Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od methane.master »

Geza napisao:Šta da vam kažem ljudi... Bila je duga zima, malo se jelo i ja polako ostadoh bez mesa ... :mrgreen:
Sreća tvoja što:

a) ne prelazim puno kolima
b) što mi je lekar zabranio plodove tora

:kezo:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
Korisnikov avatar
bane valjevo
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:57
Garaža: Hyundai Getz 1.3b

Post od bane valjevo »

Floyd napisao:Gledam sad na RTS-u kako u Sremu seljacima kradu kobaje iz susare :o

Ne bi me cudilo da su Beooooogradjaniiii :mrgreen:

Pre osam godina nama je neko iz sušare u Valjevu ukrao skoro 150 kilograma suvog mesa, slanine, kobasice. Tri poseka otišla niz vodu kao da nisu ni postojala.
http://www.felicity.edu.rs" onclick="window.open(this.href);return false;
Korisnikov avatar
methane.master
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:30
Garaža: Clio III ph2 1,2 16V

Post od methane.master »

Nisam ja majke mi. Tad nisam posećivao forum. :kezo:

Sent using Tapatalk
Širim haos!
MAD MAX
Banned
Reactions:
Pridružio se: 22 Feb 2012, 22:19

Post od MAD MAX »

Ovako se strancima kaže "Dobar dan, ovo je Srbija!" :kezo:

Slika ispod Jugo nacionale, Srpski alarm. :kezo:
Prikačeni fajlovi
Slika588.jpg
Slika297.jpg
Send from ZX Spectrum 8 bit 16kB
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

@Bane

Stvarno bedak...ne znam sta bi mu uradio da ga uhvatim.

@Methane

Nemoj vise da se branis, postajes sve sumnjiviji :kezo:
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Rakhil napisao:
nikaragva napisao:Kapitalizam i ljudskost nemaju veze jedno s drugim. To što ti imaš ljudskosti (naravno pričamo o ljudskosti u poslu), a trudiš se da budeš kapitalista, je samo jedan socijalni program u tvojoj firmi.
Ti ako ne otpustiš radnika bez ambicije zato što ima troje dece, tri kredita i bolesnu ženu, je ljudski, ali po tvoj posao loš potez. Jer će neko drugi to uraditi i smaknuti te sa tržišta.
Moja firma je onog trenutka kada su skontali da im je isplativije da drže radnike na nekom drugom mestu, a ne gde su do sad bili, otpustili 50 ljudi mirne duše i otvorili preduzeće u istoj državi samo 300km dalje. Rekli su ko hoće nek dođe tamo da radi.
Tako da ne može niko da me ubedi da u kapitalizmu ima ljudskosti, niti da treba da ima.
Ne govorim ja našim govnarima i politikantima, govorim o tome kako što pre i što lakše doći do profita, a to sigurno nećeš, ako budeš izigravao dobrog samarićanina.
Ne razumem. Ja cu otpustiti radnika bez ambicije jer to nije dobro po posao i jer firma nije socijalna ustanova. Taj neko ko ima troje dece i kredite i bolesnu zenu treba da bude svestan sta mu visi o koncu, zar ne? Otkad je to postalo "ljudski" da brines o ljudima vise nego oni o sebi?
Pa upravo o tome i govorim. Preduzeće nije socijalna ustanova i njegov lajt motiv je profit.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

Krade se to meso, imao sam prilike da slusam o tome skoro. Sumnja se, u tom slucaju za koji sam cuo, na ove sto sami sebe nazivaju Ljudima.

TT post.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

nikaragva napisao:Pa upravo o tome i govorim. Preduzeće nije socijalna ustanova i njegov lajt motiv je profit.
Ja i dalje ne kontam kakve sve to veze ima sa ljudskoscu, ali ok. Ne moze biti definicija ljudskog "sve sto je suprotno od kapitalizma", bar ja ne vidim tako. Ljudski je da se trudis da budes bolji uvek i u svemu, naravno ne na tudju stetu, ali apsolutno u svoju korist.
Da ne bude da se stalno hvatam za tvoje komentare, da znas da nije neki pik na tebe. Koliko se znamo preko foruma, delujes mi kao skroz ok lik, i sve ovo vidim samo kao razmenu misljenja :pivo:
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Re: AW: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Floyd »

@Uros

Ma strasno.
Gledam malopre one ljude na dnevniku...sirotinja, seljaci, vidi se da su namuceni a neki ovnjar im pokupi hranu...ej, hranu.

Gledao sam ja kako i u FR kradu skoljke iz uzgajalista pa preprodaju. Ali ne kradu francuzi vec novopeceni evropljani, rumuni.

@Rakhil

Ti si brate surovi kapitalista...ma kakvi, feudalac bre :mrgreen:

Nego jesi li bio kod Pashe u NemackU :kezo:
Poslednja izmena od Floyd u 18 Mar 2013, 22:47, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

Geza napisao:Bila je duga zima, malo se jelo i ja polako ostadoh bez mesa ... :mrgreen:
Nama je ostalo jos 4 table slanine a deca su tuzna jer nema vise kulena i kobasica. :mrgreen: Juce sam stao na vagu,imam 100kg. :kuku:
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

Bez brige, biće za koji mesec nove, sa sve aflatoksinima :mrgreen:
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

