Zimske gume - da ili ne?
- pigeon
- Pridružio se: 16 Jan 2012, 12:22
- Garaža: Škoda Octavia A8 1.4TSI 8AG + Fiat 500
Re: Zimske gume - da ili ne? (lična iskustva)
Kleber Krisalp HP2 se za sada ponašaju odlično. Veoma sam zadovoljan.
Komšija sa Zafirom pre neki dan izlazio iz garaže pored moje (sve su nivo suterena na otvorenom) i morao sam ga pogurati 3 puta jer se zaglavio. Ima Dunlop WS. Posle par sati (napadalo nešto snega) sam prošao istom putanjom bez problema. Sve preporuke za Kleber!
Komšija sa Zafirom pre neki dan izlazio iz garaže pored moje (sve su nivo suterena na otvorenom) i morao sam ga pogurati 3 puta jer se zaglavio. Ima Dunlop WS. Posle par sati (napadalo nešto snega) sam prošao istom putanjom bez problema. Sve preporuke za Kleber!
JA bih rekao da su mi one Dunlop 3D bile bolje po snegu nego sadasnje Pirelli SotoZerro...
Napred su mi i dalje Dunlop 3D.
Ali i ove svuda izvlace bez problema.
Napred su mi i dalje Dunlop 3D.
Ali i ove svuda izvlace bez problema.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
- Sh@rance
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
- Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29
Evo da dam neki utisak što se tiče Mičelin alpin A4 i ovogodišnje zimske sezone. Prvih par dana od kako je počeo da pada sneg gume su fenomenalno radile svoj posao bukvalno da udješ sa njima i u najdublji sneg bez bojazni da ćeš se zaglaviti.
Kako počelo sve više i više da pada sneg i da temperatura ide u što veći minus tako su i one postajale sve slabije i da proklizavaju.
Nijednom me nisu izneverile svuda sam mogao da izađem bez pomagala (lopate) ali jednostavno u zadnjih par dana više nije bio taj osećaj kao na samom početku. No naravno po ledu i ne treba očekivati čuda. Jednom mi se desilo da sam se zaglavio i to pre dva dana kada sam isparkiravao kola, tada su mi zadnji točkovi upali u dubok kolotrag dubine pola točka pa sam isto izašao bez pomagala ali uz dosta simanje kola i guma. Utisci su sumirani isključivo na mom parkingu ispred zgrade jer je ovde kod mene klasična katastrofa koja se ponavlja svake godine, što se tiče ulice tu je druga priča.
Ovo mi je prva zimska sezona sa zimskim gumama i razlika je očigledna u odnosu na letnje. Zimsku gumu svakako treba posedovati, priče vozim ja i letnje sa novom šatom itd... uopšte ne piju vodu, i ja sam do prošle godine vozo zimi na novim letnjim gumama ali nisu ni prići zimskim po snegu i ledu. U ovom zimskom periodu sam se baš nagledao dosta ljudi su se zaglavljivali i sa zimskim gumama kod mene na parkingu, ali njihov stil vožnje je bio po principu gas do daske.
Zimsku gumu svakako treba posedovati u ovim uslovima i treba da bude obaveza, a ne preporuka jer je između letnje i zimske razlika ogromna.
Načitao sam se dosta o pljuvanju tigar wintere, ono što sam ja mogao da primetim da sasvim solidno rade svoj posao komšija iz moje zgrade ima isto MultiJeta sa winterama isto je prošao kao i ja sa mišelinom, na mom parkingu je jedno 60% kola sa winterama i nisam ni jednom primetio da se neko zaglavio.
Kako počelo sve više i više da pada sneg i da temperatura ide u što veći minus tako su i one postajale sve slabije i da proklizavaju.
Nijednom me nisu izneverile svuda sam mogao da izađem bez pomagala (lopate) ali jednostavno u zadnjih par dana više nije bio taj osećaj kao na samom početku. No naravno po ledu i ne treba očekivati čuda. Jednom mi se desilo da sam se zaglavio i to pre dva dana kada sam isparkiravao kola, tada su mi zadnji točkovi upali u dubok kolotrag dubine pola točka pa sam isto izašao bez pomagala ali uz dosta simanje kola i guma. Utisci su sumirani isključivo na mom parkingu ispred zgrade jer je ovde kod mene klasična katastrofa koja se ponavlja svake godine, što se tiče ulice tu je druga priča.
