dosta njih se zajebe pa skrene za usce pa posle izvlace situaciju. Pored toga voznja deluje malo na ziletu a ovo nije ni 2% guzve.
Ovde se odlično može videti šta je glavni razlog kolapsa u kružnim tokovima - pogledajte na snimku 2:20 min i tamo sivi auto koji dolazi sa Sajmišta. Potrebno mu je više od 30s da se uključi u gotovo prazni kružni tok jer pikira da uđe pod 90 stepeni pravo u centalni prsten.. I verujem da velika većina to radi (sve zbog nekog uvreženog pravila da unutrašnji prsten ima prednost u odnosu na spoljašnji).
Mislim da je rešenje da se u velikoj medijskoj kampanji nauče vozači u Srbiji šta je kružni tok i kako se vozi, koja pravila važe itd.
Uključiti sve instance i edukovati narod.
SAT je imao u par navrata neku inicijativu, ali ovo treba sistematski rešavati
Nije samo nepoznavanje (mada može delom biti i to), ali sa te strane je, bar po snimku, nezgodno uključiti se. Preblizu je izlaz ovima koji su u kružnom toku. I kamiončić je oklevao i onaj iza. Tako mi deluje na snimku, ne znam u praksi.
milosg napisao:Nije samo nepoznavanje (mada može delom biti i to), ali sa te strane je, bar po snimku, nezgodno uključiti se. Preblizu je izlaz ovima koji su u kružnom toku. I kamiončić je oklevao i onaj iza. Tako mi deluje na snimku, ne znam u praksi.
Da, nezgodno je kada gađa pravo u unutrašnji prsten i to bez ikakvog smisla. Mogao je skoro bez stajanja da se uključi u prvi prsten..
Potpuno mi je jasno zašto je taj vozač čekao da mu se raščisti situacija. Ako voziš 100% po propisima mnogo je veća šansa da će doći do udesa. Šta je bilo da se uključio u prvu traku, što je mogao više puta? On po zakonu tu ima pravo da u toj spoljašnjoj traci vozi koliko god hoće do svog izlaza. Ali šta je u praksi. Svi ovi koji idu u pravcu mosta imaju očekivanje da se u 99% slučaje sve tri trake isključuju prema mostu. To je odmah postalo nepisano pravilo jer je to jedini način da saobraćaj tu funckioniše. Možemo da pričamo da je to neznanje, ali je u stvari nemogućnost da se više traka koristi istovremeno na bilo koji drugi način u uslovima gustog saobraćaja.
Tako da on ako nastavi u toj spoljašnjoj traci, na njega će naletati ovi iz ostalih traka, iznenađeni kako on to nastavlja dalje. Nije dobro da vozači budu iznenađeni u nečemu što je pre tvoje intervencije bila rutinska raskrsnica.
Da ne teoretišem, prošao sam tuda u nedelju, tj. u danu kad je najlakše voziti po Beogradu. Išao sam iz pravca Bulevara Mihajla Pupina, sa idejom da skrenem prema Bul. Nikole Tesle, i da se isključim prema Savi odmah posle. Unapred sam znao da će to biti zajeban manevar. Ruku na srce taj pravac pre kružnog toko nije bio ni moguć, ali nije bitno, to je sad legalna putanja. Isto bi bilo da ideš iz pravca sajma prema BNT ili BMP.
Ako hvatam spoljašnju ili srednju traku, kad stignem do mosta imaću potencijalnu koliziju sa onima iz unutrašnje koji hoće da se isključe na most. Ako hvatam unutrašnju, oni koji dolaze sa mosta neće očekivati da se odmah isključujem. Tako je i bilo. Krenuo sam da se prebacujem prema spolja čim sam prošao isključenje za most, ali tu već posle par metara dolaze ovi sa mosta i oni uleću sa svojom vožnjom. Kako sad u tih par metara da se prestrojim skroz desno? Na kraju smo i ja i ovaj sa mosta praktično stali da bi se tu izmanevrisalo.
KRUŽNI TOK SA VIŠE TRAKA JE SRANJE.
