Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od dragan »

Grujic je bas lepo srocio srz problema.
Ovo dovlacenje dece sa transparentima je licemerje, ali sa druge strane sam sistem je to sebi napravio. Da ljudi veruju sistemu zdravstva u srbiji i da postoji nedvosmislen dotok informacija sa kredibilne strane nista se od ovoga ne bi ni dešavalo.
Jel zna neko zasto su objavili da za decu rodjenu pre novembra prosle godine nema pentaksima? I da li je onda moguca adekvatna revakcinacija nekom drugom vakcinom? I sta se na kraju desilo sa tim, da li je to stavljeno van snage?
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

Pa jebem mu misa, ni ja nisam lekar, ali se biologije iz srednje skole secam. Sve sto treba da znas o javnom zdravlju i vakcinaciji je objasnjeno. Dovoljno da mozes da razlucis izmedju budalastine koju procitas na internetu i kredibilanog izvora. Ako se vec "obrazuju" na internetu, onda prica da nema "kredibilnog izvora" pada u vodu.
Jednostavno, lepse je cuti kako su lekari i ostali "uceni ljudi", obicni idioti koji "pojma nemaju" a to je tako jednostavno na prostom jeziku objasniti: vakcina=autizam=mafija=neko malti pare. Zar nije jednostavnije procitati kako semenke kasija lece rak nego citati "objasnjenje" zasto i kako nastaje i zasto jos uvek lek nije nadjen? Ma ovi strucnjaci pricaju nerazumljivo i moras da citas 10 strana, a Miloje iz Progorelice to ti objasni kako je kajsija dar prirode pojedes par kostica i teraj. Prosto k'o pasulj.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Dzoni_m napisao:Pa jebem mu misa, ni ja nisam lekar, ali se biologije iz srednje skole secam.
Ajd da čujemo šta znaš na temu kretanja tubelarija. :mrgreen:
Dzoni_m
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 12 Jul 2013, 12:38
Garaža: BMW 118i, CX-60

Post od Dzoni_m »

:kezo: Trebalo je da glasi "Za toliko secam" :mrgreen:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Sve to stoji, ali čitavu tu priču ne šire samo kompletni diletanti za zdravstvo, ima i takvih, verovatno i više, nego i ljudi od znanja. Mene mrzi da proveravam, jebe mi se, ali kada se negde napiše čitav tekst, bla bla bla o medicini, koji podriva trenutnu praksu (recimo za rak ili neku drugu bolest) i u potpisu stoji neki lekar, koji se već 40 godina bavi tom problematikom, onda jbg, kome verovati? Zlatiboru Lončaru? Tomici Milosavljeviću? Ajte molim vas, pa pre ću verovati babi nekoj što mi kaža da privijem ren, nego njima dvojici.
Nije čitava ta problematika nastala preko noći i na jedno čitanje. Ne može poverenje u zdravstvo da se stekne preko noći. Nisu tu tako crno bele stvari, kao što na prvi pogled deluje.
Korisnikov avatar
Piros
Reactions:
Pridružio se: 13 Mar 2012, 18:00

Post od Piros »

dragan napisao:Grujic je bas lepo srocio srz problema.
Ovo dovlacenje dece sa transparentima je licemerje, ali sa druge strane sam sistem je to sebi napravio. Da ljudi veruju sistemu zdravstva u srbiji i da postoji nedvosmislen dotok informacija sa kredibilne strane nista se od ovoga ne bi ni dešavalo.
Jel zna neko zasto su objavili da za decu rodjenu pre novembra prosle godine nema pentaksima? I da li je onda moguca adekvatna revakcinacija nekom drugom vakcinom? I sta se na kraju desilo sa tim, da li je to stavljeno van snage?
Koliko sam obavesten, trenutno je nestasica pentaksima na trzistu. Trebalo bi da se situacija stabilizuje, naravno po dobrom Srpskom obicaju vakcina ce biti dosta skuplja.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Koliko sam ja ispratio problem sa pentaximom je što je postao obavezan i besplatan, ali za decu rođenu posle određenog datuma. To je dovelo do toga da se više ne uvozi za slbodno tržište pa je ostao neki broj dece koja su rođena pre tog datuma koja bi trebalo sama da kupe za revakcinu, a nemaju gde.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Zar nisu turbelarije? Pljosnati crvi?
Korisnikov avatar
dragan
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:09
Garaža: BMW M340i, Peugeot 2008

Post od dragan »

@piros - A zasto ce biti skuplja, zato sto nema farmakomafije ko sto kaze dzoni...?

Sto se tice tog pentaksima ja sam do sad dete vakcinisao njim, i kupovao ih, i kad je bila nestasica pre par meseci pitao jel moze nesto drugo umesto njega i rekli su mi da ne moze. Onda je neki zlatibor tamo odlucio da ga moje dete vise ne moze dobiti jer je rodjeno u junu, makar ga i platio i da se moze revakcinisati necim drugim, ili da se ne revakcinise uopste, taj deo nisam ni ukacio...
Pa su onda rekli da ipak moze i da ce ga biti, bar sam tako shvatio...
I sta ja da pomislim osim da me neko zajebava...
Da ne pricam da znam lekara koji izricito nece da da mmr svom detetu, i jos jednog koji se dvoumi...
I ti dzoni mene sad podsecaj na biologiju u srednjoj skoli :)
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

nidza napisao:Zar nisu turbelarije? Pljosnati crvi?
Jesu turbelarije, al nisu pljosnati nego trepljasti crvi
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ja ih nešto pamtim kao pljosnate. Neki paraziti ili tako nesto. Odličan offtopic. :-)
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Kad drzava pokusava da nacini vakcinu besplatnom I onom koji nema I onom koji ima da plati, dodje do nestasice. Vidjeno milion puta u istoriji I desice se jos milion puta, jer "besplatna vakcina" tako lepo zvuci lakovernima
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

Sve nas ovo vraća na priču od pre par godina o pandemiji i neophodnosti autoriteta Svetske zdravstvene organizacije. Ako postoji sumnja u kvalitet tih referentnih institucija onda ih treba pretresti u vreme redovnog stanja, dok su god u funkciji moraju se bezuslovno slušati, svejedno da li su na našem ili svetskom nivou. Pogotovo u vezi ovih stvari .
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:

Post od Paja »

Problem sa vakcinama je dugo bio Torlak. Država je održavajući Torlak iznad vode istrajavala na starim vakcinama jer je Torlak samo njih mogao da napravi, iako je praksa pokazala da postoje mnogo bolje, bezbednije i vakcine sa manje neželjenih reakcija.
Pedijatri su roditeljima preporučivali da kupe uvozne vakcine novije generacije jer torlakove mogu da dovedu do kompliacija, burnih reakcija i neželjenih dejstava.
Ko nije imao para da kupi vakcinisao je decu torlakovim i reakcije su se pojavljivale. Takve stvari se među roditeljima male dece šire ko požar i eto recepta za sadašnje stanje.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Slika
Odgovori