Ne brže od života!
- Grujic
- Moderator
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:39
- Garaža: Bmw 320d e90 & 316i E36 Kupe
Re: Ne brže od života!
To je recimo razlog zasto ljudi misle da je putovanje autom bezbednije od aviona. U avionu nemas bas nikakvu kontrolu, u autu imas, pa makar i privid kontrole
- DukeNS
- Pobednik Garaža - Head 2 Head lige
- Pridružio se: 26 Nov 2012, 17:07
Dve situacije danas...
1. Vidim iz daljine neke silne rotacije tik pre naplatne rampe u pravcu Beograda. Prilazim, kad ono zatvoreno prvih pet-šest traka sa leve strane. Prvo sam pomislio kako treba neko pod pratnjom da prođe, kad ono neki auto koji se okrenuo i sa ispaljenjim jastucima pribijen uz onu betonsku barijeru. Od kolone nisam video ništa više, al' šta se tu desilo, sam bog zna. Jedino ako je gari zaspao ili neki novi Babić slučaj. Nadam se da nikog nije unesrećio.
2. Kružni tok na nadvožnjaku kod Arene. Asfalt mi je odmah pri prilasku čudno tamno izgledao. Kao da je tek presvučen. Ja Merivom koja ima nove all season gume i na bordu prikazuje temperaturu od 11 stepeni. Ušao sam u kružni iz pravca ž. stanice malo brže da bih se ubacio i u jednom trenutku u krivini krene da mi proklizava auto. Uopšte mi nije jasno o čemu se tu radilo. Srećom nije bio problem da ga ispravim i zadržim putanju, al' kao da sam po ledu vozio...
1. Vidim iz daljine neke silne rotacije tik pre naplatne rampe u pravcu Beograda. Prilazim, kad ono zatvoreno prvih pet-šest traka sa leve strane. Prvo sam pomislio kako treba neko pod pratnjom da prođe, kad ono neki auto koji se okrenuo i sa ispaljenjim jastucima pribijen uz onu betonsku barijeru. Od kolone nisam video ništa više, al' šta se tu desilo, sam bog zna. Jedino ako je gari zaspao ili neki novi Babić slučaj. Nadam se da nikog nije unesrećio.
2. Kružni tok na nadvožnjaku kod Arene. Asfalt mi je odmah pri prilasku čudno tamno izgledao. Kao da je tek presvučen. Ja Merivom koja ima nove all season gume i na bordu prikazuje temperaturu od 11 stepeni. Ušao sam u kružni iz pravca ž. stanice malo brže da bih se ubacio i u jednom trenutku u krivini krene da mi proklizava auto. Uopšte mi nije jasno o čemu se tu radilo. Srećom nije bio problem da ga ispravim i zadržim putanju, al' kao da sam po ledu vozio...

MOžda Meriva (prednji pogon) i malo brže ne idu zajedno uz takav (malog prečnika) kružni tok.
Preterao si sa brzinom za krivinu, eto to je
Preterao si sa brzinom za krivinu, eto to je

