Grčka
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Одг: Grčka
Promenite mesto ljudi u koje idete, Grčka je toliko velika da bi vam 10 života bilo malo da sve obiđete. Meni bi to bio dovoljan razlog da tamo više ne odem.
Tapatalk
Tapatalk
Da panduri cekaju iza coska sa gepekom punim srpskih tablica to su bajke. Da ne kazem nesto gore. Da imaju cangrizave ljude imaju, ali su 99,99% u pravu. Turisti misle da ako plate app 30e da mogu da se poseru u njega. E pa ne mogu. 25 godina idem u grcku, uvek sam postovao domacina i njegova pravila i nikad nisam imao ni p od problema.
Послато са LG-P990 користећи Тапаток 2
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
-Čarls Bukovski-
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Re: Grčka
Dobih (neko) objašnjenje u vezi svetala u Grčkoj.
Automobil sa upaljenim svetlima ima veću potrošnju a od početka krize oni su doneli zakon kojim se to kažnjava.
Do tada je važio onaj stari da su dnevna svetla obavezna.
Sad da li je to baš tako...
Automobil sa upaljenim svetlima ima veću potrošnju a od početka krize oni su doneli zakon kojim se to kažnjava.
Do tada je važio onaj stari da su dnevna svetla obavezna.
Sad da li je to baš tako...

Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- codemaker
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:31
- Garaža: Audi A6 C6 2.0 TDI (2008)
Pa šta njih briga da li ja trošim više ili ne, naprotiv, uzeli bi više para koje dajem za benzin?
To njihovo objašnjenje mi nešto nije jasno.
@crni
Apsolutno se slažem.
Imam prijatelja koji ima hotel i turističku agenciju u Paraliji. Ponekad svratim kod njega pa sam jedne godine video da neki Šapčanin dovozi ljude na 10 dana u Paraliju i sve sa prevozom im naplaćuje 70€
A onda uveče dok smo šetali, pokaže mi jednu od tih kuća gde su smešteni gosti iz Šapca. Na terasi sedi maljavi glavonja pater familijas i iz sveg glasa nekome objašnjava nešto a jedino što sam razumeo je "za MOJE pare ima da mi daju i od ptice mleka ako hoću!"
Pa za te pare je dobro prošao što nije smešten u nekom podrumu, ali ne - valjda je hteo "all inclusive"
Ne da nikada nisam imao problema a obišao sam bukvalno celu Grčku (ne samo obišao, već imao smeštaj po par dana najmanje) i nikada, ali nikada nisam imao ni jedan jedini problem za svih 15 godina. Po zakonu verovatnoće i ako bi bile tačne sve priče, do sada bi mi barem jaja jednom odrezali.
Moja deviza je - poštuj domaćina makar mu plaćao za smeštaj, ti si njegov gost u bukvalnom smislu. Ako misliš da bi nekog primio u kuću i da ti sere kraj šolje, onda tako radi i u gostima u GR. U suprotnom, uradi tačno onako kako bi želeo da gost u tvojoj kući radi.
Grci su veoma emotivan narod. Ako si sa njima kako valja, pristojan, dobronameran, nasmejan i prjateljski nastrojen, vratiće ti desetostruko. Drčan li si, pa makar mislio da si u pravu, biće još drčniji do sukoba maltene. Da ne pominjem Krićane. To su najdrčniji ljudi koje sam u svetu upoznao ( a mnogo putovao). E tu bi da vidim nekog turistu koji će za 70€ za 10 dana da se dere "Za MOJE pare..."
Gde god mi je išta zatrebalo, bilo gde u Grčkoj, samo sam zatražio, zamolio, pitao - i nađeno mi je rešenje u roku od odmah, uz osmeh i uz kaficu i ljubazno ophođenje.
Jedne sam godine zaglavio u Platamonasu kad je ono zviznala snežina po celoj Grčkoj. Nisam imao lance a bez njih nema kretanja, ne dozvoljava policija da se prođe klanac Tempi. Gazdarica hotela mi je našla čoveka koji mi je doneo lance, pa pošto nisam umeo da montiram, zalegao po ledu i snegu vetru i montirao mi. Na kraju nije hteo da mi uzme pare ni za lance ni za montažu, tek na kafu i uzo sam ga namamio pa smo dugo pričali. Lance sam mu vratio u povratku iz Sparte.