Ko god misli suprotno slobodan je da se provoza par puta ovim kružnim tokom, ali da izbere isključenje koje nije ono gde ide 90% vozača. Može da bira traku slobodno po svojoj volji, i neka se slobodno drži zakona.
Kapiram odlično šta pišeš i sve je to tačno..
Ali za razliku od tebe, velika većina je ubeđena da ima prednost kada je unutra, naročito kada velikom brzinom uleti kada je kružni tok polulprqzan i i najkraćom putanjom seče gotovo pravo (po prečniku) kružni tok i očekuje da svi treba da mu se klanjaju.
Ne mislim u ovom slučaju na Ušće već sve ostale..
Da ne pričamo o likovima koji tvrde da se tu primenjuje pravilo “prvenstva leve strane” itd itd…
Ubeđen sam da bi sve lakše funcionisalo kada bi se za ulazak koristio unutrašnji prsten.. moje svakodnevno iskustvo kaže da je tako. Ovih primera “od 30s skanjeranja” ulaska na manje zahtevnim kružnim tokovima gledam svakoga dana i uživam zajedno sa njima
Šta misliš, kada dođe do čukanja, ko se tereti, tj. ko je krivac pred zakonom i šta se dešava u praksi? Nisam čuo iskustva, kako se reševaju ovi sporovi.
Nema nikakvog smisla da voziš kroz kružni tok po propisima, to je samo izazivanje nevolje. Pa i SAT-ovci kad su imali tu emisiju su uhvatili par krugova spoljašnjom trakom - što je 100% legalno i po propisima, i imali za to kratko vreme nekoliko kritičnih situacija i kočenja u zadnji tren.
Sigurno je i neznanje faktor, ali je mnogo veći faktor što kružni tok sa više traka ima po definiciji nekoliko prestrojavanja za ulazak i nekoliko za izlazak ako se koriste sve trake. Svako prestrojavanje predstavlja rizik. Još su ovo prestrojavanja dok voziš u krivini, i apsolutno je nemoguće da vidiš da li je onaj desno od tebe dao žmigavac za isključenje. Vozi se u praksi tako što se gleda "govor tela" tj. procenjuješ kako se ponaša ovaj pored tebe i da li uzima putanju za skretanje.
Kapiram argument da su ljudi navikli da se iz spoljne trake (uglavnom) isključuje na prvo isključenje, kako za sebe, tako i za druge. Ali, nije to baš nedvosmilena ogromna većina vozača.
Naša regulacija kružnog toka je zapravo prosta tj. i nema je. Saobraćajna traka ko i svaka druga, voziš svojom, ako hoćeš levo ili desno moraš da paziš na prestrojavanje.
E sad, vozačka populacija koja ni to ne može da utuvi u glavu nego izmišlja neke "praktične" običaje sigurno neće naučiti da poštuje ni neku precizniju regulaciju kružnog toka.
Opet, državni saobraćajci treba da ukapiraju da horizontalnom signalizacijom sa strelicama na ulazu u kružni tok, koje kao signaliziraju "idealnu" kombinaciju kojim trakama u kt treba da se vozi a gde da se izađe (a nisu obavezujući znaci), samo unose zabunu, i treba to da pobrišu.
> Naša regulacija kružnog toka je zapravo prosta tj. i nema je. Saobraćajna traka ko i svaka druga, voziš svojom, ako hoćeš levo ili desno moraš da paziš na prestrojavanje.
Iako je ovo tačno, obično se koristi u kontekstu "lako je, kao i svaka druga saobraćajnica" i svaljuje problem na vozače.
U kom drugom slučaju za prosto produžavanje pravca kretanja moraš da izvedeš dva prestrojavanja na jednu, pa dva prestrojavanja na drugu stranu? To nikako nije ni normalno ni bezbedno. Kružni tok sa više traka stvara dve opasne situacije u svakom prolasku. Bar kad pričamo o ovako opterećenim saobraćajnicama. A ako nije opterećena onda ti i ne treba više traka. Običan kružni tok ne pati od tih problema, sav moj hejt je usmeren na ovakav sa više traka.