Grčka

Iskustva sa putovanja, razne informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Re: Grčka 2012

Post od NexT »

prolupator napisao:Da li je neko išao u Grčku preko Bugarske ?! Interesuje me ta varijanta, šta,m kako kuda, kakvi su putevi, na šta obratiti pažnju ...
ja kad idem ciljno u Bugarsku ne volim da volim da vozim kroz istu, a kamoli da idem na odmor...

Kad idem za Sofiju predjem granicu zakljucam auto i ne stajem do hotela u Sofiji :D A onda parkiram ispred same recepcije xD
prolupator
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:10

Post od prolupator »

Što ?!
Ogi
Banned
Reactions:
Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017

Post od Ogi »

Puteve je Alvirko detaljno opisao u emisiji sada za vikend sto je bila, mozes da je skines sa RTS sajta. Sve u svemu, osim katastrofalnih par stotina metara obilaznice oko Sofije, put je odlican.

Ne znam da li i dalje vazi prica o podmitljivim policajcima i drumskim bandama u Bugarskoj na koje Next verovatno misli.

Inace, ja danas rezervisao smestaj u Nikitiju
Korisnikov avatar
Bax
Reactions:
Pridružio se: 11 Jan 2012, 22:37

Post od Bax »

Ja sam putovao kroz Bugarsku, sem sto je put od Sofije od granice sa Grckom dosta spor 60 je uglavnom ogranicenje, sve ostali je u najboljem redu...

Ja sam dosta putovao za Grcku, ljudi su mahom OK, ako ne naletis na lopove (ono po radnjama, dzepariosi, nista organizovano...), kojih ima mestimicno, mada slicno je kao da si ovde, mozes i da pricas na Srpskom, nije problem...
Lepse je voziti slab auto brzo, nego snazan sporo.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Ogi napisao: Inace, ja danas rezervisao smestaj u Nikitiju
Kod mog prijatelja Panayotosa? :kezo:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Tibor021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:43
Garaža: Škoda Fabia 1,2/51 kW

Post od Tibor021 »

Juče nisam bio na Forumu, ali sam zahvaljujući jednoj pp video da sam prozvan za put za GR preko BG :-) Sticajem okolnosti proteklih godina relativno često idem za Sofiju,a poslednje tri godine, osim jednog povratka kroz Makedoniju, i za Grčku idem preko Bugarske.

U Bugarskoj sam proteklih godina vozio malte ne u svako doba dana (od rane zore do posle ponoći) i ni jedan put nisam imao bliskih susreta neprijatne vrste. Pre svega mislim tu na drumske bande o kojima se toliko govori. Uostalom čitao sam i o drumskim bandama na našem autoputu, takođe i o raznim trikovima naših "majstora" i vlasnika šlep-službi (prosipanje uglja po putu i slično) - ali ni to nisam nikada lično doživeo. Kada sam u Sofiji auto parkiram na relativno mračnom mestu i do sada nisam imao nikakvih problema (da kucnem u drvo :-) ). Sa njihovom policijom nisam do sada imao neprijatnih susreta. Jednom me je zaustavila patrola zbog rutinske kontrole. Vozio sam kola njihove registracije, bez ovlašćenja i bez prisustva vlasnika, a sa našom domaćom dozvolom - policajac nije imao primjedbi.

LM videli ste Mirkov izveštaj i mogu reći da je najvećim delom objektivan. Ne bih se složio s njim oko Sićevačke klisure. Taj put je za mene odličan (i danju i noću). Isti je rekonstruisan pre nekoliko godina i u dobrom je stanju. Cela deonica od Niša do granice je sasvim OK, sem dela kada posle skretanja za Nišku Banju prestane autoput pa do one kafane sa parkingom za kamione. iskustvo mi je da su najbezobrazniji lokalni vozači, pre svega sa pirotskim tablicama. Ali ne generalizujem - ima nas svakakvih. Jednom me je kod Bele Palanke (ograničenje 80) pretekao kamion sa vangabaritnim teretom (i pratnjom) sa sigurno preko 100 km/h u blagoj levoj krivini sa punom crtom...OMV pumpu pred granicu koristimo samo kao pit-stop, obzirom da par stotina metara dalje, sa one strane granice ima (pored ostalih) Shell sa jeftinijim i veoma kvalitetnim gorivom. Granica se po pravilu prelazi mnogo lakše i brže nego, recimo, kod Horgoša. Bugari su inače sat vremen ispred nas, pa to ponekad zna da iznenadi :-) Znači satove podešavamo već ovde :-) Bugarska strana graničnog prelaza nije ni blizu onoga što je nekad bila. Sada su kontrolne tačke "normalne". Prvo je policajac (obavezno traži saobraćajnu, pa je očitava elektronski), odmah iza njega carinik. Isto kao kod Mađara, recimo, s tim što njihov (bugarski) carinik retko kada traži da otvorim gepek (Mađari to traže redovno, uz kuckanje po vratima i pogleda u pregradu ispred suvozača - poslednji put su čak pregledali i supruginu tašnu.)

