Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
ftj
Reactions:
Pridružio se: 26 Jan 2012, 11:43
Garaža: vw golf 2.0

Re: Zašto je Srbija tu gde jeste?!

Post od ftj »

Pa kako si se onda bavio tom tematikom ako ne znas nista o tome?
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:
Pridružio se: 18 Sep 2014, 21:42
Garaža: ПОЛУПРЕМИЈУМ

Post od Mr.Rotor »

Pa ja znam ali me zanima na osnovu čega vi tvrdite da je sarađivao sa okupatorom.

Ili ste to samo čuli u školi ili od komšije?
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:03
Garaža: Zafir

Post od nikaragva »

branja napisao:Nikaragva malo ti je los pristup za cetnike. Evo kod mene u Dalmaciji da nije bilo cetnika Srba gotovo da ne bi ni bilo. ...Nije sve crno i belo. Sve zavisi gde se desavalo.
Upravo sam tako i rekao. I ponoviću, imali su loš PR :) Jedna njihova loša stvar, ili bilo čija druga nebitno, je odjekivala daleko jače, nego 10 dobrih.
Istorija je jednostavna nauka.
Njima je jedan od glavnih ciljeva bio da satru komuniste, što je za posledicu imalo da ubijaju svoj narod, da sarađuju sa okupatorom i slično ... I to im se obilo o glavu.
I ja sam iz tih krajeva i dobro znam šta se dešavalo.

@Mr. Rotor

Jel znaš ko su ovi dole ljudi na slici?

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... _Radic.jpg
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

Razlika je ta da su se četnici borili i protiv komunista i protiv okupatora dok su se komunisti isključivo borili protiv četnika i čekali dolazak crvene armije.

Nakon rata od strane komunista je ubijeno oko 150.000 Srba.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Uh uh teška optužba u vezi komunista.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Mr.Rotor napisao:Razlika je ta da su se četnici borili i protiv komunista i protiv okupatora dok su se komunisti isključivo borili protiv četnika i čekali dolazak crvene armije.

Nakon rata od strane komunista je ubijeno oko 150.000 Srba.
A desant na Drvar?

A Mika Bosnić?

Ono što je zanimljivo to isto tvde i partizani :)
Poslednja izmena od nikaragva u 20 Maj 2015, 12:34, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
samo polako
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 10:15

Post od samo polako »

Sutjeska i Neretva.
Mene zanima da mi vi mene kazete gde ima jevtina kavurma, čvarci... Mene to brine jutros...
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Izmisli čovek istoriju dok si rekao keks. :) Nema veze, istorija i služi da se izmišlja, očigledno, a ne da se studira, izučava i iz nje nauči nešto.
Korisnikov avatar
Mr.Rotor
Reactions:

Post od Mr.Rotor »

„Mi se u Srbiji moramo ponašati kao u zemlji koju smo okupirali" J. B. Tito deset dana po zauzimanju Beograda

„Premnogo vas je ostalo u životu, ali još imamo vremena da tu grešku ispravimo" - Slobodan Penezić Krcun, prva izjava u oslobođenom Beogradu

Slika
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Floyd napisao:Velicanje Tita kod Srba uopste nije racionalan pogled na stvari vec obicna nostalgija izazvana trenutnim nezadovoljstvom...
Veličanje bilo koga nije racionalno, ali se priča nije povela oko veličanja Tita, nego o četničkom pokretu i njihovoj ulozi u ratu.
Problem sa četničkim pokretom je što je bio vrlo nekoherentan i bilo je sijaset pounezavisnih jedinica. Neke su bile ozbiljno žločinačke prema svom narodu, a neke vrlo zaštitničke.
Veličane tog pokreta u globalu je teška glupost i ruganje velikom broju žrtava. Živih sveoka njihovih nedela ima još uvek, kao što su nemačke arhive vrlo sačuvane i sitematizovane, pa je moguće pročitati šta se sve dšavalo na liniji četnici - nacisti.

Četnici i partizani se jesu međusobno ubijali, ali partizani nisu šurovali sa nacistima, a četnici jesu. To je ogromna razlika između dva pokreta. To je istina i za to postoje dokazi.

Ideološke rasprave su nebitne u priči o ulozi u ratu.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Evo jedna zanimljiva fotografija:

Partizani šišaju i briju zarobljene četnike, koji su potom pušteni na slobodu, u Bosni i Hercegovini 1943. godine.
Slika
Ralee
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2015, 22:09

Post od Ralee »

samo polako napisao:Ja lično nemam nikakve emocije ni prema jednom (Tito) ni prema dugom (Draža)
+1, ne favorizujem ni jedne ni druge.