Ovo mi je prva zimska sezona sa zimskim gumama i razlika je očigledna u odnosu na letnje. Zimsku gumu svakako treba posedovati, priče vozim ja i letnje sa novom šatom itd... uopšte ne piju vodu, i ja sam do prošle godine vozo zimi na novim letnjim gumama ali nisu ni prići zimskim po snegu i ledu. U ovom zimskom periodu sam se baš nagledao dosta ljudi su se zaglavljivali i sa zimskim gumama kod mene na parkingu, ali njihov stil vožnje je bio po principu gas do daske.
Zimsku gumu svakako treba posedovati u ovim uslovima i treba da bude obaveza, a ne preporuka jer je između letnje i zimske razlika ogromna.
Načitao sam se dosta o pljuvanju tigar wintere, ono što sam ja mogao da primetim da sasvim solidno rade svoj posao komšija iz moje zgrade ima isto MultiJeta sa winterama isto je prošao kao i ja sa mišelinom, na mom parkingu je jedno 60% kola sa winterama i nisam ni jednom primetio da se neko zaglavio.
Drugar ima Wintere na svom autu, i odlicno kopaju po normalnom snegu, medjutim kada se izadje na ulicu i bljuzgu, menja se situacija...
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Idu i Wintere ne kaze po snegu. Sinoc parkiramo drugar i ja on Passata limuzinu ja Passata Variant, on Wintere ja Dunlop WS 3D, on usao na parking uz dva zaglavljivanja(izvukao se bez pomoci) ja stao na parking bez stajanja, tj. bilo kakvog zaglavljivanja. Jbg, sve ide, ali kako i koliko lako.
Stace i on na suvom i mokrom i lapavici, ali koliko posle mene, mozda i 0.5m kasnije, ali mozda ce i tih 0.5m napraviti probblem.
Vozio je u 195/65R15 WinterA, i hvala nikad vise.
Stace i on na suvom i mokrom i lapavici, ali koliko posle mene, mozda i 0.5m kasnije, ali mozda ce i tih 0.5m napraviti probblem.
Vozio je u 195/65R15 WinterA, i hvala nikad vise.
Ma ima tu milion faktora, moj drugar ima Accorda sa preskupim Michelin gumama, pa ne moze da prismrdi Puntu sa 4 puta jeftinijim Tigar gumama, a svi zajedno ne mozemo da prismrdimo Jugu sa nekim raspad zimskim Trajalkama (auto ceo kosta ko 4 gume za Akorda), a sve troje zajedno, ni 5ti deo prohodnosti koju ima Panda 4x4 (sa celavim Winterama)...
Nego ljudi puknu pare na gume, pa naravno da hvale svoju investiciju
Ko zadje malo po brdima Beograda, nagledace se zaglavljenih vozila sa svim mogucim gumama...
Cinjenica koju sam video na stranim skijalistima, kad padne preko 30-40 cm na planinske puteve, svi od reda stavljaju lance, pa taman vozili Defendera...
Postoje tu razni nivoi prepreka, ali moje subjektivno misljenje:
- za 4x4 sa lancima bih dao 90 %
- za 4x4 bez lanaca 60 %
- za lance na prednjim gumama 50-60 %, prvenstveno zato sto auto ima tendenciju da kopa, i na dubljem svegu ce nasesti, za razliku od 4x4 koji pliva kroz sneg.
- zimske gume od 25 - 35 %, ima smisla uzeti bolje, ali generalno gledano, u pravoj frci nece pomoci(bolje su izrazito bolje kad nema snega)
- letnje gume gume bi imale 10 %, sa lancima bi bio prohodniji nego sa bilo kojom zimskom, ali bi imao frku od efekta sestara, na krivini plus nizbrdica...
Nego ljudi puknu pare na gume, pa naravno da hvale svoju investiciju

Ko zadje malo po brdima Beograda, nagledace se zaglavljenih vozila sa svim mogucim gumama...
Cinjenica koju sam video na stranim skijalistima, kad padne preko 30-40 cm na planinske puteve, svi od reda stavljaju lance, pa taman vozili Defendera...
Postoje tu razni nivoi prepreka, ali moje subjektivno misljenje:
- za 4x4 sa lancima bih dao 90 %
- za 4x4 bez lanaca 60 %
- za lance na prednjim gumama 50-60 %, prvenstveno zato sto auto ima tendenciju da kopa, i na dubljem svegu ce nasesti, za razliku od 4x4 koji pliva kroz sneg.