Vinjetke su 7 ili mesec dana. I koštaju 10 odnosno 26 leva. Vinjetka se može platiti i kreditnom/debitnom karticom (na benzinskim pumpama). Ako se plaća evrimahoće da traže 6 evra za onu od 7 dana. Vinjetka se može kupiti na kiosku posle carine (u samoj zoni carinarnice) ali i iza, pred niz benzinskih pumpi iza granice postoji poseban kiosk, kao i na benzinskim pumpama. Obično stanem na Shell-u i napunim rezervoar i pazarim vinjetku i sve to platim karticom (posebno naplaćuje gorivo, a posebno karticu). Inače prema njihovim propisima, bez vinjetke se može voziti u pojasu od 40 km od granice (uvedeno pre par godina kada su bile poprilične gužve na granici i zbog toga), pa u slučaju da nemaju vinjetke od 7 dana (dešava se) istu potražite na narednoj pumpi (recimo velika pumpa sa leve strane u Dragomanima - nekih 15 km od granice).

Videli ste kod Mirka kakav je put kroz Bugarsku. Sofija je od granice oko 50 km, a od Sofije do GR granice (Kulata) je 195 km). Muirko je propustio jedno veoma važno obaveštenje. Kod Slivnice (oko 20 km iza granice, gde je inače govorio o proširenju puta) na vrh brda postoji stalna policija postaja (veoma često uključe i radar) i tu svi (koji to znaju) usporavaju na ispod 50 koliko je ograničenje. Znači, upozoravamo! na ovu tačku :-)

Mirko je malo (malo više) dramatizovao stvari oko opasnih. Ludaka za volanom ima, kao i svuda - ni manje ni više :-) I danju i noću. Bugari mahom voze velika, a polovna kola. Nekada sa nedovoljno iskustva. Uglavnom se drže propisa, a ima i izuzetaka, kao i svuda. Najviše sam doživljavao lošu procenu onog koji me je preticao, pa se ranije vrati posle preticanja nego što bi trebalo.

Autoputa od Sofije ka Grčkoj ima oko 50 km, koliko pamtim, negde ispred Blagoevgrada ima jedno proširenje sa 2+2 trake. Obilaznica oko Blagoevgrada je takođe široka (ali ima ograničenje). Ima naselja sa ograničenjem od 50 (i uglavnom bude tu i radar, mada Bugari po pravilu ablenduju). Najgore od svih je Kresna, koja je dugačka kao Bački Jarak+Temerin :-) Ograničenja bude i kod (polu) raskrsnica van naseljenih mesta. Dešava se da nema table za prestanak ograničenja, ali koristim navigaciju i gledam šta mi ona prikazuje za ograničenje.

Mirko je napomenuo "svratišta" u klisuri posle Blagoevgrada. Ta svratišta "preporučujemo!" :-) Naime, posle Blagoevgrada se prelaskom jednog mostića put prebacuje sa leve na desnu obalu Strumice. Ubrzo posle toga se ulazi u klisuru, usred koje su ta "svratišta". To su lepa mesta za odmor. radi se o nizu restorana, skoro svaki ima baštu-terasu iznad Strumice koja dole huči, gde se u prirodnom hladu moćže lepo odmoriti, popiti kafica i pojesti ovčije kiselo sa domaćim hlebom :-) Hrana je inače jeftina.

