Uticaj režima rada na motor i ostale elemente

Tehnička pitanja i objašnjenja
Odgovori
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Re: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od Saša »

Pa vidi, 140 km/h ide na svega nekih 3.800-3.900 obrataja (po obrtomeru), ne znam na koliko bih ga trebao još naterati a da ne izginem... :rofl: A maksimalna brzina mu 155 km/h... :kezo:
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Pa ko je jos produvavao motor u petoj? prosetaj ti to malo kroz obrtaje u drugoj i trecoj nekoliko puta pa vidi oce li bolje da vuce onda :kezo:
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Imamo jos jednu sluzbenu Z10, ali prvu, italijansku. Nju je duzio kolega koji je non stop mazao. Mislim da mu je svaki gas isao do 5000 o/min. On je presao 120-130.000 sa njom, i taj auto se kod nas jos vozi. Sad je na preko 200.000 km, ide uredno...
Korisnikov avatar
robbief
Reactions:
Pridružio se: 10 Mar 2012, 00:03

Post od robbief »

Markoni napisao: Nju je duzio kolega koji je non stop mazao.
Sa čistom guščjom masti?
Korisnikov avatar
Markoni
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:47

Post od Markoni »

Dabome, minimum 3x dnevno...
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Rakhil napisao:Pa ko je jos produvavao motor u petoj? prosetaj ti to malo kroz obrtaje u drugoj i trecoj nekoliko puta pa vidi oce li bolje da vuce onda :kezo:
Neka, hvala, vuče on odlično i ovako, nemam zamerki. :)
Korisnikov avatar
profesorPROST
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 14:50

Post od profesorPROST »

Moraš malo dizne da produvaš. :)
Never Say Never Again
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Rakhil napisao:Ne bih ja rekao da je bitno za sta je auto napravljen i kako je podesen, nego prosto pogonsko gorivo zahteva odredjeni nacin voznje ili se auto ulenji/raspadne. Ja vozim 1.6 16V atmosferca po gradu u petoj 50 na sat kad sam na nbg bulevarima, ali ga zato opusteno poteram na blizu 7000 rpm u preticanju, tako da se on lepo seta kroz sve rezime rada. KAd je moj matori vozio slican motor kao dizel, tj ne preko 3-4000 rpm, auto se toliko ulenjio za godinu dana da mi je trebalo brdo vremena da ga vratim u normalu, plus se kvario vise
Verovatno da ne znam mnogo o motorima ali stvarno prvi put čujem da se motor ulenji a pogotovu raspadne ako se ne tera u velike obrtaje. :zbunjen:
Ustvari davno beše kada me je jedan rođak savetovao da poteram bivši auto da ga ne ulenjim a ja nisam kapirao da je to ozbiljno.

Za dizne sam čuo, ali opet da se to radi na većim brzinama a ne na broju obrtaja. :zbunjen:

Možda nije adekvatna tema pa da se prebacimo negde gde ćete mi objasniti kako se to auto ulenji.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Jok, napisao sam ulenji/raspadne ako se ne vozi adekvatno. Ulenjice se ako ga vozis penzoski non stop, a raspasce se ako ga drzis u crvenom bez prestanka.
Brzina tu ne igra ulogu za motor, samo broj obrtaja je bitan: proturis mu mnogo benzina i vazdua kroz sistem, dignes temperaturu itd. Inace, ulenji se benzinac samo tako, pitaj Dragana kad je kupio Focusa svog koji je presao 80k km po gradu kako je vukao a kako ide sada, bas smo poredili kad ga je kupio. Stvaraju se naslage na izduvu, usisu, leptiri pruzaju vece otpore, cak i glupe sajle i poluge zaribaju pomalo kad se ne koriste kako treba.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Komšija je radio u Auto komercu, kaže za većinu motora koje je on održavao a koji su peglani ko da ne postoji sutra su bili u ekstra stanju i doživeli velike kilometraže, a oni koji su mrcvareni niskim obrtajima i koji su bili ulenjeni, da su imali više problema. Pomenuo mi je 2.5TDI koji ako je muški gažen radi ekstra, a ako se njaka i cedi niskim obrtajima propiša ulje na sve strane.

Moj 8v takođe bez problema dostiže 6000 rpm :-)
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Post od Saša »

Ma dostiže svaki 6.000 obrtaja (ako ništa drugo onda bar na leru :D ), nisam baš bukvalno mislio da to ne može nego da nema za tim nema nikakve potrebe u normalnoj vožnji. Dalje, zaboravljate da ja od prvog kilometra vozim na TNG a tu je malo drugačija priča sa tim naslagama (nema ih ili su minimalne). Uostalom i Bax se čudio kada je odvrnuo čep za ulje na mom motoru i video kako izgleda unutra a ako je to izgledalo na njegovom benzincu... :)
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

I ja često poteram do 6000...

.... kad stavim kola na klocne. :kezo:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
MILOŠ 92
Reactions:
Pridružio se: 30 Jan 2014, 13:46
Garaža: Fiat Punto Classic 1.2 8V Dynamic

Post od MILOŠ 92 »

Jedan moj drug koji ima Punta Classica isto 2009.godište u Emotion ABS opremi je u prvoj brzini išao 60km/h sto je 7.000 obrtaja-blokada.Kaže meni jel si nekad video Punta u blokadi?To je možda uradio dva,tri puta.Punto gazi preko 40k,ide kao i prvog dana ništa mu ne fali. :D
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:

Re: Одг: Z10 / Fiat Punto Classic (opšta tema)

Post od Saša »

To je mrcvarenje auta. Prva služi samo da ga pokreneš iz mesta i ništa drugo. :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

A druga služi da u njoj staneš na semaforu. Vozi se 3., 4. i petom. :kezo:
Odgovori