- zimske gume od 25 - 35 %, ima smisla uzeti bolje, ali generalno gledano, u pravoj frci nece pomoci(bolje su izrazito bolje kad nema snega)
- letnje gume gume bi imale 10 %, sa lancima bi bio prohodniji nego sa bilo kojom zimskom, ali bi imao frku od efekta sestara, na krivini plus nizbrdica...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
- dag81
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
- Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
- Kontakt:
Ja poredim 195/65R15, 2 sezona, i moje i drugarove i ona Octavia sto sam pisao(jer je A4 izasla prosle godine), tako da ne poredim babe i zabe. Yugo ide, ali i ja nisam ztao niti otkopavao, tak da ne znam koja mu je to velika prednost, osim sto lakse ide kroz dublji sneg jer ima visi klirens. Sve ostalo, ali apsolutno sve ostalo je losije osim starta, i to u dubokom snegu preko 30cm, sto opet ne garantujem ali trebalo bi da mu bude lakse.
I da, sneg se otopio sa puteva, sad je vlazno za par dana ce opet biti suvo, a tu se dobre gume izdvajaju iz mase onih koje se nekako i probiju kroz sneg-slicno. :mig:
I da, sneg se otopio sa puteva, sad je vlazno za par dana ce opet biti suvo, a tu se dobre gume izdvajaju iz mase onih koje se nekako i probiju kroz sneg-slicno. :mig:
http://www.youtube.com/watch?v=OTwU1D6L ... r_embedded
Evo ono sto ja pricam, svaka ta situacija oko zaglavljivanja je toliko individualna, i bukvalno moze jedan auto nekad da prodje, 5 minuta kasnije da ne prodje istim putem.
Sad bi mogli da konstatujemo kako se Jugo bolje ponasa po snegu od od Subarua sa svojim 4x4 pogonom.
Oba su se zaglavila, Jugo se iscupao posle 5 sekundi, Subaru vadi lopatu
Drugim recima, stavi mu sta hoces, ne pomazu ni gume od 10.000 evra, ako si se preracunao...
Garantujem da bi sada 90 posto ljudi reklo da bi proslo tamo gde se Subaru zaglavio sa svojim zimskim gumama, pa i meni tako izgleda
Evo ono sto ja pricam, svaka ta situacija oko zaglavljivanja je toliko individualna, i bukvalno moze jedan auto nekad da prodje, 5 minuta kasnije da ne prodje istim putem.
Sad bi mogli da konstatujemo kako se Jugo bolje ponasa po snegu od od Subarua sa svojim 4x4 pogonom.
Oba su se zaglavila, Jugo se iscupao posle 5 sekundi, Subaru vadi lopatu

Drugim recima, stavi mu sta hoces, ne pomazu ni gume od 10.000 evra, ako si se preracunao...
Garantujem da bi sada 90 posto ljudi reklo da bi proslo tamo gde se Subaru zaglavio sa svojim zimskim gumama, pa i meni tako izgleda

Ja bih rekao da subaru ima letnje ili neke oguljene zimske...
Uglavnom je do vozaca, bilo koja da je situacija, ishod uglavnom zavisi od vozaca.
- Milos_kg
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:06
- Garaža: Alfa 147 1.9 16v JTDm
Naleteh na oglas... mozda nekom posluzi, jer mi izgleda povoljno.
http://www.polovniautomobili.com/oglas1 ... 1856514/#3
http://www.polovniautomobili.com/oglas1 ... 1856514/#3
1) Volkswagen Polo 6n2 1.4 16V Comfortline
2) Fiat Bravo GT 1.9JTD Suite
3) Alfa Romeo 147 1.9 16v JTDm Progression
Ne brže od života!! VIDEO za sve vozače!
2) Fiat Bravo GT 1.9JTD Suite
3) Alfa Romeo 147 1.9 16v JTDm Progression
Ne brže od života!! VIDEO za sve vozače!
- Sh@rance
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
- Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29
Dali neko zna gde mogu da nabavim onu žutu kredu što vulkanizeri pišu sa njom po gumama? Treba mi kad budem skidao zimske gume da ih obeležim na kom su mestu stajale.
U knjizari, ako knjizare jos uvek postoje
Ja napisem sa markerom, ili hemijskom...Sh@rance napisao:Dali neko zna gde mogu da nabavim onu žutu kredu što vulkanizeri pišu sa njom po gumama? Treba mi kad budem skidao zimske gume da ih obeležim na kom su mestu stajale.
McGruja napisao:U knjizari, ako knjizare jos uvek postoje