Rakhil napisao:
nikaragva napisao:Pa upravo o tome i govorim. Preduzeće nije socijalna ustanova i njegov lajt motiv je profit.
Ja i dalje ne kontam kakve sve to veze ima sa ljudskoscu, ali ok. Ne moze biti definicija ljudskog "sve sto je suprotno od kapitalizma", bar ja ne vidim tako. Ljudski je da se trudis da budes bolji uvek i u svemu, naravno ne na tudju stetu, ali apsolutno u svoju korist.
Da ne bude da se stalno hvatam za tvoje komentare, da znas da nije neki pik na tebe. Koliko se znamo preko foruma, delujes mi kao skroz ok lik, i sve ovo vidim samo kao razmenu misljenja :pivo:
Ma ne kažem da je definicija ljudskosti sve suprotno od kapitalizma, nego da ljudskost nema šta da traži u kapitalizmu, jer gomilanje kapitala uvek mora da bude na nečiji račun. Tržište je toliko koliko je, ako hoćeš da preuzmeš tržište koje zauzima Smoki, jbg, Soko Starku mora da smrkne i da mu se smanji prodaja. Tako to ide. O tome govorim. O tome da li je neko spreman da učini sve ne bi li povećao profit ili nije spreman na to :pivo:
Tako isto i da otpusti radnika. Dinar je dinar.

Sad sve ovo se odmaklo od vrtića, ali možda ću ići ovih dana do knjigovođe, ako se setim pitaću ga u čemu je fora sa otpuštanjem trudnih žena.
Korisnikov avatar
vlajko
Reactions:
Pridružio se: 15 Mar 2012, 11:59
Garaža: Honda Civic 1.4

Post od vlajko »

Evo izvoda iz zakona
Zakon o radu napisao: (1) За време трудноће, породиљског одсуства, одсуства са рада ради неге детета и одсуства са рада ради посебне неге детета послодавац не може запосленом да откаже уговор о раду.
(2) Запосленом из става 1. овог члана који је засновао радни однос на одређено време може да престане радни однос по истеку рока за који је заснован.
Evo jedan primer iz prakse.
Moja žena radi u firmi gde su zaposlene samo žene (škola stranih jezika i vrtić)
Od 6-7 zaposlenih uvek su bar 1-2 na porodiljskom ili trudničkom.
Pošto rade sa decom (rizik od zaraznih bolesti) čim saznaju da su trudne otvaraju trudničko , a kasnije i porodiljsko tako da su odsutne oko 18 meseci za svako dete.
Ekstreman primer je koleginica sa 3 dece koja je odsustvovala ukupno 18+18+30=66 meseci (5,5 godina) (za treće i svako sledeće dete je 2 godine porodiljskog).
Znači pola radnog staža je bila na bolovanju. Bolovanja zbog bolesti dece da ne računamo.
Sreća pa je i poslodavac žensko pa ima razumevanja.
Već sam pisao ali evo opet.
Sve one platu primaju redovno, a država vrati za par meseci pa se očas posla nakupi par stotina hiljada duga, a to je za firmu sa 6-7 zaposlenih velika cifra naročito preko leta kad se ne radi.
Većina vlasnika firmi sa kojima sam pričao u poslednje vreme se slažu da će teško bilo koga više zaposliti na neodređeno vreme.
U poslu kojim se ja bavim sve je češće slučaj da umesto da se radnik zaposli kaže mu se da otvori zanatsku radnju pa onda poslodavac sarađuje sa radnjom umesto da ga zaposli i jednostavno kad mu radnik ne treba on ne angažuje radnju i ne plaća, a o otkazu i otpremninama ne brine.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

@nikaragva - vidis, tu gresku prave i mnogi eminentni ekonomisti danas, nisi jedini: trziste nije igra sa nultim zbirom, niti je ograniceno. Ne postoji gomilanje kapitala u tom kontekstu, vec proizvodna nove vrednosti. Dakle, nije situacija da postoji 1000 ljudi koji jedu Smoki, pa otimas deo njih kad udjes u taj posao, vec imas ljude koji nikad nisu jeli Smoki a jeli bi nesto slicno, imas izvoz imas brdo opcija. Na kraju, onaj ko proizvodi najbolji proizvod (ili sa najboljim odnosom cena-kvalitet, ili prosto onaj koji ljude najvise vole) ce imati najveci profit, sto je dobro za potrosace.
Sto se tice radnika, radna snaga je resurs, kao i svi drugi. Kad imas zarobljenu radnu snagu koja se bavi neprofitabilnim poslom (primer: svi nasi "giganti"), te radne snage moze da zafali na drugom mestu. Ako poslodavac ne moze da otpusti radnika jednostavnom procedurom, automatski se usporava protok radne snage i njeno optimalno rasporedjivanje gde je potrebna. Dakle, cilj bi trebalo da bude lako zaposljavanje i lako otpustanje. TO sto je kod nas normalno da radis u jednoj firmi 50 godina, ne znaci da to tako treba i valja, to su relikti nase pogresne privredne politike.
Kao sto imas trziste radne snage, imas i trziste poslodavaca. Onaj poslodavac koji ponudi najbolje uslove, dobice najbolju radnu snagu, samim tim imace najveci profit. Kad dodjemo na taj kriterijum ocenjivanja poslodavca, imacemo mnogo bolju situaciju. E sad, sto je kod nas to izvitopereno, to je druga stvar. Imas veliki visak radne snage a manjak radnih mesta, i onda se svaki mentol izdrkava nad ljudima koji mu donose profit. Kako to resiti je vec mnogo opsirija tema.

@vlajko - vrlo precizno i tacno
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Nije to ništa novo, mislim na te krađe hrane.
Znam slučajeve gde su ljudima celu njivu lubenica pobrali, drugima kukuruz itd.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Odgovori