Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od ftj »

Cekaj nije mi jasno, jel to dobro ili lose? Nesto mi se cini da tebi tako odgovara :)
Korisnikov avatar
Laki021
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:41
Garaža: BMW 540i xDrive

Post od Laki021 »

Pa ja necu nikoga da ubedjujem u neke stvari koje ili nisu tacne ili su diskutabilne ili su stvar licnog shvatanja.

Ja samo zelim da stvari koje su prakticno aksiomi ne budu izvrtani.
Ako he drgvorl napisao da je prosecna plata u NS 200e onda to prosto nije istina i o tome ne mozemo da diskutujemo, a da li je u Babusnici, Vranju, Ivanjici ili ebem li ga gde prosek i 50e i kako oni sa tim zive nit me zanima niti ima veze sa iznesenom tvrdnjom te ne bih skretao temu i sirio diskusiju.

Drugo mi jako smeta potpuno razlicito poimamje nekih stvari u Srb i inostranstvu. Ovde konkretno, prosecna plata se i u DE i u Ch i u Srb racuna na isti nacin te nema potrebe da.mi neko objasnjava kako znaju ljude koji rade za manje, bolje da prouce definicije izraza i nacina racunanja nego sto me ubedjuju u besmislice.

Zatim sam se smorio od beskrajnog poredjenja srpskih neto plata sa bruto stranim.
A onda odmah nakon toga i nacina racunanja nameta i vecitog uvecavanja nameta u Srb gde se nameti racunaju na neto platu dok se za sve ostale zemlje preuzimaju podaci gde su nameti logicno na bruto platu.
A onda odavde uvek proistice i kukanje kako su nameti u Srb ogromni, iako vam po 100ti put ponavljam Srbija ne spada u zemlje sa velikim nametima na primanja...

Prosto ne zelim nikoga da ubedjujem kako je u Srb super i sjajno, samo mi je stvarno vise dosadilo pisanje neistina, poredjenje baba i zaba i nerazumevanje osnovnih pojmova...
Korisnikov avatar
snork
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:50

Post od snork »

superboss napisao: Ilustracija: otvoren DIS market, plata 17000 din.

Da ne govorim o poslodavcima koji placaju minimalac, pa teraju radnike da vracaju razliku....
Ali kako može neko legalno da radi za 17000 din, ako je neto minimalna plata po zakonu trenutno oko 21500? Jedino ako je to što pominješ, da vraća poslodavcu razliku. Ali to je već težak kriminal.
Ђенерал Јанковић
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Darko napisao:Ne znam da li ljuba holandjanin prati ovu temu. Bez ikakvog posebnog razloga ali uvek me zanimalo kakva su ona holandska ostrva u karipskom moru. Kako se zivi, koji se jezik govori..itd znam samo da je preko fotografija raj na zemlji :)
Imao sam ponudu za posao tamo. Ostrva su fantasticna i klima je lepa, ali i celo uredjenje je malo opustenije i pozitivno i negativno. Nama je najveca prednost sto se tamo govori holandski i sto deca ne moraju da se prilagodjavaju novom jeziku i skoli, i sve se priznaje uzajamno. Dosta mojih kolega imaju kuce tamo. Avionske karte se poprilicno skupe, ali ako se uhvate na popustima idu i ispod 400Eur. Plate su za oko 40% nize nego u Holandiji, ali su i troskovi daleko nizi. Jedino sto sve uvozne stvari ubijau - standardno za sva ostrva. Troskovi grejanja i oblacenja minimalni :) Zivot mnogo opusteniji. Jedino sto moze jako da utice na ljude, je mali broj ljudi tamo i relativo teska pokretljivost po svetu. Ja sam bario zenu da odem makar 6 meseci da probam kako izgleda raditi tamo ali ona nije htela da cuje (sta da ti kazem kada nije zelela da cuje ni za Kaliforniju)

PS: Kada smo vec kod standarda u zapadnim zemljama, sto je skupa Austrija. U Aldiju (nekako se drugacije zove u Austriji) i Lidlu su cene vise za bar 15-20% nego u NL (cesto i ista roba). Nisam mogao da verujem. Bas je sve osetno skuplje.
Korisnikov avatar
ivica122
Reactions:
Pridružio se: 26 Sep 2014, 21:30
Garaža: Honda Accord CL7

Post od ivica122 »

Da, baš tako. Ovde kod nas je to redovna pojava u piljarama. Kad radnik primi platu, dogovoreni deo vraća vlasniku. Neki prosek zarade (ono što radnik zadrži) je u Pirotu 15000din. Govorim o piljarama.

