Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od jaksa »

Mleko imate Dukat made in BiH (0.05% znate čega)
Poskupelo je, naravno, ali bar nije 0,5%.

Merio sam na vagi 1l jogurta (domaća mala mlekara) i 1kg jogurta, oba su teška oko 1040-1050g, sa sve sličnom ambalažom.

Za gramažu - mene nije nikad mrzelo da računam, a imate i cenu u din/kg pa računajte. Fora sa 90g, 85g,70g je skroz glupa i pamtim ko se time služi, da se ne zaboravi :) Schogetten čokolada se reklamira sa "još uvek 100gr" :D
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Da li ste znali (ja sam tek danas saznao) da je kod nas od skora zabranjeno koriscenje VIBER-a?
(ko ne zna, radi se o Android aplikaciji koja koristi gprs protok za razgovor i slanje poruka, nesto kao Skype)
Nikakva preterano sofisticirana aplikacija, cak se i glas cuje bezveze, nisam je ni koristio jer imam 5x vise minuta mesecno nego sto mi treba za razgovor, ali sustina je da kad odes u playstore uopste ga nema za download ako si iz Srbije. Koliko sam razumeo, sastali su se nasi operateri i zalili se kako to nema smisla bla bla bla i zabranise ga. Po meni je to skandalozno u 21. veku i ako nesto nema smisla, onda njihov potez nema smisla. Kao u Severnoj Koreji jbt.

Zamisli sad ja izmislim automobil koji ide na vodu recimo i onda drzava zabrani da se koristi takav auto jer niko ne kupuje gorivo. Zarad profita nekih kompanija, drzava ogranicava ljudima da koriste naprednu tehnologiju, softver, stagod... Sad treba znaci svi da koristimo recimo 56k modeme, jer ovo sa ADSL "nema smisla" posto je prebrzo i jeftino. Ili da zabrane online vesti, jer nema smisla posto se ne kupuju dovoljno papirne novine. Ili da zabrane recimo tubeless gume, posto sad niko ne kupuje unutrasnje gume.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Scuderia
Reactions:
Pridružio se: 22 Jan 2012, 20:20

Post od Scuderia »

Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

:doubleup:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Risto
Reactions:
Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro

Post od Risto »

Ja ne znam sto ste vi sokirani ovim pokazateljima za trendove rasta cijena? Mi svake godine baratamo inflacijom od 10%, inflacija je kod nas normalna pojava koliko god to ne bi trebao biti slucaj. Tu dolazimo do onog da npr. neko ko u Srbiji nije bio 5-10 godina kad dodje ovdje nakon tako dugog perioda bude sokiran koliko je sve skupo jer kad je on otisao sve je bilo mnogo jeftinije...

Realno ove price oko ambalaze mi samo uvozimo sa zapada, nista to nije novo i naravno da nije srpski izum, samo bi bilo posteno da svi pisu i cijenu za kg/lit kao sto to vidjam u njemackim prospektima. Onda ne gledas koliko kosta pakovanje nego koliko kosta kila i nemas brige oko cijene... Svi bi trebali da tako racunamo, sta nam vrijedi ako nesto placamo 5% jeftinije a dobijemo 10% manje proizvoda...

Ovakva analiza je za podsmijeh, ovo se ne radi tako, da bi se poredila inflacija moraju se koristiti iste korpe proizvoda a nije lose i imati tzv. stalne cijene koje ne variraju u odnosu na kurs i sl. parametre, tek tada se moze racunati prava inflacija (koja uopste nije niska, ne branim ja nase kreatore fiskalne politike)... U ovoj zemlji je problem diskutovati o ekonomiji kad imamo razlicite podatke a vjerovatno su svi ti podaci ustvari sminka, stvarno stanje zna samo Bog (ako i on)... U nas fiskalni savjet tvrdi da nam je javni dug 60+% GDP-a a Dinkic tvrdi da je tacno 60%, to se ne bi smjelo dogadjati u ozbiljnim zemljama...
Heineken
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:34
Garaža: Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm-2 150, Opel Corsa D 1,4 FL

