Imamo i padove od po 100 i vise poginulih, i uspone i padove od 50 na godisnjem nivou u 2000-im. To samo pokazuje da je dosta toga prepusteno sudbini umesto da se stalno radi, a ne kampanjski na prevenciji i edukaciji, ali to je u Srbiji misaona imenica...Bolje leciti tolike povredjene nego saseci u korenu uzrok nesrece.trojanac napisao:No, ZOBS koji je 2010. stupio na snagu je doprineo utoliko da su se ljudi malo pribojavali kazni i više vodili računa. Kako su kasnije shvatili da je sve isto kao i ranije i da se prolazi bez problema sa jednom crvenom čak i za teže prekršaje, nastavili su po starom. Rezultat se vidi u gore iskazanim brojkama. Umesto 50-100 manje poginulih, imamo ih za toliko više, nažalost.
Ne brže od života!
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Re: Ne brže od života!

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Ja iskreno ne povezujem broj poginulih toliko sa samim kaznama i primenama ZOBS-a već sa onim što je u mozgovima ljudi. Tu visoke kazne mogu samo da osete normalni vozači koji naprave poneku grešku ili lakše prekršaje. A onaj što je drogiran prošao sa 120 kroz crveno će da se plaši što če ostati bez dozvole ili neke novčane kazne? Treba pre svega da se boji da će da pogine ili ostane invalid. Za teže udese se ide u zatvor, koliko god mislili da su i zatvorkse kazne niske, samo pomislite da treba zbog bilo čega da ostavite 3 godine svog života u zatvoru. Jel svejedno? Naravno da nije, al opet se ljudi ne plaše kazne, i ne treba, već posledica koje mogu da naprave.
U poljskoj je vožnja sa preko 0,5 promila krivično delo sa kaznom zatvora do 1 godine. I nije neki efekat koliko sam čitao...
"djiuliju
Decembra 2009.
U poljskoj je vožnja sa preko 0,5 promila krivično delo sa kaznom zatvora do 1 godine. I nije neki efekat koliko sam čitao...
"djiuliju
Decembra 2009.
- trojanac
- Editor in Chief
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:39
- Garaža: KIA Ceed JD 1.4
- Kontakt:
djiuliju napisao:Zar nije novi zakon stupio na snagu decembra 2010? Logicno bi bilo da naredne godine bude manje stradalih, zbog kao straha od kazni
http://www.vrelegume.rs/strana.php?id_cikkek=1594Od petka, 11. decembra 2009., konačno na snagu stupa novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju, sa delimičnom primenom.
Kazneni poeni startuju 1. januara 2010.
Posetite www.garaza.rs !
- djiuliju
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 13:56
- Garaža: Clio II ph2 1.2 16v
:trljamoci: ala vreme leti
Da li se ovaj raniji period odnosi na SRJ/SCG ili je samo na Srbija u pitanju?dragvorl napisao:2001? Ostavstina 90ih, starija i mnogostruko manje bezbedna vozila (Lade, Zastave i ostalo) izmedju ostalih faktora, slazem se da na statistiku ustice puno raznih faktora. Da kompletiramo statistiku, kada smo vec tu.
godina poginulo povređeno
1990. 1790 20940
1991 1700 20193
1992 1458 16633
1993. 1042 11753
1994. 1097 12843
1995. 999 13938
1996. 1124 16880
1997. 1327 20296
1998. 1331 18857
1999. 1100 15079
2000. 1048 16618
2001. 1275 19906
2002. 847 14736
2003. 868 15953
2004. 953 17557
2005. 841 16890
2006. 900 18403
2007. 968 22201
2008. 897 22275
2009. 808 21512
2010. 656 19326
2011. 728 19312
Fascinantno kolko je ljudi ginulo kad su plate bile 5 maraka i benzin se sipao iz flaša na ulici. Tako da po meni ne stoji da je ovo smanjenje u odnosu na ranije uzrokovano manjom potrošnjom goriva. Pre bih rekao da je razlog bezbedniji automobili i kolko tolko bolja infrastruktura.
Pa da. A ne znam i kako kukaju da je opala potrosnja goriva,meni se cini da su guzve sada vece nego ikad.
- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Re: Одг: Ne brže od života!
Naravno da je pala potrošnja, nemojte da vas zavarava slika u Beogradu ili Novom Sadu. Idite malo u unutrašnjost pa da vidite kolika je pustoš. Samo što još vetar ne kotrlja one žbunove kao u kaubojskim filmovima...
Tapatalk
Tapatalk
ne znam u kom smislu opala potrosnja? ima mnogo vise automobila na ulici, tako da ne verujem da je globalna potrosnja opala...
a po automobilu, pa ona jeste sigurno, nekad su automobili trosili ko tenkovi... stojadin od matorog 1.3 73ks je trosio kao klio rs sa 197ks...
a po automobilu, pa ona jeste sigurno, nekad su automobili trosili ko tenkovi... stojadin od matorog 1.3 73ks je trosio kao klio rs sa 197ks...
Iz godine u godinu opada promet na pumpama, negde sam nasao vest da je u 2012 u odnosu na 2011 bilo 10% manje prodatog goriva a to je bas mnogo!
2013 ce sigurno biti i manje od 2012.
Pa evo prvi ja sam krenuo busom na posao kad nisam u guzvi na istom (srecom imam direktni bus) ,jer prvo ne cimam auto, drugo solidnu kintu ustesdim i mogu cesce da odem van grada ponekad.