A Laki je u pravu u vezi nameta. U Srbiji su porezi, naročito na imovinu, dosta povoljniji nego u razvijenijim zemljama. Gledano i kroz novac i proporcionalno.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Laki, ok, ja sam se pogresno izrazio, nije prosecna plata 200e, jer ovi iz NISa i IT i par nekih firmi dizu prosek, ali evo ja znam vise ljudi koji rade ili su radili na crno ili za te sume koje spominje. Hocu da kazem da vecina ljudi ima platu na tom nivou, recimo 60+ %, sad otprilike, da ne pricam o ovima sa 0 primanja koje nose ovi sto rade, a nisu na birou. Da ne pricam da je rad na crno kao dobar dan.Pricam neto naravno.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Laki,

moram da se ukljucim u diskusiju, u pravu si da se moraju porediti (bruto/neto) prosecna plata u DE vs (bruto/neto) prosecna plata u Srbiji. Takodje se slazem da su podaci o prosecnoj plati tacni, koliko su tacni u bilo kojoj zemlji i da nisu relevantni za ono sto drugari sa foruma zele da ti objasne.

Za ovaj prikaz o kome govore kolege forumasi koji zive u Srbiji trebalobi koristiti tzv. modus prosecne plate, modus (za one koji nisu ucili statistiku) je najcesce ponavljani broj u okviru nekog skupa brojeva, u nasem slucaju bi to bio iznos koji je najcesci iznos mesecne zarade koju primaju zaposleni u Srbiji). E u tom slucaju bi se videlo najbolje ono sto se ovde govori, modus u Srbiji (bar zvanicno) bi bio verovatno ta minimalna zarada. Verujem da na zapadu je modus negde blize prosecnoj zaradi i gotovo sigurno nije minimalac, ako je prosecna zarada u DE 2000 evra (nagadjam, mada nije ni bitno za ovo sto objasnjavam), minimalna zarada 800, pretpostavljam da bi modus u DE bio na nekih 1500 evra.

Druga stvar, vidim da ti neko nije dovoljno dobro objasnio deo oko poreza na plate u Srbiji. Porez na plate u Srbiji placaju i poslodavac i zaposleni, zato vlasnici kompanija kukaju na visoke namete. Ako je recimo bruto plata zaposlenog 50.000 rsd, neto koji zaposleni dobije je cca 70% bruto plate, znaci zaposleni placa poreze i doprinose u iznosu od 15.000 rsd. Na ovu cifru treba dodati i iznos koji poslodavac placa, mislim da placaju ekvivalentno, to je onda jos 15.000 rsd. Ako ja ne gresim, neka me neko ispravi ako nisam u pravu, poslodavca neto plata zaposlenog od 35.000 rsd kosta zapravo bruto 65.000 rsd, ja poslodavcu da bi dobio svojih 35.000 treba da zaradim 65.000 da bi on bio na nuli.

Moram da se osvrnem na jos jednu stvar, veruj da ne pricam napamet i da su podaci koje cu ovde izneti tacni, Lear otvara proizvodni pogon u NS i trebace im bas dosta zaposlenih u proizvodnji. Plata koja se nudi zaposlenima u proizvodnji je minimalac, u proizvodnji bi kroz godinu dana trebalo da radi 2000 ljudi. Ako pretpostavis da ce 90% zaposlenih biti radnici u proizvodnji, lako ti je da zakljucis o cemu ti mi govorimo. Moze na tih 2000 ljudi da 200 ljudi na visim nivoima ima plate od 500, 1000, 2000 evra, prosek ce mozda biti i blizu tih zvanicnih 360-370 evra, ali i dalje mozemo govoriti o tome da su prosecni radnici placeni bedno i da oni ne mogu da zive od te plate.

Vidim pominjes NIS, znas li da bar polovinu ljudi angazovanih u NIS-u i za potrebe NIS-a cine zaposleni na pumpama cije plate su ispod prosecne? Ako na to dodamo i ljude koji rade u administraciji i u proizvodnji za ispodprosecne plate, videces da su i u NIS-u plate daleko ispod ocekivanih. Nekada je u NIS-u kafe kuvarica imala 500 evra, davno su prosla ta vremena. Moji drugari koji odlaze iz NIS-a svi nadju posao za bolju platu, jasno ti je onda koliko dobro NIS placa. A na jedan NIS dodje xy firmi kao sto je goblinova i ljudi koje on pominje gde su plate skoro celoj firmi na nivou minimalca.
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Mogu da dam tačne podatke. Sad baš gledam svoju isplatnu listu za prošli mesec. Dodatna davanja sada stoje u dve kolone - "Na zaradu" i "Iz zarade" - to je valjda ono što se pre zvalo na teret poslodavca i na teret zaposlenog. Umobolno, i pri tom totalno nepotrebno da se tako razdvaja, jer se svi procenti ionako skidaju od punog bruto iznosa, nema ništa da je "procenat od procenta".