Na nekih 10-15 km pred grčku granicu (otprilike tamo gde je Mirko napomenuo da se put kvari) na Shell-u opet punim rezervoar do vrha. Za sam prelaz ste videli/čuli od Mirka Znači, sve se obavlja na grčkoj strani. jedan kontejner sa dva prozora. Na prvom Bugarin, uzima pasoš odradi svoje i preko stola dodaje kolegi Grku. Za to vreme vas zamole da se sklonite sa strane (u hlad nastrešnice graničnog prelaza) i malo sačekate. Bugari i Grci prelaze sa ličnim kartama, tako da njihova kontrola kratko traje.

ovoliko o ovome (malo li je :-) )
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Nenadano je ispalo da idemo u Asprovaltu odnosno Vrasnu koja je odmah pored pa sam se baš zainteresovao za put preko Bugarske ne samo zato što je kraći nego i računajući da su manje gužve na granicama. Pažljivo sam odgledao obe patrole do severa Grčke i mislim da se ne ispalti ići kroz Bugarsku.
Tačnije ko ide na Tasos ima računa da ide tim putem. Uštedeće na kilometraži i novcu, ali će putovati vremenski bar isto kao i preko Makedonije, ako je situacija na granicama slična.
Ko ide u Asprovaltu, Vrasnu ili Stavros već nema neku uštedu u kilometraži jer mora da ode do Kavale pa da se vraća ka Asprovalti.
Mana puta preko Bugarske je nepostojanje auto-puta. Od Niša gde prestaje naš auto-put pa do Kavale na grčkoj obali ima 50km auto-puta kroz Bugarsku i nešto malo pred samom Kavalom. Sve ostalo je magistrala.
S druge strane ako se ide preko Makedonije duži je naš auto-put, kroz Makedoniju je sve auto-put osim onih 35 km, a i kroz Grčku je dominantno auto-put ili magistrala koja je kvaliteta auto-puta.
Dakle ja ću preko Makeonije (je*o ih zeleni karton).

EDIT Ne verujte Alvirku kad kaže da ne treba neku deonicu voziti noću. To je rekao i prošle godine za put za HN preko Pljevalja i Žabljaka. Ja očekivao kratere ko na mesecu i mrtve krave na putu, a put bio manje više savršen. Ko voli da vozi noću nema razloga da menja navike zbog Alvirka.
prolupator
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:10

Post od prolupator »

@Tibor021 :navijamo: :pivo: :pijemo:
Tibor021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:43
Garaža: Škoda Fabia 1,2/51 kW

Post od Tibor021 »

paja napisao:...Ko ide u Asprovaltu, Vrasnu ili Stavros već nema neku uštedu u kilometraži jer mora da ode do Kavale pa da se vraća ka Asprovalti.
Obzirom da sam se raspričao o Bugarskoj, nisam pisao o grčkom delu puta. Ovo o čemu pišeš je opet Alvirkovo maslo :-) nije mi jasno zašto je išao mimo autoputa, već "ukoso" na Kavalu. Moguće je da se držao navigacije (podešene na najkraći pravac). Upravo sam pre dve godine išao za Vrasnu (i to dva puta - u junu i septembru) kroz Bugarsku.

LM kod Seresa, odnosno ako se dobro sećam nešto iza Seresa, ali nikako se ne ide do Drame, hvata se pravac ka jugu i na autoput Solun-Kavala se izlazi nekih 10-15 kilometara pre (gledano iz pravca Kavale) Asprovalte. Upravo na mestu gde se Strumica uliva u more :-) Tu onda ideš desno, prolaziš (čini mi se) dva tunela i silaziš za Asprovaltu pa onda volja levo (Asprovalta) volja dole (Vrasna) volja desno (Stavros).

Prošle godine (opet dva puta) sam išao u Toroni i Jerisos i oba puta preko Bugarske. Tada sam kod Seresa (tačnije pre njega kada se dolazi od granice) hvatao pravac ka Solunu (dođe mu nekako jugozapadno, faktički kao hipotenuza u odnosu na autoput Solun-Kavala. Prošle godine je otprilike pola tog puta (Bugarska granica-Seres-Solun) već bio autoput (i intenzivno su tada radili za dalje - lako nima nemaju Mrku da ih laže :-) ). Taj put se spaja sa autoputem Solun-Kavala nekih 15-20 km pre Soluna. Tu sam onda u junu (kada smo išli za Toroni) krenuo ka Solunu, ušao na Periferos odos, pa pravac Halkidiki. U septembru (Jerisos) krenuo ka Kavali, pa autoputem do silaska za Stavros i onda preko Stavrosa za Jerisos. Jeste malo duže nego direktno na jug od Seresa, ali je udobnije. generalno, na ovim pravcima je (u Grčkoj) bilo dosta manje saobraćaja od uobičajenog.

