Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
nuk
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
Garaža: Renault Espace 2.0dCi
Kontakt:

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od nuk »

Aco, priča je mnogo dublja od toga kako ti opisuješ, ja kao neko ko se pre svega borio za smenu Miloševića i dovođenje "demokratskog bloka" na vlast te dvehiljadite godine totalno drugačije na dešavanja danas i svoju ulogu u tome, kao neko ko nije glasao.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Mora se uzeti u obzir i da mi imamo toliko nakaradan izborni sistem da je glasanje za bio koga u smislu "manjeg zla" davanje legitimiteta tom sranju. Ja uvek izadjem na izbore i prekrizim listic, to je najpostenija opcija.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Xepoj87 napisao:
starac vujadin napisao:Kada bi vratili vreme unazad da li bi sada mnogi, kao tada iz prostesta, glasali za ove da bi "kaznili" demokrate ili bi glasali za demokrate? Nisu svi isti i nisu isti kurac. Ako ništa oni prethodni su bili manje loši. Skoro (verovatno "sve", ali ovo za svaku sigurnost kažem "skoro") svaka stvar je bolje funkcionisala tada.
Reci mi koje stvari, a da nisu zavisile od vestacki podignutog standarda lopovskim privatizacijama i sarene laze o boljem sutra?
Sta bi oni to danas uradili bolje?
I sta rade sada isti ti, osim sto ljube buljsona ovim sadasnjim doktorima nauke?
Sent from my Sony
Prvo da kažem šta mi je bila poenta mog posta. Nisi ti u pitanju, već da ukažem na staru udbašku mantru, posejanu još devedesetih među narod "a ko drugi", "jel ima neko bolji", "svi su isti" koja se opet širi...To je vlast Miloševićevska vlast brižljivo negovala, a to sada rade i naprednjaci šire taj morfijum koji treba da uspava, ulenji, obeshrabri. Nisu svi isti i nikada ne mogu biti isti. Da li ima bolje - uvek ima bolje. Da li je to sada na vidiku - nije, ali to ne znači da ne treba da tragamo, da se borimo, da tražimo rešenja. Da li su ovi pre bili bolji - jesu, ali to u poređenju sa ovima i nije neki uspeh, da li su ovi od pre zaslužili da odu - jesu jer su se smučili narodu, prokockali prilike, da li bi sada glasači "belih listića" i "elite" glasali za DS umesto što su ih kažnjavali bojkotom i glasanjem za druge stranke - glasali bi sada za DS, da li bi Dačić podržao Tadića i vladu s DS da je znao kroz šta će da prođe i on i SPS - naravno da bi promenio svoju odluku. Šta je bilo bilo je, treba tražiti novu alternativu jer ovi sem što pojma nemaju, na to sve deluju vrlo opasno i za razliku od Živkovića. Koštunice, Tadića, nisam siguran koliko će pošteno brojati glasove i koliko će mirno prihvatiti poraz. Ne bih želeo, ali mi miriše da će morati opet motka da radi. Koliku god imali podršku, oni ne deluju sigurno jer znaju da nemaju nikakav rezultat da je podrška spolja promenljiva kategorija i sami znaju da mogu da odlete za tili čas. Zato i guše medije, maltretiraju opoziciju u skupšitini iako imaju apsolutnu većinu, vrše presing u tabloidima na svakoga...

Šta je bilo bolje?

Da uzmemo bilo koji segment života bilo je bolje ili manje loše, kako hoćete. Od toga da su komunalne službe bolje radile, javni servisi, do toga da je bilo stvarnih investicija, da su odvijali novi projekti, a ne samo završavali stari od prethodne vlasti kao što ovi sada rade. Pravni sistem i insitucije su se više poštovale, umesto što zarad jednog sumanutog plana menjaš urbanizam i neka pravila koja su stara više decenija, daješ prednost svom bratu u odnosu na organ koji vrši svoju funkciju. To ovi ranije nisu radili. Bilo je više reda. Narodna banka nije imala minus, što je svetski kuriozitet. Nije se išlo da se falsfikuju podaci o smanjenju nezaposlenosti i šatro uspešnom poslovanju Air Srbije. Nisu se gušili mediji, proganjali ljudi i institucije po tabloidima koji su dobili status zvaničnog glasila vlasti....ovi ranije to nisu radili u toj meri...to ovakio iz rukava na prvu loptu.

Da sada ne spominjemo one stvari za koje se može reči da bi radile i demokrate da us ostlai na vlasti - Kosovo, odnos prema velesilama, pristupanje EU, zaduživanje, otpuštanje ljudi iz javnog sektora, smanjivanje plata...da li bi to radili i na koji način ne znam. Lično mislim da bi i to bilo manje loše nego što ovi rade jer su jednostavno imali bolji kadar, više iskustva, nešto veći respekt u međunarodnim institucijama, ali neka to ostane hipotetički.