- 0% + 10% porez na zarade
- 12% + 14% penziono
- 5.15% + 5.15% zdravstveno
- 0.75% + 0.75% osiguranje za slučaj nezaposlenosti

Ukupno 47.8%. Od bruto iznosa. Ne znam da li se procenti menjaju za minimalac, ali kod nas nema tog proporcionalnog sistema, možda samo neke olakšice. I prenziono i zdravstveno imaju gornji limit, kad ti zarada pređe neku granicu ti doprinosi više ne rastu, ali onda obično prelaziš limit za dodatno godišnje oporezivanje.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

Znaci na neto zaradu ide oko 90% nameta da bi se doslo do bruto. Znam da je samo ovaj deo koji placa zaposleni bio 65% od neto zarade.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Grujicu,

postoji i neoporezivi deo, to je nekih 10.000 - 11.000 dinara ako ne gresim (menja se svakog meseca), zato procenat varira od iznosa do iznosa ali svakako je mnogo.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

U NL je valjda neoporezovani deo oko 650eur-a mesecno. Super za decu (od 14god i studente), ali i za one koje nece mnogo da rade. Preko srednje plate ide eksponencijalno oporezivanje i sve ide preko poslodavca - on je duzan da ti placas porez, uz godisnju reviziju za koju si ti odgovoran. Ja placam oko 35% na moju platu u totalu poreza..

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

ftj napisao:Cekaj nije mi jasno, jel to dobro ili lose? Nesto mi se cini da tebi tako odgovara :)
Pa kako moze da mi odgovara? Bas bi voleo da procitam tu teoriju?
Meni mnogo vise odgovara kada bi ljudi imali prosecno vece plate, odnosno kada veci procenat ljudi primao vece plate i kada bi generalno ekonomska situacija bila stabilnija i bolja. To bi znacilo da bi imao bolje promete u prodavnicama, to znaci da bi i firme bile stabilnije pa bi lakse i skuplje mogao da prodajem bilborde i bolje da rentiram poslovne prostore, to znaci da bi ekonomska moc stanovnistva bila bolja pa bi i stanove rentirao po jacim cenama, to znaci da bi ljudi bili bolje kreditno sposobni pa bi lakse prodavao nekretnine, to znaci da bi vise ljudi islo na odmor pa bi lakse popunjavao hotel (mada realno taj posao mi nije vezan za standard u Srbiji i 1%, vise pisem u globalu)....

Tako da bi bolje prosecne plate i bolje plate vecine stanovnistva samo mogle da donesu boljitak svima pa i meni.
Risto napisao:Laki,

moram da se ukljucim u diskusiju, u pravu si da se moraju porediti (bruto/neto) prosecna plata u DE vs (bruto/neto) prosecna plata u Srbiji. Takodje se slazem da su podaci o prosecnoj plati tacni, koliko su tacni u bilo kojoj zemlji i da nisu relevantni za ono sto drugari sa foruma zele da ti objasne.

Za ovaj prikaz o kome govore kolege forumasi koji zive u Srbiji trebalobi koristiti tzv. modus prosecne plate, modus (za one koji nisu ucili statistiku) je najcesce ponavljani broj u okviru nekog skupa brojeva, u nasem slucaju bi to bio iznos koji je najcesci iznos mesecne zarade koju primaju zaposleni u Srbiji). E u tom slucaju bi se videlo najbolje ono sto se ovde govori, modus u Srbiji (bar zvanicno) bi bio verovatno ta minimalna zarada. Verujem da na zapadu je modus negde blize prosecnoj zaradi i gotovo sigurno nije minimalac, ako je prosecna zarada u DE 2000 evra (nagadjam, mada nije ni bitno za ovo sto objasnjavam), minimalna zarada 800, pretpostavljam da bi modus u DE bio na nekih 1500 evra.

Druga stvar, vidim da ti neko nije dovoljno dobro objasnio deo oko poreza na plate u Srbiji. Porez na plate u Srbiji placaju i poslodavac i zaposleni, zato vlasnici kompanija kukaju na visoke namete. Ako je recimo bruto plata zaposlenog 50.000 rsd, neto koji zaposleni dobije je cca 70% bruto plate, znaci zaposleni placa poreze i doprinose u iznosu od 15.000 rsd. Na ovu cifru treba dodati i iznos koji poslodavac placa, mislim da placaju ekvivalentno, to je onda jos 15.000 rsd. Ako ja ne gresim, neka me neko ispravi ako nisam u pravu, poslodavca neto plata zaposlenog od 35.000 rsd kosta zapravo bruto 65.000 rsd, ja poslodavcu da bi dobio svojih 35.000 treba da zaradim 65.000 da bi on bio na nuli.

