Razrada motora kod novih vozila

Iskustva sa servisima, cene održavanja, pranje i poliranje
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Re: Razrada motora kod novih vozila

Post od Sloba »

Ljudi, nije nulti servis to što se radi na 3-5-7 k km. Nulti je nulti, nula, zar ne? Uzmimo za primer bicikl koji iz fabrike dođe u kutiji sa zakrivljenim kormanom, kontra namontiranim pedalama, nenaštelovanim sajlama i.t.d. U radnji se uradi nulti servis da mušterija može odmah da ga VOZI. Zamena ulja posle par hiljada km na kolima nije to isto već samo nešto što se može i ne mora raditi. Za motor svakako nije loše, za servis još manje loše s obzirom na zaradu. Na Suzukiju sam prvo ulje menjao na 5.000 km, iako sam mogao čekati 15.000 km kako i piše u servisnoj knjižici.
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Nultim servisom se ranije nazivao servis na 500-1000 km kada se menjalo ulje i proveravalo da li je sve dobro zategnuto. Od kada ga nema ne vidim potrebu za nekim specijalnim razrađivanjem motora.

Slobo to o čemu pričaš je dekonzervacija. Nema tu nikakvog štelovanja ili zamene fluida već je u pitanju skidanje folija sa limenih panela, razmašćivanje (naročito potrbno kod vozila koja su putovala brodom jer su ona posebno ozbiljno zamašćena)...
Korisnikov avatar
Sloba
Site Admin
Reactions:
Pridružio se: 06 Jan 2012, 12:03
Garaža: Ford Fiesta Ecoboost, Mazda CX-30 AWD
Kontakt:

Post od Sloba »

Evo, sad baš malo guglam i kaže da je nulti isto što i inicijalni servis, servis koji se radi pre predavanja robe mušteriji.
nixa
Reactions:
Pridružio se: 10 Jan 2012, 21:52

Post od nixa »

Na 7.5kkm tesko da bude nulti, iako ga tako krste :)

Sent from my HTC Wildfire using Tapatalk
Korisnikov avatar
Paja
Reactions:
Pridružio se: 08 Jan 2012, 11:36
Garaža: Superb

Post od Paja »

Možda postoji terminološka razlika između auto sveta i druge tehničke robe ili su neki proizvođači "prvi" servis krstili nultim a neki prvim, ali suština je da se pre predaje nište specijalno ne menja niti šteluje već dekonzervira, a da su neki proizvođači do skora imali servis na jako maloj kilomertaži koji je služio za zamenu ulja i proveru celog vozila.
Znam da je na Kalosu rađen taj servis, ali je servisna kod keve pa ću proveriti kako je nazvan servis kad se dočepam servisne.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:09
Garaža: X3

Post od Texonja »

Sloba napisao:Evo, sad baš malo guglam i kaže da je nulti isto što i inicijalni servis, servis koji se radi pre predavanja robe mušteriji.
Tako ga i ja znam i to rezonujem kao "nulti". Nisam ekspert, ali rezonujem da onaj na 1000-2000km ili 7.000km ili kolikogod ne moze biti nulti, vec prvi. Nulto kapiram kao nesto startno, polazno, pre upotrebe promuckati... :)
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
Misha
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 17:55
Garaža: RAV4 2.2 D4D 4WD Executive

Post od Misha »

Sloba napisao:U radnji se uradi nulti servis da mušterija može odmah da ga VOZI.
Tako je,on se radi pre isporuke kupcu. Cordobu sam preuzeo sa uradjenim nultim servisom a sledeci sam radio posle 15.000km,tj godinu dana. Isto je i sa SX4.
Live TODAY as each breath is precious and will never come again.
Korisnikov avatar
fq400
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:59
Garaža: Lancer

Post od fq400 »

Ja sam imao bon za besplatnu 'inspekciju' vozila na 1000 km (koju naravno nisam odradio), a prvi servis sam samoinicijativno odradio na 7500 km (uvoznik propisuje na 15k). Motor sam 'razrađivao' normalnom vožnjom i jedino što se promenilo posle prvih 1000 km je potrošnja koja je pala za preko litar u proseku... Inače, retko kad pređem 4k obrtaja, pa čak i 3,5k ako nisam na otvorenom.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

fq400 napisao: jedino što se promenilo posle prvih 1000 km je potrošnja koja je pala za preko litar u proseku...
Meni se na 320d desilo tek nakon 20 hiljada. Predugo... kao da mu treba 20.000km da se razradi. :think:
Everything happens for a reason. Sometimes the reason is that you're stupid and make bad decisions!
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:
Pridružio se: 09 Jan 2012, 18:49

Post od NexT »

Mozda su ti bolje namestili motor kad su ga vracali? :)
Xepoj87
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 01:37

Post od Xepoj87 »

A mozda mu stavili jedini valjani dizel,CDI :kezo:
Jesi osetio manju buku,finiji rad,manje vibracije,nizu potrosnju,ravnopravnije ubrzanje,lepsi zvuk? :rofl:
Veče u kome se svi slazu je protraceno.
Prvi znak gluposti je potpuno odsustvo stida.
Korisnikov avatar
Texonja
Reactions:

Post od Texonja »

Ma daaa, 2200cc 136ks, ko Zetor.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

2200 ccm, 204 ks :)
Floyd
Reactions:
Pridružio se: 13 Jan 2012, 09:18

Razrada motora kod novih vozila

Post od Floyd »

BMW-ov N47 2.0d ide do 218ks ;)

Sve u svemu oba motora su vrh ponude medju dizelima na trzistu.
Korisnikov avatar
NexT
Reactions:

Post od NexT »

ali Mercedes ne sklapaju Ameri :rofl:

salim se naravno.

Juce nam je stigla restilizovana E klasa 220 CDI, 170 konja. MOtor ne moze da se poredi sa ovim 220 od 150 konja. Tolika razlika sa 20 ks :trljamoci:
Odgovori