Granicni prelazi?

Stanje na putevima, registracija, osiguranje i druge informacije
Odgovori
Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Re: Granicni prelazi?

Post od carov2 »

zdushan napisao:Moze, ali neko nece da vozi 1.4b atmo konstantno 160kmh, jer bi mu potrošio boga oca i brujala bi mu glava posle 3 dana.

Veći je tu problem barem kod nas merenje prosečne brzine. To anulira nešto.

A za ovu početnu tezu se ne slažem uopšte, iako sam je pažljivo pročitao u prepotentnom maniru...
Ako je gužva na granici 3 sata cekanja, a osoba X je došla brzim kolima sa sat vremena prednosti u odnosu na Y, preci će i granicu sa sat prednosti u odnosu na osobu Y u "sporom kršu".

Sta se tu anuliralo?

Sent from my SM-S918B using Tapatalk
Moje pisanje se odnosilo na to, da će mi stanje na granici odrediti da li će mi trebati 4h ili 6h za 500km i da više utiče na vreme, nego snaga auta. (Uslovno rečeno, naravno, da ne poredimo sad neke ekstreme)

Bržom vožnjom, a to teško da može svuda, ne možeš toliko da spustiš vreme, koliko granice mogu da te zajebu i ne, ne znači da će ovaj koji dođe sat vremena posle tebe, da čeka isto koliko i ti.
Otvori se novi red i čekanje se drastično smanji.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Korisnikov avatar
zdushan
Reactions:
Pridružio se: 12 Jan 2013, 13:02
Garaža: Škoda Superb 2.0 TDI 4x4

Post od zdushan »

Pa naravno, ali u proseku utiče isto i brzom i sporom vozilu.
To sad što mogu da otvore jos xy kolona je anomalija (česta).

Korisnikov avatar
carov2
Reactions:
Pridružio se: 23 Apr 2012, 20:24
Garaža: Audi A4
Kontakt:

Post od carov2 »

Kapiram tvoju poentu, hoćeš da kažeš da je brži/jači auto, uvek "isto" brži.

Zavisi recimo koja je ruta u pitanju i koja dva auta poredimo i od još par stvari, kolika će razlika da bude.

Sent from my iPhone using Tapatalk
milekmilek
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2017, 14:29

Post od milekmilek »

Pa da, početna teza je i zasnovana na anomalijama a ne na idealnim uslovima na putu.

Sent from my SM-G973F using Tapatalk

Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Post od grujicd »

Moje iskustvo je da kako kreneš da dižeš putnu brzinu iznad 130kmh, ni blizu za toliko ne raste prosečna brzina. Sve ovo pišem za slučaj kad je sezona i kad je gužva i na putu i na granicama i na radovima. Ako digneš max brzinu sa 130 na 150 prosek će da poraste jedva za 5 ili 10kmh. Svako malo naiđeš na kamion koji pretiče, radove, pa i obična kola koja su na manjoj brzini u levoj traci. Svako to usporenje mnogo obara prosek, što si brži više će prosek da trpi. Kad usporiš sa 100 na 90 malo si izgubio, kad si usporiš sa 150 na 90 gubi se puno. Pa i u Nemačkoj su svako malo radovi i usporenja, daleko od toga da stalno može da se cepa.

Pre par godina sam jako žurio do Treviza, bila je neočekivana gužva na granici i kad sam prešao u Hrvatsku shvatio sam da stižem 15min posle zatvaranja recepcije. Kroz Hrvatsku sam vozio 150-160, ali tu je svaki čas bilo kočenja, daleko više nego kad voziš 130-140. Kroz Sloveniju malo umerenije, kroz Italiju opet brže. Na kraju sam uspeo da nadoknadim tih 15 minuta ali mi je trebalo nekih 600km brže vožnje. Da skineš sat vremena treba da voziš baš baš brzo jer ćeš kočiti svaki čas.

