Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Re: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
Zavisi i šta se poredi. Stara kuća vs novi stan, ili stari stan vs nova kuća, itd. Kuću smo sredili koliko smo mogli, troškovi su mi u kući jasni i direktno utičem na njih. Imam dva strujomera, vodomer, gas za grejanje plaćamo koliko potrošimo. Sve je transparentno. Za stan je uglavnom princip uzmi od koga možeš. Neki ne plaćaju ništa pa im ništa ne fali, neki kredu struju iz kućice za lift pa onda svi plaćaju umesto njega, vodu možeš da ne trošiš uopšte ali je plaćaš itd. O grejanju već ne vredi pričati. Plaćam angožavanu snagu koju ne mogu da trošim kad ja hoću, nego kad oni misle da meni treba i sl.
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Re: Одг: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
AcaKayak napisao:Pa nek je okreci jednom kako treba pa nece morati da je kreci na svakih dve godineMilisaV napisao:Moj kolega imakl kuću na oko 5 ari placa, koji je ograđen kapijom of kovanog gvožda. Svake druge godine mora nekoliko dana da posveti farbanju ograde. Kaže da mu tad presedne život u kući
Retko koja ograda od kovanog gvozdja dugo izdrzi u punom sjaju. Ma kako je kvalitetno ofarbas...
Lako se to sredi, znam jer ja imam takvu ogradu i ne farbamo je skoro nikad... Kad dodjem kuci (za 20 dana) raspitacu se.
Sa premazima 3 u 1 nema sanse da treba cesto odrzavanje...
A ako je prvi sloj i dobra priprema u startu sa adekvatnom podlogom to treba da traje dobar niz godina...skoro kao opel
Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
A ako je prvi sloj i dobra priprema u startu sa adekvatnom podlogom to treba da traje dobar niz godina...skoro kao opel

Sent from my GT-I9105P using Tapatalk
- Sloba
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
- Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
- Kontakt:
Ako se tako gleda, takve ćeš danas naći svugde. Komšiluk ti se zalomi, pa sad ovakav ili onakav, nebitno na vrstu nekretnine i lokaciju. Meni je prvi komšija pre nekih 7-8 godina bio čovek koji je došao iz unutrašnjosti, građevinski inženjer, kulturan i ljubazan čovek, da bi se u narednim mesecima sve okrenulo i ispostavilo da je lik odvaljen u glavu i da je svakodnevno na miksu lekova za psihozu i alkohola. Od pristojnog do potpuno nenormalnog ponašanja za samo par meseci. Dolazila je i polazila policija par puta, dreka, vika, lupanje... Sam je sebi bio dovoljan za svađu. Kada je neka utakmica, naročito neki politički duel na TV-u, urlao je kao šakal, psovao, lupao... Na kraju je siromah sam sebi presudio. Ostavio oproštajno pismo i utopio se u DTD.Martin napisao:Stan jeste jeftiniji za održavanje, ALI - danas u stanovima žive osobe kojima je mesto na nekom izolovanom brdu.

- Martin
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
- Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G
Između ostalog i takvi, ali moje iskustvo je sledeće. Moji roditelji imaju stan na osmom spratu (od ukupno 9) koji iznad 30% nema nikakvih stanova - dakle, ploča. I pre 10-ak godina počne taj krov da prokišnjava i stambeno je reklo da nisu u mogućnosti da saniraju štetu u potpunosti jer deo stanara ima dugove 5-6 godina unazad. uglavnom, komentar jednog "uglednog" doktora koji je živeo od rođenja u toj zgradi, u prizemlju, jeste - to nije moj krov, nemam ja ništa sa tim. Uglavnom, ako je tako, onda ja moram pustiti da moj stan bude poplavljen da bi njemu u prizemlju počeo curiti plafon.
Povuci, potegni - sedam godina se taj problem rešavao.
Sledeći problem, ista zgrada - lift. Lift kojem je resurs odavno istekao i potreban je generalni remont. Pogađajte - nekoliko stanara ne plaća redovno održavanje, stambeno neće ni da čuje (mada mislim da zgradu održavaju stanari, a ne stambeno, po nekom novom zakonu - slobodno neka me neko ispravi ako grešim!!!!!
). Cifra remonta lifta se kreće oko 20000 evra. Ako tu cifru podelimo sa 40 stanova (koliko se u zgradi nalazi), dolazimo do cifre od 500 evra po stanu.
Parking je ovde i zlatan, kakvih ima - osim nekoliko ulubljenja, jednog razbijenog žmigavca, napuklog retrovizora i malo ogrebanog branika (ništa vidljivo, niti strašno).
Godinama sam čistio ulaz i okolne staze oko zgrade. Od komunalaca ni traga ni glasa, a zna da bude jako zjnbo zimi kada sve to poledi. I uvek sam mislio na sebe, svoje roditelje koji prolazimo tuda da se ne bi slomili. Uglavnom te gledaju kao slepca, ali nađe se nekoliko komšija koji te pohvale i to je to.

Sledeći problem, ista zgrada - lift. Lift kojem je resurs odavno istekao i potreban je generalni remont. Pogađajte - nekoliko stanara ne plaća redovno održavanje, stambeno neće ni da čuje (mada mislim da zgradu održavaju stanari, a ne stambeno, po nekom novom zakonu - slobodno neka me neko ispravi ako grešim!!!!!

Parking je ovde i zlatan, kakvih ima - osim nekoliko ulubljenja, jednog razbijenog žmigavca, napuklog retrovizora i malo ogrebanog branika (ništa vidljivo, niti strašno).

