 min posla jer i ja treba da nadjem adekvatan prostor ali sad i da operem auto odozdo jer boca nije cista vise sto je logicno. I pored toga nece mi spasti kruna sa glave i nije to sad neki preozbiljan posao. Sta vise kad nadjem vremena odradicu to bez muke. Ali eto jos malo je falilo i bila bi kompletna usluga.
E sad za zastitni lim... do ovih tvojih postova nisam imao informaciju da je to potrebno. Lepo sam pitao errora i on je rekao da sto se tice atesta ovako prolazi bez problema. :nemampojma:
Kao i ovo za atest... Da se samo ja pitam i da sam, naravno, imao sve pare na gomili sve bi bilo zavrseno u jednom danu i zdravo dovidjenja. Odvojis dan za nesto i zgazis. Ali eto, da se istestira malo... Jedino sto je meni prvih par dana to "testiranje" predstavljalo negativan pritisak - i otaci brat su imali svoje neke preporuke za majstora, a "pobedila" je moja. Nesto da ne valja... Bilo bi maltene kao da sam ja licno vrsio ugradnju. To bi vise bilo na nivou "I told you so" al opet...
Korisnikov avatar
djiuliju
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
Garaža: Clio II ph2 1.2 16v

Post od djiuliju »

Jel atest jos uvek vazi 10 godina ili je to smanjeno?
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Kontakt:

Post od Sloba »

Pre tačno godinu dana bilo je na 10 godina, ne verujem da je smanjeno.

@Stjepa

Naravno, ne prozivamo nikon lično već onu polovinu, možda i većinu, servisera koji ne urade 100% posla za koji su plaćeni. Sâm sam odradio deo kuće demit fasadom i nije mi problem da isto uradim još sto puta, ali da dam 600-800€ za ugradnju autogasa pa da onda sutradan idem na građaru i tražim dve table stirodura, e to ne dolazi u obzir, iz čistog principa. Zaštitni lim bih u svakoj varijanti zahtevao jer je propisan pravilnikom. Mislim da je to pošteno.
Korisnikov avatar
TheWickerMan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 12:46
Garaža: AR Stelvio Estrema, AR Giluietta TCT

Post od TheWickerMan »

Sad je atest na 5 godina...

sent from Kenda digitron using Tapatalk :)
Odgovori