Ne govorim konkretno o zakonu, nego o postupku u konkretnom slucaju, da je dete zivotno bilo ugrozeno ne verujem da bi covek stao, bar ja ne bih. Posto verovatno zdravlje nije bilo ugrozeno on je stao, na taj slucaj sam mislio a mislim i da je samo polako napisao urgentni slucaj misleci na konkretan primer. Zato pre mislim da preuvelicava da bi opravdao svoju pogresnu odluku da vozi zaustavnom.
I treba da se uhvatimo zakona, a ne autobilda i ostale zute stampe
Shvatam, al nikada nećemo znati objektivnu stranu ovog i sličnih primera. Jedino možemo da ih komentarišemo kako neku poluimaginarnu situaciju vidi zakon.
Woodoo napisao:Ne govorim konkretno o zakonu, nego o postupku u konkretnom slucaju, da je dete zivotno bilo ugrozeno ne verujem da bi covek stao, bar ja ne bih. Posto verovatno zdravlje nije bilo ugrozeno on je stao, na taj slucaj sam mislio a mislim i da je samo polako napisao urgentni slucaj misleci na konkretan primer. Zato pre mislim da preuvelicava da bi opravdao svoju pogresnu odluku da vozi zaustavnom.
I treba da se uhvatimo zakona, a ne autobilda i ostale zute stampe
Da imam dete pod temperaturom, kao g-din iz priče, i ja bih stao da me policija zaustavi. Prvo, računao bih na njegovo saosećanje (što bi verovatno bilo pogrešno računjanje ali eto, nada uvek postoji). Drugi, bitniji razlog je da nestajanjem na komandu rizikujem da krene potera za mnom ili postavljanje barikada negde. Policija u datom trenutku NE ZNA zašto se ja oglušavam o njihovu komandu. Automatski postajem okoreli kriminalac koji beži od zakona i kao takvog će me i tretirati dok me jure po gradu. A to mi ni u ludilu ne treba.
I ne hvatam se ja AutoBilda, već Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja, koji je bio sagovornik novinaru AB. Ako Okanović greši i ne poznaje zakon, onda grešim i ja isvi oni koju su pročitali ovaj dodatak. A takvih je mnogo više nego takvih kao što si ti Woodoo koji su pročitali član zakona koji uređuje način oslobađanja prolaza. I veliko je pitanje da li je taj član aktuelan ili je i on promenjen.
Od sluzbenih lica jedno me je, bas u zivotu, maltretirao carinik iz Hrvatske.
Sa svima ostalima sam lako izlazio na kraj, lepo popricas, i ako ne pravim bas neko ocigledno sranje, obicno ima prostora i da ti malo progledaju kroz prste.
Ne kazem da je ovo sa detetom laz, ali sve je uvek moguce, u tim prepricavanjima ljudi su skloni da nakite desavanja(pa i ja...).
Kad sam bio klinac cak su me i helikopterom vozili sa Hvara do bolnice
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Off topic Rođaku su recimo ti isti carinici cimali za račun ili vaučer iz hotela za proveden vikend na moru. Platila kaznu 80 evra za neposedovanje istog a kazna glasi da po ulasku u Hrvatsku nije prijavila mesto boravka.
Pohvalno je što joj je vozač autobusa Hrvat i nekoliko putnika takođe Hrvata pokušalo da joj pomogne na sve načine.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Off topic 2x sam glumio hitnu pomoc jer prava hitna pomoc "nije imala slobodno vozilo i preporucili su da se dete preveze privatnim automobilom".
Prvi put je dete dozivelo fras i prestalo da dise. Klinac je imao mozda 4 godine. Komsija, vojnik mu je dao prvu pomoc i povratio ga, ali je detetu trebala bolnica, asap.
Stavili smo ga u auto, dezurna je naravno bila Tirsova. Na izlazu sa BK na auto-put me je zaustavila policija, u 5 sekundi sam im rekao sta se desilo, seli su u auto i pod rotacijom nas sproveli do bolnice.
Drugi put, rodjaka tok klinca, isto oko 3 godine je skakala po krevetu, izgubila ravnotezu i raspalila glavom o ivicu zida. Sjebala arkadu, isekla i gornju i donju usnu, sva je bila oblivena krvlju. Posto nije bila zivotno ugrozena hitna je opet rekla da ide privatnim autom.
Pozvao sam drugara iz MUP-a i obezbedio mi je pratnju policije od Studentskog grada do Tirsove. Kada smo stigli i kada su videli malu vise su se potresli nego mi koji smo je doveli.
Mislim da je najbitnije kako vozac odreaguje u tim trenutcima jer panduri mogu svasta da budu, ali jako jako retko su tolika govna da kad vide da je realan problem prave bilo kakva pitanja.
Da se tako nesto i sada desi, bez razmisljanja bih vozio zaustavnom trakom ukoliko je neophodno i onda bih se objasnjavao sa pandurima ispred bolnice.