Godinama sam čistio ulaz i okolne staze oko zgrade. Od komunalaca ni traga ni glasa, a zna da bude jako zjnbo zimi kada sve to poledi. I uvek sam mislio na sebe, svoje roditelje koji prolazimo tuda da se ne bi slomili. Uglavnom te gledaju kao slepca, ali nađe se nekoliko komšija koji te pohvale i to je to.
Za održavanje zgrade Skupština stanara sklapa ugovor sa nekom firmom koja se time bavi. Može to da bude i Gradsko stambeno i neka privatna firma.
Martin napisao:Između ostalog i takvi, ali moje iskustvo je sledeće. Moji roditelji imaju stan na osmom spratu (od ukupno 9) koji iznad 30% nema nikakvih stanova - dakle, ploča. I pre 10-ak godina počne taj krov da prokišnjava i stambeno je reklo da nisu u mogućnosti da saniraju štetu u potpunosti jer deo stanara ima dugove 5-6 godina unazad. uglavnom, komentar jednog "uglednog" doktora koji je živeo od rođenja u toj zgradi, u prizemlju, jeste - to nije moj krov, nemam ja ništa sa tim. Uglavnom, ako je tako, onda ja moram pustiti da moj stan bude poplavljen da bi njemu u prizemlju počeo curiti plafon.![]()
Sledeći problem, ista zgrada - lift. Lift kojem je resurs odavno istekao i potreban je generalni remont. Pogađajte - nekoliko stanara ne plaća redovno održavanje, stambeno neće ni da čuje (mada mislim da zgradu održavaju stanari, a ne stambeno, po nekom novom zakonu - slobodno neka me neko ispravi ako grešim!!!!!). Cifra remonta lifta se kreće oko 20000 evra. Ako tu cifru podelimo sa 40 stanova (koliko se u zgradi nalazi), dolazimo do cifre od 500 evra po stanu.
Parking je ovde i zlatan, kakvih ima - osim nekoliko ulubljenja, jednog razbijenog žmigavca, napuklog retrovizora i malo ogrebanog branika (ništa vidljivo, niti strašno).![]()

Moji zive u stanu a sad grade kucu izmedju ostalog i zbog takvih stvari koje si naveo.
Zato sam u par postova iznad napisao...
Zato te na zapadu niko ni za sta ne moli. Kad treba da se rade radovi na zgradi (koja je zajednicko vlasnistvo svih stanara) samo dobijes racun i to je to. Naravno da to ide preko skupstine stanara ali ne moze neki mrsimud da tera inat. Ako neces da placas troskove za odrzavanje zgrade i dvorista, prodaj stan pa mrs u sumu.Floyd napisao:u Srbiji i dalje postoji taj trip kod ljudi da je stan nesto sto je njihovo a za zgradu ih zabole
Napisao sam dovoljno jasno, tekuce odrzavanje stana ili kuce je mesecna obaveza. Placa se za stan preko Infostana a za kucu to ne postoji.Grujic napisao:Kad kažeš održavanje kuće, nije to održavanje računa u banci pa da se misli na mesečna obavezna plaćanja, već na održavanje u majstorskom smislu, tako da jesi omašio.
Nije grejanje, nije krov, nije temelj, nije ograda, ... a sadrzi lift, ciscenje, zaj. struja, zaj. voda itd.
Stan je skuplji.
Za stan se placa mesecno i zakup zemljista, takodje.
Investiciono odrzavanje nisam ni pomenuo a to je tek siroka tema sa jako promenljivim faktorima a pre svega zavisi od starosti zgrade i kvaliteta gradnje.
Kuca/stan imaju gotovo iste elemente investicionog odrzavanja po troskovima.
I kuca i stan su mi redovna obaveza, i samim tim jako dobro mi je poznat nivo svih troskova u obe varijante.
Nemam ideju sta je odrzavanje u majstorskom smislu.
@dragvorl, impresioniran sam da je to adekvatan odgovor.

- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Nisi napisao tekuće 

- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Cekam jos samo da mi se objasni kako da od blata napravim zlato...

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Re: AW: Nekretnine, kupovina, saveti, iskustva
A dobices objasnjenje da je blato ipak bolje 
Gesendet von meinem GT-I9505

Gesendet von meinem GT-I9505
i meni je smesno da tvrdis da je odrzavanje kuce jeftinije, ali ajde da preskocimo to...ljubitelj napisao:Kuca ili stan. Kuca bez dileme. Odrzavanje redovno je isto ili cak jeftinije za kucu.
Komfor neuporedivo veci kada se ima i okucnica.
Cena izgradnje montazne kuce (a da zadovoljava standarde kvalitetne gradnje) 800-1200 eura /m2 neto povrsine, cena izgradnje kuce klasicnim metodama (zidane, mokra gradnja) za isti standard kvalitetne gradnje 600-900 eura/m2.
gde nadje ove cena po m2

1200eura/m2

Dobro,te cene su stvarno nerealne.
Ali ako se racuna da treba i zemljiste da kupis,onda to moze da izadje skroz realno,zavisno gde.
Sto se gradnje tice,caleta ni jedna kuca nije izasla preko 400e po m2 ,a sve su lux zidane,nigde nije stekano.
Moze i upola toga da izadje,zavisi sta covek zeli.
Uvek ce izaci jeftinije sazidati kucu,nego kupiti stan.
Ali ako se racuna da treba i zemljiste da kupis,onda to moze da izadje skroz realno,zavisno gde.
Sto se gradnje tice,caleta ni jedna kuca nije izasla preko 400e po m2 ,a sve su lux zidane,nigde nije stekano.
Moze i upola toga da izadje,zavisi sta covek zeli.
Uvek ce izaci jeftinije sazidati kucu,nego kupiti stan.
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Ako govoriš o Beogradu i u cenu gradnje računaš zemljište, dozvole i poreze onda nisam baš siguran.