Gde si nasao par ljudi koji su radili u Nemackoj pre 50 ili 60 godina. Narocito ljude koji su radili u DDR.TDI napisao:Mnogo mrsiš jasnu stvar.
Ja nisam radio Nemačkoj, ali sam pricao sa par ljudi koji rade i oricaju mi skroz drugaciju pricu od tvoje.
A svi znamo zasto je privreda Srbije loša.
Imas nedvosmislenu statistiku, Nemacka je jako siromasna bila posle II svetskog rata i skoro sva privreda je bila unistena, plate su bile mizerne. Zasukali su rukave, rad i organizacija su kao uzrok doveli do posledice u obliku standarda i jakog novca.
Ja sam u januaru bio u vrlo bogatom delu Nemacke, ne samo pricao nego i radio sa ljudima koji tamo primaju zaradu. Uglavnom Nemci a ima i ponekih stranaca, japanaca konkretno.
Ali danas bogatsvo Nemacke nije uporedivo sa siromastvom Nemacke pre 60 godina.
Imaju sistem kapitalizma koji omogucava razvoj privrede realno, ne fiktivno.
I u tom sistemu i nasi ljudi uspevaju da ostvare rezultate, isti oni koji ovde ne uspevaju.
Meni je to vise nego jasan dokaz da je problem sistem koji je ostao kod nas iz proslih vremena.
Pa ne znamo svi zasto je privreda Srbije losa, ili ne zelimo da sebi priznamo da je losa privreda slabasna, siromasna a time i drustvo moze jedino da podeli kao plate siromastvo.
Zadrzavanje socijalistickih odnosa po svaku cenu, izbegavanje uvodjenja kapitalizma, izbegavanje punog uvodjenja potpuno slobodnog trzista, pravne drzave u punom obimu su neki od osnovnih razloga sve brzeg zaostajanja za svima.
Kod nas su jasno prisutni elementi socijalizma, pocevsi od famozne drustvene svojine koja jos uvek postoji u privredi i nikako da se jednom sa tim zavrsi.
Mi imamo sistem koji ne omogucava razvoj privrede realno, neki hibrid koji ne postoji nigde u svetu danas. I nazadujemo, sve vise zaostajemo i postajemo sve siromasniji u odnosu na okruzenje bilo blize bilo dalje.