Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Re: Zasto je Srbija tu gde jeste!

Post od Texonja »

Pa ne znam koja je kvalitetnija. Necu da tvrdim ni da jeste ni da nije, ni da je nasa sa aflatoksinima, ni da je njihova GMO, sve sto znam - slicnog su ukusa, da ne kazem istog. Meni barem. Samo je nasa duplo skuplja.
Sir (trapist) znam sigurno da je njihov mnogo ukusniji. Opet, nas je duplo skuplji, bukvalno!! Mleko je oko 30% skuplje kod nas. Sve su to proizvodi gde bi mi morali da budemo u ravni sa Madjarskom.
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
ljubitelj
Reactions:
Pridružio se: 10 Sep 2012, 21:16

Post od ljubitelj »

Rakhil napisao:Sad sam sracunao na brzinu prema ovom Texovom primeru: ta voda bi maksimalno mogla da bude 83 dinara sa PDV-om kad uracunas 4 pune godine i maksimalnu stopu medjugodisnje inflacije. Tako da ima tu i malo alavosti prodavaca, nije da nije

Koliko procenjujes stopu inflacije ?
Ja na oko 25% godisnje, za mene je smesna zvanicna statistika koja smatra da porast cene energije ima zanemarivo ucesce u krajnjoj ceni proizvoda pa ne uzima u obzir pun iznos poskupljenja iste.

Primer vode je opsti, cene u dinarima rastu, uz vestacki kurs evro-dinar prakticno raste i cena u evrima iako plate i uopste prihodi opadaju, sto je besmislena veza.

Ako ne zmurimo i ako bi se dinar pustio da slobodno kotira, odavno je jasno da je dinar zestoko precenjen od strane NBS. Jos pre 2 godine su bile procene da 1 evro prema vrednosti robe zavredjuje 150-180 dinara.

Vec samo postojanje inflacije domacih dinarskih cena koja je visestruko veca od inflacije eurozone je dovoljno da je ovaj kurs dinara neodrziv.

Sama eskontna stopa NBS je ekstremno visoka kada se uzme da profit privrede mora da bude veci od iste, a to je prakticno nemoguce jasno je da perpetum mobile novca koji se pravi sam od sebe nije moguc.
Ocekivati profitne stope 25+% prosecno cele privrede je besmisleno, sto je neki minimum za kamatu NBS od priblizno 17% na dinar.

Politka Ponzi sheme ima uvek isti rezultat, krah sistema.

Kurs dinara je vazna politika i poruka, kod nas prioritet ima zastita uvozne potrosnje (robe i novca, tj uvoza novca-kredita) u odnosu na zastitu proizvodnje.

Kupovina vremena stalnim zajmom novog novca nije nikakvo resenje.

Kao i sve politike, ima i suprotnih stavova ali za mene nema dileme sta je dugorocno odrziv izbor.

Cene kod nas hrane, i skoro svega, pri poredjenju eur-eur su vece uz ovaj dirigovani kurs, ali moze i na drugi nacin da se posmatra.

Kada bi kurs bio npr 1eur= 200 din, automatski bi domace cene bile skoro upola nize iskazane u evrima.
Prakticno bi bila ista cena kao i tamo negde gledano u eur-eur paritetu.

Dinarska cena domace robe se uglavnom ne bi menjala promenom kursa.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:01
Garaža: Ford Focus Mk2 1.6 16V, KTM Leggero Cross

Post od Rakhil »

Nisam je ni procenjivao, uzeo sam medjugodisnje stope NBS. 25% je mnogo, a ne mozes plasticno uzeti porast cene energije jer nije homogen (benzin nije skakao isto koliko i gas, struja je debelo potcenjena u startu pa skok ne znaci nista glede inflacije, itd).
Ovo ostalo ti je tacno ako pretpostavis da mi imamo stanje konstatne inflacije, ali meni deluje da smo odavno u stagflaciji: imamo visoke stope inflacije, stopa razvoja usporava a nezaposlenost se povecava. Dakle, mnogo vece sranje je u pitanju.
Kurs dinara je meni smesan iz drugog razloga (inace nisam neki fan plivajuceg kursa): niko ne zna precizno kolika je novcana masa u opticaju a svi gadjaju kurs i stope inflacije u paru/procenat i onda se kunu kako ne moze drugacije da se radi. Najprostije resenje je vezati se za cvrstu valutu i uvesti valutni odbor umesto NBS, ali ko bi onda primao onolike plate i stampao pare kad zafali za penzije...
Korisnikov avatar
Heinz
Reactions:
Pridružio se: 12 Mar 2012, 19:27
Garaža: Civic FK2 1.8

Post od Heinz »

Ovde su marže nenormalne. Tako jogurt u Rodi plaćam 100 din, dok u Ideji košta 120. Da ne idemo dalje u analizu pojedinačnih cena.
Korisnikov avatar
superboss
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 02:09

Post od superboss »

Texonja napisao:Pa ne znam koja je kvalitetnija. Necu da tvrdim ni da jeste ni da nije, ni da je nasa sa aflatoksinima, ni da je njihova GMO, sve sto znam - slicnog su ukusa, da ne kazem istog. Meni barem. Samo je nasa duplo skuplja.
Sir (trapist) znam sigurno da je njihov mnogo ukusniji. Opet, nas je duplo skuplji, bukvalno!! Mleko je oko 30% skuplje kod nas. Sve su to proizvodi gde bi mi morali da budemo u ravni sa Madjarskom.
Generalno, Madjarski proizvodi su bolji. Sto ti kazes, sta je unutra ko zna(i tamo i ovamo)ali da su kvalitetniji i ukusniji, to stoji.