Ja bih stvarno bio đubre neopevano kad bih mogao i jednu reč da kažem protiv onih ljudi dole.
Naravno uvek se nađe neko zlojeb, koji mrzi i sebe i ženu i tetku i lokalnog poštara i ima pik na sve što prođe kraj njega, ali toga tek ima i kod nas.
Ja imam samo ekstra pozitivna iskustva.
Onako kako se postaviš, tako će ti se vratiti, posebno to važi u GR
Stvarno me čudi da se toliko kotrlja priča o Grcima kao maltene zloćama. Uopšte nije tačno da su mahom takvi, daleko od toga.
Treba se zapitati čime smo doprineli lošem odnosu Grka domaćina,pandura, taksiste, prodavca, carinika prema nama. Možda tu leži barem deo odgovora.
Ispada sad ja advokat grčkog naroda. Da, volim taj narod, najbliži su mi "rod" od svih ostalih naroda.
Samo u GR se bezbedno krećem gde god poželim i po najvećim vukojebinama i zasedam za kafanske stolove nakrivljene sa kockastim stonjakom a brkati gazda me ljubazno pita šta želim a kad čuje da sam "servika, veligradi" - taj osmeh dobrodošlice treba doživeti i sačuvati u srcu pa onda pisati po forumima jesu li loši ili dobri momci, ti Grci.
Izvinjavam se zbog podužeg posta, ali stvarno me pogodi kad se Grci generalno smatraju za loše, samo zbog toga što mi možda naše ponašanje nismo prilagodili, kao njihovi gosti. Kao i svuda ima i loših ljudi, ali ništa više nego drugde ali generalno, vole nas i bliski smo im.
Jedini sukob sam imao sa konobarem u Galaxidiju, kad mi je doneo "grčku kafu" umesto "frape". Zamolio sam ga da vrati tu kafu i donese mi frape, na šta mi je odbrusio da nema vremena za moje posebne zahteve! Našao sam gazdu kafića i ispostavilo se da je konobar Rumun.
To njihovo objašnjenje mi nešto nije jasno.
@crni
Apsolutno se slažem.
Imam prijatelja koji ima hotel i turističku agenciju u Paraliji. Ponekad svratim kod njega pa sam jedne godine video da neki Šapčanin dovozi ljude na 10 dana u Paraliju i sve sa prevozom im naplaćuje 70€
A onda uveče dok smo šetali, pokaže mi jednu od tih kuća gde su smešteni gosti iz Šapca. Na terasi sedi maljavi glavonja pater familijas i iz sveg glasa nekome objašnjava nešto a jedino što sam razumeo je "za MOJE pare ima da mi daju i od ptice mleka ako hoću!"
Pa za te pare je dobro prošao što nije smešten u nekom podrumu, ali ne - valjda je hteo "all inclusive"
Ne da nikada nisam imao problema a obišao sam bukvalno celu Grčku (ne samo obišao, već imao smeštaj po par dana najmanje) i nikada, ali nikada nisam imao ni jedan jedini problem za svih 15 godina. Po zakonu verovatnoće i ako bi bile tačne sve priče, do sada bi mi barem jaja jednom odrezali.
Moja deviza je - poštuj domaćina makar mu plaćao za smeštaj, ti si njegov gost u bukvalnom smislu. Ako misliš da bi nekog primio u kuću i da ti sere kraj šolje, onda tako radi i u gostima u GR. U suprotnom, uradi tačno onako kako bi želeo da gost u tvojoj kući radi.
Grci su veoma emotivan narod. Ako si sa njima kako valja, pristojan, dobronameran, nasmejan i prjateljski nastrojen, vratiće ti desetostruko. Drčan li si, pa makar mislio da si u pravu, biće još drčniji do sukoba maltene. Da ne pominjem Krićane. To su najdrčniji ljudi koje sam u svetu upoznao ( a mnogo putovao). E tu bi da vidim nekog turistu koji će za 70€ za 10 dana da se dere "Za MOJE pare..."
Gde god mi je išta zatrebalo, bilo gde u Grčkoj, samo sam zatražio, zamolio, pitao - i nađeno mi je rešenje u roku od odmah, uz osmeh i uz kaficu i ljubazno ophođenje.