U stvari glavni hak je da putuješ kad nema gužve ili noću. Onda već i može da se digne prosek ako cepaš. Samo da ne poredimo takve uslove sa ovim što milekmilek priča, jer su to dve različite stvari.

Ovo po sezoni, u gužvi, baš teško se pravi vremenska razlika. Nekad ni ne možeš ništa, sve da si u Ferariju.
milekmilek
Reactions:

Post od milekmilek »

Odličan post, konačno neko da malo detaljnije objasni poentu.

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Mozes, mozes... Prosecno prelazim 3x godisnje (zadnjih 25 godina) preko dobrog dela Evrope i sa brzim autom stignem dosta brze, osim u uslovima eksremnih guzvi kao sto su trenutno - tu stignem samo brze ... A vozio sam se i u Suzuki WagonuR i sa Alfom 164 :) i sa mnogim drugim ...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Najveća razlika je što ti se ne smuči putovanje. :D
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

milekmilek napisao: 19 Avg 2024, 22:03
zdushan napisao:Pa i onaj što vozi sporo će naići na čep. I cekati kao i ovaj što vozi brzo. Brži će opet brže da stigne u odnosu na sporog, ne znam u čemu je problem. Sem u guzvi jer lepo je kad je nema. A lepe su i jagode.

Koliko će brži da stigne pre? Koliko je to u praksi, a ne u teoriji?

Nemački auto novinari (TV emisije) relativno često prave takve ispitne vožnje, testiranja tog tipa sa kraja na kraj nemačkih autoputeva.
U praksi na 600-800km puta razlika bude 15-30 minuta kada se jurca maksimalno mogućom brzinom auta u odnosu na standard 130-140km/h.
Možda u idelnim uslovima dobaci razlika i do 60 minuta.
Ista ruta, isti auto, isti dan i vreme putovanja.

I to se ponavlja već 15tak godina, nema neke velike promene.

Vrlo slično rade i testiranja putovanja od A do B poredjenjem brzog auta i brzog voza na istoj relaciji i koje su vremenske razlike od centra do centra grada.

Pri tome razlika u potrošnji kada se brže vozi prosečno +60-70% više potrošenog goriva.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

To je i moje neko opazanje nakon 6 godina takvih tuta skoro svake nedelje. Usteda bude relativno mala. Mnogo je bitnije da nema zastoja.
SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
milekmilek
Reactions:

Post od milekmilek »

Samo sam izneo svoje iskustvo i zaključak, bez da sam znao da su isti empirijski potvrđeni od strane novinara i nekih kolega sa foruma. A dobio sam epitet da pišem gluposti. Izgleda da uvek ima onih koji bolje znaju.

Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Ne razumem sto ste zapeli za brzi/jaci. sa dizelkom od 110ks sam drzao visi prosek brzine, od 160 do 180, potrosnja oko 7.5 lit. Koji to automobil moze legalno brze da se krece, sem na autobanu.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Bas tako - zavisi od rute. Ja sam cesto isao 200km/h dobrim delom Nemacke - u lepa vremena - i to napravi bas razliku. Sa Nissanom se bas trudim da idem dosta sporije :) Inace brzina pomaze da izbegnes nepogode, guzve i sl. Nekada 30 min pravi ogramnu razliku na duzem putu :) Posto izbegnes nesto sto ce da te zadrzi 2h ....

PS: Uvek ima onih koji bolje znaju, a posebno ako su to i iskusili :)
milekmilek
Reactions:

Post od milekmilek »

Treba li raspravljati o tome da li je 200km/h brže od 110km/h?
Pišemo o trenutnim uslovima na putu od Srbije do Nemačke.

Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

milekmilek napisao: 19 Avg 2024, 14:12 Došao sam do zaključka da čekanja na granicama i uska grla na autoputevima (radovi, saobraćajne nezgode) anuliraju svaku prednost posedovanja snažnijeg automobila. Ma koliko brzo vozio, na kraju se svede da na odredište stignem skoro kao da sam vozio automobil od stotinjak ks...

Gde pisemo?
Odgovori