Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Razne teme, pitanja, iskustva
Odgovori
Korisnikov avatar
sasa lbg
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:11
Garaža: citroen C5 ,passat B3,citroen C3,vw caddy
Kontakt:

Re: Plate i životni standard u razvijenim zemljama

Post od sasa lbg »

Sposoban i vredan (naglasak na vredan )čovek će zaraditi i u Srb i preko a ljudi koji čekaju i palamude nigde.
Činjenica je da je ovih drugih kod nas daleko vise bez obzir na stepen obrazovanja.
Ne bih ulazio u to zašto su ljudi takvi.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Post od Floyd »

Nebojiša iz Beograda je npr obrazovan i vredan. Profesor matematike iz Vranja je budala.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:
Pridružio se: 17 Jan 2014, 15:56
Garaža: honda civic ep3, honda civic ek3

Post od schonenk »

Analogija, pametan i obrazovan ce se preseliti u Bg, lenji ostaju :)
Korisnikov avatar
Velja
Banned
Reactions:
Pridružio se: 06 Avg 2013, 18:43

Post od Velja »

... i šta imate protiv palamuđenja?
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:
Pridružio se: 19 Sep 2013, 19:52
Garaža: X-trail

Post od ljuba »

Ne verujem da bi Nidza bio tako siguran u prednosti zivota u Beogradu (ne pricam o Srbiji) kada bi zaradjivao Beogradsku prosecnu master platu - a ona je negde oko 650Eur-a. Naravno da ih ima mnogo koji zaradjuju i 1000 a i mnogo vise, ali ih ima i oni koji zaradjuju 400 i manje, sve u svemu za prosecnog master zavrsenog studenta na sredini poslovnog zivota velika je sansa da ce da zaradjuje oko 650 Eur-a (u proseku u Beogradu). I ako uzmemo da dvoje zaradjuju - puno radno vreme ispada da imas fond od 1300Eur-a - sto je po meni nedovoljno za porodicni zivot u BG, odnosno to je oko 50% (a i mnogooooo vise) manje od efektivnog zivota u NL za slicne okolnosti. (Za NL pojmove 2 mastera prosecno - puno radno vreme ispada oko 5000Eur - zajedno)

PS: Sve plate su za neki normalan posao gde ti poslodavac ne skida kozu sa ledja za zaradjenu platu (rad pon - petak striktno radno vreme sa ozbiljnim pauzama i min 25 radnih dana godisnjim)

PS1: Ja i dalje ne pricam da je uopsteno kvalitetniji zivot u inostranstvu, ali za prosecne ljude u Srbiji finansiska strana je neuporediva bolja napolju, kao i nivo opustenosti ljudi i uredjenost samog drustva (trenutno :)). Svako odstupanje je individualno i vise nego moguce....

I dalje nisam siguran sta je bolje, cak i uz finansisku i drustvenu prednost vise nego ociglednu, posto su coveku uvek najvaznije neke druge stvari :)
Korisnikov avatar
Darko
Reactions:
Pridružio se: 12 Sep 2012, 16:05
Garaža: Fiat Stilo 1.9 Mjet

Post od Darko »

Ljubo, master cega? Mislis na it ili uopsteno?
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Ma mislim dipl ing / master nekog (prosecnog) univerziteta - naravno da necu da izdvajam neku granu - posto onda dublje zalazimo u individualnu opciju - bas zato racunam generalizovano.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:
Pridružio se: 26 Feb 2012, 22:23
Garaža: Oktavije dvije

Post od nidza »

Ljubo, prosečna plata u Beogradu je 600€, ne inžinjerska ili master plata, kako ti to zoveš. U praksi je ta cifra uglavnom veća, jer ne primaju svi pun iznos preko računa. Poprilično mnogo novca se vrti u sivoj zoni.
Korisnikov avatar
ljuba
Reactions:

Post od ljuba »

Izvor http://www.cekos.rs/prose%C4%8Dne-neto- ... 015-godine (prvi link na google search) prosecna plata Beograd 57.000 dinara odnosno oko 467 Eur-a - a i prilicno se poklapa sa onim sto ja znam.... O primanjima na crno necu da pricam, ona su ozbiljna u Srbiji ali i jako privremena dok nekome ne dune da ih ukine ili promeni - sto se isto desava i sa primanjima na belo u Srbiji ali necu o tome ovom prilikom...