Jedne sam godine zaglavio u Platamonasu kad je ono zviznala snežina po celoj Grčkoj. Nisam imao lance a bez njih nema kretanja, ne dozvoljava policija da se prođe klanac Tempi. Gazdarica hotela mi je našla čoveka koji mi je doneo lance, pa pošto nisam umeo da montiram, zalegao po ledu i snegu vetru i montirao mi. Na kraju nije hteo da mi uzme pare ni za lance ni za montažu, tek na kafu i uzo sam ga namamio pa smo dugo pričali. Lance sam mu vratio u povratku iz Sparte.
Ja bih stvarno bio đubre neopevano kad bih mogao i jednu reč da kažem protiv onih ljudi dole.
Naravno uvek se nađe neko zlojeb, koji mrzi i sebe i ženu i tetku i lokalnog poštara i ima pik na sve što prođe kraj njega, ali toga tek ima i kod nas.
Ja imam samo ekstra pozitivna iskustva.
Onako kako se postaviš, tako će ti se vratiti, posebno to važi u GR
Stvarno me čudi da se toliko kotrlja priča o Grcima kao maltene zloćama. Uopšte nije tačno da su mahom takvi, daleko od toga.
Treba se zapitati čime smo doprineli lošem odnosu Grka domaćina,pandura, taksiste, prodavca, carinika prema nama. Možda tu leži barem deo odgovora.
Ispada sad ja advokat grčkog naroda. Da, volim taj narod, najbliži su mi "rod" od svih ostalih naroda.
Samo u GR se bezbedno krećem gde god poželim i po najvećim vukojebinama i zasedam za kafanske stolove nakrivljene sa kockastim stonjakom a brkati gazda me ljubazno pita šta želim a kad čuje da sam "servika, veligradi" - taj osmeh dobrodošlice treba doživeti i sačuvati u srcu pa onda pisati po forumima jesu li loši ili dobri momci, ti Grci.
Izvinjavam se zbog podužeg posta, ali stvarno me pogodi kad se Grci generalno smatraju za loše, samo zbog toga što mi možda naše ponašanje nismo prilagodili, kao njihovi gosti. Kao i svuda ima i loših ljudi, ali ništa više nego drugde ali generalno, vole nas i bliski smo im.
Jedini sukob sam imao sa konobarem u Galaxidiju, kad mi je doneo "grčku kafu" umesto "frape". Zamolio sam ga da vrati tu kafu i donese mi frape, na šta mi je odbrusio da nema vremena za moje posebne zahteve! Našao sam gazdu kafića i ispostavilo se da je konobar Rumun.
Naravno da pričam sam sa sobom... I meni je ponekad potreban savet stručnjaka.
( Crtice iz života jednog srpskog programera )
- samo polako
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15
Pa nije baš da smeš da trošiš koliko ti hoćeš ako zagađuješ okolinu a sa benzinom upravo to i radiš.
Ekologija i zeleni su jako aktivni u EU.

Ekologija i zeleni su jako aktivni u EU.

Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
- codemaker
Plašim se da će to Grci ignorisati... kao i sve ostalo u vezi EU preporuka.ž
Sećam se kad su kod njih uveli zabranu pušenja na javnom mestu. Mislim da se pušenje na javnom mestu još pojačalo. Pa te godine u leto sam u POŠTI čekajući u redu video dvojicu u redu kako ćaskaju i puše iz sve snage... Nisam mogao da verujem.
Danas, o tome više niko i ne brine, niti se postavlja pitanje, barem ja nisam video.
Pa pre bi trebali da uvedu striktnu kontrolu izduvnih gasova i krševa koji jednim prolazom prouzrokuju karcinom kod pola sela. U Atini je jedno vreme bilo zabranjena vožnja dizel automobila, pa sad više niko i ne misli na tu zabranu.
U malim mestima, putevima i ulicama špartaju cigani, romi i neki crnci poluteretnim kamiončićima koji su u rasutom stanju, u rinfuzi takoreći, a dime gore nego naš Samir (Samirov auto je ekološki perfektno čist u odnosu na te kamiončiće).
TO je zagađenje a ne da li će neki auto trošiti više ili manje goriva.
Kod Grka pripadnost EU shvataju kao jednu sisu više, gde se može natankati koji euro....
Sećam se kad su kod njih uveli zabranu pušenja na javnom mestu. Mislim da se pušenje na javnom mestu još pojačalo. Pa te godine u leto sam u POŠTI čekajući u redu video dvojicu u redu kako ćaskaju i puše iz sve snage... Nisam mogao da verujem.