Za put preko Bugarske se opredeljujem pre svega iz ličnih razloga, zgodnije mi je obzirom da u Sofiji "ubacujemo" unuku. Međutim, ne smeta mi pre svega zbog neuporedivo kraćeg zadržavanja na granici, tačnije granicama (još pamtim kada sam se na Evzoniju satima pržio čekajući na ulaz). Zeleni karton mu dođe kao bonus :-)
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

paja napisao: Dakle ja ću preko Makeonije (je*o ih zeleni karton).
Uf, taj zeleni karton me "boli" kao da kosta 20.000 , a ne 2.000 :glavomuzid:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Bravo Tibore. :bravo:

Ako ikada budem imao televiziju, umesto onog mlatarača rukama, angažujem tebe i Codea za patrole do Grčke. :)
Širim haos!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Hvala Tibore i od mene.
U suštini se sve svodi na lični izbor tj. ko šta voli. Brža vožnja preko Makedonije ili kraće čekanje na granicama preko Bugarske.
Ja idem noć 31.7. na 01.8. i predpostavljam da će na granicama biti žurka neopevana.
Texonja napisao:
paja napisao: Dakle ja ću preko Makeonije (je*o ih zeleni karton).
Uf, taj zeleni karton me "boli" kao da kosta 20.000 , a ne 2.000 :glavomuzid:
Baš tako 20000 eura. Mater im lopovsku!
A tek međunarodna vozačka. Grrrrrrr
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

methane.master napisao:Bravo Tibore. :bravo:

Ako ikada budem imao televiziju, umesto onog mlatarača rukama, angažujem tebe i Codea za patrole do Grčke. :)
Code više u Bugarsku kročiti neće nikada...
98.g. su mi kod hotela Sheraton (ko zna Sofiju, zna da da je skoro pa u centru) na njihovom, "čuvanom" parkingu, dvojica pripretili bejzbol palicom da će mi razlupati šoferku ako im ne dam 100 maraka tada. Dao pare.
Iste godine u leto, na ulasku u Bugarsku, otvoreno mi carinik tražio štek cigareta. Nisam imao niti bih mu dao. Tražio sam da prijavim laptop, onda me trkeljisao a iza mene auta koliko hoćeš. Za laptop, tada za carinika sa raskopčanom košuljom i bazdi na luk, neviđena stvar taj "kompjuter". Tražio da stavim laptop na krov auta i da upalim da vidi da li radi taj "kompjuter". Dignem ja sistem a on kaže, ok idi tu na 3 metra od linije i uplati neku taksu, pitaj boga šta je na papiriću pisalo. Okrenem se, napravim 4 koraka do šaltera, platim i kad sam se okrenuo - nema laptopa sa krova! Pitam gde je a oni se razvikaše na mene da nisam imao nikakav "latop" i da brišem odavde jer zadržavam kolonu. Što sam više insistirao na šefu ili kontroli, to su bili bezobrazniji i na kraju pozvaše dva pandura koji su me bukvalno ugurali u kola i rekli da idem ili će me uhapsiti zbog stvaranja nereda.... Niko iza mene u koloni nije smeo da pisne kad sam pitao da li su videli da sam imao laptop. Bugarima su tada krajnike vadili na dupe jer od Rusa nisu smeli da otvore usta....
Krenuo, okrenuo se i vratio se kući. Poslovnim partnerima u Bugarskoj sam rekao da me više neće videti, nek se snalaze... Za dva dana mi kupili novi laptop ali ipak nisam nikada više otišao u Bugarsku. Niti ću.

Tako da, otpada reportaža u Bugarskoj :)
Ako mi je Bugarska opcija da odem do Grčke, ne idem kolima do Grčke onda i rešen problem.
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Au jbt, tebe je baš poteralo tamo...
Korisnikov avatar
codemaker
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)

Post od codemaker »

Valjda po zakonu velikih brojeva i šanse da nadrljam su bile veće.. Išao sam najmanje 4-5 puta godišnje u Sofiju a vrlo često i češće.
Onih godina su bila "smutna vremena" i svašta se događalo
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
Odgovori