Post od Heineken »

^
Ozbiljne zemlje imaju definisane granice, imaju ekonomiju, imaju institucije, vojsku...sta mi imamo od toga? U ovoj zemlji drzavni vrh ne sme da prdne a da pre toga ne pita strane ambasadore da li sme to da ucini, toliko o nasoj zemlji i nasem suverenitetu.. :glavomuzid:
Korisnikov avatar
jaksa
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:15
Garaža: Jugo 45

Post od jaksa »

Nešto nisam primetio (a evo ih jedno desetak iza mojih ledja) da nemačke čokolade kupljene u Nemačkoj imaju ta šuntava pakovanja od 80-90gr. Sve je po 100 grama. Zaključak - sva ta pravila jesu izmišljena na globalnom nivou, a primenjuju se po potrebi.
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

http://www.b92.net/info/vesti/index.php ... _id=696256

"Packa" EK zbog ukidanja agencije

Beograd -- Srbija ukinula Agenciju za hemikalije u koju je EU uložila 3,2 miliona evra i koja je jedino telo koje reguliše koje supstance smeju da se koriste, piše "Blic".

Evropska komisija će u izveštaju negativno oceniti ukidanje Agencije za hemikalije i od Vlade Srbije, odnosno nadležnog ministarstva, zatražiti da ponovo aktivira rad ovog tela.

Aktuelna vlada je napravila grub propust i ukinula jedino regulatorno telo koje je brinulo o bezbednosti i zdravlju stanovništva, tako što je propisivalo koje hemijske i biocidne supstance i proizvodi ne smeju da se koriste, uvoze i izvoze. Na osnovu tog registra su potom radile nadležne inspekcije.

Izvor "Blica" iz Brisela navodi da je za osnivanje i rad Agencije, koja kontrolom proizvoda štiti životnu sredinu i zdravlje ljudi, EU uložila 3,2 miliona evra.

"Kraljevina Švedska je donirala 1,7 miliona evra, a EK 1,5 miliona evra. Bitno je napomenuti da je Agencija bila samoodrživa, jer je najveći deo sredstava sama ubirala iz naplate registracije proizvoda, a ne iz budžeta. Postojala je samo dve i po godine, a zahvaljujući njenom radu Srbija je dobitnik bronzane nagrade Strateškog pristupa međunarodnom upravljanju hemikalijama SAICM za period od 2009. do 2012. godine", kaže on.

Izvor "Blica" dodaje da je na pitanje nadležnima u Vladi Srbije zašto je ukinuto ovo telo, dobijen odgovor: "Ispunjavamo predizborna obećanja".

List podseća i da je pre osnivanja Agencije u Srbiji bilo svega 19 hemikalija na spisku zabrana, a da je tokom njenog rada taj broj povećan na više od 1.000.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

U Nemackoj sam siguran da je Milka od 300g jos uvek od 300g, dok je kod nas od 250g i pride je skuplja za oko 30% nego u Nemackoj (ajde to sto je ova za nase trziste i losijeg ukusa da izostavimo i pripisemo mom "tripu" da je losija). Kod njih su male od 100g, kao i uvek. Za Madjarsku ne mogu da tvrdim. Imaju vecinu od 100g, ali imaju i neke od 90g, mada mislim da su to one "sezonske" serije koje Milka ponekad pravi. Mislim da su velike od 300g i u Madjarskoj jos uvek 300g, tj one koje sam ja kupovao jesu.

