Kvcali, i ja sam tako mislio, ali smo pre 15-16 godina u Beogradu imali prilike da vidimo šta puštanje privatnih pevoznika, bez skoro ikakve regulacije osim dogovorene cene karte, znači. Dobili smo divlji kapitalizam, kao pre 200 godina: Prevoznici su isterali na ulice razne krševe, kao i turističke autobuse neodgovarajuće za gradski prevoz. Kartu su naplaćivali kondukteri, u kešu na licu mesta. Vozači su prolazili kroz crveno, samo da stignu na stanicu pre vozila druge firme, kako bi povećali profit. Čak su potplaćivali vozače državne firme (GSP), da ih puste da pokupe putnike pre njih. Kapitalizam i slobodno tržište u takvom, početnom obliku su užasni.kvcali napisao:kad prevoz bude ekonomska kategorija, i bude privatan, sve ce se to regulisati, i kvalitet prevoza i cena i kupovina karata,
Poboljšanje je došlo posle "demokratskih promena" (ali ne odmah, već posle par godina). Današnji sistem, gde u prevozu učestvuju državne i privatne firme, ali na unificiran način i uz prethodno ispunjenje određenih uslova koje propisuje Grad, je primer modernog kapitalizma. Šteta što su ga upropastili raznim BusPlus-evima, kupovinom neadekvatnih španskih tramvaja, i drugim akcijama koje su sprovedene ne radi poboljšanja prevoza, već u cilju bogaćenja pojedinaca iz gradske vlasti.
To je nažalost tačno. GSP je najveću naplatu imao kada je u svakom vozilu bio kondukter.AcaKayak napisao:Ekonomski bi bilo i više nego isplativo da u SVAKOM busu bude kontrolor. Plus bi bilo mnogo radnih mesta
Aco, u GSP-u nema više od dvadesetak vozila koja su starija od 15 godina (mogu da pogledam tačne podatke ako je bitno). Većina viskopodnih Ikarbusa je 2002-2007 godište. Druga je stvar kako su održavani i zašto većina izgleda kao da je duplo starija... Treba uzeti u obzir i većina autobusa u Beogradu radi 3 smene po 7 sati dnevno (dakle, praktično se ni ne gase), da su zbog nepostojanja metroa autobusi glavni vid prevoza i kao takvi veoma opterećeni, kao i da je pola grada na izrazito brdovitom terenu.AcaKayak napisao:Da, zato sve kompanije obnavljaju vozni park čim malo zastari, baš zbog toga što je lakše raditi s mrcinama od 20-30 godina nego imati ispravna vozila.
Treba uzeti u obzir da su IK-112N i IK-218N prvi niskopodni modeli koje je Ikarbus napravio. Noviji model, IK-218M (na koji im je MAN dozvolio da stave njihovu oznaku) je već ispao mnogo bolje (po meni bolje od Solarisa). Takođe, niskopodni autobusi (bilo kog proizvođača) su manje robusni od visokopodnih - pitanje je uopšte da li su pravi izbog za ovakva opterećenja i ovakve ulice.Uroš S. napisao:Osim ovih Solarisa ne vidim da su posebno dobri, zglobni Ikarbusi kupljeni pre 3-4 godine se bukvalno raspadaju, oni od 15 godina su bolji. Veolia se kao nešto drži, mada i oni štekaju klimu ove i prošle sezone.
Strašno, to je upravo onaj divlji kapitalizam koji sam pomenuo. Pre nekog vremena sam se vozio Autokodex-ovim FAP-om A537.5 i čudio se što vozač kreće sa stanice brzinom hoda (a reč je o najstartnijem modelu autobusa koji se trenutno koristi u Beogradu). Znači... štede gorivo.Kornjaca Rade napisao: Drug koji radi kao vozac kaze da dobijaju bonus oni sa najmanjom potrosnjom goriva, doduse to dok je radio u veoliji, sad u gsp-u ne znam.
Haha, svi GSP-ovi autobusi u poslednjih 40-tak godina imaju vazdušno ogibljenje (postojali su neki IK-105 "federaši", ali ne znam da li ih je imao GSP). A kod FAP-čina se relativno često dešava da ovako pukne jastuk.Xepoj87 napisao:Vau, air ride su poceli da montiraju? Svaka im cast!

Od onih koje nabavljaju privatni prevoznici, vazdušno ogibljenje nemaju LIAZ-i, i to su najjeftiniji gradski autobusi koji se mogu nabaviti (cena 80000 evra).