PS: Mnogima je odlazak u Inostransvo bas i beg od "sive" / "crne" zone privrede i drustva...
Korisnikov avatar
passenger
Reactions:
Pridružio se: 07 Maj 2016, 10:20
Garaža: KIA Cee'd sw 1.6 crdi Opel Corsa C GSI

Post od passenger »

ljuba napisao: I ako uzmemo da dvoje zaradjuju - puno radno vreme ispada da imas fond od 1300Eur-a - sto je po meni nedovoljno za porodicni zivot u BG
Mislim da je životni san prosečnog Srbina da u kući ima budžet mesečno 1300 eura.
''...and into the forest I go to lose my mind and find my soul''
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

nidza napisao:Ljubo, prosečna plata u Beogradu je 600€, ne inžinjerska ili master plata, kako ti to zoveš. U praksi je ta cifra uglavnom veća, jer ne primaju svi pun iznos preko računa. Poprilično mnogo novca se vrti u sivoj zoni.
Ja imam par primera, radi na crno, a mama dotira, to mu dodje crno-siva zona :)
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Neverovatan mi je taj podatak, ako je prosečna za celu Srbiju ~45.000din, sa troškovima života koji su x2 otprilike ovde - inače bi standard života u Beogradu bio niži od ostatka Srbije, što apsolutno nije slučaj. Zvanične statistike su poprilično pogrešne, treba naći neki drugi podatak.
Korisnikov avatar
schonenk
Reactions:

Post od schonenk »

Pa i to ti nesto govori o nama. Drzava u kojoj su primanja na crno veca od onih koja prolaze kroz zvanicnu statistiku.

Pa onda instrumenti za prinudnu naplatu, koji pogadjaju samo one koji su u legalnim tokovima.
Korisnikov avatar
nidza
Reactions:

Post od nidza »

Država je užasna, ne branim sistem u stanju raspada, koji svesno drže takav, da bi moglo da se drpa opušteno. Evo ja se sad borim sa poreskom, džigericu mi pojedoše nesposobni ljudi. Bez obzira, treba sagledati dobre i loše strane, i da li loše ovde vredi zameniti sa drugim lošim tamo. I dobro i loše ide u paketu.
Korisnikov avatar
LukaMaletin
Reactions:
Pridružio se: 31 Maj 2015, 23:43
Garaža: Renault Clio 1.5 dci 2015

Post od LukaMaletin »

Da napisem i ja nesto . Trenutno studiram ekonomiju, druga sam godina u NS i pre mesec dana sam odlucio da moram nesto pod hitno da menjam. Mladi su bez perspektive, malo nas je ambicioznih , sve je crno. To je pocelo i meni jako da smeta i da me vuce "dole", ta neka atmosfera. Otac mi je privatnik, tako da itekako razumem pravu stranu srpske ekonomije i biznisa u njoj. Nisam od onih naivnih da mislim da je EU obecana zemlja , ali u odnosu na ovo stvarno izgleda tako. Da, u Srbiji se najbolje zivi , ali sa evropskim primanjima to stoji, ali to je jako tesko ostvarivo , medjutim ako mi se ikada pruzi ta mogucnost naravno da je necu propustiti. Sve u svemu , prelazim u Ljubljanu na fakultet, verovatno cu opet morati u drugu godinu , ali mislim da ce itekako vredeti. Uostalom cucete moje utiske kad bude vreme za to.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
Odgovori