Neki su se sklapali (Golf, Reno 4/5...) a neki su mogli da se uzmu bez carine zahvaljujući sporazumima (Kadett 1.2J, Tipo 1.4, AX 1.1 itd.).
Na Mercedes je išla najveća carina valjda. Gledala se i kubikaža. BMW je bio po "normalnoj ceni" jedino 316s 75ks (specijalno rađen za YU i GR) a za ostale je bilo dranje.
Danas ljudi u Srbiji mogu lakše da dođu do boljeg auta nego nekad...
Kod nas se nije gotovo nista sklapalo od silne ponude raznih navodno domacih modela, jedine fabrike su bile Fiatova Zastava i VAGov TAS. Uslovno i Renoov IMV.
Ostalo se kupovalo kao gotov proizvod direktno od proizvodjaca kao kompenzacija za gomilu nasih izvezenih delova. Tako je isao Opel( IDA Kikinda radila glave motora) , Citroen (Cimos), Pezo (amortizeri iz Pristine), VW (ventili iz S. Mitrovice za Audi) svi modeli osim Caddy i Golfa JX itd.
U svim tim slucajevima "sklapanja" dolazio je gotov auto na kamionu a ovde se od "sklapanja" praktikovalo pumpanje guma, dekonzervacija i spoljno pranje uz prevod uputstva za upotrebu na 4 zvanicna jezika. I lepljenje dodatne oznake modela/ domace fabrike pozadi na gepek.
Placala se carina, pa savezni porez na promer, republicki porez na promet, pa opstiniski porez na promet, pa takse za registraciju.
Zbirno za preko 1200 kubika je bilo placanje dazbina oko 78%, za recimo 1950 kubika motor oko 140%.
Imam ja gomilu cenovnika za skoro sve marke vozila iz 80tih, cesto je kod nas bila snizena devizna cena i posebni ogoljeni modeli prodavani sa povadjenom opremom / motorima umanjene kubikaze da bi se koliko toliko koji komad mesecno uopste prodavao.
Tako je BMW izgubio 200 kubika za YU i GR trziste, Reno 21 je imao motor 1400 kubika kao specijal model za YU.
Sve preko 1599 kubika carina i porezi su prevazilazili 100% i takvi automobili su bili misaona imenica, tj nisu se mogli videti na ulici ili sresti u voznji.
Auto sa vise od 75KS i preko 1600 kubika se smatrao teskim luksuzom u YU, svuda osim u Sloveniji gde je onih 1600-2000 ipak bilo moguce primetiti.
Na primer, VW Golf GTD je prodavan preko konsignacione prodaje Inex Interexporta za oko 40.000 DEM zbirno auto sa dazbinama. TASov JX dizel 54KS je kostao oko 14.000 DEM. Toliko je bila velika razlika. Naravno i razlika u opremi nemackoj i yu modela je bila veoma velika, takoreci drugi auto po kvalitetu materijala, izradi i spisku opreme.
To je bilo sve do jeseni 1989. kada je ublazen restriktivni uvozni rezim automobila.
Mogu da pogledam tacne iznose za mnogo modela, Avto Magazin iz Ljubljane je redovno objavljivao cenovnike a poznati su i njihovi testovi Martina Cesenja koji su bili uvek izvanredno stivo sa detaljnim podacima.0
Ne znam koliko puta mi je na pamet pala ona scena kad kuva onu kašu sa užarenim kamenjem.
Jeste da je bilo prvo dva kanala, pa onda 3K(što će mlađima na forumu biti smešno) ali sadržaj za decu je bio mnogo kvalitetniji. Iako ga je bilo manje nego danas mnogo.
Nista drugacije ne izgleda isporuka Fijata (raznih modela) u Barskoj luci.
Kad sam video bas sam se iznenadio, nisam ocekivao bas toliki "lager" u luci Bar.