Moram da se osvrnem na jos jednu stvar, veruj da ne pricam napamet i da su podaci koje cu ovde izneti tacni, Lear otvara proizvodni pogon u NS i trebace im bas dosta zaposlenih u proizvodnji. Plata koja se nudi zaposlenima u proizvodnji je minimalac, u proizvodnji bi kroz godinu dana trebalo da radi 2000 ljudi. Ako pretpostavis da ce 90% zaposlenih biti radnici u proizvodnji, lako ti je da zakljucis o cemu ti mi govorimo. Moze na tih 2000 ljudi da 200 ljudi na visim nivoima ima plate od 500, 1000, 2000 evra, prosek ce mozda biti i blizu tih zvanicnih 360-370 evra, ali i dalje mozemo govoriti o tome da su prosecni radnici placeni bedno i da oni ne mogu da zive od te plate.

Vidim pominjes NIS, znas li da bar polovinu ljudi angazovanih u NIS-u i za potrebe NIS-a cine zaposleni na pumpama cije plate su ispod prosecne? Ako na to dodamo i ljude koji rade u administraciji i u proizvodnji za ispodprosecne plate, videces da su i u NIS-u plate daleko ispod ocekivanih. Nekada je u NIS-u kafe kuvarica imala 500 evra, davno su prosla ta vremena. Moji drugari koji odlaze iz NIS-a svi nadju posao za bolju platu, jasno ti je onda koliko dobro NIS placa. A na jedan NIS dodje xy firmi kao sto je goblinova i ljudi koje on pominje gde su plate skoro celoj firmi na nivou minimalca.
Evo najbolje objasnjenje :doubleup:
goblin
Banned
Reactions:
Pridružio se: 18 Nov 2014, 23:23

Post od goblin »

Ja placam doprinose na zaradu u svojoj firmi.
Medjutim, sto se tice rente, moram jos da placam i 20% PDV (sad govorim o CG ali sve je slicno u par procenata) i 9% poreza na dohodak i porez na nepokretnost (koji zavisno od nekretnine i visine rente na godisnjem nivou optereti bruto promet prosecno 5-6%).
Sto ukupno izadje oko 35% poreskih nameta od ostvarenog prihoda. Naravno ima tu jos lufta od praznog hoda posto nije bas sve izdato svih 12 meseci, pa imaju troskovi osiguranja i neki nepredvidjeni troskovi (renoviranja...).

Bas me zanima kako ovaj deo funkcionise u inostranstvu i kakvi su nameti?
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Jeste Risto, sad sam pogledao, poresko oslobođenje 11604din, ali se skida samo kad se računa onaj porez od 10%. Ne utiče na penziono i zdravstveno, oni se obračunavaju na pun iznos.
maniaxxx
Reactions:
Pridružio se: 14 Nov 2012, 20:34

Post od maniaxxx »

ljuba napisao:
Darko napisao:Ne znam da li ljuba holandjanin prati ovu temu. Bez ikakvog posebnog razloga ali uvek me zanimalo kakva su ona holandska ostrva u karipskom moru. Kako se zivi, koji se jezik govori..itd znam samo da je preko fotografija raj na zemlji :)
Imao sam ponudu za posao tamo. Ostrva su fantasticna i klima je lepa, ali i celo uredjenje je malo opustenije i pozitivno i negativno. Nama je najveca prednost sto se tamo govori holandski i sto deca ne moraju da se prilagodjavaju novom jeziku i skoli, i sve se priznaje uzajamno. Dosta mojih kolega imaju kuce tamo. Avionske karte se poprilicno skupe, ali ako se uhvate na popustima idu i ispod 400Eur. Plate su za oko 40% nize nego u Holandiji, ali su i troskovi daleko nizi. Jedino sto sve uvozne stvari ubijau - standardno za sva ostrva. Troskovi grejanja i oblacenja minimalni :) Zivot mnogo opusteniji. Jedino sto moze jako da utice na ljude, je mali broj ljudi tamo i relativo teska pokretljivost po svetu. Ja sam bario zenu da odem makar 6 meseci da probam kako izgleda raditi tamo ali ona nije htela da cuje (sta da ti kazem kada nije zelela da cuje ni za Kaliforniju)

PS: Kada smo vec kod standarda u zapadnim zemljama, sto je skupa Austrija. U Aldiju (nekako se drugacije zove u Austriji) i Lidlu su cene vise za bar 15-20% nego u NL (cesto i ista roba). Nisam mogao da verujem. Bas je sve osetno skuplje.

Hofer se zove, u SLO su cene na nivoju AT po tim prodavnicama ( više manje, neke stvari su čak skuplje), a plate dosta manje, onda zamisli kako je nama tek :mrgreen:
Odgovori