Juče nisam bio na Forumu, ali sam zahvaljujući jednoj pp video da sam prozvan za put za GR preko BG

Sticajem okolnosti proteklih godina relativno često idem za Sofiju,a poslednje tri godine, osim jednog povratka kroz Makedoniju, i za Grčku idem preko Bugarske.
U Bugarskoj sam proteklih godina vozio malte ne u svako doba dana (od rane zore do posle ponoći) i ni jedan put nisam imao bliskih susreta neprijatne vrste. Pre svega mislim tu na drumske bande o kojima se toliko govori. Uostalom čitao sam i o drumskim bandama na našem autoputu, takođe i o raznim trikovima naših "majstora" i vlasnika šlep-službi (prosipanje uglja po putu i slično) - ali ni to nisam nikada lično doživeo. Kada sam u Sofiji auto parkiram na relativno mračnom mestu i do sada nisam imao nikakvih problema (da kucnem u drvo

). Sa njihovom policijom nisam do sada imao neprijatnih susreta. Jednom me je zaustavila patrola zbog rutinske kontrole. Vozio sam kola njihove registracije, bez ovlašćenja i bez prisustva vlasnika, a sa našom domaćom dozvolom - policajac nije imao primjedbi.
LM videli ste Mirkov izveštaj i mogu reći da je najvećim delom objektivan. Ne bih se složio s njim oko Sićevačke klisure. Taj put je za mene odličan (i danju i noću). Isti je rekonstruisan pre nekoliko godina i u dobrom je stanju. Cela deonica od Niša do granice je sasvim OK, sem dela kada posle skretanja za Nišku Banju prestane autoput pa do one kafane sa parkingom za kamione. iskustvo mi je da su najbezobrazniji lokalni vozači, pre svega sa pirotskim tablicama. Ali ne generalizujem - ima nas svakakvih. Jednom me je kod Bele Palanke (ograničenje 80) pretekao kamion sa vangabaritnim teretom (i pratnjom) sa sigurno preko 100 km/h u blagoj levoj krivini sa punom crtom...OMV pumpu pred granicu koristimo samo kao pit-stop, obzirom da par stotina metara dalje, sa one strane granice ima (pored ostalih) Shell sa jeftinijim i veoma kvalitetnim gorivom. Granica se po pravilu prelazi mnogo lakše i brže nego, recimo, kod Horgoša. Bugari su inače sat vremen ispred nas, pa to ponekad zna da iznenadi

Znači satove podešavamo već ovde

Bugarska strana graničnog prelaza nije ni blizu onoga što je nekad bila. Sada su kontrolne tačke "normalne". Prvo je policajac (obavezno traži saobraćajnu, pa je očitava elektronski), odmah iza njega carinik. Isto kao kod Mađara, recimo, s tim što njihov (bugarski) carinik retko kada traži da otvorim gepek (Mađari to traže redovno, uz kuckanje po vratima i pogleda u pregradu ispred suvozača - poslednji put su čak pregledali i supruginu tašnu.)
Vinjetke su 7 ili mesec dana. I koštaju 10 odnosno 26 leva. Vinjetka se može platiti i kreditnom/debitnom karticom (na benzinskim pumpama). Ako se plaća evrimahoće da traže 6 evra za onu od 7 dana. Vinjetka se može kupiti na kiosku posle carine (u samoj zoni carinarnice) ali i iza, pred niz benzinskih pumpi iza granice postoji poseban kiosk, kao i na benzinskim pumpama. Obično stanem na Shell-u i napunim rezervoar i pazarim vinjetku i sve to platim karticom (posebno naplaćuje gorivo, a posebno karticu). Inače prema njihovim propisima, bez vinjetke se može voziti u pojasu od 40 km od granice (uvedeno pre par godina kada su bile poprilične gužve na granici i zbog toga), pa u slučaju da nemaju vinjetke od 7 dana (dešava se) istu potražite na narednoj pumpi (recimo velika pumpa sa leve strane u Dragomanima - nekih 15 km od granice).
Videli ste kod Mirka kakav je put kroz Bugarsku. Sofija je od granice oko 50 km, a od Sofije do GR granice (Kulata) je 195 km). Muirko je propustio jedno veoma važno obaveštenje. Kod Slivnice (oko 20 km iza granice, gde je inače govorio o proširenju puta) na vrh brda postoji stalna policija postaja (veoma često uključe i radar) i tu svi (koji to znaju) usporavaju na ispod 50 koliko je ograničenje. Znači, upozoravamo! na ovu tačku
Mirko je malo (malo više) dramatizovao stvari oko opasnih. Ludaka za volanom ima, kao i svuda - ni manje ni više

I danju i noću. Bugari mahom voze velika, a polovna kola. Nekada sa nedovoljno iskustva. Uglavnom se drže propisa, a ima i izuzetaka, kao i svuda. Najviše sam doživljavao lošu procenu onog koji me je preticao, pa se ranije vrati posle preticanja nego što bi trebalo.
Autoputa od Sofije ka Grčkoj ima oko 50 km, koliko pamtim, negde ispred Blagoevgrada ima jedno proširenje sa 2+2 trake. Obilaznica oko Blagoevgrada je takođe široka (ali ima ograničenje). Ima naselja sa ograničenjem od 50 (i uglavnom bude tu i radar, mada Bugari po pravilu ablenduju). Najgore od svih je Kresna, koja je dugačka kao Bački Jarak+Temerin

Ograničenja bude i kod (polu) raskrsnica van naseljenih mesta. Dešava se da nema table za prestanak ograničenja, ali koristim navigaciju i gledam šta mi ona prikazuje za ograničenje.
Mirko je napomenuo "svratišta" u klisuri posle Blagoevgrada. Ta svratišta "preporučujemo!"

Naime, posle Blagoevgrada se prelaskom jednog mostića put prebacuje sa leve na desnu obalu Strumice. Ubrzo posle toga se ulazi u klisuru, usred koje su ta "svratišta". To su lepa mesta za odmor. radi se o nizu restorana, skoro svaki ima baštu-terasu iznad Strumice koja dole huči, gde se u prirodnom hladu moćže lepo odmoriti, popiti kafica i pojesti ovčije kiselo sa domaćim hlebom

Hrana je inače jeftina.
Na nekih 10-15 km pred grčku granicu (otprilike tamo gde je Mirko napomenuo da se put kvari) na Shell-u opet punim rezervoar do vrha. Za sam prelaz ste videli/čuli od Mirka Znači, sve se obavlja na grčkoj strani. jedan kontejner sa dva prozora. Na prvom Bugarin, uzima pasoš odradi svoje i preko stola dodaje kolegi Grku. Za to vreme vas zamole da se sklonite sa strane (u hlad nastrešnice graničnog prelaza) i malo sačekate. Bugari i Grci prelaze sa ličnim kartama, tako da njihova kontrola kratko traje.
ovoliko o ovome (malo li je

)