Drugo, svi iz mog okruzenja su presli na bus, a trece dole u Srbiji sipaju 5 litara u mesec dana. To je pravo stanje.
Mi samo gledamo Beograd, Novi Sad... vece gradove gde ljudi jos imaju kinte ali i tu se vidi da je kriza.
2013 ce sigurno biti i manje od 2012.
Pa evo prvi ja sam krenuo busom na posao kad nisam u guzvi na istom (srecom imam direktni bus) ,jer prvo ne cimam auto, drugo solidnu kintu ustesdim i mogu cesce da odem van grada ponekad.
Drugo, svi iz mog okruzenja su presli na bus, a trece dole u Srbiji sipaju 5 litara u mesec dana. To je pravo stanje.
Mi samo gledamo Beograd, Novi Sad... vece gradove gde ljudi jos imaju kinte ali i tu se vidi da je kriza.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
Odakle ti to? Ja na svojoj relaciji do posla vidjam DRASTICNO manju guzvu nego ikad, u poslednjih godinu dana.dunx81 napisao:Pa da. A ne znam i kako kukaju da je opala potrosnja goriva,meni se cini da su guzve sada vece nego ikad.
"This is Chief Inspector Clouseau’s residence. This is Chief Inspector Clouseau speaking on the pheun.”
I ne zaboravi da u tim vecim gradovima imas 80% voznog parka Srbije.
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Inace naravno da na broj poginulih ne utice samo potrosnja goriva, utice i kvalitet vozila i jos milion faktora, ali pogledajte '91. u odnosu na '93-4-5. Pad je masivan, znamo i zasto, a vozni park ne moze da se promeni dan i noc za 3 godine. Tako je i sad, sve utice malo, ali kada su velike oscilacije za kratko vreme tu kvalitet voznog parka malo utice. Tu ili su policijske akcije, ili je pad saobracaja ili nesto sto brzo daje rezultate.
A potrosnja opada, to sto u BG i u NS budu guzve nije bas relevantno jer se tamo sjatilo 1/3 stanovnistva i dalje dolaze, to su glavni ekonomski centri i hteli, ne hteli ljudi moraju tamo da dolaze. Kao sto kada se gleda vozni park u BG ili NS ispadne da je prosek jos i dobar. Evo iz novina, a ovo je iz prosle godine citat:
A ovo je nesto starije.
A potrosnja opada, to sto u BG i u NS budu guzve nije bas relevantno jer se tamo sjatilo 1/3 stanovnistva i dalje dolaze, to su glavni ekonomski centri i hteli, ne hteli ljudi moraju tamo da dolaze. Kao sto kada se gleda vozni park u BG ili NS ispadne da je prosek jos i dobar. Evo iz novina, a ovo je iz prosle godine citat:
http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomij ... vu.lt.htmlPoređenja radi, zbog visoke cene promet derivata je za prvih šeset meseci ove u odnosu na isti period lane opao za oko 10 do 12 odsto – kaže Mileusnić.
A ovo je nesto starije.
http://auto.blog.rs/blog/auto/vesti/201 ... anja-za-20Miroslav Velicki, predsednik Skupštine Udruženja benzinskih stanica Srbije, kaže da je ukupna potrošnja opala 20 odsto, a ako izostavimo prevoz, transport i komercijalnu potrošnju, pad potrošnje ide i do 40 odsto.
On navodi da je "u provinciji i svim manjim gradovima to posebno osetno i ljudi mnogo manje voze automobile, a manje se vozi i na ulicama Novog Sada, Niša i Beograda. Ako cena benzina i dizela, koja je odlučujuća, nastavi da raste, može se očekivati još veći pad potrošnje".
http://www.pressonline.rs/info/politika ... obile.html- Ukupna potrošnja je opala 20 odsto, a ako izostavimo prevoz, transport i komercijalnu potrošnju, pad potrošnje ide i do 40 odsto.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Ne znam,kad dodjem do bg (doduse retko) uvek mi je guzva, za ns po danu ne mozes parkning naci a i u zr je u zadnje vreme slicno.cozmo napisao:Odakle ti to? Ja na svojoj relaciji do posla vidjam DRASTICNO manju guzvu nego ikad, u poslednjih godinu dana.dunx81 napisao:Pa da. A ne znam i kako kukaju da je opala potrosnja goriva,meni se cini da su guzve sada vece nego ikad.
Za unutrasnjost ne znam kakva je situacija...
- iggyboy
- Pridružio se: 16 Jul 2012, 14:31
- Garaža: 407 coupe 2.2 petrol
Brat i sestra poginuli, dve osobe teže povređene u udesu kod Požarevca
U sudaru kamiona i automobila ,,fiat punto“ danas su poginuli maloletna M.J. (14) i njen brat Milan Josimović (18) oboje iz mesta Petka kod Požarevca, a Aleksandar M. (17) iz Požarevca i i Nikola S. (17) iz sela Lučića zadobili su teške telesne povrede.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/362212 ... -Pozarevca
U sudaru kamiona i automobila ,,fiat punto“ danas su poginuli maloletna M.J. (14) i njen brat Milan Josimović (18) oboje iz mesta Petka kod Požarevca, a Aleksandar M. (17) iz Požarevca i i Nikola S. (17) iz sela Lučića zadobili su teške telesne povrede.
http://www.blic.rs/Vesti/Hronika/362212 ... -Pozarevca
▒▓██ P █ A █ R █ T █ I █ Z █ A █ N ██▓▒