Istog sam misljenja kao i Rakhil: drzava je kriva. Siguro seljaka u Madjarskoj ili Holandiji, skuplje izadje da proizvede npr litru mleka. Neka bude 2e. Medjutim, normalne drzave stimulisu poljuprivredu, pa se ta cena spusta na najvise 1,5e po litri.

Inace, jeste li primetili forsiranje biljnih sirova kod nas.
Poslednja izmena od superboss u 22 Mar 2013, 12:06, izmenjeno 1 put ukupno.
What i do for the livin'? I live for the livin'.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Mislio si 20 centi umesto 2 eur za litru?
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

superboss napisao: Inace, jeste li primetili forsiranje biljnih sirova kod nas.
I posle svinjetina kriva za kardio vaskularne bolesti :kezo:
Korisnikov avatar
Geza
Moderator
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 11:49

Post od Geza »

One jabuke. što su Rusi vratili zbog pesticida... Zapravo su iz Grčke i Bugarske. Neko je samo prepakovao i poslao, a kada su vraćene te iste jabuke sa pesticidima su završile na kvantašima. Ne treba naglašavati da su naši kupci sa zadovoljstvom pojeli sve te jeftinije jabuke.
Najgore je svađati se sa budalom. Prvo te spusti na svoj nivo, a onda te dotuče iskustvom...
Slika Slika
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

superboss napisao:Istog sam misljenja kao i Rakhil: drzava je kriva. Siguro seljaka u Madjarskoj ili Holandiji, skuplje izadje da proizvede npr litru mleka. Neka bude 2e. Medjutim, normalne drzave stimulisu poljuprivredu, pa se ta cena spusta na najvise 1,5e po litri.
Samo sto smo potpuno razlicitog misljenja :mrgreen: Ja sam protiv subvencija svake vrste, a seljaka u Madjarskoj ili Holandiji izadje isto ili jeftinije da proizvede litru mleka.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Zar u nemačkoj poljoprivreda nije ni na koji način subvencionisana?
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Subvencionisana je itekako, u celoj EU
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Geza napisao:One jabuke. što su Rusi vratili zbog pesticida... Zapravo su iz Grčke i Bugarske. Neko je samo prepakovao i poslao, a kada su vraćene te iste jabuke sa pesticidima su završile na kvantašima. Ne treba naglašavati da su naši kupci sa zadovoljstvom pojeli sve te jeftinije jabuke.
Ovo je kljuc problema.
Ja mislim da znam ko je najveci krivac ali ne bih o tome jer bi opasno pogazio pravila foruma :)
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Pricaj slobodno u zatvoru je čovek :kezo:

@Rakhil:
Ako jeste, kako onda mi da se borimo protiv subvencionisane poljoprivrede? Jednostavno nismo konkurentni i zato nam je uvoz veći od izvoza, i zato uglavnom izvozimo sirovinu, a ne gotovo proizvod.
Čak iako država subvencioniše kukuruz, mi umesto da napravimo kokice i njih prodamo po 5x većoj ceni, mi taj kukuruz izvezemo, pa opet subvencije otišle u niz Dunav.
Korisnikov avatar
Rakhil
Reactions:

Post od Rakhil »

Ma jok, nisam ja u tom fazonu borbe protiv subvencija ovde i sada, ja im se protivim uopste i bilo gde, ali to ne znaci da bi bilo realno da ih mi jednostrano ukinemo nasim proizvodjacima - to je ipak malo sire pitanje i do resenja se ne moze doci preko noci. Samo sam odgovorio Superbossu da nismo na isto mislili povodom krivice drzave.
Tipican primer ocajne politike nasih ministara je da ti je bio zabranjen IZVOZ psenice, kukuruza, soje itd, jer je retardirani ministar smislio kako se ne sme ugrozavati domaca snabdevenost, a i stocare bi ugrozilo ako skoci cena kukuruza. To je bila prilika da seljaci iskoriste prednost dobrog roda i visoke cene i da namaknu pare za investicije, ali jebiga kad je vlada pametnija pa je ne zanima ponuda i potraznja.
Korisnikov avatar
Uroš S.
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:17
Garaža: BMW X1 X-Line | Yamaha X-Max 300 TechMax | Polar Forester

Post od Uroš S. »

nikaragva napisao:Pricaj slobodno u zatvoru je čovek :kezo:
Ne ne, u istraznom pritvoru je, nemojmo krsiti prezumpciju nevinosti :mrgreen:

TT post.
Odgovori