Elem, u sustini treba samo pogledati strukturu jugolsovneskog stanovnistva tada. To bili radnici, seljaci, mahom neobrazovani ljudi koji su bili prinudjeni da beze i u zavisnosti od dela zemlje, pridruzivali se pratizanima i cetnicima. Ne iz neke ideologije ili politickog opredeljenja vec da bi spasili spostvene glave. Tim ljudima tada nije bilo dostupno pregrst informacija kao nama danas pa da svako ko gleda vesti misli da zna da se bavi politikom. Prosecan seljak 1930-40ih je primao istu kolicinu informacija za godinu dana koliko mi danas primimo za jedan dan. A to dovoljno govore i dnevnici nekih vojnika krajiske brigade kojima je receno "dosao je neki rus Tito da nas vodi", pa su se verujuci u odnos sa bratskom rusijom pridruzili partizanima. Mnogi od njih su pred sam kraj rata saznali ko je ustvari bio Tito, ali je rat dokusurio iovako iznemoglog seljaka da bi se ponovo borio protiv vlasti, a ideologija pobednika dosta jaka i potpomognuta sa druge strane. Cinjenica je da je Drza zeleo da se nakon rata glasa, medjutim Tito je znao da ce izgubiti na tom glasanju pa je tako i napravljen razdor izmedju cetnika i partizana. Neki delovi cetnicke vojske su izmakli Drazinoj kontroli i pretvorile u bande sto je stvorilo takvo misljenje o cetnicima. Dok je komunizam bio jedna masina koja je veliku masu drzala pod prividnom jednakoscu, "svi malo ali jednako" hraneci ih dusevnom hranom, ideologijom i kultom jedne osobe, a istovremeno bogatila pojedince po partiskoj liniji i privrzenosti KPJ. Naravno sve je to propraceno i zabibereno pod velom Engleske koja je slabila po pitanju svojih kolonija. Narod je u svemu tome najmanje kriv,a najvise ispastao.

Ima jos dosta da se pise ali eto ukratko, nesto iz knjiga, nesto iz razgovora sa ljudima koji su u tome ucestvovali.
Korisnikov avatar
starac vujadin
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 20:58

Post od starac vujadin »

Komunisti su bili daleko pametniji, organizovaniji i samim tim imali su bolji pristup narodu, da ga privole na svoju stranu.
Ispravno je da su komunisti su bili daleko pametniji i organizovaniji i samim tim su imali bolji pristup saveznicima i političarima. Nema govora o tome da su bili omiljeniji u narodu. Partizana nema nigde od kraja 41 do sredine 4u Srbiji. Nagradno pitanje - nađite slike omiljenog nam Tita sa narodom pre kraja 1944... bilo gde... u nekoj varoši, selu, šumi. Ne postoji. Slike Draže s narodom imate koliko hoćete.
Englezi su procenili da će komunisti prevagnuti, a kasnije smo videli i da su bili u pravu, pa su njima pružili logistiku.
Treba reći da je istorijska činenica da je istorijska činuenica da je depeše partizana i četnika engleskoj komandi prosleđivao član engleske komunitičke partije koji je zabašurivao četnike izveštaje, pa su Englezi imali utisak da četnici ništa ne rade na terenu.
Ako sve ostalo maknemo na stranu, Draža je jednostavno i otvoreno sarađivao sa okupatorom.
Ne postoji nijedna naredba, ni pismena, ni usmena pred svedocima da je Draža ikad naredio saradnju sa okupatorom. Saradnje jeste bilo, ali to je zbog slabe discipline kod četnika koja je i glavni uzrok njihovog poraza. U tom prljavom građanskom ratu koji su nametnuli komunisti svi su sarađivali sa svima. Da ima dokaza on bi prvo za to bio osuđen, a nije. Po današnjjim merilima mogao bi biti optužen za komandnu odgovornost, ali i to bi teško dokazali, kada je on naređivao suprotno, a nisu ga svi slušali.
Da je sarađivao s okupatorom ne bi bio priznat kao antifašista za sve zapadne saveznike za života i posthumno. Samo za Hrvatsku i pola Bosne on je ratni zločinac i fašista, za sve ostale nije.
Korisnikov avatar
nikaragva
Reactions:

Post od nikaragva »

Evo bitka na Naretvi iz ugla četnika, imaju dole njihove depeše i prepiske:
http://sh.wikipedia.org/wiki/Bitka_na_Neretvi

Zaista ne znam ko je englezima dostavljao pisma, ali čisto sumnjam da su oni francuska sobarica i da je poštar bio komunista, pa ih preveo žedne preko vode :D

Sva moja pisanija u vezi ovoga su prirodno vezana za BIH i deo HR. Nemam rodbine južno od Dunava, te stoga nisam ni mogao da slušam priče o tom periodu iz usta ljudi koji su učestvovali u tim događajima.