Prvi put je bila potpuno slucajna patrola, pa su isto postupili. Naravno, ima goveda i medju lekarima, a kamoli pandurima (nista licno, nego smo u takvoj temi)
Off topic Evo jednog saveta iz ličnog iskustva.
Najbližem članu porodice je pozlilo u jutarnjem špicu. Trebalo je hitno da se preveze do bolnice. Umesto da jurcam i kršim mnoge propise rizikujem da se negde zaglavim ili nešto još gore odvezli smo se do prvog doma zdravlja a bili stalno na vezi sa hitnom pomoći. Dežurni lekar opšte prakse je video da je stvar ozbiljna i bio sve vreme na vezi sa hitnom koja se pojavila za bez preterivanja minut, preuzela bolesnika i pratnju i uputila se ka bolnici.
Da vam kažem da se sve munjevito odigralo i da smo ipak bili spokojni jer smo imali lekara, makar i opšte prakse pored sebe, kada su stigla kola sve je bilo još lakše jer su bila potrebno opremljena.
Ne kažem da sam u pravu ali nekada treba ostati pribran i ne jurcati, proceniti ozbiljnost situacije.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Evo jedna dogodovština sa presretačima u žutoj traci. Između Sava Centra i isključenja za Arenu moja žena vozi zver od svojih 800ccm i negde na pola one nazovi Euroluxpetrol pumpe koja je divlje locirana tako da ometa isključenje ka Areni, prestrojava se moja supruga u zaustavnu traku, jer zahvaljujući izlazu sa pumpe, traka za isključivanje ka Areni dugačka je samo pedesetak metara, što je kriminalno kratko. Tog momenta saobraćajna gužva nije bila izražena ali ženica mi je od ranije imala negativno iskustvo da je teško isključiti se ka Areni tu na tesnom prostoru gde traka za isključivanje počinje prekasno a redovno je neko iseca zdesna.
Stoga ona prelazi u zaustavnu traku tačno pored te pumpe (dp-elp, kako god). U roku od dve sekunde za zadnji branik joj se lepi crveni Audi, ona misli da je iza nje agresivni mafijaš, ona lagano ubrzava do isključenja za Arenu, a zatim shvata da je obilaze presretači koji je zaustavljaju na parkingu ispred Arene. Prilaze joj, kažu da se isključila mnogo pre početka trake za isključivanje, odnosno da je vozila zaustavnom trakom i informišu je da je počinila prekršaj koji se kažnjava sa 100.000, 14 poena i 8 meseci i da je snimljena. Ona je promenila šest boja, nikad nije čula ni za presretače ni za akciju nulte tolerancije zaustavne trake, misli da je u skrivenoj kameri. Presretači joj beleže podatke iz lične karte u svoj notes, vraćaju se u svoj Audi i unutra vrište od smeha.
Eto dokle ide akcijska primena novih propisa, ako si nevešt vozač i za isključivanje sa autoputa koristiš 100m zaustavne trake jer je prava traka za isključivanje zbog divlje postavljene pumpe skraćena na samo 50m, presretač će te preplašiti na smrt i evidentirati najteži oblik saobraćajnog prekršaja koji postoji na našim autoputevima.
Ali neka, mene samo interesuje koja je šansa da imaju kvalitetan snimak koji ilustruje sve bitne elemente prekršaja. Da li presretači drže snimanje uključeno sve vreme dok voze preko Gazele, to jest da li su se mojoj ženi prilepili za zadnji branik zato što su snimali već dok je na njihove oči prešla u zaustavnu, ili su kad su videli njeno prestrojavanje jurnuli da naprave snimak prolaska zaustavnom trakom u dužini od 100m? Ako je ovo drugo u pitanju, pitam se koliko li je snimak validan, šta ako se neko nakratko zaustavio u zaustavnoj traci preko puta Elp pumpe, a onda nastavio vožnju i dok je razvio brzinu taman se isključio prema Areni? U prevodu, da li moraju da imaju snimljen momenat kad se prelazi u žutu traku, a ako ne moraju, koliko treba da traje snimak vozila u žutoj traci da bi to bila "vožnja žutom trakom", da ne bi moglo da se tvrdi da je vozilo samo iz mirovanja krenulo iz zaustavne trake pa se u produžetku isključilo sa autoputa sto metara dalje?
Moj drugar je bukvalno na snimku bio 4 sekunde u zutoj traci na Sajmu i dobio je kaznu, bez obzira sto se vidi na fotografijama i levi migavac da se ukljucuje u srednju traku i da vozilo zauzima takav polozaj da napusta zutu traku. Naravno u pitanju je cuveno ukljucenje kod Eurosalona.
@ Stanislav: Bar su ispali fer i samo je opomenuli, a i saznala je koliko kosta takav prekrsaj da ubuduce vodi racuna. Ta pumpa je na vrlo nezgodnom mestu i pravo je cudo da nema puno sudara kod iskljucenja za Arenu.Trebalo bi je jednostavno zatvoriti zbog bezbednosti. Inace mislim da je ta putanja koju je izabrala tvoja zena nebezbednija, jer da je neko krenuo ostrije sa pumpe pravo bi na nju naleteo.