1000 zašto - 1000 zato!
-
- Banned
- Pridružio se: 14 Jan 2012, 23:20
- Garaža: Seat Leon 1.2 TSI 2017
Re: 1000 zašto - 1000 zato!
- Ako autobus stoji u stanici i jos nije ukljucio levi zmigavac
- Ako se time ne ometa normalno kretanje vozila iz suprotnog smera i kada na putu ima dovoljno mesta za izvodjenje te radnje
Ovo se sve odnosi na OBILAZENJE (kada se prolazi pored vozila koje STOJI na putu), ne na PRETICANJE
Sto se tice PRETICANJA, koliko god sporo islo vozilo ispred vas, NE SMETE preticati na punoj liniji (ovo realno svi radimo kada ispred nas ide traktor ili neka kamioncina 1km/h na primer na silazu sa Rudnika prema Beogradu...
- Ako se time ne ometa normalno kretanje vozila iz suprotnog smera i kada na putu ima dovoljno mesta za izvodjenje te radnje
Ovo se sve odnosi na OBILAZENJE (kada se prolazi pored vozila koje STOJI na putu), ne na PRETICANJE
Sto se tice PRETICANJA, koliko god sporo islo vozilo ispred vas, NE SMETE preticati na punoj liniji (ovo realno svi radimo kada ispred nas ide traktor ili neka kamioncina 1km/h na primer na silazu sa Rudnika prema Beogradu...
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Sme preko pune da se obilazi i kada vozilo stoji u vasoj traci a postoje uslovi za bezbedno obavljanje tog manevra.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
-
- Banned
Pa to sam i mislio, druga "crtica" se odnosi na sve situacije, ne samo na autobus. Ovo se odnosi na PUNU LINIJU.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
OK.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Odavno je tako. Pisalo se o tome. Sve lepo pise u ZOBSu.
Kada se u zakonu kaže "stanica", misli se na posebni, uvučeni deo kolovoza napravljen specijalno za tu svrhu. Sme da se obilazi dok ne uključi levi migavac, ali kada to učini, mora se stati i dozvoliti autobusu da se uključi.Ogi napisao:Citam u SAT da autobus sme da se obidje kada stoji na stanici ako nije dao zmigavac da se ukljucuje?! Jako sam se iznenadio na ovo. Bio sam siguran da autobus ni u kom slucaju ne sme da se obilazi dok stoji na stanici sto nikada i ne radim i sto je inace logicno. Ovo je cak u tekstu koji govori o tome kada sme da se obilazi preko pune.
Kada nema posebnog - uvučenog dela kolovoza, niti više saobraćajnih traka za taj smer, autobus se ne sme obilaziti sve vreme dok stoji na stanici (dakle, ne sme se ulaziti u suprotni smer, čak ni kada je linija isprekidana, a preglednost dobra). Koliko shvatam, ta odredba postoji da bi se zaštitili putnici koji izlaze iz autobusa i koji će možda krenuti da prelaze ulicu, pogledati levo i desno i neće očekivati da im se neko stvori u suprotnom smeru iza leđa.
Tako je bilo u starom, a mislim da je i u novom ZOBS-u.
Ђенерал Јанковић
-
- Banned
Ako je ovo tacno onda je Alvirko napravio veliku gresku u svom casopisu jer to nigde nije naglasio, cak je i doveo ljude u zabludu. Mada ovo sto pricas mi nije sasvim najlogicnije jer ako postoji uvuceni deo kolovoza onda to nije nikakbo obilazenje jer nastavljas svojom trakom normalno pravo.snork napisao:Kada nema posebnog - uvučenog dela kolovoza, niti više saobraćajnih traka za taj smer, autobus se ne sme obilaziti sve vreme dok stoji na stanici (dakle, ne sme se ulaziti u suprotni smer, čak ni kada je linija isprekidana, a preglednost dobra). Koliko shvatam, ta odredba postoji da bi se zaštitili putnici koji izlaze iz autobusa i koji će možda krenuti da prelaze ulicu, pogledati levo i desno i neće očekivati da im se neko stvori u suprotnom smeru iza leđa.
Nije Snork u pravu.
ZOBS ne pravi razliku izmedju zaustavljenog busa u stanici i drugih vozila. Osim prevoza dece.
ZOBS ne pravi razliku izmedju zaustavljenog busa u stanici i drugih vozila. Osim prevoza dece.
U kom delu grešim? Kada ima uvučeno stajalište ili kada bus stoji u običnoj saobraćajnoj traci?
Poslednja izmena od snork u 21 Jul 2013, 21:38, izmenjeno 2 puta ukupno.
Ђенерал Јанковић
U obicnoj.
U pravu ste.
Ne pravi se razlika između vozila (da li je bus ili neko drugo, ako stoji u saobraćajnoj traci). Tako je bilo i u starom ZOBS-u, nego sam ja malo pomešao sa prvim slučajem.

Ђенерал Јанковић
Pazite se tamo gde je pesacki posle stajalista, tu ste svakako u prekrsaju.
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
I još jedan važan detalj koji je i pomenut, ako bus prevozi decu, tada se mora stati.
- nuk
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:49
- Garaža: Renault Espace 2.0dCi
- Kontakt:
I takav autobus treba biti obelezen, uglavnom sa onim tablama, natpisom ili elektronskim znakom umesto broja
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk HD
Sent from my Nexus 7 using Tapatalk HD
- Risto
- Pridružio se: 24 Dec 2012, 23:51
- Garaža: BMW 316d Sport Line, OEBB Desiro
Da li neko zna koje je radno vrijeme poreske uprave u NS?
Ovo mi je vazan podatak jer moram posle posla da idem u poresku upravu da mi procijene auto i da platim porez na prenos apsolutnih prava...
Ovo mi je vazan podatak jer moram posle posla da idem u poresku upravu da mi procijene auto i da platim porez na prenos apsolutnih prava...