Da ne spominjemo i sva ona neispunjena obećanja naprednjaka zbog kojih su ljudi glasali za njih - s jedne strane oni koji su bili nezadovolni prethodnicima, pa su ovim aukazali šansu da urade bolje ono što ovi nisu i s druge strane oni koji su oduvek bili za naprednjake i koji su očekivali borbu protiv kriminala, manje zaduživanja, kraj partijskog zapošljavanja, drugačiji odnos prema kosovskom pitanju, itd...

Nabrajanje naprednjačkih grešaka i neispunjenih obećanja je lako, bitno je da se to opravdano nezadovoljstvo nekako kanališe i usmeri u nešto produktivno.
Korisnikov avatar
McGruja
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:48
Garaža: Suzuki Vitara 1.6 16v AT

Post od McGruja »

Potpuno se slazem
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Slazem se. Ja ne bih glasao za DS nikako, ali jasno se vidi koje zlo je manje.

Prethodna garnitura se upinjala na sve nacine da obidje zakone i institucije kad im smetaju. Ovi ih prosto pregaze i ispisaju se na ono sta ostane.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Rakhile jesi slusao sta Danica Popovic kaze za Radulovica?
Korisnikov avatar
AcaKayak
Reactions:
Pridružio se: 18 Jan 2012, 11:13

Post od AcaKayak »

Milose, znam da su nedeljom, nisi me razumeo :)

Mrzi ih da glasaju jer je "zasluzen" neradni dan (nedelja) a kad bi se dao slobodan dan (recimo izbori da budu utorkom pa ko glasa ne ide na posao) svi bi glasali :)

Veljo, nisam mislio na tebe, vec dosta komentara je u tom smislu pa reko da iznesem misljenje samo :)

A sto se vlasti tice, debilan smo narod i zasluzujemo debilnu vlast, kraj price.

Kad vec pomenu neko smenu Milosevica, kad sam bio kod Divca na veceri prica njegova zena koja je isla u odeljenje s Dacicem kako na xx godina mature koje su pale ubrzo nakon sto su ih oterali s vlasti i hteli ubiti da su mogli, ona prica s Ivicom i kaze mu sta ces dalje? On na to kaze pa nista, gledam da se sto pre vratim na vlast. Kaze ona da su ga drugovi gledali kao da je prolupao, u fazonu nije normalan sta prica. Afera kofer i dalje aktuelna otprilike a on bi na vlast.

E sad, zamislite vi koliko smo mi kretenski narod kad coveka zbog kog si bio spreman da pogines da ga oteras s vlasti (izmedju ostalih), ti 10 godina glasas za njega da on covek s punim pravom bude premijer te iste drzave.

Jbg, za bolje i nismo.
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Ma OK, samo da razjasnim...Naduv'o sam se ja suzavca i popio po ledjima onih starih pendreka dovoljno, ova faza nije proistekla iz lenjosti.
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Uf kad pomenu... onaj suzavac ranije je bio gotivniji nego ovi današnji. Sad sve sintetika. Zato oni stari pendreci, mali savitljivi, al zato boleee u PM. ;)
Širim haos!
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Oldskul :D Prodirali su kroz Mont jaknu do koske, majku im komunističku
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

To su bile jakne. :D
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Velja napisao:Oldskul :D Prodirali su kroz Mont jaknu do koske, majku im komunističku
I ja se zaj* sa Montarom i furao podliv narednih 10 dana. Zato za 2000. džemper, kožnjak, pa preko šuškavac. :kezo:
Širim haos!
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Slojevito da čuva krsta. :mrgreen:
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:

Post od Velja »

Kožnjak je neprevazidjen za pendrečenje.
Korisnikov avatar
Martin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:38
Garaža: 2021 Dacia Logan Comfort Eco-G

Post od Martin »

AcaKayak napisao:Milose, znam da su nedeljom, nisi me razumeo :)

Mrzi ih da glasaju jer je "zasluzen" neradni dan (nedelja) a kad bi se dao slobodan dan (recimo izbori da budu utorkom pa ko glasa ne ide na posao) svi bi glasali :)

Veljo, nisam mislio na tebe, vec dosta komentara je u tom smislu pa reko da iznesem misljenje samo :)

A sto se vlasti tice, debilan smo narod i zasluzujemo debilnu vlast, kraj price.

Kad vec pomenu neko smenu Milosevica, kad sam bio kod Divca na veceri prica njegova zena koja je isla u odeljenje s Dacicem kako na xx godina mature koje su pale ubrzo nakon sto su ih oterali s vlasti i hteli ubiti da su mogli, ona prica s Ivicom i kaze mu sta ces dalje? On na to kaze pa nista, gledam da se sto pre vratim na vlast. Kaze ona da su ga drugovi gledali kao da je prolupao, u fazonu nije normalan sta prica. Afera kofer i dalje aktuelna otprilike a on bi na vlast.

E sad, zamislite vi koliko smo mi kretenski narod kad coveka zbog kog si bio spreman da pogines da ga oteras s vlasti (izmedju ostalih), ti 10 godina glasas za njega da on covek s punim pravom bude premijer te iste drzave.

Jbg, za bolje i nismo.
:plusone: Što jes, jes....
Odgovori