- Saša
- Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
- Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C
Ta dva kružna toka su u u stvari u obliku elipse i znaju da iznenade kada malo brže uđeš recimo od Arene a ideš prema centru (oštrije skretanje nego što se nadaš, ideš levo pa oštro desno)...
- DukeNS
Ma smešna brzina, nema šanse da je to u pitanju. Ulazio sam sa njom u krivine daleko brže...
Sam si napisao malo brže a sada da je smešna brzina, navedi brzinu pa da vidimo.
Ali tipujem da si išao sa više od 30-35-40km/h, tu negde.
Kada proklizaš pri kružnom kretanju uvek je razlog prevelika brzina za date uslove vozila i puta, nema šta drugo da uzrokuje osim toga.
Ili neispravna geometrija trapova vozila, ali da to isključimo jer nije realno u ovom slučaju.
Ali tipujem da si išao sa više od 30-35-40km/h, tu negde.
Kada proklizaš pri kružnom kretanju uvek je razlog prevelika brzina za date uslove vozila i puta, nema šta drugo da uzrokuje osim toga.
Ili neispravna geometrija trapova vozila, ali da to isključimo jer nije realno u ovom slučaju.
Ne brže od života!
Dobro mu nisi reko da nije prilagodio brzinu uslovima puta. Sigurno da to jeste krajnji rezultat kako obicno i biva u vecini policijskih izvestaja medjutim mora biti i nekih drugih uticaja koji su ovde kumovali poput tik vlaznog asfalta uzrokovanog maglom. Da je padala jaka kisa vrlo moguce da ne bi bilo takvog klizanja.
- DukeNS
Kada sam napisao brže, mislio sam na to da nisam iz stanja mirovanja ušao u kružni, kako to obično biva, već je bio “leteći start”, ali svakako sam siguran da brzina nije bila ta koja je uticala na proklizavanje. Odnosno jeste, jer sa 30 na sat ne bih verovatno uopšte proklizao, ali je definitivno nešto bilo sa kolovozom što je prouzrokovalo pomeranje putanje. Mislim da imam dovoljno iskustva da to mogu da procenim.
Vidiš, ovo sa maglom i može piti vodu, jer sam na domak Bg-a upao u takvu da sam vozio 70 km/h po auto-putu. U samom gradu je tad nije bilo…
Vidiš, ovo sa maglom i može piti vodu, jer sam na domak Bg-a upao u takvu da sam vozio 70 km/h po auto-putu. U samom gradu je tad nije bilo…
Nekada je zimi baš na tim temperaturama gde pomisliš da si potpuno bezbedan (6+C) kolovoz drastično klizaviji nego na minusu ili potpuno mokrom. Napravi se taj neki sluzavi sloj od vlage, magle, štroke, ni sam ne znam već čega, i to jako zna da iznenadi. I tako jeste ovih dana.
Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk
Sent from my 2306EPN60G using Tapatalk
- dragvorl
- Site Admin
- Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
- Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
- Kontakt:
Upravo, kada krece kisa onda je najklizavije jer je na povrsini voda, prasina, ulje, prljavstina razna.

Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
- AleksandarAca
- Pridružio se: 21 Jul 2021, 14:54
- Garaža: VW Tiguan 2.0TDI R-Line 4Motion, VW ID.3 Pro Performance
Mozda je nekome iscurelo ulje. Jednom sam naleteo na prosuto ulje, sa nekih 40-50 na sat, bilo je gore od leda...
Sent from my SM-S918B using Tapatalk
- Gazu
- Pridružio se: 08 Feb 2022, 00:31
- Garaža: Opel Astra G 1.6i-16V
Pa Duke i nije prilagodio brzinu uslovima puta - a sad to što nije mogao znati da je to parče klizavo, izeš ga.
Meni se zaneo malkice jednom na usponu na Venac u krivini, i to tačno po jednom presvučenom parčetu asfalta. Kako su točkovi sišli sa tog novog glatkog pravougaonika, i kontakt sa asfaltom se vratio na normalu.
Mada ovo nije ništa presvlačeno, već moguće da je baš vlaga u pitanju... Tj. nisam siguran kako je to parče asfalta tačno izgledalo, pa da bi ga razlikovao od fleke ulja, al dobro, nešto od ta dva definitivno.
Meni se zaneo malkice jednom na usponu na Venac u krivini, i to tačno po jednom presvučenom parčetu asfalta. Kako su točkovi sišli sa tog novog glatkog pravougaonika, i kontakt sa asfaltom se vratio na normalu.
Mada ovo nije ništa presvlačeno, već moguće da je baš vlaga u pitanju... Tj. nisam siguran kako je to parče asfalta tačno izgledalo, pa da bi ga razlikovao od fleke ulja, al dobro, nešto od ta dva definitivno.
Al zar ne bi trebalo da je baš prednja vuča manje rizička u krivini u odnosu na zadnju vuču?ljubitelj napisao: 19 Dec 2024, 19:57 MOžda Meriva (prednji pogon) i malo brže ne idu zajedno uz takav (malog prečnika) kružni tok.
Preterao si sa brzinom za krivinu, eto to je![]()
- shandu90
- Pridružio se: 22 Jan 2016, 23:13
- Garaža: Opel Astra J 1.4 Turbo
Pobegne preko nosa ako se pretera ( meni se par puta desilo na kruznom kod Lazine gimnazije) ali me je pustanje gasa izvlacilo
Sent from my iPhone using Tapatalk
Sent from my iPhone using Tapatalk
To ga kaznila Alfa sto nije sa njom krenuo...