Prosle godine je bilo price u EU oko jeftinijih proizvoda za siromasna trzista, gde se pre svega mislilo na siromasne africke zemlje. Na primer, manje pakovanje, jeftinija ambalaza, losiji kvalitet itd. Konkretno, eurokrem i cokolade sa manje lesnika, gelovi za tusiranje i samponi sa jeftinijim sastavom (valjda izostavljeno nesto od sastojaka, ne razumem se), jeftina ambalaza itd.
Po meni je postenije da tako naglase to i to je jeftin proizvod, nego da ovako prodaju po identicnim cenama kao kod nas, a ocigledno losijeg kvaliteta. (cokolade kupljene u Nemackoj i kod nas nisu iste, kremovi isto, zena mi kaze da farba za kosu kupljena tamo i ovde nije ista, sampon takodje...) Imam osecaj da nam velike kompanije prodaju hleb od prekjuce po cenama svezeg ili cak skuplje. Krajnje neposteno.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Texonja napisao:Da li ste znali (ja sam tek danas saznao) da je kod nas od skora zabranjeno koriscenje VIBER-a?
(ko ne zna, radi se o Android aplikaciji koja koristi gprs protok za razgovor i slanje poruka, nesto kao Skype)
Nikakva preterano sofisticirana aplikacija, cak se i glas cuje bezveze, nisam je ni koristio jer imam 5x vise minuta mesecno nego sto mi treba za razgovor, ali sustina je da kad odes u playstore uopste ga nema za download ako si iz Srbije. Koliko sam razumeo, sastali su se nasi operateri i zalili se kako to nema smisla bla bla bla i zabranise ga. Po meni je to skandalozno u 21. veku i ako nesto nema smisla, onda njihov potez nema smisla. Kao u Severnoj Koreji jbt.

Zamisli sad ja izmislim automobil koji ide na vodu recimo i onda drzava zabrani da se koristi takav auto jer niko ne kupuje gorivo. Zarad profita nekih kompanija, drzava ogranicava ljudima da koriste naprednu tehnologiju, softver, stagod... Sad treba znaci svi da koristimo recimo 56k modeme, jer ovo sa ADSL "nema smisla" posto je prebrzo i jeftino. Ili da zabrane online vesti, jer nema smisla posto se ne kupuju dovoljno papirne novine. Ili da zabrane recimo tubeless gume, posto sad niko ne kupuje unutrasnje gume.
Mislim da imaš negde u ugovoru kako nije dozvoljeno koristi njihovu mobilnu mrežu za potrebe tvog voip-a. Tako nekako. To je samo stavka u ugovoru, jer inače niko ne bi ni koristio njihove minuta onda ;)
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Zar nisu vratili Viber? Ja ga koristim normalno svakog dana...
Korisnikov avatar
trojanac
Editor in Chief
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
Garaža: KIA Ceed JD 1.4
Kontakt:

Post od trojanac »

Ko ga je skinuo ranije normalno ga koristi. Problem je što nije dostupan na Google Play (Store) za skidanje, jer prepozna lokaciju iz Srbije. Ali može bez problema da se skine sa neta, prebaci na fon i instalira.
Ima više o tome u temi "Mobilne telekomunikacije", imaš link par postova iznad.
Posetite www.garaza.rs !
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