Danas, o tome više niko i ne brine, niti se postavlja pitanje, barem ja nisam video.
Pa pre bi trebali da uvedu striktnu kontrolu izduvnih gasova i krševa koji jednim prolazom prouzrokuju karcinom kod pola sela. U Atini je jedno vreme bilo zabranjena vožnja dizel automobila, pa sad više niko i ne misli na tu zabranu.
U malim mestima, putevima i ulicama špartaju cigani, romi i neki crnci poluteretnim kamiončićima koji su u rasutom stanju, u rinfuzi takoreći, a dime gore nego naš Samir (Samirov auto je ekološki perfektno čist u odnosu na te kamiončiće).
TO je zagađenje a ne da li će neki auto trošiti više ili manje goriva.
Kod Grka pripadnost EU shvataju kao jednu sisu više, gde se može natankati koji euro....
Los odnos Grka sam primetio prema strancima, nismo mi tu nikakav izuzetak. Oni su slicni Crnogorcima, dobar turista je ako posalje pare a ako vec dodje da nista ne zahteva sto je inace uobicajeno.codemaker napisao: Treba se zapitati čime smo doprineli lošem odnosu Grka domaćina,pandura, taksiste, prodavca, carinika prema nama. Možda tu leži barem deo odgovora.
Moje iskustvo je da su namerno, kao strancu a nisu znali odakle sam, prodali po 3 puta uvecanoj ceni flasu destilovane vode na pumpi. Naravno racune ne izdaju sami od sebe a kada se trazi racun nude izgovore.
Ja sam bio u nuzdi sa vremenom i nisam uzeo racun, i tek sam par dana kasnije na drugoj pumpi video identicnu bocu koja kosta priblizno 3 puta manje od naplacenog.
Drugo iskustvo je sa recepcijom, jasno je istaknut popust koji se dobija na kolicinu tj broj dana boravka uz CCI karnet karticu, sto je nesto uobicajeno sirom Evrope. Treba da platim i nema popusta na racunu, nema ni odgovora na pitanje kako to. Tek kada sam zapretio policijom (turistickom) i da znam sta treba da uradim, izdali su drugi racun umanjen za 15% uz propratno gundjanje, psovke i slican repertoar.
U Grckoj sam boravio sirom barem 15tak puta. Za mene su Grci jos daleko od turizma, tek treca liga i jedinu prednost kao turisticke destinacije vidim sto su geografski relativno blizu.
Nisu oni ni blizu ljubaznosti koja se ocekuje od domacina u turizmu. makar to bila izvestacena ljubaznost a ne iskrena.
A imao sam i pozitivnih iskustava i jako finih ljudi, koji ipak prevladavaju.
Primetio sam da ne zaobilaze ni Nemce u pokusajima da zavrnu samo sto ovi odmah pominju policiju i ADAC kontrolu pa Grci ekspresno spuste loptu na zemlju. (ADAC izdaje godisnjak veoma obiman sa preporukama za turisticke objekte, veoma detaljno opisano sve od infrastrukture do kvaliteta usluge a mnogi u Evropi ga koriste kao vodic pri odabiru lokacije za odmor).
To se narocito odnosi na nevracanje kusura, precizno.
Kao pravi Balkanci, izvini je rec koja se tesko cuje i izgovara.
Da se ne pravimo naivni, nismo ni mi nista bitno razliciti od Grka, u proseku.
Ne brini, ja u grcku idem od '88. i samo lepa iskustva imam
Pojma nemam o cemu ovde ljudi raspravljaju i gde su oni to bili.
Pojma nemam o cemu ovde ljudi raspravljaju i gde su oni to bili.
Ropstvo nikad nije iskorenjeno, samo se proširilo na druge rase.
-Čarls Bukovski-
-Čarls Bukovski-
- codemaker

- somi-car
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 06:50
- Garaža: Skoda Superb, Opel Combo
Bez uvrede ali ko ume da se opusti i provede nista mu ne smeta
Za mene je Grcka raj, i letujem od 95 god. (naravno ne svake).
Dok sam na letovanju trudim se da mi nista ne smeta i gledam sam pozivtivne stvari tj samo one koje mi prijaju

Za mene je Grcka raj, i letujem od 95 god. (naravno ne svake).
Dok sam na letovanju trudim se da mi nista ne smeta i gledam sam pozivtivne stvari tj samo one koje mi prijaju