Tačno je da nisu komunisti bili u početku svi. Baba mi je pričala da su se bojali nekih komunista koji se šunjaju po šumi i ko zna šta rade.
Nisu moji svi bili partizani, tačnije pola ih je bilo otprilike. Deda mi je bio konjanik u kraljevoj gardi, ceo rat je proveo u nemačkoj u logoru, dok nisu rusi nagrnuli.

Ovo je npr. slika i prilika četničkog prvaka u BIH: (savršeno bi se uklopio u današnjicu, a? uvek se zapitam da li bi Srbija ovako kao sada izgledala posle WWII, da su rojalisti pobedili)

"Пошто је био под јаким утицајем своје жене, Урош Дреновић напушта свој одред и са породицом се настањује у Мркоњић-Граду[14] Приликом другог партизанског напада на Јајце, 1942. године, међу погинулима у немачко-домобранском утврђењу била је и Дреновићева супруга.[тражи се извор од 03. 2013.] По речима својих савременика, Урош Дреновић био је човек ниског морала склон личном богаћењу и ратном профитерству. За време рата продавао је дрвну грађу НДХ и Трећем рајху, а према својим неистомишљеницима примењивао је бољшевичке методе разрачунавања. Такође, наводи се и да је био као командант врло лош и неактиван. У извештајима немачких јединица говори се о одличној сарадњи и приљежности Дреновића Независној Држави Хрватској, која је чак једно време планирала да га постави у Сабору као заступника свих „Православаца“ односно Срба у НДХ.[20][21]

Од стране изасланика Драже Михајловића, мајора ЈВуО Врањешевића - Дреновић је окарактерисан као болесно амбициозан човек и неспособни војни командант. Мајор Врањешевић га криви да је био под утицајем жене те је под њеним утицајем једноставно напустио одред и преселио се у Мркоњић-град са породицом, што је довело до пропасти одреда.[15]"

Moram još jedan deo dodati:
"Pavle Đurišić, vođa crnogorskih četnika, koji su kasnili zbog pokolja i pljačke muslimanskih sela."
Tako tipično za nas i već ponovljeno više puta nedavno, a?

Pored takvih događaja, partizani, odnosno komunisti i nisu morali biti nešto posebno pametni da privole narod na svoju stranu.
Poslednja izmena od nikaragva u 20 Maj 2015, 13:08, izmenjeno 1 put ukupno.
Korisnikov avatar
Sh@rance
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 07:48
Garaža: Fiat Punto Classic 1.3 MultiJet & Cannondale Trail 7 er29

Post od Sh@rance »

Floyd napisao:Svi pominju tu tezu "Tito je gradio" a zaboravljaju da se u celoj Evropi gradilo posle rata. Nemacka je srusena do temelja pa izrasla u jednu od najmocinijh privreda sveta. Cak se u siromasnim zemljama istocnog bloka masovno gradilo.

Velicanje Tita kod Srba uopste nije racionalan pogled na stvari vec obicna nostalgija izazvana trenutnim nezadovoljstvom...

Zasto se neko ne zapita zbog cega su i u to doba "blagostanja" ljudi u potrazi za poslom, masovno odlazili iz zemlje. Zasto je bilo bolje cistiti ulice u Minhenu nego sa SSS raditi u nekoj fabrici koja je vazila za ponos YU industrije?
Ja ne velicam nikoga jednostavno sam realan. U Nemackoj se i dalje gradi sta se gradi kod nas za 30 godina dva mosta u beogradu.
Mr.Rotor napisao:A šta je to Tito napravio? U Kraljevu ništa.
Moram da ti iznesem jednu cinjenicu da mene lincno zabole ona stvar i za jedne i druge i trece, cisto da se ogradim da ne velicam nikoga.
A sta je izgradio? Izgradilo se na primer u njegovo vreme skoro ceo Novi Beograd sa sve mostovoma, ovi pametni za 50 godina su supeli da naprave dva mosta i da mu udare spomen plocu.
Izgradio je ceo Obrenovac sa sve fabrikama u jednoj i ja radim i izdrazavam porodicu, moje naselje u kejom ja zivim kao i sva ostala naselja po Obrenovcu, napravio je od Obrenovca Grad a bio je jedno obicno selo, u Obrenovcu je napravio najblji sistem odbrane od poplava u celoj bivsoj jugi, a posle njega nisu znali ni da odrzavaju to zato nas je i zadesilo to sto nas je zadesilo. Dali je on to gradio ili ne ali gradjeno je u njegovo vreme, svi pominju njegov crveni pasos i lakoca prelazenja granice, dok nas danas gledaju kao sabane. Moji roditelji pamte lepo vreme i kazu da su lepo ziveli i ja im verujem, ja ga ne pamtim jer sam rodjen 78. pamtim samo ratove i bedu. U Obrenovcu je posle Tita napravljen samo jedan jedini most na savi i to su ga gradili 25 godina i uspeli su da uniste i privatizuju dve velike fabrike Srpskim kriminalcima.
Odgovori