nikaragva napisao: Mislim da imaš negde u ugovoru kako nije dozvoljeno koristi njihovu mobilnu mrežu za potrebe tvog voip-a. Tako nekako. To je samo stavka u ugovoru, jer inače niko ne bi ni koristio njihove minuta onda ;)
Ma nije uopste do mene, niti je do minuta. Imam 500min i 500 poruka sa box paketom, a potrosim jedno 50min i 150 poruka, tako da se zaista ne osecam ugrozenim po tom pitanju, niti sam koristio Viber, ali mi je "severnokorejski" to zabranjivanje (isto kao sto nisam derpe, ali sam ipak protiv zabranjivanja okupljanja pomenutih, kao i svaka zabrana i gusenje slobode jer je neko odlucio da to tako treba i da mu se tako moze).
Zasto onda ne zabrane Skype? Isti budak ko i Viber, cak jos bolje jer Skype vaistinu radi i moze se pricati normalno, dok je Viber po mom licnom iskustvu jedna nesretna aplikacija losa za razmenu poruka i jos gora za pricu (metalan glas, odjek, seckanje). Ne kapiram to treniranje strogoce, pa jos selektivno zavisno dal' je aplikacija vlasnistvo neke male programerske kuce ili Microsofta pa ne smeju ni da pisnu. Nisu taj Viber koristile multimilionske kompanije koje bi inace placale neke velike telefonske racune provajderima da nema Vibera. Koristili su ga verovatno klinci koji nemaju 500 din mesecno za neki paket sa free minutima i svakako od njih nece izmusti pare tom zabranom, tako da iskrenu finansijsku opravdanost ne vidim.
Uostalom, uvek mogu da koriste Skype. On je free, nije zabranjen i nema sanse da ga zabrane. I sta su postigli? :nemampojma:
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Risto napisao:
...samo bi bilo posteno da svi pisu i cijenu za kg/lit kao sto to vidjam u njemackim prospektima. Onda ne gledas koliko kosta pakovanje nego koliko kosta kila i nemas brige oko cijene... Svi bi trebali da tako racunamo, sta nam vrijedi ako nesto placamo 5% jeftinije a dobijemo 10% manje proizvoda...
Mislim da je u metrou cini mi se bas tako. Opet mislim da nije ni to u redu, i veoma bezobrazna obmana.

Ceo zivot placamo nesto na pakovanje, npr jogurt na casu. Naravno kad neko promeni nesto preko noci, vecina ljudi nece primetiti sigurno.
Problem je to sto niko to nigde nece reci.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Texonja napisao:
nikaragva napisao: Mislim da imaš negde u ugovoru kako nije dozvoljeno koristi njihovu mobilnu mrežu za potrebe tvog voip-a. Tako nekako. To je samo stavka u ugovoru, jer inače niko ne bi ni koristio njihove minuta onda ;)
Ma nije uopste do mene, niti je do minuta. Imam 500min i 500 poruka sa box paketom, a potrosim jedno 50min i 150 poruka, tako da se zaista ne osecam ugrozenim po tom pitanju, niti sam koristio Viber, ali mi je "severnokorejski" to zabranjivanje (isto kao sto nisam derpe, ali sam ipak protiv zabranjivanja okupljanja pomenutih, kao i svaka zabrana i gusenje slobode jer je neko odlucio da to tako treba i da mu se tako moze).
Zasto onda ne zabrane Skype? Isti budak ko i Viber, cak jos bolje jer Skype vaistinu radi i moze se pricati normalno, dok je Viber po mom licnom iskustvu jedna nesretna aplikacija losa za razmenu poruka i jos gora za pricu (metalan glas, odjek, seckanje). Ne kapiram to treniranje strogoce, pa jos selektivno zavisno dal' je aplikacija vlasnistvo neke male programerske kuce ili Microsofta pa ne smeju ni da pisnu. Nisu taj Viber koristile multimilionske kompanije koje bi inace placale neke velike telefonske racune provajderima da nema Vibera. Koristili su ga verovatno klinci koji nemaju 500 din mesecno za neki paket sa free minutima i svakako od njih nece izmusti pare tom zabranom, tako da iskrenu finansijsku opravdanost ne vidim.
Uostalom, uvek mogu da koriste Skype. On je free, nije zabranjen i nema sanse da ga zabrane. I sta su postigli? :nemampojma:
Sve to stoji.
Ali oni su stavili nešto u ugovor, a to nešto si ti potpisao. I tu je kraj rasprave sa njima.

Meni je mnogo važnije pitanje, zašto je država uopšte udarila akcize na gorivo? Zašto ja za svaku litru koju platim koja preko 10 ruku dođe do mene, moram i državi isto toliko da dam, pa plus još i porez. Zašto?
Ustav mi garantuje slobodu kretanja, zašto mi ga država ograničava sa tim akcizama.
:)
Odgovori