Zimske gume - da ili ne?

Sve vezano za gume i felne
Odgovori
Korisnikov avatar
grujicd
Reactions:
Pridružio se: 16 Jan 2012, 13:32
Garaža: Honda Jazz 1.4 2007 & CR-V 2.0 2012

Re: Zimske gume - da ili ne?

Post od grujicd »

Prve zime sam Jazz-a vozio sa letnjim gumama. To mi je bio prvi auto sa ABS-om. Brate mili, po snegu nikad da stane. Kad nemaš ABS gume i ako blokiraju ukopaju se u sneg, naprave mali brežuljak ispred i tako nekako stanu. Sa ABS-om - katastrofa, samo plivaš po snegu jer nema tog efekta ukopavanja. Tako da sam sledeće godine predvideo budžet za zimske i stvarno je velika razlika. Sad je samo pitanje da li su univerzalne postale dovoljno dobre, a čini se da jesu. Mislim da bi mi to bio izbor za ubuduće.
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Post od ftj »

Evo test letnje vs zimske na mokrom i temperaturi od 5.9' celzijusa. Na kočenju pri 100 km/h razlika je 7.5 metara u korist zimskih. Bilo bi dobro videti i test na suvom, a i na znatno nižim temperaturama tipa -7'.

Počinje od 3:00
http://www.youtube.com/watch?v=elP_34ltdWI

U svakom slučaju razlika postoji ali za vožnju jednom u sto godina po suvom i sa pojačanom pažnjom možda i rizik nije toliko veliki ako posmatramo statistiku i brojeve. Valjalo bi videti i kako bi se ponašala neka letnja protiv wintere i koja bi tu bila razlika. U suštini ima tu dosta promenljivih a jedino ispravno zaključivanje je preko ovakvih testova a lični utisci su drugo.
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

Letnja guma osetno gubi na gripu kad temperatura padne na 10 i manje stepeni.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Re: Одг: Zimske gume - da ili ne?

Post od Sh@rance »

Saša napisao:Marketing je zaista čudo, no mislim da mi je ipak pametnije da u ovoj temi na dalje ćutim. :)

Tapatalk
Bolje ti je cuti nemas zimske gume i ispao si glup u drustvu :D
Korisnikov avatar
Saša
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:07
Garaža: Renault Kadjar Equilibre 1.3 TCe 140 i Fiat Punto Classic 1.2 8V LPG Dynamic A/C

Post od Saša »

Evo ćutim, neću više. Odoh bolje da se provozam na svojim letnjim. Nekako ću se valjda dovući do kuće i sa oslabljenim gripom. :)

Tapatalk
Korisnikov avatar
kapor
Reactions:
Pridružio se: 24 Jan 2013, 20:15
Garaža: renault clio rs 172

Post od kapor »

Ma da mi smo budale, neznamo da procenimo kad nam auto prokliza, ili ostane u mestu kad malo jace potopim gas da se ukljucim u raskrsnici. :thumbup:
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:52
Kontakt:

Post od swemir »

glava je bitnija od bilo koje gume...
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

Nije ni glava, očigledno je najbitnija ušteda. Da li će i ko da zbog uštede izgubi glavu, manje je bitno :glavomuzid:
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

Onaj koji pazljivo vozi je bezbedniji sa winterom, ili cak sa sigurom ako hocete, od onog adrenaliste sa alpin ug8 ili mega giga gumom, koji ispituje granice same gume
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

A asfalt klizav samo tako. Najlakse primetite ujutru kada postaje mokar, a nocu je kao suv a u stvari je blago zaledjen.
Isao sam danas preko Iriskog, i bas je klizavo. Iskreno dosta sam oprezno vozio, jer ne znam koja budala sa mnom ulazi u krivinu i kakve gume ima. Temperatura 4C, sto znaci da je proklizavanje izvesno, cak i sa zimskim.

I nerazumem potrebu teranja svoga. Zakon je sada odlican i jasan, kada je minus, sneg, led... ne vozi auto ako imas letnje, kada je temperatura u +u vozi niko ti nista ne moze niti ugrozavas mene i druge.
Ali tesko je nasem coveku nesto objasniti cak i kada mu das mogucnost da ne mora da stavi zimske. Ali ne on ce da ubedjuje nas hiljadu kako mi svi ''bacamo'' pare godinama unazad.

A to kakvo je kocenje, ko ce kada stati... Realno u predvidivim situuacijama stacete i sa gumom od 30 godina, ali ako neko izleti, treba naglo kocenje, nagla promena pravca, e tu je vec pitanje sta ce biti, tj. zna se sta ce biti.
Isto tako ESP, Airbagovi, 5* nam nije potrebno, ali ako se desi nedaj Boze nesto itekako znaci.

Ali kao sto rekoh, tvrdoglavost i pametovanje je svojstveno nama.
Korisnikov avatar
dunx81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 08:20
Garaža: Civic 1.8

Post od dunx81 »

dragan napisao::kezo:

mislim da tih famoznih 7 stepeni treba uzeti orijentaciono......
Tu nema dileme. Kad sam u Woby Hausu zasao medju one kineske termometre za spoljnu upotrebu,svaki je vodio svoju politiku :kezo:
Bazdarenje udri me do zore...
Korisnikov avatar
Vladapetr
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2013, 10:50
Garaža: Skoda Kodiaq 2.0 TDI L&K / Jeep Compass 1.3 DDCT

Post od Vladapetr »

swemir napisao:Onaj koji pazljivo vozi je bezbedniji sa winterom, ili cak sa sigurom ako hocete, od onog adrenaliste sa alpin ug8 ili mega giga gumom, koji ispituje granice same gume
Uvek možeš naći gori primer, za to ne treba mudrost. Da se problem zime može rešiti letnjim gumama i malo slabijim gasom - neko bi se pametan već dosetio pa npr smanjio ograničenje za 10-20km/h u doba mrazeva.

Uostalom, svako bi trebao pre nego što krene sa nekim "ja sam siguran" stavovima da uradi test. Koliko mu se sa različitim tipom guma na temperaturi blizu 0 razlikuje zaustavni put pri nekih 50km/h(dakle, sasvim normalna vožnja). Ja to jesam uradio, i ne pada mi na pamet da zucnem kako su zimske gume bespotrebne...
There are 10 kinds of people in the world:
those who understand binary and others who don't.
Korisnikov avatar
dragvorl
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 13:03
Garaža: Fiat Stilo 1.9 MJ
Kontakt:

Post od dragvorl »

SlikaSlika
Mauro Forghieri:"Power comes from speed, torque without speed is nothing"
Life is funny, skies are sunny, Bees make honey, who needs money
Korisnikov avatar
swemir
Reactions:
Kontakt:

Post od swemir »

Da se razumemo nisam za letnje gume zimi...

Samo hocu slikovito da kazem da je sustina postovanje brzine, i uslova na putu za bezbednu voznju :)

a da li je kleber, wintera ug8 je ipak manje bitno
Korisnikov avatar
dag81
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:09
Garaža: BMW1 118d i Doblo JTD radna makina :)
Kontakt:

Post od dag81 »

Mnogo gore na zadnjoj vuci voziti zimske a na prednjoj letnje, nego sve 4 letnje po snegu. Upravljivost je 0, skretanje 0, katastrofa. Vozio sam tako 2005. na zalost, i iskreno niije mi bilo svejedno. Jedva sam skupio tada za 2 nove Barum Polaris 2(mislim da su bile oko 9000din tada po komadu), prolazio sam ja sa 190kom gde sa pozeleo, ali skretnje je bilo kriticno, pri svakom skretnaju je bezao preko nosa.
Odgovori